frankrijk.nl

10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben

Parijs heeft zoveel geweldige musea dat het tijdens een bezoek aan de stad nog lastig kiezen is. Deze 10 wil je sowieso eens gezien hebben!

1. Het Louvre

Het best bezochte musea ter wereld heeft niet echt een introductie nodig. Met 14 km aan zalen is het Louvre een waar doolhof van kunst uit de antieke oudheid tot de 19e eeuw. Je kunt er oog in oog staan met topstukken als de Venus van Milo, de Niké van Samothrake of de Mona Lisa. Ook de collecties met Egyptische, Mesopotamische en Perzische kunst zijn indrukwekkend. Ga je met kinderen lees dan deze handige deze tips.

Collectie: antieke beschavingen tot Europese kunst uit 1848.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

Louvre-parijs-met-kinderen


2. Musée d’Orsay

Dit spectaculaire museum in een vroeger treinstation aan de Seine bevat een de grootste verzameling impressionistische schilderijen ter wereld. Met beroemde werken van Franse meesters als Manet, Monet, Cezanne, Renoir en Degas. Lees ook ons artikel over dit prachtmuseum

Collectie: schilder- en beeldhouwkunst van 1848 tot 1914.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

Musee d'Orsay


3. Centre Pompidou

Pompidou gaat inhoudelijk door waar Musée d’Orsay ophoudt. Je vindt in dit bekende en opvallend vormgegeven museum dus veel vroeg-moderne kunst van onder meer Picasso, Braque, Matisse, Van Dongen, Breton, Giacometti, Dubuffet en Mondriaan. Op de bovenste verdieping zijn er vaak goede exposities én je hebt er een prachtig uitzicht over Parijs.

Let op, het Centre Pompidou sluit van 2025-2027 voor een grote renovatie, dus grijp nu nog je kans!

Collectie: moderne kunst van 1905 tot 1960.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

Centre Pompidou Parijs


4. Musée Picasso

In het hart van de Marais staat het belangrijkste Picassomuseum ter wereld. In een prachtige 17e-eeuws herenhuis hangen duizenden werken van de Spaanse schilder, die tijdens zijn vruchtbaarste en meest vernieuwende jaren in Parijs woonde. Ook zijn er doeken te zien uit Picasso’s eigen kunstverzameling, van schilders die hij bewonderde zoals Cézanne, Degas en Matisse.

Lente & zomer 2023: bijzondere expositie Paul Smith Vanwege het 100ste geboortejaar van Picasso heeft modeontwerper Paul Smith het museum onder handen mogen nemen. alle zalen zijn behangen met kleurvol en druk behang, dat op een verrassende manier inwerkt op de kunstwerken. van Picasso. Tot 27 augustus 2023

Collectie: meer dan 5000 werken van Picasso. Meer info & skip-the-line-kaartjes

musee picasso


5. Musée de l’Orangerie

In het park van de Tuilerieën is een vroegere wintertuin ingericht als museum. Je kunt er de waterlelies van Monet zien, op meterslange doeken die hele zalen vullen. Bijzonder, zo groot en zo dichtbij! Daarnaast is er een sympathieke en overzichtelijke verzameling van kunst uit de 19e en begin 20ste eeuw. Met werken van Modgliani, Picasso, Douanier Rousseau en vele anderen.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

Musee Orangerie Parijs


6. Musée du Quai Branly

Dit museum met wereldkunst is het geesteskindje van president Chirac. De collectie met met etnische kunst uit alle werelddelen ttrekt elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekers. Het moderne gebouw aan de Seine met rode blokken en een met planten begroeide façade is ontworpen door architect Jean Nouvel.

Collectie: ‘primitieve’ kunst uit Afrika, Oceanië, Azië en Zuid-Amerika.

Website Quai Branly & skip-the-line-kaartjes

Musee Branly Parijs


7. Musée Rodin

Vlak bij Invalides staat het museum van de 19e-eeuwse beeldhouwer Rodin. Ook voor mensen die niet heel bekend zijn met diens werk is dit een indrukwekkende plek, omdat een groot deel van de beelden zijn opgesteld in de mooie grote tuin rond de villa waarin het museum huist. Uiteraard zijn ‘Le Baiser’ en ‘Le Penseur’ hier te zien.

Collectie: 7.000 beelden en tekeningen van Auguste Rodin (1840-1917).

Meer info & skip-the-line-kaartjes

Musée Rodin 2015


8. Fondation Louis Vuitton

In het Bois de Boulogne ligt een van de spannendste recente aanwinsten van Parijs: de Fondation Louis Vuitton. In een bijzonder fotogeniek gebouw van architect Frank Gehry zijn wisselende tentoonstellingen van impressionistische of moderne kunst. Trek extra tijd uit om foto’s te maken op de diverse balkons van het gebouw.

Collectie: alleen tijdelijke tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

fondation-louis-vuitton Paris

9. Le Petit Palais

Tegenover het Grand Palais (bij de Champs-Elysées) ligt dit kleinere paleis dat ook in 1900 gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling. Er zijn vaak spraakmakende exposities en de vaste collectie kun je gratis bezoeken. Er hangt vooral kunst uit de Belle Epoque, zoals een bekend portret van Sarah Bernhardt en stadsgezichten van Parijs. Het gebouw zelf is ook mooi en dat geldt helemaal voor de elegante binnentuin met lunchterras.

Le Petit Palais & kaartjes voor tijdelijke exposities

Petit Palais


10. Bourse de Commerce: Pinault Collection

Sinds voorjaar 2022 heeft Parijs er een nieuw museum bij in een koepelvormig beursgebouw bij de Hallen. Zakenman Pinault liet dat monumentale pand helemaal opknappen om er zijn privé-collectie van hedendaagse kunst te kunnen laten zien. Indrukwekkend gebouw dat alle ruimte biedt aan hele grote  kunstwerken in steeds wisselende exposities. Vanaf de bovenste verdieping kijk je uit op het nieuwe park rond de gerenoveerde Hallen.

Meer info & Skip-the-line-tickets

Collection Pinault

C’est tout? Mais non!

Dit hierboven zijn de grootste musea van Parijs en echte must-sees, maar binnenkort publiceren we ook een lijstje met kleinere, onbekende musea in de hoofdstad.

Met onder meer het charmante Musée Jaquemart-André (privé-collectie in 19e-eeuwse villa), het recente Hôtel de la Marine, Musée Guimet (Aziatische kunst), Musée Nissim de Camondo, Palais Galiera (mode), Palais de Tokyo en het MAM (hedendaagse kunst) en meer!

Bekijk in de tussentijd ook onze artikelen over: Musée de Montmartre & Musée Gustave Moreau, over 5 mooie kleine musea in de Marais en ons bezoekje aan het magische Musée de la Chasse.

Ontdek ook ons handige ebook met tips voor de leukste musea in Parijs met kinderen en tieners!

parijs met kids tieners 2022

LEES OOK:
Hotels in de leukste wijken van Parijs
Het Louvre met kinderen: 10 tips
15x doen in Parijs in de lente
Handige tips voor de Eiffeltoren
De 10 mooiste wijken van Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld (Louvre-kind, Orangerie) , Depositphotos (Petit Palais, Centre Pompidou), Unsplash (Musé d’Orsay), Musée Branly-CC-HoVistoNinoVolare, Musée Rodin/CC-Jerome Manoukian, Musée Picasso (pers/Chloe Vollmer), Picasso-CC/Heymann Renoul, CC-Fred Romero (Fondation Louis Vuitton), Musée Rodin-tuin/CC-Jerome-Manoukian-MR, Musée t, Pinault/Josee S.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *