frankrijk.nl

Nederlandse artiesten met een Frans repertoire

Chansonniers van eigen bodem. Mais oui, ze bestaan! Deze Nederlandse zangers en zangeressen zingen in het Frans en hebben dit voorjaar een nieuwe plaat uitgebracht of toeren met een theaterprogramma.

Tess Merlot

Brel, Piaf, Aznavour… Tess van der Zwet coverde ze allemaal! Eerst trad deze zangeres op met Tess et les Moutons, maar sinds 2021 zingt ze solo, als Tess Merlot. Ze bracht diverse zelfgeschreven singles en een album (Laissez-moi) uit. Begin 2023 verscheen haar nieuwe single Ma Maison en 12 mei komt er weer een nieuw liedje aan.

Blijf op de hoogte van Tess Merlot’s nieuwe muziek via haar website.

Philippe Elan

In 1986 verhuisde Philippe Elan voor zijn geliefde naar Nederland, waar hij een poging waagde tot een carrière als zanger. De Fransman voelde zich in de chansonwereld meteen als een vis in het water: Elan bracht 13 Franstalige albums uit. En het blijkt nog steeds fijn zwemwater, want zojuist is zijn nieuwste album Enfer et paradis (2023) verschenen.

Via zijn website blijf je op de hoogte van de nieuwe muziek van Philippe Elan.

Julie Huard

De half Nederlandse-half Franse Julie Huard zingt chansons in neo-swing en jazzy stijl. Ze won in 2019 de Liesbeth List-prijs en brak tijdens de lockdowns ook door op YouTube. Een eigen album is er nog niet, maar de zangeres treedt zeer regelmatig op met onder meer haar Paris Night Club Show. Lees ook ons eerdere artikel over Julie Huard

Meer informatie op www.juliehuard.nl en haar YouTube-kanaal.

Gerard Alderliefste

De driemansband Alderliefste bracht een aanstekelijk mix van Franse chansons en Nederlandse popmuziek. Met klassiekers als Laat me/Vivre (samen met Liesbeth List en Ramses Shaffy) en Une Belle Histoire/Een Mooi Verhaal, bewees Alderliefste dat muziek geen taalgrenzen kent. De band is gestopt in 2016, maar frontman Gerard Alderliefste ging verder als soloartiest. In april en mei 2023 treedt hij in diverse Nederlandse steden op met de theatershow Une Belle Histoire.

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme startte haar carrière als actrice (De Kleine Blonde Dood, Pleidooi), maar bleek daarna ook nog een bijzonder talentvol zangeres. Ze kan werkelijk àlles (lyriek, jazz, rock, chansons) en zingt accentloos in diverse talen. Het Frans heeft daarbij een speciaal plekje omdat Ten Damme een tweede huis heeft in de Dordogne. In 2018 kwam haar volledig Franstalige album Paris uit. Ten Damme gaf daarop haar eigen draai aan klassiekers als La vie en rose en Sous le ciel de Paris. Ook in haar spectaculaire en succesvolle theatertour Barock (t/m 24 juni 2023) vertolkt ze diverse Franse chansons, zoals La Bohème.

Britta Maria

Zangeres Britta Maria – dol op de Franse cultuur en taal – brengt al jaren chansons te gehore. Dat doet ze samen met haar man Maurits Fondse, die haar begeleidt op de piano. Met even groot gemak zingt Maria liedjes van Edith Piaf, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour als van Zaz of Barbara Pravi. Maria en Fondse schrijven ook eigen Nederlandstalige liedjes, maar de melodieën zijn altijd sterk geïnspireerd door het klassieke Franse chanson. Dit voorjaar toert het duo met het theaterconcert Vive la Chanson!.

Claude

Niet echt een chansonnier, maar we willen Claude toch noemen in dit lijstje! Dat vanwege zijn enorme succes met debuutsingle Ladada (Mon Dernier Mot), die in 2022 maar liefst 6 weken op nummer 1 van de Nederlandse Top 40 stond. Dat het liedje snel blijft hangen komt niet alleen door het aanstekelijke refrein, maar ook door de Franse teksten die erin verwerkt zijn (‘Encore et encore..!’). De in Congo geboren Claude Kiambe maakte in 2019 zijn debuut in het tv-programma The Voice Kids. Eind maart 2023 bracht hij zijn nieuwste single Layla uit, ook weer tweetalig.

LEES OOK:
TOP 30 Franse hits in Nederland
Jong Frans muziektalent om te kennen

Tekst: Martine Hollenberg & Nicky Bouwmeester Coverbeeld Tess Merlot, Ellen ten Damme (Barock), Philippe Elan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *