frankrijk.nl

Giverny: de tuinen van Monet

In Normandië kun je de tuinen van Claude Monet bezoeken en daarbij lijkt het vaak alsof je in zijn schilderijen rondloopt. Behalve in de tuinen die de impressionist zelf aanlegde, kun je ook rondkijken in het huis waar in het huis waar Monet woonde met zijn gezin.

Wat moet het er paradijselijk zijn in het voorjaar. Bloeiende blauweregen, narcissen, anemonen, geurige bloesems en de eerste waterlelies… Iedereen weet hoe mooi de tuinen van Monet zijn, door de vele schilderijen die de impressionist er maakte. Meer dan 500.000 bezoekers komen elk jaar kijken in het dorp Giverny in Normandië: na Mont-Saint-Michel is dit de drukstbezochte attractie van de regio. Je moet het moment van je bezoek dus slim kiezen, maar op een rustig moment is dit een magische plek.

tuinen van Monet Giverny Normandië

klaproos in tuinen Monet

huis van Monet

Familiehuis van Monet

Claude Monet woonde hier meer dan 40 jaar lang. In 1883 ontdekte de schilder vlak bij het treinstation bij Vernon-Giverny een landhuis met een ommuurde moestuin en een boomgaard. Vanaf het moment dat Monet het huis huurde (en later) kocht, begon hij de tuinen te verfraaien en te veranderen in siertuinen. Er kwamen grote bloemenkassen en hij legde een grote vijver aan. Voor de toevoer van die vijver verlegde Monet een lokaal riviertje. Hij maakte zich daar niet geliefd mee, want de dorpsbewoners waren bang dat alle ‘exotische bloemen’ het stroompje zouden vergiftigen. Maar Monet zette door en zijn vijver mét Japans bruggetje kwam er.

7 tuinmannen

De eerste waterlelies liet Monet per trein aanvoeren vanuit de Lot-et-Garonne: hij had de bloemen van deze kweker ontdekt tijdens de Wereldexpositie van 1889 in Parijs. Het perfectionisme van Monet bij het onderhoud van zijn tuin ging ver. Zo ergerde zich zo aan het stof dat op zijn bloemen neerdaalde door de onverharde dorpsweg langs zijn huis, dat hij de weg op eigen kosten liet verharden. Ook werkten 7 tuinmannen in vaste dienst aan de tuin, waar Monet bijna dagelijks zijn schildersezel uitklapte.

Monet tuinen

Keuken en atelier

Je kunt er als bezoeker ook binnenkijken in het huis, in onder meer het schildersatelier van Monet. Er hangen (naast reproducties) in totaal 9 originele werken van de meester en er is een mooie verzameling Japanse gravures. Ook de keuken is te bezoeken: de glanzende koperen pannen van de familie hangen er nog steeds. Monet hield van goed eten en over de uitgebreide zondagse lunches bij hem thuis zijn hele kookboeken geschreven. Collega-kunstenaars als Cezanne, Renoir en Bonnard schoven hierbij aan en Monet ontfermde zich graag persoonlijk over de vinaigrette.

Keuken in huis Monet Giverny

In de Eure, op 1 uurtje van Parijs

Het indrukwekkendst deel van het domein blijft echter de weelderige tuin. Met een echte bloemenzee in bijna elk seizoen. Tulpen, agapanthus, irissen, pioenrozen en dahlia’s wisselen elkaar af. In de vijver zie je waterlelies en de weerspiegeling van treurwilgen. Al met al een zeer romantische én fotogenieke plek om rond te wandelen. Voor op de bucketlist dus, tijdens een bezoek aan Normandië of zelfs als uitje dat je kunt combineren met een bezoek aan Parijs (1 uur rijden vanaf de hoofdstad).

Fondation Claude Monet, open van 1 april tot 1 november. Meer informatie: fondation-monet.com

tuinen van Monet Giverny Normandië

Via deze link breng je een virtueel bezoek aan het huis: fondation-monet.com/visite-virtuelle/ En in dit filmpje lijkt het of je door de tuin wandelt:

LEES OOK:
Roadtrip langs de kust van Normandië

Beeld: Pixabay, Pexels, Unsplash, Flickr, Depositphotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *