frankrijk.nl

Top 10 hemelse stinkkazen

Heerlijk al die Franse kaasjes, maar sommige zijn wel een uitdaging voor je neus. Welke fromages doen de grootste aanslag op je bagage, boodschappentas en koelkast?

Stinken, dat doen Franse kazen natuurlijk nooit. De Franse taal heeft er een hoop eufemismen voor, zoals fromage de caractère (met karakter) of fromage avec un parfum prononcé (met een uitgesproken geur). Het beruchtst zijn de witschimmels en de gewassen roodbacteriekazen. Maar ook de rijpheid van de kaas heeft veel invloed op de sterkte van zijn odeur; afhankelijk van hun leeftijd kunnen de kazen in onderstaande top 10 nog wel van plek verwisselen.

Zie hier dus – in ongeveer oplopende volgorde – de grootste stinkers van het Franse kaasplateau.

10. Camembert

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers camembert

De geur van een oud metrostation waar een tiental koeien overnacht heeft: een goed rijpe camembert (bien fait) kondigt zijn aanwezigheid al van verre aan. Een uitstekend teken, zolang de geur van ammoniak maar niet overheerst, want dan heeft de kaas zijn beste tijd gehad.

9. Reblochon

reblochon

Jonge reblochon is nog te doen, maar zodra deze Franse Alpenkaas wat ouder wordt, verspreidt hij een uitgesproken stallucht. Enige manier om ‘m mee te nemen is zoals op de foto: sous vide (vacuümverpakt). En dan nog…

8. Brie de Meaux

brie Franse kaas
Een mooie rauwmelkse brie de Meaux laat alle beleefde supermarktbrie mijlenver achter zich. Niet alleen qua smaak maar ook qua, eh, BO (body odor), want nat stro, koeien en champignons zijn bekende noten van het parfum van deze kaas.

7. Livarot

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers livarot
Een keurig uitziend kaasje uit Normandië dat grote schade kan aanrichten aan het binnenklimaat van je koelkast.

6. Maroilles

maroilles

Bekend geworden door de film Bienvenue chez les Ch’tis, waarin de culinair losgeslagen Noord-Fransen deze stinkbom zonder blikken of blozen voor het ontbijt eten.

5. Époisses

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers epoisses
De heerlijk pikante koemelkse kaas uit de Bourgogne, waar veel Nederlanders gek op zijn. Het tikje agressieve parfum dat ze daarbij voor lief moeten nemen wordt veroorzaakt door de marc de bourgogne, waarin deze kaas gewassen is.

Lees ook: De 15 Franse kazen die je geproefd moet hebben

4. Pont l’Evêque

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers pont l eveque
Vierkante roodbacteriekaas uit Normandië die veel zachter smaakt dan zijn ronduit angstaanjagende geur doet vermoeden.

3. Munster

munster
Verrukkelijke, kruidige kaas uit de Elzas waar je wat voor over moet hebben. Het parfum van deze kaas heeft namelijk verontrustende overeenkomsten met de geur van nog klamme zweetsokkken.

2. Boulette d’Avesnes

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers boulette d'Avesnes
Hij ziet eruit als een duivelskeutel, deze rode en in bier gewassen variant op de eerdergenoemde maroilles uit Noord-Frankrijk. Vanwege de penetrante geur heeft dit zuivelproduct een absoluut reisverbod.

1. Vieux Boulogne

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers vieux boulogne

In 2004 door een Britse wetenschapper aangewezen als de hands-down winner op stinkgebied: deze kaas uit Pas-de-Calais is na 7 tot 9 weken rijpen in te zetten als chemisch wapen. Tenzij je de koe bij de horens vat en gewoon geniet van de smaak. Want zoals bij alle hemelse stinkers uit dit lijstje draagt de lichte kieteling van het reukorgaan bij tot puur gastronomisch genot zoals dat alleen uit Frankrijk kan komen!

LEES OOK:
Top 7 kaasplankmissers
7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen
Franse stokbroodetiquette

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester (livarot), N. Kuzma (époisses), CC/BY-SA 3.0 (boulettes d’avesnes), CC-BY Graham Holliday (vieux-boulogne), Mau Photo (camembert), Depositphotos (maroilles, munster, brie, reblochon, pont l’éveque)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *