frankrijk.nl

Croissant-brood: leuk ontbijtrecept!

Een origineel en ‘Fransig’ ontbijtje serveren dit weekend? Irene heeft een leuk recept met kant-en-klaar croissantdeeg. Heel lekker, dit zoete brood met kaneel, en het ziet er geweldig uit!

Van een croissant loaf heeft vrijwel niemand in Frankrijk gehoord, vermoed ik. Het lijkt me een typisch Amerikaans bedenksel. Voor een brood met kaneel en suiker geven de Fransen eerder de voorkeur aan briochedeeg; zoals deze pain perdu. Mais bon, met dit croissantbrood tover je wel iets nieuws op tafel bij het weekendontbijt en daar hoor je vast niemand over klagen.

Lekker, makkelijk en mooi om te zien

Dit recept is ook zo gemaakt, zeker als je kant-en-klaar croissantdeeg gebruikt (beetje smokkelen, ben ik wel voor te porren!). Ik had 3 blikjes croissantdeeg en hield wat over waarmee ik deels een tweede cakeblik heb gevuld. Daarmee kwam ik uit op anderhalve loaf. Met 2 blikjes kom je waarschijnlijk ook wel uit voor 1 loaf. Ik houd gewoon van royale porties. 

croissantbrood makkelijk recept

Recept voor Croissant Loaf

Ingrediënten

  • 3 blikjes kant- en klaar croissantdeeg
  • 3 el suiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 eigeel
  • boter om in te vetten
  • ook nodig: cakeblik, deegroller

Bereiding

– Bestuif een werkplank met wat bloem. Haal het croissantdeeg uit de verpakking. Leg de deeglappen op de werkplank boven elkaar, op zo’n manier zodat je een rechthoek krijgt. (van elke rol deeg haalde ik 1 of 2 hoekjes af.) Rol de lappen uit en tot één rechthoek met een deegroller.

– De ‘vulling’ maak ik uit de losse pols: ik denk dat ik 3 eetlepels suiker gebruikte en 2 theelepels kaneel. Die meng je door elkaar. Bestrooi het deeg met het suiker-kaneelmengsel; zorg ervoor dat de hele rechthoek bedekt is.

– Rol het deeg dan in de lengte op en snijd parten. Een soort driehoekjes – zoals op de foto hieronder. Vet een cakeblik in en bestrooi met wat bloem, zodat je croissant loaf straks goed eruit komt. Verdeel het croissantdeeg over het blik, bedek met plastic folie en laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

croissantbrood makkelijk recept

Lees ook: 10 weetjes over Franse boter

– Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Klop een eigeel los in een kommetje en bestrijk het croissantdeeg hiermee. Bak de loaf circa 25 minuten in de oven.

– Laat de loaf eerst 10 minuten afkoelen en haal ‘m dan uit de cakevorm.

croissantbrood makkelijk recept

Irène de WaalLEES OOK:
Tarte tatin, zo maak je die!
Franse viennoiserie: hoe heten al die zoete broodjes?
10 verschillende broodsoorten in het Frans
Franse stokbrood-etiquette: zo hoort het (niet)!

Tekst en beeld: Irene de Waal / French Food Stories

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *