frankrijk.nl

14 Franse vooroordelen over Nederlanders

Hartstikke leuk al die grappen over typisch Franse trekjes, want wat zijn er toch veel cultuurverschillen. Maar eh, wat zeggen de Fransen eigenlijk over ons? Nicky vroeg rond in haar Franse vriendenkring en dit kwam eruit.

Wat Fransen over Nederlanders zeggen

1. Dat we zo gezellig zijn

Dat denken Fransen eigenlijk over iedereen die boven Parijs woont. Al in Noord-Frankrijk zouden de mensen toegankelijker, vrolijker en vriendelijker zijn dan in het zuiden van het land. En hoe verder je in het Hoge Noorden begeeft, hoe beter het wordt, met Nederland als mooi voorbeeld.

2. Dat we te hard praten (vooral in de Thalys)

Op terrassen, in musea, aan de telefoon en vooral… in de trein. De volumeknop staat bij Nederlanders van nature een stuk hoger dan bij de Fransen. Amerikanen praten nog harder, maar wij enthousiaste Nederlanders komen flink in de buurt, schijnt. En de taal zelf is ook wat moeilijk om aan te horen, met al die brute Bataafse klanken.

3. Dat we geen culinaire traditie hebben

Stamppot, pindakaas en melk bij de lunch… We mogen dan steeds meer sterrenrestaurants hebben in Nederland, de Fransen nemen ons maar matig serieus als het gaat om gastronomie of zelfs om gewoon lekker eten. En foto’s van Rutte die president Macron meeneemt naar een eenvoudige Indonesische  toko, helpen daar niet bij… Bovendien zijn de maaltijden karig (zelden 3 gangen) en lunchen in Nederland betekent eigenlijk de hele middag honger hebben. Enige uitzondering: ons ontbijt. Dat is vaak royaler dan in Frankrijk.

Franse vooroordleen over Nederlanders CC-BY Els ten Napel

4. Dat het vaak lijkt alsof we net uit de douche komen

Vooral Nederlandse mannen zien er vaak uit alsof ze met natte haren de deur uit zijn gegaan (Gebruiken we meer haargel? Of is het bij ons inderdaad normaler om ongeföhnd op pad te gaan?). Maar ook de dames zijn minder gekamd dan in Frankrijk en elke Nederlandse vrouw boven de 50 heeft kort haar.

5. Dat we slome kazen maken

Niet zo verbazingwekkend dit vooroordeel. Als je ziet welke kwaliteit gouda en edammer (superjong) in de Franse supermarkten ligt, dan begrijp je dat de Fransen het niet hoog op hebben met onze zuivelOok de industriële ‘mimolette ‘ (een knaloranje kaas) komt door marketingkreten op onze conto, terwijl die kaas in Noord-Frankrijk gemaakt wordt.

6. Dat we geweldige feestvierders zijn

Bij zakenreizen zijn we de laatsten die nog in de bar staan, wij doen echt wat aan verjaardagen, en ook van onze nationale vieringen weten we knalfeestjes te maken. Zoveel gezelliger, ontspannener en ook met veel meer drank overgoten dan in Frankrijk. We zien alles met een oranje bril en da’s leuk. Koningsdag en ook sportwedstrijden zijn daar mooie voorbeelden van, ‘Les Oranges’ hebben een relatief goede naam als supporters in Frankrijk.

7. Dat we onbeleefd zijn

Of ongeremd. Of open… Hoe je het ook formuleert, bekend is dat Fransen ons een tikje lomp vinden. We zijn zo informeel, tutoyeren te snel en stellen indiscrete vragen. Terwijl wij directe Nederlanders meteen ons hebben en houwen op tafel leggen in een gesprek, deelt de Fransoos zijn privé-leven niet eens met zijn naaste collega.

Lees ook: 7 dingen die je niet moet zeggen tegen een Fransman

8. Dat Nederlandse mannen knap zijn maar kunnen niet flirten

Het spijt ons heren, maar veel Françaises zeggen hetzelfde: jullie zijn aardig, betrouwbaar, grappig… Aantrekkelijk ook, want vaak lang, slank en sportief. Maar sexy zijn jullie veel minder en verleiden is al helemaal geen sterk punt. Sowieso moet je in Nederland een agenda trekken voordat je een amoureuze date kunt maken.. en dat is niet erg romantisch :- )

9. Dat Nederlandse vrouwen mooi zijn maar niet elegant

Mooie blonde vrouwen met benen die nooit eindigen… Knap zijn ze wel, maar jammer dat Nederlandse vrouwen verder zo nonchalant omgaan met hun uiterlijk. Te wijde en te stoere kleren, te weinig make-up, zelden op hakken. Ergst gehoorde vooroordeel: dat je bij Nederlandse stellen (vooral de oudere) van achter niet kunt zien wie de man en wie de vrouw is… Au.

franse vooroordelen over nederlanders

10. Dat we gierig zijn

We nemen onze boodschappen mee op vakantie, praten altijd over geld en hebben de rare gewoonte om een gezamenlijk diner in een restaurant apart te willen afrekenen. Daarbij gaan we tot in de details, en rekenen tot op de laatste pinda uit wie wat gegeten heeft.

Lees ook: 19 dingen die Fransen grappig vinden aan Nederlanders

11. Dat we gul zijn

Verrassend en tegenstrijdig na het vorige punt, maar wij Nederlanders staan in de Franse horeca ook te boek als royaal. We laten namelijk (veel) meer fooi achter dan de Fransen en sommige andere nationaliteiten en we geven in de kroeg eerder een rondje (en nog eentje).

12. Dat we de hele dag door eten

De Nederlandse maaltijden zijn te simpel en karig (zie punt 2) vandaar dat we zoveel tussendoor eten. Koekjes bij de koffie, borrelnoten en kaas vanaf 5 uur. We eten in de trein, in de auto en zelfs lopend op straat in plaats van aan tafel, en alleen op vaste tijden, zoals het hoort.

franse vooroordelen over Nederlanders

13. Dat we allemaal nudist zijn

Nederlanders zijn goed vertegenwoordigd op naaktcampings in Frankrijk en daardoor bestaat het beeld dat wij allemaal het liefste bloot rondlopen tijdens de vakantie. Sauna in, sauna uit, volleyballend op het naaktstrand, en thuis gordijnen open en geen vitrage, volleyballen in de wind. Josee had het laatst weer: Airbnb-gasten uit Frankrijk die opmerkten dat Nederlanders zo eh ‘open’ zijn en die vroegen of zij misschien ook nudist was, zoals de meeste landgenoten?

14. Dat we elke uithoek van Frankrijk kennen

Nederlanders komen overal en ze kennen het land beter dan de Fransen. Da’s ook logisch, want ze staan bumper aan bumper op alle autowegen, toeren met hun caravan over de smalste plattelandswegen en rijden meer dan 1000 km om hun vakantieadres te vinden. Dat bevindt zich in het kleinste gehucht dat geen Fransman kent. Logisch, want er gaan alleen andere Nederlanders op vakantie.

LEES OOK:
15 tekenen dat een Française (te) lang in Nederland woont
10 dingen die de Fransen net even anders doen
15 hilarische Franse uitdrukkingen
Kroketten en Zeeman in een Frans dorpje

Tekst: Nicky Bouwmeester, copyright frankrijk.nl december/2014-2023. Beeld: Flickr CC/Merlijn Hoek (oranje snippers), Bas van Gaalen, Els ten Napel (boterham), Mark Cottam (meisjes), Martijn van Exel (koffie met koek), Depositphotos (boot)

25 reacties op “14 Franse vooroordelen over Nederlanders”

 1. Joos schreef:

  Dat van die 50+vrouwen met kort haar geldt voornamelijk in de provincie (sorry, het is waar) Lekker practisch zon korte coupe, bril op (geen lenzen) en comfortabel sportief gekleed….eerlijk gezegd vind ook ik dat geen gezicht, waarom zou je er als 50+ vrouw zo bij moeten lopen?? (ik ben zelf 50, verzorgd lang haar en met zorg gekleed, soms draag ik hakken en soms ook niet)

 2. Ingrid van Tiel schreef:

  Alle vooroordelen op een rijtje: het wordt pas echt moeilijk als je voor een franse baas gaat werken. Een eigen inbreng, ideënbus, verbetering voorstellen? Openheid? Niet echt welkom, het wordt al snel als inbreuk op de autoriteit opgevat! NB: mijn laatste werkgever was… een franse eigenaar van een camping (jawel, véel nederlandse gasten…) die mij oorspronkelijk vanwege mijn Nederlands heeft aangenomen, maar uiteindelijk vond dat enige aanpassing aan klanten helemaal niet nodig was. In 25 jaar Frankrijk en verschillende seizoensbanen in het toerisme kom ik dit telkens weer tegen: de (nederlandse) toerist heeft zich maar aan te passen!

 3. Silvia schreef:

  Over die open ramen, dat Nederlanders graag willen dat je naar binnen kijkt? Dat is onzin. Het is pure vrijheid, niet opgesloten zitten. Mijn Hollandse opvoeding – als je langs gordijnloze ramen loopt kijk je nòòit naar binnen. Nooit. Dat hoort niet en wie dat wel doet behoort tot de asocialen.

 4. Reinier Sijpkens schreef:

  Ahoy……. zit echt vaak veel waarheid achter. Mooi geschreven en af en toe ook confronterend. Fijn dat er ook wat positieve elementen te vinden zijn..dat geeft hoop. Bedankt voor dit glimlach makende artikel.

 5. van der Klis H. schreef:

  Nederland staat vol met molens. We dragen allemaal klompen. De tuin staat vol met tulpen. In iedere straat is een coffeeshop. Wat een dom gezever. Over Fransen ken er ook nog wel een paar. Franse vrouwen hebben geen billen en borsten. De Fransen zijn allemaal alcoholisten. Ze stinken naar knoflook. Alle Franse mannen dragen een alpino. Alle Fransen zijn arrogant. Niemand spreekt er Engels. Pffff.

  • Aline schreef:

   Bonjour Christian,
   Je suis d’accord avec vous..Oh nee ik moet in het Nederlands schrijven anders…….
   Is nooit leuk om geconfronteerd te worden met zulke dingen, echter net als U woon ik 30 jaar in Nederland en al die dingen kom ik tegen en nog meer….

 6. Christian Callec schreef:

  Als ex-Franse expat sinds 1978 in NL, zou ik nog willen toevoegen:
  – Nederlanders zijn zeer gehecht aan hun ‘privacy’, maar hebben de grootste ramen van Europa zodat iedereen zomaar binnen kan kijken…
  – Nederlandse vrouwen zijn zeer gedegen versiersters, ze vinden het vaak een leuk spel om te flirten, maar worden vaak als ‘allumeuses’ (van allumettes, lucifers) gezien: snelle vonken, hevig vuurtje, maar snel uitgedoofd.
  – Als een Nederlandse vrouw een man vraagt op de koffie te komen, is het ook echt om koffie te komen drinken. Franse mannen hebben andere verwachtingen daarbij.
  – Veel meer Fransen dan men in Nederland denkt spreken een of meer vreemde talen. Maar Fransen houden er helemaal niet zo van dat men direct een vraag in een vreemde taal stelt. Een zinnetje als ‘Bonjour, je ne parle pas français, quelqu’un parle anglais s’il vous plait’ kan veel deuren open maken. Niet begroeten en dan direct wat vragen wordt gezien als onbeleefd.
  – Nederlanders klagen vaak dat er te weinig groente wordt geserveerd bij hun vlees / vis. Ze weten vaak niet dat aardappel wordt net als wortel gezien als een knolgroente, en dat de Fransen hun groente liever vooraf als crudités (rauwkost salade) en/of na, bij de kaas (salade) eten.
  – Nederlanders verwachten wel dat men zich netjes aanpast als men in Nederland komt, maar passen zich zelf zelden aan als het gaat om omgangsvormen en bijvoorbeeld eten. Pindakaas, Nederlandse kaas, aardappelen, koffie, thee, etc meenemen naar Frankrijk wordt niet erg gewaardeerd en geeft de Nederlanders een slechte naam. Ook heb ik zelf meermalen meegemaakt dat Nederlandse gasten in een gastronomisch restaurant het met veel trots op tafel gebrachte dis, na de veel ‘oh’ en ‘ah’, meteen geprakt wordt en het vlees / de vis in hapklare stukjes wordt gesneden. Heiligschennis voor Fransen. Om te zwijgen over overmatig zoutgebruik en het vragen naar Maggi, mayonaise of ketchup.
  Etc… de lijst zou veel langer kunnen zijn. Met een beetje meer kennis van elkander zou er nog meer plezier uit kunnen komen.

 7. Theodore schreef:

  Ach, ik mail deze waardevolle informatie aan mijn jongste zoon, want ja een lieve franse vriendin. En dan moet hij toch wel weten hoe er bij haar thuis over hem (ons) im grossen Ganzen wordt gedacht……….

 8. Annebeth schreef:

  Dat we zoveel talen spreken omdat onze eigen taal zo lelijk is…vond ik wel een leuke……mijn antwoord was dan maar dat ik me persoonlijk dom voel als ik ergens de taal niet spreek….was snel klaar de discussie..past weer bij het vooroordeel dat Nederlandse vrouwen lomp zijn haha

 9. Ridwan Alblas schreef:

  Ik schaam me soms wel om Nederlander te zijn.
  Bammetjes met pindakaas lijkt het hoogst haalbare te zijn in het werkende leven, al verdien je 3 keer modaal. De maaltijden in restaurants zijn inderdaad vaak karig. Allebei best armoedig!

  Terwijl we soms niet goed voor onszelf kunnen zorgen, geven we ondertussen wel veel fooi. Waarom zou je nog in Nederland op vakantie gaan als de service niet zelden te wensen over laat? Een tot ziens kan er vaak niet eens vanaf.

  De Fransen hebben het een stuk beter begrepen.

 10. Matthijs van Eijk schreef:

  Je kunt bij bezoek aan een boer beter niet hardop het woord “koeien” gebruiken, wat in het frans klinkt als “klooten” (ballen).

 11. joséphine dominault schreef:

  Je moet het ook maar beter nooit over Napoléon hebben…..
  daar hebben we andere standpunten over!

 12. Jan van herwijnen schreef:

  Woon 15 jaar in frankrijk.
  Het harde praten is zeer herkenbaar.
  Eveneens de directe benadering.

 13. Luuk Reissenweber schreef:

  Mijn Frans-Canadese vrienden vinden Nederlanders ook erg pragmatisch. Geen probleem te groot of we vinden wel een oplossing vaak met enige nochalance. Daarnaast zijn, weer volgens mijn Frans-Canadese vrienden 24 uur per dag bezig met geld verdienen, of we denken aan geld verdienen of we denken aan manieren om nog meer geld te verdienen…

 14. henk schreef:

  Herkenbaar, schaam me meerdere keren om nederlander te zijn, gelukkig vinden mn buren dat wij ons goed aangepast hebben. En als we dan weer nederlanders hard pratend (bijna schreeuwend) in de supernarche of markt horen lopen, praten we maar ff frans met elkaar.

 15. Irene schreef:

  Leuk en herkenbaar! Nog altijd boterhammen bij de lunch.

 16. gereedschapskisten schreef:

  Dat van dat flirten klopt wel. De moderne Hollandse vrouw laat zich niet graag verleiden en versieren. Als ze je leuk vindt versiert zij de man wel en als ze je niet leuk vindt, doe dan vooral geen moeite. M.a.w.: onze traditionele omgang tussen man en vrouw is door de emancipatie volledig verwaterd.

 17. Bert Stokwielder schreef:

  Vertel mij niet veel over de Fransen. Ik kom er enkele keren per jaar. Maar die hebben ook hun eigenaardigheden hoor. Vooral op de campagne.

  • Josee schreef:

   We kunnen ‘m ook andersom doen; dus wat vinden de Nederlanders van de Fransen? Kunnen de 1e vijf zo al invullen denken we maar staan open voor suggesties..

   • Niky schreef:

    Leuk al die reacties over die Fransen ?ik ben een Française in Nederland en op sommige punten ben ik het eens ,maar ik herinner me ook dat arrogante wijf van Joritsma die heeft gezegd “Frankrijk is mooi maar jammer dat er Fransen wonen ,zo denk ik ,als de Fransen je niet aanstaan kom dan snel terug naar Nederland ?hier hebben we echt naar de zin ,groetjes ?

    • Claire schreef:

     Nu ik moet wel lachent, want ik ben Nederlandse maar woon al meer dan 40j in Frankrijk.
     Ik herken dus bijna alles en ben het zelfs ook nog eens met die Fransen.
     Ja, het is echt waar dat Nederlanders heel hard praten, in ieder geval veel harder dan de meeste Fransen en alles willen weten en gierig zijn met boodschappen doen en nog veel meer drinken dan de Fransen. Nederlandset meisjes zijn vaak slecht gekleed en het is waar dat ik bij een ouder echtpaar me soms ook afvraag (van achteren) wie de man of de vrouw is.
     Maar als senior hebben ook veel Franse vrouwen kort haar, want op een bepaalde leeftijd staat dat beter dan lang haar.
     Ja die Nederlanders komen allemaal bij elkaar op dezelfde camping, er zijn zelfs Nederlandse campings. En dan pindakaas, hagelslag enz meenemen, om zo weinig boodschappen te doen.
     Maar je kunt tegenwoordig ook echte “gouda old” en zelfs oude Leidse kaas in de supermarkt vinden, die veel succes hebben.
     Steeds meer Fransen spreken Engels, dus het is ook een slecht beeld dat ze alleen maar Frans willen spreken. Oudere mensen hebben het vaak nooit op school geleerd, dus dat kan je ze ook niet kwalijk nemen.
     Franse vrouwen vinden het fijn er verzorgd uit te zien, maar er zijn er net zoveel als in Nederland die geen aandacht besteden aan hun kleding en ook billen en borsten hebben en gelukkig heb je ook in Nederland heel verzorgde vrouwen.
     Ja het is gezellig in Nederland. Ik houd er ook van naar binnen te kijken, ik denk toch ook dat dat de bedoeling is, want er zijn toch ook Nederlanders met gordijnen.
     Ik vind het natuurlijk heerlijk om een paar dagen naar Nederland te komen, en ook weer fijn naar huis terug te gaan.
     Bedankt voor dit leuke artikel

 18. Sander schreef:

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar.

 19. inge falke schreef:

  De fransen vinden het niet zo leuk dat we soms vergeten ‘bonjour’ te zeggen. We zeggen wel merci. Oufff

  Leuk ik herken deze me wel in dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *