frankrijk.nl

Gezond soepje: carottes & coriandre

Word je echt aardiger van wortels, zoals de Fransen zeggen? Eén ding is zeker: deze lekkere wortel-koriandersoep is bijzonder goed voor het humeur!

Les carottes rendent aimable! ‘Van wortels word je aardig’, zo luidt een bekende Franse uitspraak. Vandaar dat er in Frankrijk vaak een grapjas aan tafel is die je de nadrukkelijk de schaal met gekookte wortels doorgeeft en met een grote glimlach zegt: hier, neem jij er maar lekker veel van, je kunt ze goed gebruiken..! Het schijnt nog waar te zijn ook: volgens onderzoek zorgt caroteen voor optimistische gevoelens. Nou, die pakken we dan graag mee voordat het eindelijk voorjaar wordt.

Wortelsoep Koriander

Wortelsoep met koriander

Ingrediënten: (voor 4 personen)

1 ui
500 gr wortelen
bosje verse koriander
1 el olijfolie
1 el gemalen koriander
1 el geraspte verse gember
1 liter kippenbouillon
peper en zout naar smaak

wortelsoep met koriander

Bereiding:

– Schil de wortelen en snij ze in plakjes. Pel de ui en snij hem fijn. Rasp de gember en hak het grootste deel van de verse koriander grof.

– Doe de olie in een pan, voeg de ui toe samen met de gember en de korianderpoeder.

– Voeg dan ook de wortelen toe en laat het 5 à 10 minuten licht sudderen.

– Voeg de kippenbouillon toe en de gehakte koriander en laat het geheel zo’n 25 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel dan, voeg peper en zout naar smaak toe.

Heerlijk met een toefje crème fraîche bovenop en verse baguette met roomboter erbij. Of een stukje geroosterd volkorenbrood met avocado!

Wortelsoep-koriander

Mange tes carottes, ça rend aimable! (eet je wortels op, daar word je aardig van) is een bekende uitspraak van Franse ouders tegen hun kinderen, zie ook dit taalartikel

Les carottes sont cuites (de wortels zijn gaar= de Franse versie van ‘de rapen zijn gaar’). Lees ook 15 Franse spreekwoorden die nét anders zijn dan de onze

wortels Franse markt

LEES OOK:
Zo maak je echte Franse uiensoep
Knoflooksoep in een broodkom! 
Tartiflette, echt winters recept

Tekst en beeld: Josee Schouten (wortels op de markt:Pexels)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *