frankrijk.nl

Recept tajine van kip met citroen en olijven

Marrakesh wordt ook wel het Saint-Tropez van Noord-Afrika genoemd, door de vele elegante riad-hotels en restaurants die gericht zijn op Franse toeristen. De geweldige Marokkaanse keuken wordt in Frankrijk dan ook op waarde geschat en deze kiptajine krijg je regelmatig geserveerd tijdens dinertjes bij Parijzenaren thuis. Heerlijk fris en ook een klein vleugje bitter door de gekonfijte citroenen.

Sommige Nederlandse recepten voor kiptajine met citroen zeggen: ‘neem toch gewone citroen, die is makkelijker te krijgen en net zo lekker…’ Maar daar zijn wij het dus niet mee eens. Juist de ingelegde citroen geeft dit gerecht karakter en zorgt voor de typisch Marokkaanse smaak. Dat vinden de meeste Franse thuiskoks ook. Daarom vind je citron confit bij elke olijfboer op de markt in Frankrijk en zelfs in de meeste Franse supermarkten.

gekonfijte citroen

Waar vind je in Nederland gekonfijte citroen?

In Nederland kun je gekonfijte of gepekelde citroenen onder meer kopen bij de grotere Albert Heijns (merk Souq) of bij een Turkse buurtsuper. Verifieer alleen op het potje of er echt alleen natuurlijke ingrediënten inzitten (zout, citroenen, kruiden), want soms zijn er chemische toevoegingen en dan zijn de citroenen vaak niet lekker (afwasmiddelsmaakje). Andere optie: je kunt ingelegde citroenen ook makkelijk zelf maken, maar dan moet je wel minsten 3 weken van tevoren beginnen.

Recept: Tajine de poulet aux citrons confits et aux olives

Ingrediënten (4 personen)

-4 kippendijen of -poten (vel verwijderen)
-150 gr groene ontpitte olijven
-2 gekonfijte citroenen (klein-middelgroot formaat)
-1 grote ui (fijngesneden)
-1-2 tenen knoflook (geperst of fijngesneden)
-1 uitgeperste verse citroen (ca. 30 ml)
-1 theelepel gedroogde gember
-1 theelepel kurkuma
-1 theelepel gemalen komijn (poeder)
-2 eetlepels gehakte verse peterselie
-2 eetlepels gehakte verse koriander
-evt. 1,5 gr saffraan (maar kan ook zonder)
-50 cl kippenbouillon
-40 ml olijfolie

kip tajine olijven citroen

Bereiding

-Voor een tajine met veel smaak wil je de kip eerst marineren. Dat moet minstens 3 uur voordat je gaat koken, maar je kunt de kip eventueel ook alvast de avond ervoor gemarineerd in de koelkast zetten (als je de volgende dag niet te laat in de dag gaat koken).

-Maak een marinade van de olijfolie, het citroensap, de gehakte verse kruiden, de gekonfijte citroenen (in de lengte in vieren of in zessen gesneden), de kruiden (gember, komijn, kurkuma en eventueel saffraan), en de olijven. Peper en zout toevoegen, alles goed mengen. Dan de ontvelde kippenbouten erbij en het melange even met je handen inmasseren in de kip. Daarna goed afgedekt wegzetten in de koelkast.

-Scheid de kip van de marinade: leg de kip in een andere schaal en verwijder met een lepel alles wat aan het vlees blijft plakken, schep dat terug in de marinade en bewaar de saus.

-Neem een goed verhitte stoofpan met een klein beetje olijfolie erin en bak de kip in korte tijd bruin aan de buitenkant.

-Haal de kip weer uit de pan. Gebruik het bakvet om de fijngesneden ui te fruiten. Zodra de ui begint te kleuren giet je er een flink glas water bij. Laat vervolgens 20-25 minuten sudderen op laag vuur, totdat de ui helemaal zacht is. Ui speelt in de Marokkaanse keuken een belangrijk rol als bindmiddel van de saus, dus wees vooral niet gehaast bij deze etappe. Aan het einde van de kooktijd van de ui, bak je de geperste knoflook nog even kort mee.

-Daarna giet je de marinade in de pan. Doe de kip erbij. En overgiet het geheel met de kippenbouillon.

-Laat de tajine 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. De saus is na die tijd normaalgesproken de juiste dikte (fluwelig), maar als je de saus nog wat te waterig vindt, dan kun je haar nog even wat laten inkoken zonder de kippenbouten (die haal je er dan al uit).

-Strooi nog wat verse koriander over de kip en serveer met couscous erbij. In Marokko hoort dit niet (nooit couscous bij een tajine), maar de Fransen doen het wél, want de couscous wordt heerlijk smeuïg en smaakvol door de saus van dit gerecht. In Frankrijk heten couscous-korrels overigens semoule, ‘couscous’ is voor de Fransen het hele gerecht couscous met merguez, vlees en groente erbij.

Als bijgerecht kun je eventueel een schaal neerzetten met worteltjes die je gestoofd hebt in komijnpoeder, honing en sinaasappelsap.

LEES OOK:
Recept voor citroencake met maanzaad
Franse citroentaart met meringue

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *