frankrijk.nl

Naar Frankrijk in het voorseizoen, de voor- en nadelen

Geen files, geen overvolle stranden, volop keuze aan accommodaties… Er zijn veel goede redenen om al in mei en juni op vakantie te gaan in Frankrijk, als je agenda dat toelaat. Wat kun je in het voorseizoen verwachten? De voors- en tegens op een rijtje!

Voordelen van het voorseizoen in Frankrijk

Lagere kosten. De prijzen van B&B’s, campings, vakantiehuizen zijn over het algemeen (véél) lager dan in het hoogseizoen. Hoe toeristischer de streek, hoe groter het verschil… En in het voorjaar vind je niet alleen lagere tarieven en meer aanbiedingen dan in de zomermaanden, je hebt ook veel meer keuze.

– In vrijwel alle Franse streken is de natuur op zijn mooist van eind april tot eind juni. Frisheid in 50 tinten groen! Met een overdaad aan bloemen en bloeiende planten en dus ook de lekkerste geuren. De velden zijn nog niet geoogst. De bermen zijn nog niet geel gebrand door de zon en op veel plekken zie je klaprozen. En al die zandstranden zonder voetstappen…

Extra gastvrijheid en aandacht. In het voorseizoen hebben accommodatie-eigenaren, restaurateurs en andere toeristische aanbieders gewoon veel meer tijd en energie (net fris aan het seizoen begonnen) om zich met je bezig te houden.

– Als je jonge kinderen hebt, dan weet je bij de op gezinnen gerichte adressen zéker dat zij leeftijdsgenootjes (die ook nog geen leerplicht hebben) zullen treffen. Diverse kleinschalige vakantiedomeinen en campings spelen daar zelfs op in, met speciale baby-, peuter- en kleuterweken (zie onderaan diverse adrestips). En het is extra gezellig om ’s avonds een wijntje te drinken met collega-jonge-ouders, die zo’n gestolen moment ook nog steeds een mega-luxe vinden 🙂 .

– Veel minder druk: in het voorseizoen heb je natuurlijk veel minder last van drukte op de weg, geen rijen bij bezienswaardigheden en attractieparken, vaak geen moeite om te parkeren… Zelfs de stranden zijn veel leger en het is lekker makkelijk reserveren bij dat leuke restaurantje in het dorp.

voorseizoen in Frankrijk lekker rustig

Nadelen van het voorseizoen in Frankrijk 

– Wat minder drukte betreft: houd wel rekening met de lange weekenden in het voorjaar, ofwel les ponts waar de Fransen dankbaar gebruik van maken. Zo wordt voor het lange weekend van Hemelvaart (17-21 mei 2023) veel drukte verwacht: zondag 21 mei is zelfs een zwarte dag op de autoroutes! (in zuid-noordelijke richting). Ook druk: het lange Pinksterweekend (27-29 mei 2023).

Huur je een (safari)tent of andere glamping-accommodatie: vraag dan vooral in gebieden boven de Loire na of er een verwarmingsbron en extra dekens zijn, mocht het weer plotseling tegenvallen of er nog sprake zijn van koude nachten.

– Bij kleinere campings zijn in het voorseizoen soms nog niet alle faciliteiten geopend (broodservice, animaties voor kinderen, restauratie): verifieer bij het boeken wat voor jou belangrijk is.

– Wil je absoluut profiteren van het zwembad bij je accommodatie? Let dan wel op of het zwembad verwarmd (en/of overdekt) is. Juist in de warmste streken van Frankrijk is dit vooral bij privé-accommodaties (vakantiehuizen) niet zo vaak het geval en dan kan de watertemperatuur nog tegenvallen.

voorseizoen in Frankrijk lege strandenrustig

Hoe is het weer in Frankrijk in het voorseizoen?

Heel globaal geldt: ten zuiden van de Loire heb je de meeste zonuren. In praktijk zitten daar wel wat nuances in. In de Bourgogne, met zijn landklimaat kan het voorjaar al heerlijk warm zijn bijvoorbeeld. Terwijl de Atlantische kust, vooral einde dag, nog tamelijk fris kan blijven in mei en juni.

Frankrijk telt globaal 6 klimaten: zeeklimaat Noordwest, zeeklimaat Zuidwest, semi-zeeklimaat bergklimaat, semi-landklimaat, mediterraan klimaat. Zie hier een kaartje met de Franse hoofdklimaten.

Gemiddelde dagtemperaturen in mei
Parijs 18 graden
Strasbourg 20 graden
Bordeaux 19 graden
Nice 20 graden
Lyon 20 graden

Maar dit zijn oude gemiddelden en ook in Frankrijk wordt het steeds warmer. Zo was er vorig voorjaar, in mei 2022, een mini-hittegolf, met temperaturen van boven de 28 graden op diverse plekken in het land. En dit jaar was het half maart op diverse plekken in het land al meer dan 20 graden.

Zonnigste streken

Het is geen verrassing, de meeste kans op zon heb je in Zuid-Frankrijk, rond de Middellandse Zee. In mei liggen de gemiddelde luchttemperatuur daar al rond 20 graden Celsius en in juni is ook het zeewater gemiddeld die temperatuur. Het mediterrane klimaat in Frankrijk rijkt overigens tot Valence in de Drôme en Toulouse in het Zuidwesten. Alle 10 departementen met de meeste zonuren liggen in Zuid-Frankrijk (plus Corsica).

Lees ook: De 10 zonnigste Franse departementen

kindvriendelijk kampeervakantie vakantieadres Jarasses aan riviertjeBeeld: volop peuter- en kleutergeluk bij Moulin des Jarasses

Met peuters en kleuters op vakantie in mei en juni?

Kijk naar deze kindvriendelijke adressen:

15 kleinschalige vakantiedomeinen in Zuid-Frankrijk

10 kleinschalige vakantiedomeinen in Midden-Frankrijk (op max. 900 km rijden)

Je kunt bij alle accommodaties op onze site makkelijk de beschikbaarheid aanvragen: de meeste adresjes hebben nog wel een plekje vrij in mei en juni.

En van deze adressen weten we dat zeker!

Bassiviere, heerlijk relaxadres met hippe boutique-appartementen in de Lot-et-Garonne (nu ook nog in meivakantie!)
Platus, vakantiedomein in de Lot (nog campingplekken beschikbaar in het voorseizoen)
Familiecamping en glamping in de Limousin: Moulin des Jarasses (baby-, peuter-& kleuterweken)
Kimaro Farmhouse, safaritenten in de Bourgogne
Les Escaliers de la Combe, topadres voor jonge kinderen in de Lot (baby- & peuterweken)
Domaine Le Bost: geweldig familieadres met gites en safaritenten in de Dordogne
Club les Ormes, kleinschalig domein met supercharmante houten lodges en safaritenten in de Lot-et-Garonne

Juist graag ZONDER kinderen genieten van het rustige voorseizoen in Frankrijk?

Kijk naar deze NO KIDS-adressen, waar alleen volwassenen komen. Of overweeg een Roadtrip met een camper door Normandië of een Roadtrip langs de Atlantische kust!

in mei en juni op vakantie in Frankrijk

LEES OOK:
Zwarte Zaterdagen 2023

Beeld: Unsplash, Domaine les Jarasses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *