frankrijk.nl

21 praktische tips voor Parijs

Handige dingen om te weten voordat je naar Parijs vertrekt, omdat ze je verblijf makkelijker of goedkoper maken! Zoals speciale tarieven voor kinderen, parkeren in Parijs, wat doe je met je koffers, tips voor de metro, gratis Wifi en meer.

Insidertips Parijs

1. Naar Parijs met de treinKoop tijdens de treinreis heen alvast een eerste metrokaartje in de Thalys-bar, dan hoef je op Gare du Nord niet in de vaak bizar lange rijen te staan voor de kaartjesautomaat! Jammergenoeg gaat het papieren metroticket verdwijnen, maar zolang deze service nog bestaat: maak er vooral gebruik van!

2. Met de auto naar Parijs? Na 20.00 uur en op zondag kun je gratis op straat parkeren in Parijs. Maar weet dat je overdag en ’s zaterdags maximaal 2 uur achtereen betaald mag parkeren (kan met een creditcard of bankpas). En let op: je hebt een milieusticker nodig om doordeweeks door het centrum, dus binnen de ringweg van Parijs te rijden.

3. Parkeren in een parkeergarage kost gemiddeld €40/24 uur. Goedkopere optie: een van de grote parkings aan de rand van de stad, zoals Paris France Parking Place des Fêtes: €23,50/24 uur (noordoostkant ring, Porte des Lilas, daarna metro 9)Lees hier al onze tips voor als je met de auto naar Parijs gaat

4. Kinderen en jongeren t/m 25 jaar hebben gratis toegang tot de grootste musea in Parijs. Ze moeten alleen wel een eigen identiteitskaart en/of internationale studentenkaart bij zich hebben.

5. Vermijd de grote musea (zoals het Centre Pompidou, Musée Picasso of Musée d’Orsay) op de 1e zondag van de maand. Dan zijn deze musea gratis voor alle leeftijden en is het uitgesproken druk. Het Louvre doet niet (meer) mee aan deze vrije zondag, dus voor dat museum geldt het niet.

Lees ook: 10 slimme tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

6. Op diverse plekken in Parijs staan Wifi-palen waar je gratis gebruikt kunt maken van internet. Zoals op de Berges de Seine, de slenterkades langs de rivier. Zoek het netwerk ‘Paris-Wifi’. Weet verder dat je bij de bushaltes in Parijs je telefoon kunt opladen (USB-stekkertje in de abri!).

7. De 13 gemeentemusea van Parijs zijn gratis, waaronder het prachtige Musée Carnavalet (historisch museum/Marais), Petit Palais (kunst/Champs-Elysées) en het Musée d’Art Moderne (MAM/Trocadero).

8. Download de RATP-reisplanner voor de metro en de bus ‘Bonjour RATP’ voor je smartphone (Apple/Google). Handig ding en werkt ook offline. Ook kun je met deze app digitale metrokaartjes kopen voor de Navigo Easy-pas.

9. Voor kinderen tot 4 jaar hoef je geen kaartje te kopen in metro of bus. Voor 4 t/m 9 zijn er kaartjes met een lager tarief (billet à tarif reduit). Koop metrokaartjes bij voorkeur per 10 stuks (un carnet), dat is goedkoper. Let op: het metrokaartje wordt in 2023 vervangen door een OV-kaartsysteem, lees er hier meer over.

Lees ook: 21 slimme tips voor de metro in Parijs

metro Parijs

10. Le Vélib, de leenfietsen van Parijs, zijn een handige manier om veel van de stad te zien. Grote aanrader: regel je abonnement (voor 1, 2 of 3 dagen) voor vertrek via internet, dat scheelt een hoop gedoe ter plaatse (op onhandige laadpalen). Daarnaast kun je natuurlijk ook een georganiseerde fietstour boeken met Nederlandse gids, bij Baja Bikes of bij Paris by Bike, op echte Hollandse omafietsen!

11. Voor veel monumenten en musea in Parijs kun je vooraf skip-the-line kaartjes regelen. Scheelt vaak wachttijd en gedoe ter plaatse.

12. In Parijs zijn bijna alle winkels tot minstens 20.00 uur open, zonder middagpauze, dus je hebt in principe de tijd. Bakkers en speciaalzaken zijn zelfs op zondag(ochtend) geopend. Verder zijn de grote warenhuizen open op zondag en in wijken als de Marais, Montmartre en op de Champs-Elysées zijn veel winkels ook open op zondag, maar in andere wijken zijn de winkels niet open op zondag.

13. Let op: er zijn ‘nep’-VVV’s op centrale plekken in Parijs (vlak bij de Notre-Dame, Opera en het Louvre). Aan de buitenkant lijken ze op een officieel verkeersbureau, maar dit zijn adressen van een commerciële organisatie die relatief dure (maar verder legale) rondleidingen en museumkaartjes verkoopt. Ze zien er zo uit.

nep-VVV ParijsNep-VVV

Paris Info, het enige echte verkeersbureau van Parijs, heeft een loket op het Gare du Nord en in Hôtel de Ville, het stadhuis.

Lees ook: Parijs voor de eerste keer? 10 niet-te-missen bezienswaardigheden

14. Koffers achterlaten? Gare du Nord heeft een netjes bagagedepot (na binnenkomst links en dan de trap af, medium-kluisje ca. €7,50/24 uur). En handig is ook deze organisatie met adressen (winkels/hotels) in heel de stad, waar je je koffer een paar uur kunt stallen (€6/6 uur/koffer).

15. Culinaire souvenirs meenemen uit Parijs? Vraag bij de kaasboer of hij kazen vacuüm verpakt en ga kijken bij de Monoprix (lees ook: 15x meenemen uit de supermarkt). Ook goed op te weten: dit zijn budget-apotheken in Parijs waar je bekende Franse beautymerken vindt voor weinig.

16. Alle lopende exposities en evenementen in een oogopslag? Koop bij de eerste krantenkiosk die je tegenkomt een l’Officiel des spéctacleseen papieren weekgids met alle uitgaanstips (€2,20).

17. Goedkope theaterkaartjes? Er zijn diverse kiosken waar last-minute tickets voor theatershows van diezelfde avond verkocht worden: Kiosque Culture op Place Madeleine, de krantenkiosk naast metrohalte Palais Royal-Louvre en Kiosque Culture bij station Montparnasse. De online-variant is Billet Réduc.

 

Parijs Park oevers Rives de Seine

Lees ook: 10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben

18. Wil je geen fles water in een restaurant maar gewoon kraanwater, gebruik dan het woord ‘carafe’ d’eau. Dan weet de ober meteen wat je bedoelt en in Frankrijk doen ze daar nooit moeilijk over. Lees ook: praktische taaltips en codewoordjes voor Franse restaurants

19. Pas op voor de gouden ring-scam. Deze truc wordt veelvuldig uitgevoerd bij de bekendste monumenten van de stad. Iemand spreekt je aan en zegt dat je een ‘gouden’ ring hebt laten vallen. Jij zegt hij is niet van mij, maar de oplichter geef hem je cadeau en wil daarna wel vindersloon. Ook nep: petities voor ‘dove’ kinderen. Nadat jij heel aardig je handtekening hebt gezet, vragen zij vervolgens hardvochtig om geld voor de ‘goede zaak’.

20. Lunchmenu’s zijn vrijwel altijd goedkoper dan avondmenu’s in bistro’s in ParijsDus do as the French do, ga warm lunchen met een wijntje erbij!

21. De Champs-Elysées zonder auto’s ontdekken? De 1e zondag van de maand is de beroemde avenue afgesloten voor verkeer en ook alle de arrondissementen 1 tot 4 (heel hartje Parijs) zijn die dag gereserveerd voor voetgangers. Verder zijn deze wijken élke zondag autovrij: de Marais, Montmartre, Mouffetard, Rue des Martyrs/Trudaine (SoPi), Sentier, Daguerre (15e).

… en tip #22: reis je met kinderen naar Parijs? Lees vooraf ons ebook Parijs met kids & tieners: 60 pagina’s vol handige tips! 

LEES OOK: 
Leuke hotels per wijk in Parijs
De leukste winkelwijken van Parijs
Met de auto naar Parijs: 7 handige tips
Uitverkoop in Parijs! Do’s & don’ts tijdens de Soldes

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Nicky Bouwmeester (Rives de Seine,  Jardin du Luxembourg, Paris Info-winkel), CC-BY/Giacomo Carena1 (metrobord), CC-BY/Thomas Loire (Eiffeltoren). Laatste update: maart 2023

2 reacties op “21 praktische tips voor Parijs”

  1. RL schreef:

    Tip voor tip 3: Reserveer een parkeergarage via Parkings de Paris, voordeliger dan gewoon inrijden. Kaartje trekken bij het inrijden en daarna bij de parkeerwacht icm geprinte reservering omwisselen. Tussentijds in/uitrijden zou mogelijk zijn, nog niet geprobeerd. Immers, parkeren en daarna met de metro/fiets verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *