frankrijk.nl

Hoeveel kosten sigaretten in Frankrijk?

Frankrijk heeft al een aantal jaar een strenger anti-rookbeleid dan Nederland en België. Sigaretten zijn er een stuk duurder en een pakje kopen buiten winkeltijden is steeds ingewikkelder. Welke rookregels gelden er in het land van de gauloises en gitanes?

‘Neutrale’ sigarettenpakjes

Al sinds 2016 staat Frankrijk alleen merk-neutrale én waarschuwende sigarettenpakjes toe. Dat betekent dat alle pakjes donkergrijs zijn en er op de voorkant afschrikwekkende foto’s en grote teksten staan over ziektes die je krijgt door roken. Merknamen staan alleen discreet op de bovenkant en onderkant van het pakje.

Geen sigarettenautomaten

Sigaretten zijn in Frankrijk alleen te koop bij un bureau de tabac (tabakswinkel), die herkenbaar is aan het rode uithangbord (une carotte) met die naam erop, bij tankstations. Maar dus niet bij drogisterijen, de supermarkt en ook niet in automaten.

sigaretten kopen sigarenboer tabakswinkel

De prijs van een pakje sigaretten in Frankrijk (in 2023)

Sinds 2019 is de prijs van sigaretten in Frankrijk steeds stapsgewijs verhoogd. Sinds maart 2023 kosten de meeste pakjes van 20 stuks €11,50.

Waar geldt een rookverbod in Frankrijk?

Roken is verboden in publieke gebouwen, cafés en restaurants, ziekenhuizen, scholen, openbaar vervoer, collectieve werkruimtes, pretparken en speeltuinen. Diverse Franse steden hebben ook roken in parken verboden, dit geldt onder meer in Parijs, Lyon en Straatsburg.

Mag je in Frankrijk op straat roken?

Ja, je mag in Frankrijk nog op straat roken. Wel kun je in Parijs een boete van €65 krijgen als je een sigarettenpeuk op straat gooit. Ook hanteren diverse Franse steden (zoals Lyon, Bordeaux, Nîmes) een rookverbod op straat in de buurt van een school.

Mag je in Frankrijk roken op een terras?

Ja dat mag nog wel, mits het terras is afgesloten van de binnenruimte van het café of restaurant.

Mag je in Frankrijk roken op het strand?

Er geldt in Frankrijk geen landelijk verbod op roken op het strand, maar diverse gemeentes hebben dit wel ingevoerd op hun stranden. Let op de bordjes en gooi je peuken uiteraard altijd in een prullenbak.

Extra boetes vanwege de droogte in 2023

Let op, vanwege de aanhoudende droogte in Frankrijk (la sècheresse) en het bijbehorende gevaar op bosbranden, gelden in diverse zuidelijke streken hoge boetes voor mensen die hun peuken op straat (of elders) weggooien.

Rookverbod in de auto met kinderen

In Frankrijk is het verboden om een sigaret op te steken in een auto waarin zich kinderen bevinden die jonger dan 12 jaar zijn. Op straffe van maximaal €750 boete.

Welke regels voor e-sigaretten?

In Frankrijk is ook het roken van e-sigaretten is verboden in publieke ruimtes, openbaar vervoer en gedeelde werkplekken. Maar e-sigaretten zijn wél toegestaan in sportstadions, hotels, restaurant en nachtclubs – tenzij de huisregels van de locatie anders bepalen.

LEES OOK:
10 opvallende Franse wetten

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos (tabac), Bart Scholliers/Unsplash (verbod)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *