frankrijk.nl

11 redenen om in 2023 naar Parijs te gaan

Voor Parijs heb je helemaal geen excuus nodig, horen we je denken… Dat is waar. Maar dit jaar zijn er wat éxtra redenen om in de trein te stappen voor een lang weekend Parijs. Recente openingen, nieuwe exposities en andere prettige verrassingen!

1. Maison Gainsbourg opent in de wijk Saint-Germain

De opening werd steeds maar uitgesteld, omdat de erven van zanger Gainsbourg nog niet tevreden waren. Maar nu is het toch bijna zover: vanaf september 2023 is het vroegere woonhuis van Serge – 5 bis rue de Verneuil – te bezoeken. Alles is volgens dochter Charlotte nog exact in de staat waarin de zanger het huis achterliet toen hij in 1991 overleed aan een hartstilstand. Op nr. 14 opent ook een Gainsbourg-museum en piano-bar. Let op: je dient vooraf online tickets te reserveren!  Meer info

Maison Gainsbourg in Saint-Germain

2. De Bourse de Commerce met de Pinault Collection al gezien?

Vorig jaar is dit spectaculaire nieuwe museum geopend in het hart van Parijs (naast de vroegere Hallen) en alleen al vanwege de architectuur is het zeer de moeite waard. Het prachtig koepeldak van dit monumentale beursgebouw staat in bijzonder contrast met de pure lijnen van het nieuwe betonnen interieur. Steeds wisselende exposities tonen hier hedendaagse kunst, die grotendeels afkomstig is uit de privécollectie van de familie Pinault (mode-imperium). Meer info

Collection Pinault

3. Fietsen! Nieuwe routes in de binnenstad

Sinds corona ais de opmars van de fiets niet meer te stoppen in Parijs! In sommige straten zie je tegenwoordig meer fietsers dan auto’s en het aantal fietspaden blijft steeds maar groeien (in 2023 komen er 6 lange nieuwe fietspaden bij). Ook heeft de VVV van Parijs 4 toeristische fietsroutes (6,5 km-17,5 km) uitgezet, die je makkelijk zelf kunt volgen met een Vélib. Liever met een gids op pad? Deze Nederlandse fietstours in Parijs blijven een grote aanrader!

nieuwe fietsroutes in Parijs

4. Bibliotheek Richelieu: prachtig gerenoveerd

In de wijk rond de Opera, in Rue de Richelieu, staat een van de oudste bibliotheken van Frankrijk. In dit vroegere kardinaalspaleis zag je voorheen enkel studenten en wetenschappers, maar eind 2022 is een langdurige renovatie van de bibliotheek afgerond. Nu is er een openbaar museum in het gebouw en iedereen kan een kijkje nemen in dit indrukwekkende monument. Museum €8, rondleidingen in de hele bibliotheek (op reservering/€9/met audioguide, ook in het Engels). Café Rose’s Bakery op de binnenplaats. Meer info

bibliotheek Richelieu

5. Bal de la Marine: guinguette aan de voet van de Eiffeltoren

Van juli tot half september 2023 verschijnt er een romantisch én trendy adres onder de Eiffeltoren. Le Bal de la Marine is een terras van 650 m2 in de stijl van de guinguettes, de oude Franse dans- en eetgelegenheden aan het water. Elke vrijdagavond kun je hier cocktails drinken en eten aan de rand van de Seine, met uitzicht op de IJzeren Dame vlak boven je. Sfeertje!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Bal de la Marine (@baldelamarine)

6. Grote Mucha-expositie in het Grand Palais

Parijs is dé stad van de Art Nouveau en een van de bekendste vertolkers van die stroming was Alphonse Mucha. Op 22 maart opent een grote tentoonstelling over Mucha die nu al van zich doet spreken. Het is namelijk een van de eerste exposities van het Grand Palais in ‘nieuwe stijl’, dat wil zeggen met veel 2D-ervaringen dankzij film- en geluidstechnieken. 22 maart t/m 20 augustus 2023, meer info

Mucha expo Grand Palais

7. Graffitikunst in industrieel pand: Le Colors Festival

Ruim 80 street-artists hebben een gebouw van 4.500 m2 bespoten en beschilderd in het 19e arrondissement, vlak bij Porte de la Villette. Je ziet er veel verschillende stijlen en een echte kleurenexplosie over 5 verdiepingen. ‘s Avonds zijn er ook dj-sets. Tot 10 november 2023. Dagelijks geopend, behalve op dinsdag. Meer informatie

street-art expositie in Parijs

8. De allermooiste WC’s van Parijs zijn weer ‘vrij’

Adriaan van Dis schreef er al in bewondering over: een van de mooiste geheime plekjes van Parijs is de magnifieke ondergrondse wc-ruimte in Art Nouveau-stijl, op het plein van de Madeleine-kerk. Deze eerste publieke wc’s van de stad dateren uit 1904. Ze waren de afgelopen 12 jaar gesloten voor renovatie, maar vanaf 20 februari 2023 zijn ze weer te bezoeken. Dus grijp je kans en ga bij een volgend Parijs-tripje vooral even een pipi doen in dit staatsmonument uit de Belle Epoque. (Geopend van 10-18.00 uur/€2) Meer informatie

wc's van Madeleine

9. Boom Boom Villette: nieuwe foodhallen en indoor-winkelpretpark

In en rond het Parc de la Villette gebeurt van alles op het moment: het 19e arrondissement is echt in transformatie. Dat zie je ook aan dit project: het winkelcentrum Vill’Up wordt verbouwd tot ‘Boom Boom Villette’, een verzameling van foodhallen, winkels en binnen-amusement (bowling, escape games, minigolf en zelfs indoor parachutespringen) die op zijn minst de nieuwsgierigheid wekt! Opening: zomer 2023. Meer informatie

Boom Boom Vilette

10. Basquiat en Andy Warhol in Fondation Louis Vuitton

Een ander groot cultureel evenement waar de Parijzenaren dit jaar voor in de rij gaan staan is deze expositie over de samenwerking tussen popkunstenaars Basquiat en Andy Warhol. In de mooie Fondation Louis Vuitton. En als je dit moderne museum in het Bois de Boulogne nog niet kent, dan is alleen al het gebouw van architect Frank Gehry een beloning voor de (kleine) omweg. 5 april-28 augustus 2023, Meer informatie

basquiat-warhol-6-99-uit-19-expositie

6,99 uit 1984, Basquiat & Andy Warhol

11. Sarah Bernhardt in Le Petit Palais

En nog een tentoonstelling over een ster van de Belle Epoque! De beroemde theateractrice Sarah Bernhardt staat centraal in een grote tentoonstelling in dit prachtige paleis direct naast het Grand Palais (waar Mucha in de schijnwerpers staat, zie puntje 6). Na afloop zeker even een koffie drinken in de romantische binnentuin van dit museum, dat een van de meest onderschatte bezienswaardigheden van Parijs is! 14 april t/m 27 augustus 2023, meer info

petit palais sarah bernhardt 2023

En ook: cocktails drinken en dineren in de Art déco-brasserie van het vernieuwde Hotel Rochechouart, zie hier!

LEES OOK:
Hippe nieuwe hotels in Parijs
10 romantische hotels in Parijs
25 tips voor Parijs met kinderen
Met de Thalys: de snelste reis naar Parijs 

Beeld: Depositphotos, Clement Dorval/Paris (Madeleine), Mucha/Grand Palais, Josee Schouten (Pinault)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *