frankrijk.nl

Roadtrip Atlantische kust: campings aan zee

Het is veel minder ver dan Portugal of Californië, maar je vind dezelfde relaxte surf- en strandvibes langs de westkust van Frankrijk. Een superfijne bestemming voor een roadtrip langs zee, waarbij je surfen, yoga, zwemmen en fietsen hoog op je To do-lijstje kunt zetten. Deze natuurcampings zijn daarbij ideale tussenstops onderweg.

atlantische kust roadtrip surfen yoga genieten

Waarom op één plek vakantie vieren als de hele Franse westkust aan je voeten ligt? Rustig toeren langs de stranden. Genieten van de uitzichten op de oceaan en dichte dennenbossen. De zon in de zee zien zakken en daarna oesters eten. De frisse zeelucht en het geruis van de golven terwijl je in camper of tent ligt. Yoga doen op het strand voordat je je aan je ontbijt met vers fruit en croissants begint. Leren surfen op enkele van de mooiste zandstranden van Frankrijk. En eilandhoppen op de sfeervolle eilanden van de Vendée en Charente-Maritime…

atlantische kust roadtrip surfen yoga genieten

Als dit alles je goed in de oren klinkt, dan is deze Franse roadtrip van 2 of 3 weken vast wat voor jou! Wij stippelden een voorbeeldreis in het voorseizoen uit langs natuurcampings op Ile Noirmoutier, Ile de Ré, Ile d’Oléron, bij Lac de Carcans en in Les Landes: 5 locaties waar je optimaal van de oceaan kunt genieten en soms nog van zoet water ook. En handig: omdat deze campings tot dezelfde groep behoren (Huttopia), kun je alle overnachtingen in één keer reserveren.

yofalessen op het strand camping-huttopia-noirmoutier-eiland-direct-aan-zee-strand

Roadtrip langs de Atlantische oceaan

Stop 1: camping op Ile de Noirmoutier (3 nachten)

Net ten zuidwesten van Nantes vind je Noirmoutier, een topeiland met een heerlijk sfeer. Zoutvelden, oesters, kleine vissersdorpen, villa’s uit de Belle Epoque… Een zeer fotogenieke plek zonder al te mondaine toestanden. Vlak bij Instagram-favoriet La Plage des Dames ligt de Camping Huttopia Noirmoutier op een ongelofelijke locatie: echt direct aan zee. Dat betekent dat je ’s nachts de golven hoort ruisen en dat je niet eens op hoeft te staan om ’s ochtends van de zonsopgang te genieten! Je kunt op deze camping een SUP-board huren en direct het water op peddelen en in de zomer zijn er yogalessen op het strand. Ook zeilen, kajakken, kitesurfen, waterskiën en duiken behoren op dit eiland tot de mogelijkheden.

camping-huttopia-noirmoutier-eiland-direct-aan-zee-strand


Stop 2: campings op Ile de Ré (3 nachten)

Ook dit heerlijke Franse eiland, tegenover havenstad La Rochelle, wil je echt een keer gezien hebben. De dorpen bestaan hier uit lage witte huizen met pastelkleurige luiken en stokrozen tegen de gevels… Très mignon! Je kunt hier verblijven op de relaxte duincamping Camping Huttopia Ile de Ré -Côte Sauvage. Het kleinschalige kampeerterrein ligt op maar 20 meter van het een ongerept zandstrand, en de tenten en huuraccommodaties staan hier echt tussen de duinen, dus een topplek voor natuurliefhebbers. Surfers kunnen naar Plage des Grenettes (6 km van de camping: beste golven van het eiland!) en ook suppen, windsurfen, catamaran-zeilen en zeekajakken zijn geliefde watersporten op Ile de Ré. Het eiland is bovendien zo vlak en klein, dat je hier alles makkelijk op de fiets kunt doen (te huur op de camping).

camping-hutopia-ile-de-re-atlantische-kust-surfen-roadtrip


Stop 3: camping op Ile d’Oléron (3 nachten)

Voor je derde etappe langs de Atlantische kust ‘hop’ je naar Oléron, dat net als de eerste twee eilanden stiekem een brug heeft, dus je hoeft niet op een veerpont te wachten. Oléron is het meest authentieke en eenvoudige eiland van de drie, dus je kunt je hier volledig concentreren op de zee, wind en zon! Camping Huttopia Ile d’Oléron – Les Chênes Verts is ook weer zo mooi gelegen, op 50 meter van het strand, midden in een dennenbos. Dit is echt een surfeiland en er zijn diverse goede surfspots op Oléron. Wil je léren surfen? Op loopafstand van de camping kun je lessen nemen, op Plage Vert Bois. En ook op deze camping kun je alle stress kwijt tijdens ontspannende yogalessen: Marion organiseert wellness-sessies op het strand.


Stop 4: camping bij Lac de Carcans (3 nachten)

Vanaf Oléron in Charente-Martime rijd je door naar Royan, waar je de veerboot naar Soulac-sur-Mer kunt nemen. Vanaf daar is het nog een uurtje rijden naar het meer van Carcans-Hourtin, net boven Lacanau. Hier kun je je camper of auto parkeren in de schaduw van de hoge pijnbomen op Camping Huttopia Lac de Carcans. Je profiteert volop van dit grote zoetwater-meer: vanaf de camping is er directe toegang tot een strand aan het meer. Lacanau-Plage (op 18 km), een zeer geliefde surfspot aan de oceaan, kun je zelfs per fiets bereiken (direct fietspad). En als ’s avonds of ’s ochtends al meteen een duik wilt nemen: op de camping is er ook een fijn verwarmd zwembad.

roadtrip-franse-westkust-camping-lac-de-carcans-sud-surfen


Stop 5: camping in Les Landes (3 nachten) 

Daarna gaat deze roadtrip verder in zuidelijke richting naar de laatste stop, Camping Huttopia Landes-Sud, een natuurcamping midden in het grote beschermde bos van Les Landes de Gascogne. Rondom deze camping is er veel keuze voor watersporten: je kunt suppen of kajakken op het meer van Léon (op 8 km) of de oceaan opzoeken voor diverse eersteklas surfspots, zoals Plage de Moliets (15 km) of surfmekka Hossegor (35 km). Ook een geweldige ervaring: kanoën op het riviertje de Paluë, dat uitkomt bij de camping. Meer leuke vakantietips voor deze omgeving vind je in ons artikel over de Westkust-cool’ van Les Landes (link onder)… Echt een tof gebied, je zult zien dat je zo nog een weekje wilt vastplakken aan deze roadtrip!

roadtrip-franse-westkust-camping-huttopia-les-landes-sud-surfen

Tip! In deze routesuggestie staan de tussenstops in noord-zuid-volgorde. Maar je kunt de overnachtingsplekken natuurlijk ook verdelen over de heen- en terugreis. Bijvoorbeeld: eerst Ile de Ré (1)-Lac de Carcans (2)-Les Landes (3) en dan op de terugweg stoppen op Ile d’Oléron (4)-Ile Noirmoutier (5)!

Belangrijk om te weten: je kunt op deze campings alleen in het voorseizoen korter dan 5 dagen reserveren, dus als je in juli of augustus gaat, dan moet je langere verblijven per locatie plannen (en misschien iets minder verschillende stops maken).

PLUS+
– Op al deze campings zijn fietsen en e-bikes te huur: superhandig want langs de hele westkust kun je mooie fietstochten maken en ook de 3 genoemde eilanden zijn echte fietsbestemmingen.

– Op al deze natuurcampings kun je ‘s ochtend heel relaxed je dag beginnen dankzij de broodservice. Huttopia werkt samen met lokale bakkers die ervoor zorgen dat er elke dag kraakverse croissants en (stok)broden voor je klaarliggen (dag ervoor bestellen).

– In juli en augustus vind je in het café-restaurant van deze restaurants pizza’s uit de houtoven en voor meer chill-gemak zijn er ook BBQ’s en koelkasten te huur.

Kortingen met Huttopia Camping Card (nu gratis!)

Alle bovengenoemde campings horen bij Huttopia, een duurzame Franse kampeerketen. Omdat je tijdens de roadtrip dus steeds bij dezelfde organisatie slaapt, kun je tot 45% korting krijgen op je overnachtingen. Met de Huttopia Camping Card profiteer je in het voor- en naseizoen van een lager tarief voor een standplaats en de 10e nacht is gratis. Normaal betaal je €19 voor deze kortingskaart, maar voor lezers van frankrijk.nl is hij kosteloos! Bestel de GRATIS Camping Card hier (actie geldig t/m eind 2023)

LEES OOK:
Roadtrip door Normandië, langs krijtkliffen en de Côte fleurie
6 supermooie Franse campings direct aan zee
8 relaxte campings aan de rand van een meer

Beeld: Huttopia/ManuReyboz. Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Huttopia.

2 reacties op “Roadtrip Atlantische kust: campings aan zee”

  1. Mila Mathon schreef:

    Goedemorgen,

    Wij hebben een vraag. De roadtrip Atlantische kust lijkt ons mega gaaf om te doen deze zomer. Zijn er nog mogelijkheden hiervoor in de periode 21 juli t/m 5 augustus ergens? We lezen t graag. We zijn met 2 volwassenen en 1 dochter van 14 jaar. Vriendelijke groet, Mila

    • Nicky schreef:

      Hai Mila, we denken het wel! Maar daarvoor moet je even zelf de genoemde campings even benaderen! Wij bemiddelen niet voor campings, dit is puur een reisartikel ter inspiratie. Maar onder de campingnamen staan de sites waarop je direct de beschikbaarheid kunt checken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *