frankrijk.nl

Recept Franse citroentaart met meringue

Aan de Côte d’Azur vind je op het moment extra veel grote en sappige citroenen op de markt. Met name in omgeving van Menton, waar dit weekend het Fête du Citron begint. Wij vieren mee met een zelfgebakken citroentaart, volgens Frans recept!

In 2015 kregen de citroenen uit Menton eindelijk een eigen IGP. In deze beschermde herkomstbenaming staat onder meer dat de citroenbomen niet verder dan 7 km van de Middellandse Zee mogen staan. Die specifieke locatie maakt dat deze citroenen een zoetere smaak en extra aromatische geur hebben, vooral in vergelijking tot warmere citrusgebieden zoals Spanje. Door het relatief frissere klimaat van de Côte d’Azur maken de citroen extra suikers en sterkere aroma’s aan.

citroenen uit Menton

La Fête du Citron van Menton: 11 tot 26 februari 2023

Menton viert dit geliefde streekproduct elk jaar met een groot citroenfeest. Praalwagens, markten, proeverijen – de vrucht staat in februari gedurende twee weken op velerlei manieren in het middelpunt. De ‘agrumiculteurs‘ (mooi Frans Scrabblewoord!), ofwel de citruskwekers van de Côte d’Azur tonen tijdens dit festival hun mooiste vruchten zien en proeven.

winterfeest Fete du citron Menton

Jammer dat je die befaamde citroenen uit Menton niet makkelijk kunt vinden in Nederland. Maar goed, dan nemen we maar een paar mooie biologische citroenen uit een andere gebied voor dit Franse citroentaartrecept van Tarte taart An. Zo lekker…! En zo ben je toch bijna even aan de Côte d’Azur.

Recept Tarte au citron meringuée

Ingrediënten voor het zoete kruimeldeeg:
250 g bloem
130 g gekoelde boter in kleine blokjes
2-3 eetlepels koud water
zout
2 el fijne kristalsuiker

Voor de vulling:
30 g bloem
30 g maïzena
250 g fijne kristalsuiker
1,8 dl citroensap
1 el geraspte (bio) citroenschil
50 g ongezouten boter in blokjes
6 eidooiers

Voor de meringue:
3 eiwitten
170 g suiker

1. Zeef de bloem met een snufje zout in een kom. Kneed de boter door het deeg met je vingertoppen. Voeg 2 el fijne kristalsuiker toe aan het deeg en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, voeg het water toe en meng het tot een samenhangend geheel. Wikkel in folie en leg het deeg 30 minuten in de koelkast.

2. Vet een taartvorm in en rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Leg de deeglap in de vorm en snijd het overtollige deeg weg.

3. Vul de vorm met een laag bakpapier en vul met bakbonen of bakrijst en bak het deeg 15 minuten blind in de oven op 200º graden (180 º hetelucht). Verwijder de bakbonen of de rijst en het bakpapier en bak nog 15-20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4. Maak de vulling van de taart door de bloem, de maïzena, de suiker, het citroensap en de citroenschil in een pan te doen en aan te lengen met 3 dl water. Zet de pan op het vuur en roer het geheel met een garde goed door. Na twee minuten koken is het mengsel dikker van structuur. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.

5. Voeg de boter en de zes eidooiers toe en mix deze er goed doorheen. Roer nog twee minuten door op laag vuur en verdeel het mengsel over de taartbodem.

6. Klop de drie eiwitten in een vetvrije kom stijf en voeg de suiker toe. Mix tot de meringue in pieken omhoog blijft staan.

7. Verdeel de meringue over de citroenvulling en spreid uit over de taart. Vorm met een vork wat extra pieken in de meringue.

8. Bak de taart in 8-10 minuten lichtbruin en gaar.

recept Franse citroentaart

LEES OOK:
Bretonse crêpes en galettes, het recept van Carole
Recept voor tarte tatin met gewelde abrikozen
Bijzondere Franse beroepsnamen
De mooiste badplaatsen rond Nice

Anja Roubos GastbloggerRecept Anja Roubos Beeld: Anja Roubos (taart), Pexels (stad Menton), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *