frankrijk.nl

7 Franse eetgewoontes die veranderen

Er zijn een hoop clichés over de keuken en eetgebruiken van de Fransen. Maar zitten ze in Frankrijk echt nog altijd zo lang aan tafel? Is snoepen nog altijd taboe? En worden Françaises echt niet dik?

1. De Fransen eten minder vlees

In de klassieke bistrokeuken heeft vlees een onmiskenbare hoofdrol. Entrecote, eendenborst, bloedworst vullen het menu en het bijgerecht is vaker aardappel dan groente. Toch eten ook de Fransen geleidelijk minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër. Deze culturele verandering is ook te zien in een nieuwe wet: sinds 2019 zijn Franse scholen verplicht om in de kantine minstens 1 keer per week een vegetarische maaltijd te serveren aan scholieren. Ook eten de Fransen steeds meer kip, in plaats van rood vlees.

2. De Fransen zitten minder lang aan tafel

Het blijft een wereldrecord: de Franse besteden dagelijks gemiddeld 2 uur en 13 minuten aan tafel. Dat is dubbel zo lang als de Amerikanen (1 uur) en net iets meer dan de Spanjaarden (2 uur en 6 minuten). Maar toch is die duur aan het afnemen: vooral de lunchpauzes op werk worden korter (gemiddeld 35-45 minuten) en fastfoodrestaurants rukken al jaren op in Frankrijk. Sinds 2007 is het aantal filialen van McDonald’s verdubbeld: Frankrijk is zelfs de 2e markt van de Amerikaanse keten. Daar staat tegenover dat de zondagse lunch nog altijd flink lang kan duren. En bij feestelijke gelegenheden verlaten de Fransen de lunchtafel vaak niet voor 17 uur.

tafelen

3. De Fransen eten meer tussendoortjes

Helaas, een van de gezondste eetgewoontes van de Fransen is aan het afnemen. De vaste etenstijden waren heilig en tussendoor werd altijd maar weinig gesnoept en gesnackt in Frankrijk. ‘Le grignotage’, zoals dat heet in het Frans, rukt echter op: 1 op 3 Fransen maakt zich er tegenwoordig schuldig aan. Ook zie je steeds meer chocoladerepen en chips in tussendoor-formaat en elke Franse supermarktketen heeft tegenwoordig ‘To Go’-corners.

4. Françaises worden toch ook dik

Er zijn veel boeken geschreven over de dieetgeheimen van die mooie slanke Parisiennes. En ook de ‘Franse paradox’ blijft intrigeren: want hoe kunnen Fransen zo lekker en zo veel eten zonder dik en ongezond te worden? Maar in die mythe zit tegenwoordig een barstje, want volgens recente statistieken heeft 50 % van de Fransen last van overgewicht. Dat is net zo veel als in Nederland.

5. De Fransen drinken steeds minder wijn

In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds best veel. Toch is het een flinke daling ten opzichte van de jaren ’60. Toen dronk een Fransman gemiddeld 100 liter wijn per jaar (=133 flessen). De wijnconsumptie in Frankrijk daalt sindsdien gestaag en de trend is daarbij ‘minder maar wel béter’, want Fransen kopen duurdere wijnen dan vroeger.

Lees ook: 5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes

6. De Fransen worden steeds kritischer over wat ze kopen

Na diverse voedselschandalen zijn de Fransen steeds bewuster van wat ze kopen. Uit gewoonte eten ze al meer seizoensproducten en gaan ze vaker naar de markt dan Nederlanders. Maar de laatste jaren is ook de belangstelling voor biologische producten explosief gestegen (al stagneren die cijfers nu wel een beetje door de crisis). Verder willen Fransen preciezer weten wat er in supermarktproducten zit en daardoor is de app Yuka een ongekend succes. Deze smartphone-app heeft in Frankrijk maar liefst 10 miljoen gebruikers. Consumenten kunnen er in de supermarkt producten mee scannen. Ze zien dan meteen of er ongezonde toevoegingen inzitten, zoals smaakversterkers. Ook staan op Franse supermarktverpakkingen tegenwoordig een Nutri-Score (A-E).

7. De Fransen eten minder stokbrood

Stokbrood hoort nog altijd onlosmakelijk bij een Franse maaltijd: 79% van de Fransen zegt niet zonder brood te kunnen bij het eten. Toch eten de Fransen 3x minder stokbrood dan in de jaren ’50: nu nog maar een halve baguette per persoon per dag. Dat komt neer op zo’n 47 kilo brood per Fransman jaar. Daar gaan de Nederlanders overigens met gemak overheen: wij eten elk jaar ongeveer 51 kilo aan bammetjes per persoon!

10 soorten brood in Frankrijk

LEES OOK:
7 dingen die je nooit moet zeggen tegen de Fransen
6x eng spul bij de Franse slager
10 Nederlandse eetgewoontes gezien door een Fransman
De eetgewoontes van Parijzenaren: Bon appétit van Mara Grimm

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Andreas Kushumahadi (baguette), CC/Jay Wennington (tafel), CC/Jez Timms (vlees), CC/Brooke Lark (gezond). Opening: Alex Guillaume-UNPL (charcuterie).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *