frankrijk.nl

Fondue of raclette: wat is de grootste calorieënbom?

Kaasfondue, raclette of Mont d’Or: in welk winters kaasgerecht zitten de meeste calorieën en hoe lang moet je skiën om ze er weer af te krijgen? Een vergelijkend onderzoekje.

Elk jaar hetzelfde, al die verleidingen tijdens de skivakantie! Fromage, fromage, fromage! In bijna alle streekgerechten uit de bergen is gesmolten kaas het hoofdingrediënt. Heerlijk natuurlijk want het ultieme comfort food na een dagje in de kou. Maar wij waren weleens benieuwd: hoe groot is de schade nou eigenlijk?

KAASFONDUE

Wat zit erin? Gesmolten kazen, wijn of eau-de-vie en stokbrood (sommige Savoyaardse fondues bevatten ook paddestoelen (cèpes) en/of spekjes).

Voedingswaarde? Ongeveer zoals te verwachten: heel veel vet (75%), relatief weinig proteïne en weinig vezels, tenzij je er bruin brood en rauwkost bij krijgt. Wel kom je met een fondue ruimschoots aan je calcium: 100 % van de ADH voor een gemiddelde portie (200 gram p.p.). Oh en dit wil je eigenlijk niet weten, maar beaufort en comté, typische fonduekazen, horen bij de top5 van kazen met het hoogste cholesterolgehalte (120 mg/110 gr).

Wat is de schade? 1000 kcal-1200 kcal p.p. (Savoyaardse kaasfondue inclusief brood) of 1300 kcal-1500 kcal p.p. (Savoyaardse kaasfondue met eekhoorntjesbrood en spekjes).

kaas fondue gerechten wintersport calorieen RM Beeldig Beeld/StockFood 2018

RACLETTE

Wat is het? Raclette-kaas (40% vet) met gekookte aardappelen, charcuterie, augurken en stokbrood.

Voedingswaarde? Vergelijkbaar met die van een kaasfondue, maar daar moet je de nadelen van de vleeswaren bij optellen (extra vet en veel zout). De aardappelen voegen wel koolhydraten, vezels, vitamine B en C toe.

Wat is de schade? 1400 kcal-1700 kcal p.p.

raclette kaas

MONT D’OR FONDUE

Wat is het? gesmolten Mont d’Or (vacherin) met gekookte aardappelen, salade en stokbrood. En de plusoptie: met charcuterie en augurken.

Voedingswaarde? Combinatie tussen fondue en raclette, afhankelijk van de bijgerechten, zie boven.

Wat is de schade? 800-1000 kcal p.p. Mont d’Or met alleen aardappelen en brood, 1000-1200 kcal p.p. Mont d’Or met aardappelen, brood en charcuterie.

Ovenkaas Mont d'Or

TARTIFLETTE

Wat zit erin? gegratineerde aardappelen met room, spekjes, uien en veel reblochonkaas.

Voedingswaarde? Met niet alleen veel kaas, maar ook veel room en spek is de tartiflette een echte baddie onder de alpengerechten op het gebied van cholesterol en slechte vetten. Maar in het totale aantal calorieën valt het nog mee, door het grote aandeel aardappelen.

Wat is de schade? 700-850 kcal p.p.

HOE SNEL SKI JE HET ERAF?

En dan nu het goede nieuws: skiën hoort bij de top10 van sporten waarbij je de meeste energie verbruikt. De combinatie van kou en beweging zorgt ervoor dat iemand van 65 kg 430 kcal/uur* verbrandt. Zelfs met aftrek van lifttijden, koffie- en lunchpauzes kom je al snel op minstens 4 uur non-stop skiën per dag, wat voor iemand van 65 kg dus 1720 verbrandde kcal per dag betekent.

Bij andere wintersporten gaat het nog harder. Langlaufen: 540 kcal/uur. Snowboarden 500-550 kcal/uur, Raquette-wandeling: 511 kcal/uur.

Tartiflette-CC-JoseeSchouten

Hoe zwaarder je bent hoe meer kcal je per uur verbrandt en andersom.

LEES OOK:
100% Savoyaardse fondue in Amsterdam
3x Franse kaas uit de oven
Top 7 kaasplank-missers
Recept voor tartiflette

Beeld: cover BeeldigBeeld/Stockfood, Carole Goelitz, Josee  Schouten

Eén reactie op “Fondue of raclette: wat is de grootste calorieënbom?”

  1. Barbara schreef:

    Ik kan niet wachten: skiën en raclette!! #nogdrieweken #vogezen #hopendatersneeuwligt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *