frankrijk.nl

Fietsen door de Luberon, dit wil je zien, hier wil je stoppen!

Tijdens een 3-daagse fietstocht door het zuiden van de Luberon passeerde Josée tal van dorpjes die ze niet had willen missen. En er waren nog veel meer verrassende bezienswaardigheden langs de route. Hier een lijstje met haar tips en slaapadresjes onderweg.

Al jaren zat het in mijn hoofd en vorige zomer werd het idee realiteit: de Luberon per fiets te ontdekken! Het werd een geweldige ervaring, waarbij alle alle beelden het ideale plaatje van het Franse joie de vivre invulden. Vrijheid, blijheid onder de Zuid-Franse zon! Lees hier meer over mijn voorbereiding en routes die ik volgde, hieronder mijn insidertips die ik opdeed tijdens mijn fietstocht door Le Pays d’Aigues in het zuiden van de Luberon of bestel en download meteen de fietsroutes.

Cucuron Luberon fietsroutes Provence

Aan te raden dorpjes voor een koffie- of lunchpauze 

Lourmarin

Hét Saint-Tropez van de Luberon! In de kleine straatjes van het autovrije centrum zijn winkelen, ateliers bezoeken, terrasje pakken en mensen kijken dé bezigheden voor de bezoekers (en dat zijn er veel ’s zomers!). Tip: breng voordat je  het dorp ingaat eerst een bezoek aan het indrukwekkende kasteel Château de Lourmarin. Dit 12e-eeuws fort werd in de 15e eeuw in renaissance-stijl verbouwd en je kunt de diverse zalen en kamers bezichtigen. Het is dagelijks toegankelijk (tegen betaling) en vanaf het boventerras heb je een geweldig uitzicht op het dorp.

Lourmarin Luberon Vaucluse

Lees ook: De Luberon van Peter Mayle

Cucuron

Een heerlijk Provençaals dorpje dat in een keer wereldberoemd werd vanwege de opnames bij het bassin en de restaurants rondom in de film One Year in Provence. Neem hier echt de tijd om het dorpje te bezoeken. Ook bij het centrale dorpspleintje vind je diverse cafés en restaurants.

Cucuron

Ansouis

Prachtig middeleeuws dorpje boven op de heuvel met smalle kriskrasstraatjes. Aan het plein bij de kerk vind je Bar des Sports, alle dagen open voor een koffie of een lunch. Enige andere optie is Patisserie Volpert, 100 meter ervoor, lokaal wereldberoemd om hun zalige taartjes (maar niet alle dagen open). Lees ook hieronder over l’Art du Glacier net buiten Ansouis!

La Tour d’Aigues

Dit kleine stadje biedt tal van versnaperingsadresjes maar als je de keuze hebt, bezoek dit stadje op dinsdag. Dan is het marktdag en kun je fietstas vullen met tal van Provençaalse geneugten voor onderweg!

La Tour d'Aigues markt

Cadenet

Meer dan genoeg keuze in dit stadje maar wij ontdekten een leuk adres voor de lunch of diner in de Rue Hoche: La Source. Een verscholen restaurantje met een heerlijke patio, gerund door de Belgische Dirk en zijn vrouw Severine. Hopelijk vind je een tafel in de patio. Verwacht eerlijke lokale gerechten voor een prima prijs!

Cadenet-Luberon-La-Source

Let op: misschien kies je  – net als ik  – Mirabeau als koffiestop. Dit über-Provençaalse dorpje boven op de heuvel werd bekend door de film Manon des Sources, maar kijk uit: er is geen enkel eet- of drinketablissement te vinden! Toch is het een bezoek waard, al is het maar om de fontein midden in het dorp te bewonderen, geflankeerd door een prachtig beeld van de zwijgzame Manon. En dan nog even op de pedalen naar Beaumont-de Pertuis! Zie overigens ook dit filmpje voor een overzicht van alle dorpjes in het zuiden van de Luberon.

Mirabeau

Lees hier meer over onze favoriete filmlocaties in Frankrijk

Bijzondere stops onderweg, die je niet snel in de gidsen vindt

IJswinkel bij Ansouis: L’Art du Glacier 

L-art-du-glacier-Ansouis

Ben je dol op ijs, dan is dit een verplicht omrijadres! In dit ijspaleis, op een heuvel enkele kilometers buiten het dorp Ansouis, heeft de familie Perrière ijsmaken tot kunst verheven! Om de pure smaak van vruchten of kruiden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, wordt er vooraf uitvoerig geanalyseerd welke bereiding een optimale smaaksensatie biedt. Je zult dan ook verbaasd staan over de vele smaken waaruit je kunt kiezen. Lavendelijs ligt voor de hand maar ook wel eens rozemarijn- of thijm-ijs geproefd? Er zijn zo’n 50 basissmaken aangevuld met seizoenssmaken. En ik kan het beamen: hier zorgt elk hapje ijs voor een regelrechte smaakexplosie in de mond!

L’Art du Glacier, 767 Chemin des Hautes Terres, 84240 Ansouis

Prachtige bezoektuin bij Cucuron: Pavillon de Gallon 

Pavillon de Galon

Net buiten Cucuron, aan de doorgaande weg Chemin de Galon verbergen de hoge muren een prachtig groen paradijs! Het resultaat van 20 jaar liefde van de kunstzinnige eigenaar, voormalig artistiek directeur, tuinarchitect én fotograaf Guy Hervais. Zijn expertise en passie is om historische tuinen een modern en zo naturel mogelijk leven in te blazen met behoud van de oude structuur. En daar is hij heel goed in geslaagd; het is niet overdone, heel naturel en pas als er doorheen loopt zie je de diversiteit aan planten en hoe minutieus de buxussen zijn bijgeknipt. Naast deze tuin bevindt zich nog de boomgaard met 26 verschillende soorten fruitbomen en de wijngaard, goed voor een productie van 200 flessen wijn per jaar met de illustere naam: Hocus Pocus. Ja, onze Guy heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op Pavillon du Galon. Of, zoals hij het zelf zegt: “Mijn creativiteit vind je nu terug in alles wat ik hier creëer.”

Pavillon du Galon behoort tot de Jardins Remarquables waarvan je er 450 in heel Frankrijk vindt. Ze zijn geselecteerd op culturele, historische en botanische waarden en zijn slechts 50 dagen per jaar te bezoeken. Check bij het lokale toeristenbureau voor de open dagen alhier. Ben je met een groepje van minimaal 4-8 personen, dan kun je het ook op afspraak bezichtigen, in combinatie met een kleine proeverij van eigen fruit, limonades of zelfs de wijn van het huis. Pavillon de Galon biedt ook tres luxe gastenkamers met eigen zwembad, naast het landhuis.

Pavillon de Galon – Chemin du Galon – +33 (0)6 13 391 731

De tuinen van een wijnkasteel bij Pertuis: Château du Val Joanis 

Chateau-de-Val-Joannis

Lukt het niet om de hierboven genoemde tuin te bezoeken, dan is er een alternatief. Aan de doorgaande weg tussen Villelaure en Pertuis vind je de toegangspoort naar wijndomein Château du Val Joannis. En aan die oprijlaan – links en rechts geflankeerd door duizenden wijnranken – komt maar geen einde: dit is het grootste wijndomein van de Luberon en – saillant detail – is Nederlands eigendom. Nu kom ik hier niet om wijn te proeven maar om de tuinen te bezoeken, eveneens geregistreerd als Jardin Remarquable. Ontworpen door de vorige eigenares eind jaren zestig en geïnspireerd op de 17e-eeuwse bastide van het domein. De tuin omvat drie terrassen; een kruiden- groente- en bloementuin, een klassieke Franse tuin met cypressen en buxushagen en kleine bomentuin. Aanrader! Te bezoeken op afspraak: tel. +33 (0)4 90 79 20 77

Château du Val Joanis – 84120 Pertuis

Lavendelwinkel bij Cucuron: La Provence en Bouteille

La-Provence-en-bouteille

Op de weg van Cucuron naar Ansouis (route 14 Le Pays d’Aigues) passeer je niet alleen lavendelvelden maar vind je ook het bord naar La Provence en Bouteille. Deze lavendelboetiek van Virgine is absoluut een stop waard want hier weet je dat het aanbod 100% puur is. Oliën, zakjes met gedroogde lavendel, geurflesjes… de keuze is reuze. En ze maakt ook siroop van kruiden, om heerlijke natuurlijke en zomerse frisdranken mee te maken. Na een kleine proeverij stop ik blij de winnaar in mijn fietstas: een fles verbena-siroop!

La Provence en bouteille, Chemin de L’ Agrie, 84160 Cucuron

Slaapadresjes van Josee onderweg

Auberge la Fenière (Cadenet): hier wil je langer blijven!

Mijn startpunt is er meteen een om niet meer weg te willen! De ligging langs de redelijk drukke D 943, Route du Cadenet zet je op het verkeerde been want dit prachtige hotel biedt een oase van groen (en rust) in de gi-gan-tische tuin met zwembad en diverse zitjes onder de bomen. Verblijven kan in het authentieke huis én in het iets verderop gelegen bijgebouw Les Cabanons de Campagne, waar ik verbleef.  Het fijne van deze riante, moderne en luxe kamer is het langgerekte 25 meter bad, direct aan je terras! Ideaal voor een ochtend-workout. Maar het belangrijkste ‘atout’ van dit adres is de keuken. Of het nu om het ontbijt of diner gaat, eigenaresse en chef-kok Nadia Samut biedt gasten een hoogwaardige gastronomische ervaring, waarbij ze werkt met groenten en fruit uit eigen moestuin, aangevuld met louter lokale producten. Elk gerecht is een feestje voor alle zintuigen. Naast het pittig geprijsde restaurant kun je ook eten in de tot bistro verbouwde boerderij met patio (biologisch en glutenvrij 3-gangenmenu vanaf € 50) in een authentiek Provençaalse setting.

Auberge-la-Feniere

Mijn favoriete slaapadres onderweg: het ontbijtbuffet, met tal van verse vruchten, gemarineerde groenten, gegrilde abrikozen en vijgen, glutenvrij brood, verse koemelk of geitenmelk, verse sapjes en een keur aan verrukkelijke cakejes… mmm, het water loopt me weer in de mond als ik eraan denk!

Auberge la Fenière – D943 Cadenet – Kamers vanaf €155

B&B La Chambre d’Appolline (Grambois): persoonlijk ontvangst

La-Chambre-Apollinaire

Logeren bij de locals! Deze chambre d’hôtes van Fred en Fanny ligt heerlijk landelijk, op enkele kilometers buiten Grambois. Dit sympathieke stel verruilde Lille een aantal jaren geleden voor deze prachtplek in de Provence en willen nooit meer terug! Het gezin is inmiddels uitgebreid met dochtertjes Leonie en Séraphine en hond Oslo. Het grote huis (van binnen fraai is gemoderniseerd) bevat een ruime gastenkamer en op het grote terrein achter ligt het zwembad. Naast deze gastenkamer bieden ze nog een roulotte (pipowagen) voor 2 personen en een gîte (4 personen, met eigen opgang en ingang) naast het huis. Fred is bovendien een enorme fietsfanaat en kan je tal van tips geven. De twee verbouwen ook tijm op het naastgelegen veld, waar ze allerlei producten van maken.

La Chambre d’Appoline – 514 Chemin du Jas de Bertet, 84240 Grambois – Kamer vanaf €90, gîte vanaf €126/nacht.

LEES OOK:
Fietsen door de Luberon doe je zo
De mooiste fietsroutes in de Vaucluse
Avignon, heerlijke stad om te bezoeken, onze tips
De 11 mooiste dorpen van de Vaucluse

Tekst & beeld: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *