frankrijk.nl

Recept voor perfecte crêpes en galettes

Op 2 februari is La Chandeleur ofwel crêpe-dag in Frankrijk. Zo bak je zelf lekkere crêpes en galettes met zoute boter, geheel volgens Bretons recept van Carole. Te lekker!

La Chandeleur is een Franse feestdag die ongeveer samenvalt met het feest waarop de oude Romeinen kaarsen (chandelles) aanstaken voor de godin van de oogst en vruchtbaarheid. Ook de Kelten hielden grote reinigingsfeesten deze tijd van het jaar. De katholieke kerk bracht deze heidense gebruiken samen in één feestdag, op 2 februari. Daarbij staat eigenlijk de Marie-Lichtmis centraal, maar het bakken van pannenkoeken bleef een symbolisch verzoek om een goede oogst in het nieuwe jaar. Volgens de Franse traditie moet je een muntje vasthouden in je linkerhand, terwijl je met je rechterhand de crêpe hoog opgooit. Dat zou geluk brengen.

Voor perfect smakende crêpes kun je dat laatstgenoemde bijgeloof vergeten, maar Carole, van crêpes-boutique Ti Bisou in Haarlem, kent een paar andere slimme trucjes. Zie onder haar recept!

Oh en hopen dat het morgen niet regent want een Frans spreekwoord zegt: Quand il pleut pour la Chandeleur, il pleut pendant quarante jours (als het regent op Chandeleur, dan regent het nog 40 dagen lang)!

crepes chandeleur

Recept voor Bretonse crêpes

Ingrediënten (voor circa 17 crêpes)

500 gram van tarwemeel type 55
10 g zout
150 g suiker
4 eieren
25 g gezouten boter
0,9 liter halfvolle melk
½ eetlepel vanillearoma

Het beslag bereiden
Doe meel, zout, suiker, eieren en 50 cl melk in een kom: roer krachtig door elkaar met een garde, gewoon met de hand. Normaal krijg je daarbij geen klontjes. Smelt de boter in een pan tot hij lichtbruin is. Voeg de gesmolten boter en vanille toe, goed roeren, en daarna ook de rest van de melk. Als er toch wat klontjes zijn kun je het mengsel altijd even zeven. Zet hierna minstens 2 uur in de koelkast.

Tips & trucs voor het bakken van crêpes

– Gebruik een koekenpan met antiaanbaklaag die niet te zwaar is, zodat je de pan makkelijk met één hand kunt tillen.
– Zorg dat je koekenpan vrij heet is zonder dat hij rookt van de hitte.
Boter toevoegen hoeft niet, die zit al in het beslag en daardoor blijft het beslag in principe niet plakken. Zelfs niet in een koekenpan zonder antiaanbaklaag.
– Gebruik een soeplepel: één schep is genoeg voor een crêpe, en draai de pan daarna snel rond.
– Als je van een wat krokantere crêpe houdt moet je de pannenkoek een keer omdraaien en 10 seconden laten baken en opnieuw omdraaien.
– Aan het einde bestrijkt Carole de crêpe nog even met wat extra gezouten boter, met behulp van een kwastje, zodat hij de crêpe extra bruin en glanzend wordt.
– Als je wilt flamberen moet je drank met een alcoholgehalte van meer dan 40 procent gebruiken. Als het alcohol van minder dan 50 procent is, dan moet je hem eerst verwarmen. Vergeet de afzuigkap niet uit te zetten (anders heb je brand in het pand), strooi suiker op de hete crêpe, giet alcohol op pannenkoek en ontsteek met een lucifer.

3x zoet beleg voor crêpes: zoute karamelsaus, lemon curd en huisgemaakte hazelnootpasta

crepes Carole Ti Bisou

Recept voor hartige Bretonse galettes

Hartige crêpes heten galettes in Bretagne en die worden gemaakt van boekweitmeel (sarrasin) in plaats van tarwemeel. Dus glutenvrij! Dit is een extra snel recept, want normaal gesproken is het alleen met boekweitmeel, grof zout en water en moet het beslag minimaal 8 uur staan.

Ingrediënten (voor circa 17 galettes)

500 gram boekweitmeel
15 g zout
1 liter water
1 ei
1 eetlepel honing
10 cl cider of bier of karnemelk
half gezouten boter
Om de galettes in te bakken: bij voorkeur reuzel (varkensvet) of arachideolie

Beslag bereiden
Meng alle ingrediënten (behalve het bier) in een kom met een garde. Klonten zijn onmogelijk, deze ingrediënten mengen bijna als vanzelf. Op het laatste voeg je ook het bier of de cider toe, met kleine scheutjes, en daarna weer roeren. Je kunt dit beslag een 30 min. tot 1 uur van te voren maken. Maar je moet het dezelfde dag nog gebruiken.

Tips & trucs voor het bakken van galettes:

– Neem een koekenpan, met antiaanbaklaag of zonder, het maak niet veel uit.
– Zorg dat de pan geolied en goed heet is, warmer dan bij de crêpes!
Vet de pan in na elke galette, met reuzel of olie, met behulp van een prop keukenpapier of een theedoek.
– Neem een niet te volle soeplepel van het beslag en smeer uit met behulp van een rozeil (houten crêpe-harkje, zie foto), een spatel of gewoon door het draaien van de pan.
– Draai de galette als die niet meer plakt om met behulp van een spatel, laat 10 seconden in de pan liggen en draai nog een keer om.
– Smeer er met een kwast wat gezouten boter op en beleg de galette daarna met de hartige ingrediënten van je keuze. Ei, ham, kaas, spinazie, zalm…
– Vouw de galette 2 of 4 keer, zoals je wilt.

Geen zin om zelf te bakken? Ga proeven bij Carole, in haar nieuwe Crêpes Boutique, Ti Bisou, in Haarlem!

crêpes galettes van Carole Ti Bisou

Carole Goelitz Gastblogger

LEES OOK:
Ti Bisou, nieuwe crêperie in Haarlem
De beste crêperies van Parijs
13x Frans bijgeloof op het platteland
15 dingen waaraan je een Bretonse kunt herkennen

Tekst & beeld: Carole Goelitz  – ©Tibisoucrepes

5 reacties op “Recept voor perfecte crêpes en galettes”

 1. Maarten schreef:

  De truuk die ons door Franse vrienden is geleerd, is de melk in het recept voor crêpes voor minstens de helft te vervangen door water. Dan krijg je mooie, dunne crêpes, vooral op de speciale crêpe-plaat van Tefal met antiaanbaklaag, die we ooit in Frankrijk hebben gekocht. Werd geleverd inclusief houten spatel en harkje.
  Gebruik voor de galettes geen volkoren meel! Dat gaat plakken. Met boekweitmeel gaat het uitstekend.
  Na elke crêpe of galette de bakplaat even inoliën met een op een vork geprikte halve aardappel.

 2. Marie de Jonge schreef:

  Ik zou ook graag eens echte Franse crêpes willen bakken met mijn kinderen. We zijn bij ons thuis allemaal gek op pannenkoeken en willen graag wat nieuwe varianten uitproberen. De hartige varianten zien er ook erg lekker uit!

 3. Shaban schreef:

  Why do they look so delicious when others make em, but when I do they suddenly dont look as impressive?

  I am hungry just looking at em.

 4. Jeannet van Veen schreef:

  Heel vreemd: het artikel van de familie Hazes op jullie web-site. Dit heeft niets te maken met Frankrijk.!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *