frankrijk.nl

Coronamaatregelen in Frankrijk – UPDATE

In Frankrijk is de situatie omtrent corona momenteel onder controle. Het aantal nieuwe gevallen blijft laag en op het moment gelden er geen specifieke coronaregels in het land.

Laatste update van dit artikel: juli 2023

I. Coronaregels voor een reis naar Frankrijk 

Er gelden op het moment geen inreisvoorwaarden voor een vakantie in Frankrijk. Meer informatie van BuiZa

II. Binnenlandse coronaregels in Frankrijk

Er gelden op het moment geen specifieke regels wat betreft afstand houden, het dragen van mondkapjes of andere maatregelen voor het voorkomen van de verspreiding van corona.

III. Actuele situatie in Frankrijk

In Frankrijk is het aantal nieuwe coronagevallen per dag net zo laag als in Nederland (minder dan 1.500 per dag), dus op het moment is er geen enkele ongerustheid over het virus.

Inmiddels is meer dan 90% van de Franse bevolking gevaccineerd en meer dan de helft van de Fransen heeft een boosterprik gehad.

De anticorona-app van de Franse overheid, TousAntiCovid, is sinds 1 juli gestaakt.

III. Reisadvies voor Frankrijk

Frankrijk heeft reiscode groen voor Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Zie ook hier: Nederlanderswereldwijd.nl (BuiZa NL) en Diplomatie.belgium.com

IV. Vervoer naar en in Frankrijk

Trein-, vlieg- en busverkeer

In de Thalys zijn mondkapjes niet meer verplicht in de trein en je hebt geen speciale corona-gerelateerde reisdocumenten nodig.

In het openbaar vervoer in Frankrijk zijn mondkapjes niet meer verplicht.

KLM en Air France: geen coronaverplichtingen op het moment, mondkapjes niet meer verplicht aan boord (wel aangeraden).

V. Meer informatie 

Op de website van de Franse overheid staan eventuele coronamaatregelen uitgelegd (in het Frans) en ook de Franse ambassade in Nederland houdt die informatie bij. Een andere goede nieuwssite is France 24.

Vragen over een specifieke reissituatie? Je kunt het contactcenter van Buitenlandse Zaken een app sturen met je vraag op dit nummer: +31 6 8238 7796 (alleen per Whatsapp). Of vul het contactformulier van BZ in (antwoord binnen 5 dagen.)

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

LEES OOK:
Milieuvignet nodig voor Frankrijk? Tips & info
Free flow-tolwegen in Frankrijk
De ringweg rond Parijs: 7 dingen die je wilt weten!

646 reacties op “Coronamaatregelen in Frankrijk – UPDATE”

 1. Dutch News schreef:

  Beste Age, de Franse overheid geeft 3 maanden uitstel geeft voor de verplichte Contrôle technique, zie ook hier: https://dutchtimes.nl/

 2. Ralph Kaper schreef:

  Checken terrassen en restaurants nog steeds de QR-codes (Pass sanitaire) met de nieuwe regeling?
  Groet, Ralph

 3. Jean Paul van Dijk schreef:

  @Nicky, dank je voor je reactie en de links! (helaas werkt de antwoord functie niet op een antwoord 😉 .

  Ik ben overigens eind juni via Italie Frankrijk binnen gereden bij Menton en daar werd bij het eerste tolstation wel gecontroleerd, weliswaar niet massaal, maar toch… De kans op controle bestaat dus nog steeds…
  Inmiddels heb ik wel begrepen dat voor kinderen tot 18 jaar met een volledige vaccinatie, maar zonder booster, de verplichting voor een negatieve test niet (meer) geldt.

 4. Jean Paul van Dijk schreef:

  Goedemorgen allen, de inreisvoorwaarden zouden (zover ik weet) gelden tot 31 juli. Is er bij iemand bekend of dit nog aktueel is, of is er inmiddels een nieuwe datum bepaald?

 5. Charl schreef:

  Naar aanleiding van het bericht van Geoffrey : Ik ga vanavond 24 juli vertrekken en waarom na de 24 juli de boel op slot gooien? De Coronacijfers gaan snel de goede kant op en de Fransen hebben vanaf 09 juli vakantie gekregen en de komende 3-4 weken zijn er nog veel vakantiegangers. Ik denk dat Frankrijk geen reden heeft om moeilijk te doen en veel delen van het land zijn afhankelijk van toerisme dus snijden ze zich in de vingers als ze extra maatregelen treffen. Zelf heb ik inmiddels 4 vaccinaties gehad en desnoods haal ik in Frankrijk in september of oktober nog wel mijn 5-de mocht dat noodzakelijk zijn. De 3-de vaccinatie had ik ook zonder problemen in Frankrijk.

 6. Silke schreef:

  Hoi, vraag over de pass sanitair. Ik heb in juni 2021 Janssen gehad (1x is dit maar) en in juli 2022 een booster met Pfizer. Ik heb de booster dus niet binnen 9 maanden gehad. Ben ik dan of wel niet goed gevaccineerd voor Frankrijk? Of wordt die booster pas na 7 dagen geactiveerd op het coronabewijs (dat lees ik ook her en der)?

  • Nicky schreef:

   Met deze app kunt u testen of het coronabewijs geldig is in FR:
   Check met de Franse app ‘TAC verif’ of uw coronabewijs geldig is in Frankrijk. Download de app voor Apple of Android. Print eerst uw QR-code uit om de ‘TAC verif – app’ te kunnen gebruiken.

 7. Anna Bergman schreef:

  Hoi, wij gaan dit weekend naar Frankrijk. Voor het inreizen zal ik me (negatief) laten testen. Verder heb ik geen booster gehad, dus geen pass sanitair. Stel mijn minderjarige kind komt bij een noodgeval in het ziekenhuis terecht. Mag ik dan als ouder niet bij mijn kind zijn, omdat ik geen pass sanitaire heb? Hoe strikt moet ik dat zien? Of gaat dat meer om bijv. gepland ziekenhuis bezoek bij je oude kwetsbare tante. Of ook voor noodgevallen?

 8. geoffrey schreef:

  Hallo
  n.a.v. het berichtje van Belle heb ik de link bekeken.
  Op 4 juli was het weekgemiddelde in Frankrijk al opgelopen tot 108.000!!!!
  Verwacht dat de Franse overheid meteen na de Tour de Franse ( 24 juli) weer alles op slot gaat gooien.
  Ons plan hebben we al getrokken. Voor 24 juli breken we onze Franse vakantie af. Sterkte iedereen.
  Geoffrey

 9. Belle schreef:

  CORONA in Frankrijk

  In Nederland, Belgie, Duitsland ( en nog veel meer landen) wordt niet meer intensief getest. Zie kaartje ECDC.

  In Frankrijk wordt nog wel getest. Gaat niet goed. De weekgemiddelden schieten omhoog nu ongeveer 50.000 positieven.
  LINK: https://news.google.com/covid19/map?hl=nl&mid=%2Fm%2F0f8l9c&gl=NL&ceid=NL%3Anl

  Italië, waar ook nog getest wordt, laat hetzelfde beeld zien.

  Niets om zorgen over te maken, pas na de (Franse) schoolvakanties gaat de rem er weer op.
  Dus geniet van uw vakantie in Frankrijk!!

  Belle

 10. Hubert-Jan Busch schreef:

  Als je op doorreis bent in Frankrijk (we gaan van NL naar VK, maar kom de auto niet uit totdat we op de boot in Calais zijn); is er dan een QR code, herstelbewijs, test nodig?

 11. Gerardkasper schreef:

  Hoe groot is eigenlijk de risico bij controle als je geen bewijs kunt overleggen of dat het bewijs verlopen is en wat kunnen de boetes zijn qua hoogte. Ik heb de idee dat best veel mensen gewoon reizen en dat handhaving eigenlijk voor de vorm nog wordt beschreven.

  Het is toch te gek dat Fransen in Nederlands alles kunnen en mogen en andersom niet. En dat in Europa. Ik wil gewoon naar Disneyland en zo min mogelijk met die Fransen te maken hebben.

  Spy

 12. Liesbeth schreef:

  Hi Josee,

  Fijn! Bedoel je gewone wegwerp of ook herbruikbare mondkapjes?

  • Nicky schreef:

   Beide mogen, geen restricties. Officieel moeten wel zowel neus, mond als kin bedekt zijn, menen wij.
   AH, net bekend gemaakt in Frankrijk: vanaf maandag16 mei zijn mondkapjes niet mer verplicht in het openbaar vervoer.

 13. Liesbeth schreef:

  Hoi!

  Ik zie dat in het OV de mondkapjes verplicht zijn. Is er een specifiek soort die je hiervoor nodig hebt?

 14. Sanne schreef:

  Hoi,

  Fijn deze informatie.

  Klopt het dat een herstelbewijs voor inreizen dan nu weer 6 maanden geldig is? Ik dacht dat dat eerst teruggebracht was naar geldigheid van 4 maanden?

  • Nicky schreef:

   Ja 180 dagen ofwel 6 maanden is nog steeds de regel. Die 4 maanden was voor de binnenlandse Franse coronapas, maar die is inmiddels (zo goed als) vervallen.

 15. Lisa schreef:

  Hoi,

  Hoe zit het met de gezondheidszorg wordt je wel geholpen zonder QR of laten ze je doodgaan? En qua kosten? Iemand een idee? En als je in Frankrijk test hoe snel heb je dan de uitslag?
  Wij hebben een herstelbewijs maar deze is van meer dan 4 maanden geleden..
  Nog nooit een ziekenhuis van binnen gezien op vakantie, maar ja t zal je maar gebeuren he….
  Ben benieuwd. 🙂

  • Nicky schreef:

   Je wordt uiteraard wel gewoon behandeld in Frankrijk ook al is je vaccinatiebewijs verlopen. Maarr aan bezoekers wordt op het moment wél een geldig 3G-vaccinatiebewijs gevraagd, dus je familie zal zich steeds moeten testen voor bezoek. Deze regel komt mogelijk te vervallen voor de zomer.

 16. A. Hopman schreef:

  “Bewijs van volledige vaccinatie max. 9 maanden. Na die 9 maanden heb je dus een boosterprik nodig.”
  Betekent dit dat ook dat de boosterprik binnen die 9 maanden gezet moet zijn, of mag het ook erna?

 17. Martin schreef:

  Hoi, Wij zien inderdaad ook door de bomen het bos niet meer. Wat als je nog geen booster hebt gehad binnen 9 maanden na de laatste prik (o.a. door besmetting), komt je basis vaccinatie dan te vervallen in Frankrijk of kunnen we na het halen van de booster nog wel gewoon Frankrijk in?

  Ook hoor ik verhalen dat als je zorg nodig hebt en niet binnen 4 maanden na de 2e prik de booster hebt gehad je niet geholpen wordt in het ziekenhuis…lijkt me erg vreemd daar we hier niet eens de mogelijkheid hadden om binnen 4 maanden te boosteren.

  Onder de 18 jr volstaat nog steeds 1 prik na besmetting toch?

  Hopelijk gaat de reispas er in Frankrijk ook gewoon af.

  Kan iemand meer duidelijkheid geven? Alvast bedankt!

 18. Rob schreef:

  Op sommige sites lees ik dat als je naar Frankrijk wilt, je een booster moet hebben gehad binnen 9 maanden na de laatste vaccinatie. Klopt dat?
  Wij zijn beide gevaccineerd maar hebben nog geen booster gehad, ook vanwege een besmetting (besmetting is ouder dan half jaar bij inreizen, dus niet meer geldig). Bij mijn partner zijn de 9 maanden na vaccinatie al om, moet zij dan volledig opnieuw gevaccineerd worden?

 19. S. Has schreef:

  Wij gaan in de zomervakantie met de auto naar Portugal. wij zijn niet gevacineerd. we hebben wel een herstelbewijs die geldig is tot en met 4-8-2022. moeten we toch een antigeentest of het herstelbewijs laten zien tijdens het boeken van een hotel om te overnachten ?

  • Josee schreef:

   U spreekt over een vertrek over 5 maanden en wij kunnen onmogelijk melden wat dan de voorwaarden zullen zijn. Maar momenteel hoeft u niets te laten zien bij aankomst in een Frans hotel.

 20. Debby schreef:

  Jullie geven aan dat het formulier symptoomvrij, nog steeds ingevuld moet worden. Maar de engelse versie staat niet meer op de pagina via de link. Daarnaast staat in de reisapp van Buz dat alleen een formulier nodig is voor het vliegen naar Frankrijk. Omdat we zaterdag vertrekken naar Frankrijk vroeg ik mij af of er nu wel of niet een formulier mee moet.

  • Nicky schreef:

   Het staat nog steeds vermeld als verplichting op de site van de Franse overheid.
   https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/Infos-pratiques/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

   “2.2. Mesures de contrôle sanitaire
   Si vous êtes vacciné, vous devez présenter un justificatif du statut vaccinal et une déclaration sur l’honneur attestant d’une absence de symptômes d’infection à la covid-19 et de contact avec un cas confirmé de covid-19.”

   MAAR…. dat gezegd hebben, er wordt in Frankrijk – sinds het begin van de epidemie – nérgens gecontroleerd op dit formulier.. Ook op de luchthavens niet. Dus officieel: ja nog steeds nodig. Off the record: doe geen moeite.

 21. Heleen schreef:

  Wij willen 23 april naar Guadeloupe met het gezin. Mijn man en ik hebben allebei in november 2020 corona gehad en daarna in mei 2021 de eerste prik. Volledig gevaccineerd volgens de Nederlandse overheid. In december 2021 hebben wij alsnog de 2e prik gehaald. De GGD zegt dat dit de booster is. Mogen wij naar Guadeloupe met deze 2 prikken? Onze besmetting kan niet meer in de coronacheck-app geupload worden. Wel laat de prikregistratie zien 1/1 dat we met de 1e prik volledig gevaccineerd waren. 2e prik is 2/1.

 22. Nick schreef:

  Verandert er vanaf 14 maart ook iets voor het inreizen, of blijft dat zoals het hier beschreven is?

  Mochten de inreisregels blijven zoals nu, denken jullie dan dat dat er op enig moment ook af zal gaan, en dat je voor inreizen ook geen vacc bewijs, herstelbewijs of negatieve PCR test nodig hebt?

  • Nicky schreef:

   Beste Nick, dat besluit zal op Europees niveau moeten plaatsvinden, maar we nemen aan dat dat op een gegeven moment zal gebeuren. Nog niet per 14 maart alleen..

 23. Wendy schreef:

  Ik lees misschien verkeerd of ik wil te graag dat het zo is. Enerzijds lees ik dat je wel een vaccinatiebewijs nodig hebt en bij de laatste update dat vanaf 14 maart het niet meer hoeft….. wij gaan de 2e week van mei naar center parcs in combi met disneyland. 2 van de 5 zijn nog niet volledig gevaccineerd, 1 van de 5 met jansen + booster en 2 alles erop en eraan….. ik zie werkelijk door de bomen het bos niet meer…. HELP! Wat mogen we? Moet ik alles omboeken? Pffffffff

 24. Ineke Gerritsen schreef:

  Beste mensen,

  In Nederland komen manlief en ik in aanmerking voor de 2e herhaalprik. Beiden 70+. Wij willen op 19 maart naar de Provence. Weet iemand misschien of een 2e herhaalprik ook al in Frankrijk wordt gegeven ? Zo ja, kunnen wij die daar dan ook krijgen ?
  Dank alvast !

  • Nicky schreef:

   Staat in het artikel, je KUNT een booster halen in Frankrijk, maar die laten omzetten naar QR-code voor Nederlanders blijkt niet qltijd gemqkkelijk..

 25. K De Munck schreef:

  wij gaan half maart een weekje naar Normandië en hebben beiden 2x vaccinatie + booster gehad, echter als ik de regels van frankrijk lees, lijkt het alsof er max 4 maand tussen de 2e vaccinatie en de booster mag zijn? dat is bij ons niet zo aangezien we in juni 2e vaccin hebben gehad en booster in januari
  Kan iemand ons hierover uitsluitsel geven of we nu al dan niet in orde zijn???

 26. P. Hockers schreef:

  Beste,

  Ik ben 2x maal gevaccineerd met Pfizer. Ik kom echter nog niet in aanmerking voor een boosterprik in Nederland vanwege de 3 maanden tussen deze prikken.

  Is mijn internationale coronapas geldig voor horeca en skiliften?

  • Josee schreef:

   We begrijpen uw vraag niet helemaal, maar in Frankrijk geldt de 2G-regel en is coronapas geldig bij volledige vaccinatie (verplichte booster zodra 2e dosis ouder dan 4 maanden is) of met herstelbewijs (max. 4 maanden oud).

 27. Marloes schreef:

  Groen of Rood?
  Goedenavond
  U schrijft reiscode groen voor Frankrijk.
  De ECDC kaart van 24 februari laat een heel ander beeld zien namelijk nog steeds donkerrood voor heel Europa.
  Hoe komt dat verschil, weet u dat?
  Marloes

 28. Piet schreef:

  Begin maart gaan wij naar Disney. Voor de vaccinatiepas (horeca) is een booster nodig. Nu is het zo dat ik 4 maanden + 1 week geleden corona heb gehad, dus een herstelbewijs heb. Dit is nu niet meer geldig. 17 februari heb ik een 1e vaccin van Pfizer gehad. Kortom, ik heb een herstelbewijs van iets meer dan 4 maanden geleden en een Pfizer vaccin van nu 1 week geleden. Is dit voldoende voor een groen vinkje in de app?

  • Josee schreef:

   Beste Piet, als je nog maar 1 vaccinatie hebt gehad geldt dit: “De Franse overheid heeft laten weten dat – zodra ze hun 1e dosis gehad hebben – ze een negatieve test mogen blijven gebruiken voor toegang totdat hun vaccinatiebewijs compleet is (maximaal een maand later 2e dosis)”. TIP : Voor het verkrijgen van een negatieve test kun je dat ook zelf ter plaatse bijhouden/doen met de app van Klarity.health. Kost weinig en resultaat binnen 1 uur.

 29. Beste,
  Na vele onduidelijke artikelen en raadplegingen van telefoons, wil ik hier graag mijn vraag stellen.
  1ste site met duidelijke antwoorden!
  Ik heb in augustus mijn Johnson vaccin gekregen en 2 februari mijn booster.
  Ben ik hierbij inorde voor de vaccinatiepas?(aangezien er zoveel ophef is voor een 2de booster, aangezien de johnson niet meer zou gelden)
  Wij gaan 9 maart een evinement bijwonen in Parijs, Olympia.

  Mvg Hera

 30. Etienne schreef:

  Beste Josee,

  heb je ook een link naar de tabel, ik kan deze niet vinden op de Atout France website (of deze informatie in Franse tekst)

  dank voor de hulp.

  • Nicky schreef:

   Hai Etienne, deze tabel komt uit een persbericht van Atout France. Maar hij is helaas deels achterhaald, want herstelbewijs is nu maar 4 maanden geldig, niet meer 6 maanden

 31. summergirl2 schreef:

  halllo<

  is er ook al bekend wanneer deze datum wordt of wanneer hier meer duidelijkheid over is?

  Update 23/2 De binnenlandse Franse coronapas wordt in principe al half maart afgeschaft. Dan zou je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs meer nodig hebben voor o.a. toegang tot de horeca.

 32. Nathan schreef:

  Hoi! Ik zie zojuist dat nu de verwachting half maart is dat de regels eraf gaan. Echter ga ik 11 maart op wintersport in Frankrijk. Ik heb een herstelbewijs die op 3 dagen verloopt met de 4 maanden geldigheid. Uitgaande dat hij 6 maanden geldig blijft. Hoe betrouwbaar is dus dat half maart de regels eruit gaan. Wat is jullie bron die dit bevestigd?
  Hoor graag van jullie!

 33. Etienne schreef:

  Beste,

  In jullie Corona informatie staat dat kinderen tot 12 jaar en 2 maanden zijn uitgezonderd van de verplichte twee prikken voor de passe sanitaire, is dit ook op een site van de Franse overheid terug te lezen (ik kan dit zelf niet vinden).

 34. Manon schreef:

  Hoi,

  Ook ik heb een vraag over coronapas in Frankrijk voor de horeca e.d.

  Mijn situatie is als volgt:
  Ik heb 1x een Janssen vaccinatie gehad op 28 juni 2021. Ik heb geen booster gehad en geen corona gehad.

  Klopt het dat ik dan nog een booster nodig heb voor Frankrijk en voor welke datum moet deze dan gezet zijn?
  ——————————–
  Nu is het ook nog zo dat mijn dochter op dit moment corona heeft en ik verwacht dat ik het ook kan krijgen, bijv. op 25-02 (voordat ik een booster kan zetten). Klopt het dat mijn herstelbewijs dan maar 4 maanden geldig is, tot 25-06 en ik voor mijn vakantie in juli dus alsnog een booster nodig heb?

  Hopelijk kunnen jullie mij helpen, want vind het een wirwar van onvolgbare regeltjes en ben doodbang in Frankrijk te komen en vervolgens niks te mogen :(. Is er al meer te zeggen over wanneer Frankrijk deze pas los laat?

  • Josee schreef:

   Beste Manon, het klopt wat je zegt, je hebt momenteel een booster of recent herstelbewijs nodig als je naar Frankrijk wilt reizen. Maar voor de toegangsregels ter plaatse – de Pass Vaccinale- deze staat op de nominatie om binnenkort te vervallen. Lees onze updates.

 35. Dora schreef:

  Wij willen reizen naar Spanje en maar 1 nacht overnachten aan de snelweg in Frankrijk? Begrijp ik het goed dat het herstelbewijs dan maar 4 maanden geldig is? Of in deze situatie toch 6 maanden?
  Ik lees ook dat het mogelijk helemaal wordt afgeschaft rond maart april?

  • Nicky schreef:

   Beste Dora, dit zijn inderdaad de Franse regels zoals die nu bekend zijn. Herstelbewijs slechts 4 maanden geldig, TENZIJ het de derde ‘dosis’ betreft (ofwel Covid gekregen na volledige vaccinatie). In dat geval geldt het als een booster. De situatie verbetert elke dag en als dat zo doorgaat dan wordt de coronapas nog voor de zomer afgeschaft. Wanneer precies, is nog niet bevestigd.

 36. Rachel schreef:

  Moeten 15 jarigen die wel gevaccineerd zijn voor de horeca een negatieve test hebben. Kan dat gewoon in Frankrijk zelf gedaan worden?

 37. Jan schreef:

  We hebben een Belgisch herstelbewijs dat 6 maanden geldig is tot 28-3-2022. We gaan in maart 2022 naar Frankrijk.
  Nu lees ik dat het herstelbewijs in Frankrijk voor horeca en dergelijke nog maar 4 maanden geldig zou zijn. Dan zou ons herstelbewijs In Frankrijk ineens nog maar, met terugwerkende kracht, geldig zijn tot 28-1-2022?
  Is dat correct en betekent dit we met ons herstelbewijs geen toegang meer zouden hebben tot de horeca, skiliften en dergelijke?

  • Nicky schreef:

   Hai Jan, ja helaas, de verkorte duur van 4 maanden geldt sinds 15/2/2022 voor iedereen waarvan het herstelbewijs een van de twee vaccinatiedoses vervangt. Zie ook deze pagina van de Franse overheid: https://www.gouvernement.fr/comment-obtenir-son-certificat-de-retablissement Het is niet van toepassing als je eerst een volledige vaccinatie hebt afgerond(2 doses) en daarna Covid kreeg. Dan geldt de besmetting als 3e dosis en is er (vooralsnog) geen beperkte geldigheidsduur voor het herstelbewijs.

   Overigens lijkt het er nu op dat de coronapas voor de Franse horeca etc vanaf eind maart/begin april komt te vervallen.

 38. Em schreef:

  Hi!

  Is onderstaand stuk nog up-to-date, vandaag 17/02?
  Voor als je 2 Pfizer prikken hebt en geen Booster.
  En 23-26 Februari Parijs in wil reizen?

  “1. Vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test
  Bewijs van volledige vaccinatie (=AstraZeneca, Pfizer of Moderna: 2e dosis minstens 7 dagen oud en max. 9 maanden oud. Of Jansen vaccinatie minstens 28 dagen oud en max. 9 maanden oud. Of herstelbewijs + 1 vaccinatie van min. 7 dagen oud en max. 9 maanden oud. Voor inreizen in Frankrijk is een boosterprik dus niet verplicht!”

  • Nicky schreef:

   Ja voor inreizen wel. dubbele dossi mag 9 aanden oud zijn.
   Wat betreft de binnenlandse coronapas in FR (voor horeca etc) moet je exhter wel een booster hebben, zoals te lezen onder het kopje Boosterprik en Franse coronapas’

 39. Nick schreef:

  Hallo, ten eerste: bedankt voor de goede info op deze site!

  Jullie update van 10/2 zegt: “Update 10/2 De 2G coronapas wordt waarschijnlijk eind maart/begin april alweer afgeschaft.”

  Is er in Frankrijk ook al sprake van dat de 3G-pas, net zoals nu in Nederland, eraf gaat op enig moment?

 40. Claudia schreef:

  Is er op dit moment dus geen houdbaarheid datum op de 2 vaccinatie voor kinderen van 12 en 14? Zij mogen dus behalve inreizen ook gewoon met een pass sanitair Disney in ookal is hun 2e vaccinatie langer dan 4 mnd geleden gezet? Of is een covid test dan nog een vereiste?

 41. Emma schreef:

  Hallo
  Leuke site!
  Was te verwachtten dat Frankrijk voor de verkiezingen alles weer open gooit. Stuiptrekking van Macron?
  Hoe het ook zij liberte eindelijk weer van toepassing

  Emma

 42. Ventrex schreef:

  Super bedankt voor deze zeer overzichtelijke lijst.

  Eind maart gaan we (na 5x verplaatsen) naar Disney.
  Is er iets bekend voor kinderen onder de 12 jaar en verplichte vaccinatie?
  Geen idee hoe Frankrijk daar namelijk tegenaan kijkt. (Vaccinate onder de 12 jarige)

 43. Esther schreef:

  Mijn 2e vaccinatie (pfizer) uit juli ’21 verloopt, conform EU regelementen, begin april ’22. Begrijp ik goed dat er in Frankrijk (nog) geen geldigheidsduur zit op de boostervaccinatie?

  • Nicky schreef:

   Beste Esther, voor inreizen klopt dit, maar voor binnenlands gebruik van de coronapas (o.a. voor horeca), mag de 2e dosis maar maximaal 4 maanden oud zijn. Op het moment is er nog geen maximale duur genoemd voor de 3e dosis. Overigens geldt een besmetting ook als dosis.

 44. Ben Ale schreef:

  Wie in Frankrijk geboosterd Is (en inderdaad, dat kan zonder carte vitale: men maakt een soort pseudo carte vitale aan, die ook voor evt volgende vaccinaties gebruikt kan worden) kan de qr code ook in Nederland gebruiken. Als je dat zeker wil weten kun je de Nederlandse scanner downloaden. Geprinte versie werkt in Frankrijk en in Nederland prima. (wel een beetje goede print maken)

 45. Ben Ale schreef:

  Je kunt zelf nog controleren of de QR code die je hebt geldig is. De Franse check app: heet Tac-verif, Downloaden van de google play store, Het is slim om contact met het internet te hebben als je een qr code will scannen, dan weet je zeker dat je de meest recente versie hebt.

 46. P. van den Berg schreef:

  Wij gaan eind februari op wintersport in Frankrijk. nu is onze dochter 16 jaar en twee keer gevaccineerd. als ik het goed lees op de wijs op reis App mag zij niet naar Frankrijk omdat ze geen booster heeft. nu kan ze die ook niet krijgen omdat dit in Nederland niet kan. klopt hetgeen de reizen App schrijft of is er een regeling voor 16-18 jarige.
  Mvgr. P. van den Berg

  • Nicky schreef:

   Volgens de huidige Franse regels volstaat een dubbele vaccinatie voor 16- en 17-jarigen, zie ook de afgebeelde tabel van Atout France (Franse verkeersbureau). Dus foutje in de app die u noemt, denken we

 47. Jelle schreef:

  Goedemiddag,

  Ik wil graag met twee vrienden naar de wedstrijd Lille – PSG van 6 februari en daarvoor hebben we al sinds december kaartjes. Echter zijn twee van ons niet geboosterd. Één daarvan heeft het Janssen-vaccin gehad, deze is überhaupt niet meer geldig in Frankrijk. De ander heeft afgelopen augustus zijn tweede prik voor Pfeizzer gehad. Kunnen deze twee met een negatief testbewijs alsnog naar binnen toe?

 48. Carla schreef:

  We moeten een vaccinatiepass hebben, maar hoe kom je daar aan als Nederlander die naar Frankrijk wil als je wel al alle vaccinaties en booster hebt gehad, maar alleen de Nederlandse corona-app hebt?

 49. jessec schreef:

  Ik heb een vraagje, ik vertrek zaterdag 22 januari naar Frankrijk om te gaan skiën tot 28 januari. Ik heb nu enkel een los herstelbewijs dat geldig is tot 20 februari. Met de verwachte 2G-pas die deze week wordt ingevoerd, kan ik dan nog wel Frankrijk inreizen?

  Met vriendelijke groet,
  Jesse

  • Josee schreef:

   Hi Jessec, inreizen kan nu nog wel maar de 2G regel geldt vanaf 24 januari voor de Pass Vaccinale, die nodig is voor toegang tot de horeca, cultuur en ook skiliften…

 50. steyn schreef:

  hi,
  ik wil eind maart gaan skien in frankrijk maar zit met het volgende:

  ik heb janssen vacinatie op 3 juli 2021 genomen en ben vorige week 12-02-2022 geboosterd.
  is dit voldoende of moet ik iedere dag testen
  grtz Steyn

 51. JP schreef:

  Wij gaan op 26-02-22 tot 05-03-2022 op wintersport. Mijn dochter is 16 jaar (ruim) en volledig gevaccineerd in juli 2021. Naar de Franse regels dus niet meer geldig (7 straks 4 maanden) Moet zij voor de pass vaccinale vanaf 15-02 een derde / boosterprik hebben voor Frankrijk? (toegang restaurant / liften ed)

 52. john schreef:

  hallo

  wat ik me afvraag is het voor inkopen doen in supermarkten ook 2g beleid vanaf nu?

  we hebben de geldige 9 9 maanden ) DCC zonder booster tot op heden.

  maar als je ook niet meer de supermarkt in mag wordt het veel voorraad meenemen naar de camping

  • Nicky schreef:

   Bij de supermarkt hoef je in principe géén coronapas te laten zien. Alleen in hele grote winkelcentra kan dit van toepassing zijn.

 53. Brian schreef:

  Mag je de horeca in frankrijk in als je een jansen vaccin hebt en een aantal maanden later (5jan) pas je booster? Heb namelijk gelezen dat je jansen vaccin alleen geldig is als je je booster binnen 8 weken hebt gehad.

  • Nicky schreef:

   Hai Brian, die regel kennen wij niet (dat je te laat kunt zijn voor een booster?).
   De booster zet de teller in principe weer op nul, dus lijkt ons geen probleem. Bij Janssen duurt t alleen 7 dagen voordat de booster ‘geldt’, bij andere vaccins is de ingang voor de coronapas direct. Als het goed is heeft uw QR-code nu aan dat u 2 (Janssen)vaccins heeft gehad en de laatste op 5/1, en dat is ok.

 54. Frits van den Boer schreef:

  Beantwoorden
  Nicky schreef:
  13 januari, 2022 om 15:40
  ja

  Beste Nicky, kun je aub expliciet aangeven dat wij in de omschreven situatie GEEN booster nodig hebben ? BVD

  • Nicky schreef:

   Beste Frits,

   Een recent herstelbewijs geeft sowieso ‘groen’ licht in de huidige coronapas. Er zijn 3 mogelijkheden: 1) volledige vaccinatie, 2) herstelbewijs van minimaal 11 dagen en max 6 manden oud of – op het moment nog – 3) een negatieve coronapas. Die laatste mogelijk vervalt waarschijnlijk binnenkort als het 2G-beleid wordt ingevoerd, maar met uw herstelbewijs zit u sowieso goed. (Mits herkend en opgenomen in uw QR-code).

   Over de vragen of mensen met 2 doses en daarna een besmetting alsnog een boosterprik moeten is op het moment onduidelijkheid. https://www.leparisien.fr/societe/vaccination-faut-il-une-dose-de-rappel-meme-si-on-a-eu-le-covid-19-apres-deux-doses-12-01-2022-MCCSBPKY4RAHZFMKPFGB2MVQSY.php
   Maar dat is voor u dus niet relevant.

   Wij interpreteren de Franse regels zoals die nu bekend zijn, bronnen staan in het artikel, maar wilt u meer zekerheid, dan adviseren we u contact op te nemen met Buitenlandse Zaken, hun contactgegevens staan onderin in het artikel.

 55. Mw Edh schreef:

  PCR testen zijn uiteraard gewoon afgenomen met een negatief resultaat. Zoveel regels voor als je alleen op doorreis bent zeg! Wij moeten vrijdagnacht door frankrijk heen rijden. ben erg benieuwd of er een grens controle is..

 56. Frits van den Boer schreef:

  De regels voor een skivakantie in Val Thorens zijn voor ons erg onduidelijk. Wij zijn namelijk twee keer gevaccineerd en hebben daarna corona gehad, herstelbewijs medio november 2021: wij kunnen dus en zijn niet geboosterd. Kunnen wij nu toch komen skiën kijkend naar de nieuwe voorwaarden per 15-01-2022 van Frankrijk HELP SPOED !!

 57. Kevin schreef:

  Handige site, echter door alle regels die elke keer veranderen begrijp ik het soms niet helemaal. Wij willen 15 januari op wintersport. Sommige van ons hebben al een booster, echter enkele nog niet (1996) omdat die nog niet opgeroepen zijn. De laatste vaccinatie is van eind Juli. Mag je dan wel of niet frankrijk in na 15 Januari? Als we uitgaan van de geldigheid van 7 maanden dan hebben we tot eind Februari dus dan zou het mogen?

 58. chatblanc schreef:

  Albert Einstein: ‘Gezond verstand is de collectie vooroordelen die je verzameld hebt voordat je achttien was.’
  Kortom denk nu zelf na voordat je beslist naar Frankrijk af te reizen i.p.v. blindelings een advies te volgen of zomaar een ander veroordeelt.
  Inmiddels geboosterd en de rest van de familie ook. Wij vertrekken vlg. week dus naar ons huis (in een afgelegen gebied).

 59. Ridwan A20 schreef:

  Frankrijk volgt gewoon verstandig beleid en reizen is toegestaan als je volledig gevaccineerd bent. Op het Franse journaal kun je zien dat mensen hun normale leven gewoon hebben opgepakt, met enkele aanpassingen (mondmaskers).

  Mijn antwoord op de vraag “hoe egoïstisch kun je zijn”: morgen ga ik last-minute naar Parijs. Genieten van de vrijheid. Een pluim voor de site frankrijk.nl, die nu al de laatste informatie van de persconferentie heeft geplaatst én geregeld mooie berichten plaatst over verschillende Franse regio’s en de Franse cultuur.

 60. M.J. Terburg schreef:

  Charl, wij zijn ook geboosterd in Frankrijk en kregen na afloop gewoon een print mee met QR, naam e.d. Dit hebben wij op onze Iphone kunnen zetten, tousanticovid. Foto van de QR code en de rest zie je vanzelf. Anders vraag je het even aan een bevriende Fransman. Moet toch lukken.

 61. Loes schreef:

  Beste redactie,
  Gezien sommige reacties heeft het totaal geen nut om een beroep te doen op gezond verstand.
  Hoe egoistisch kun je zijn…!
  Kan alleen nog de hoop uitspreken dat Frankrijk Oostenrijk gaat volgen en Nederlanders gaat verplichtten om eerst 10 dagen in quarantaine te gaan.
  Dit was mijn laatste bijdrage.
  Succes met de site
  Loes

 62. Charl schreef:

  Beste mensen, wij zitten nu bijna 2 weken weer in Frankrijk en blijven nog wel even. Wij hebben geprobeerd vanuit hier een booster te regelen in Nederland voor over enkele weken maar dat lukt van geen kanten. Vervolgens via Doctolib een afspraak kunnen maken voor een boosterprik van Moderna en ons Nederlandse adres opgegeven, eveneals geboortedata en geboorteplaatsen. 29 december kunnen we terecht. De opname in de QR moeten we dan in Nederland regelen want dat gaat niet automatisch.

 63. Jelly schreef:

  Ik denk dat dit zeker wel klopt! Ik heb me vorig jaar in Frankrijk laten vaccineren zonder carte vitale. Het enige wat ik nodig had was een adres in Frankrijk. Je kunt gewoon een afspraak maken via doctolib.

 64. chatblanc schreef:

  Boostervaccinatie in Frankrijk is gemakkelijk te regelen. In Parijs kon een kennis van mij vrijdag gewoon een apotheek binnenlopen voor een boosterprik vernam ik net. Die staat dan meteen in de Franse app.
  De Franse vaccinatie komt helaas niet meteen in de Nederlandse app, daar wordt nog aan gewerkt. – Weet ook niet of je die zelf erin kunt scannen. –
  – Weet ook nog niet of die Franse QR dan wel weer in NL herkend wordt.
  Alle info welkom want we vertrekken 2/1 naar Frankrijk en niet iedereen van ons gezin heeft dan al een booster, dus we gaan er zeker mee geconfronteerd worden.

  • Nicky schreef:

   Nou ik vraag me zeer af of deze informatie klopt hoor, in Frankrijk moet je een zorgpas (‘carte vitale’) laten zien om een prik te krijgen, dus in praktijk lijkt dit ons niet zo makkelijk. Misschien dat een enkele (commerciële) apotheek hier een uitzondering op maakt (ze krijgen voor elke prik geld van de Franse overheid), maar dat zal zeker niet standaar het geval zijn. (En dat nog even los van de ethische vraag of je in een ander land boosterprikken moet gaan shoppen, terwijl de Fransen zelf ook dringen om er een te krijgen voor half januari)

   NASCHRIFT: Het klopt, we ontdekten deze informatie op de website van de Franse overheid:
   “Depuis le 28 janvier 2021, un étranger ou un sans-abri peut se faire vacciner en centre de vaccination même s’il ne dispose pas d’une carte vitale”. https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A14722

   Maar wees gewaarschuwd, (lang) niet alle Franse instellingen en apotheken zijn hiervan op de hoogte!

  • Josee schreef:

   De boosterprik is pas verplicht voor >18 jarigen vanaf 15 januari, met uitzondering van de 65-plusser en Janssen gevaccineerden, voor hen is die verplichting al ingegaan.

 65. Ridwan A20 schreef:

  Gelukkig mogen we, met de huidige regelgeving, het helemaal zelf bepalen waar we heen gaan. Desnoods ga je naar Frankrijk om de Nederlandse lockdown (een overdreven reactie op omikron) te ontvluchten. Mensen hebben zich niet voor niets laten vaccineren. Als je maar aan de regels voldoet heeft niemand er iets tegenin te brengen.

  Houd er rekening mee dat Frankrijk mogelijk overstapt op het 2G-systeem.

 66. Loes schreef:

  Geachte redactie begrijp dat sommige lezers niet blij zijn met mijn inbreng, zal het op een andere manier verwoorden.

  De meeste mensen blijven vrijwillig thuis als ze griep hebben. Om te herstellen maar ook om anderen niet aan te steken. Verstandig voor jezelf en sociaal voor je medemens.

  Vandaag in het nieuws dat Engelsen niet meer voor de lol (vakanties en dergelijke) Frankrijk in komen. Eerst 7 dagen verplichte quarantaine! En dat doemscenario gaat wellicht ook gelden voor Frankrijk-bezoekers uit Nederland. Ook in de zomervakantie!
  Mijn simpele boodschap: blijf in je eigen huis c.q. land totdat je eigen land volgens de ECDC kaart weer groen is.

  Vriendelijk groet, Loes

 67. MaartenM schreef:

  Waarom eerst een foto maken van de andere QR-code? Je kunt hem ook rechtstreeks van papier scannen. Zo deed ik het deze zomer al. Scan wel de internationale Nederlandse QR-code.
  Bovendien kun je op deze manier in de Franse app de codes van meerdere personen opnemen. Wel zo handig.

 68. chatblanc schreef:

  De app Tousanticovid downloadt niet automatisch de Nederlandse vaccinatie-gegevens.

  Oplossing: maak een fotootje met een andere telefoon van uw QR code van de Nederlandse app Coronacheck. Scan dat fotootje met de scanfunctie van Tousanticovid.
  Beetje onhandig maar lukt prima!

  Dan moet het ook meteen mogelijk zijn om een Franse vaccinatie toe te voegen.

 69. Jan schreef:

  Hallo zag dat er wat verwarring is m.b.t. booster prik en dergelijke.

  Hieronder een link van een Belgische krant waar een en ander duidelijk is weergegeven.

  https://www.demorgen.be/voor-u-uitgelegd/een-verplichte-boosterprik-en-tests-om-de-24-uur-dit-zijn-de-regels-voor-wie-naar-frankrijk-wil-reizen~ba795e55/?referrer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F

  Gegroet

  • Nicky schreef:

   Dank! We weten wat er in de kranten staat sinds gister, probleem is dat dat afgelopen 1,5 jaar niet altijd correct is gebleken… Atout France en onze contacten bij het Franse minsterie van toerisme zeggen op het moment dat deze regel verkeerd is uitgelegd en dat deze eis niet gesteld kan worden aan reizigers uit landen waar de boosterprik nog slecht beschikbaar is. We wachten op opheldering over deze tegenstrijdige berichten, vandaar onze tijdelijke ‘kanttekening’ bij dit nieuwe reisadvies..

 70. chatblanc schreef:

  Triest inderdaad dit soort reacties. Er zijn regels en er zijn adviezen. Dat betekent dat overheden grenzen stellen waaraan je je moet houden, en: dat er ruimte is voor een ander deel om je eigen afweging te maken op basis van een advies.
  Die afweging is persoonlijk en geoorloofd. Een ander daarom veroordelen geeft aan dat je niet begrijpt wat een advies is en dat geeft helaas weer een ongenuanceerde reactie.
  Ik heb hierdoor ook al vrienden verloren omdat ik naar Frankrijk ging terwijl zij vonden dat ik het advies moest opvolgen van de overheid. Maar: ik heb nu eenmaal die vrijheid.. Dat heeft me diep geraakt.

 71. M.J. Terburg schreef:

  We zijn eergisteren voor de 3e keer gevaccineerd (Pfizer) in ons dorp in Frankrijk, waar we ongeveer 6 maanden per jaar zijn. We hebben weliswaar geen carte vitale in Frankrijk maar zijn gewoon in Nederland verzekerd. Ze zijn hier gewoon blij als je je laat vaccineren. De eerste twee Pfizer vaccinaties zijn in Ede gedaan. Nu even kijken hoe het in je Iphone opgenomen kan worden.
  Wij blijven lekker hier op het platteland in Frankrijk.

 72. Marian schreef:

  Wat jammer dat sommigen zo ongenuanceerd reageren op mensen en situaties die ze helemaal niet kennen. Dat er geen grenscontroles zijn wil niet zeggen dat degene die reist onverantwoord bezig is. Met een negatieve test op zak en gezond verstand ben ik vanuit Nederland naar huis gereden, ik woon in Frankrijk.
  Met gezond verstand en vertrouwen komen we verder, niet met angst, controle en negativiteit. We willen toch niet in een controle- en qr-code maatschappij terechtkomen? Laten we mild zijn voor elkaar.

 73. Loes schreef:

  Bedankt dat je met je donkerrood uit Nederland Frankrijk komt besmetten

 74. Marian schreef:

  Vandaag van Nederland via België naar Zuid-Frankrijk. Geen enkele controle. Heel relaxed.

 75. Reeuwert Tromp schreef:

  Als reactie op de maatregel voor 15 december a.s. in Frankrijk.
  Ben de 65 gepasseerd en op de website van de Franse Ambassade lijkt het er op, dat als het een half jaar geleden is wanneer jij je laatste vaccinatie hebt gehad je dan een PCR-test moet ondergaan. Je QR-code geldt dus dan niet meer. Mijn laatste vaccinatie was 15 mei. Dus ik ben dan weer de klos. We willen na de kerst weer naar Frankrijk. Deze site spreekt nog van de mogelijkheid dat het alleen voor Fransen geldt.
  Maar ik baal er stevig van als het voor Nederlanders geldt.
  Maar

 76. JW schreef:

  Afgelopen donderdag ben ik heen gereden en zaterdag weer terug (Normandie). Het viel me op dat er veel controles waren, ook aan de grens werd ik gecontroleerd door overigens heel vriendelijke politie.

 77. chatblanc schreef:

  Wat fijn dat deze site en de reacties al langere tijd aangeven aangeven wat het verschil is tussen adviezen en hoe het juridisch zit.
  Dat is belangrijk voor het maken van keuzes.
  Maar ik zie helaas ook dat het nemen van verantwoordelijkheid ook leidt tot allerlei kritiek op elkaar.
  Dat heeft me lang weerhouden om hier iets naar voren te brengen en een account te maken.

  Maar nu maar eens de knoop doorgehakt:
  Ik zie vooral ervaringen van wat ik maar noem verantwoordelijkheid nemen in plaats van het blind volgen van adviezen. Dank daarvoor, dat heeft mij geholpen!

 78. MaartenM schreef:

  Dinsdag 27 juli j.l. kwamen mijn dochters met het vliegtuig in Marseille Frankrijk binnen. Beiden hadden een geel boekje en de corona-app. Het gele boekje werd gecontroleerd en was oké. Meer was niet nodig.

 79. Karlijn schreef:

  Weet iemand of de erewoordverklaring vanaf een telefoon mag worden getoond? Of moet deze geprint zijn?

 80. Anoniem schreef:

  Hi!

  Vraagje. Ik ga binnenkort naar Frankrijk. Ik heb meer dan 6 maanden geleden corona gehad dus geen herstelbewijs. Ik ben dus maar 1 keer gevaccineerd. Geldt ik in Frankrijk dan ook als volledig gevaccineerd? En is het een probleem dat ik dan geen herstelbewijs heb, om aan te tonen dat ik corona heb gehad?

 81. Carla schreef:

  De afgelopen tijd regelmatig heen en weer tussen NL en FR, nooit een corona-controle gehad, niet tussen FR en BE dan wel tussen BE en NL, ook vandaag (ma 26 juli) niet. In winkels draagt iedereen keurig een mondkapje, wat zelfs als je al volledig gevaccineerd bent, best een fijn idee is. 😉

 82. Franny schreef:

  Goedenavond Daphne,

  De testaanbieders zijn inderdaad niet toeristvriendelijk. Wij hebben de beste ervaring met de lokale pharmacie die in de meeste plaatsjes momenteel de testen aanbieden. De snelle antigeentest volstaat en is 29 euro (standaard). De uitslag is dan binnen een kwartier bekend. Trek er wel even wat tijd voor uit want het registreren van de namen kost tijd.

 83. JW schreef:

  Is er al weer iemand de grens over geweest? zijn er controles of kunnen we nog steeds gewoon doorrijden?

 84. Daphne schreef:

  Goedemorgen,

  Heeft iemand al ervaring met een corona test doen m.b.t. de 48 uur regel in Frankrijk zelf? De website voor testlocaties is niet bepaald ’toerist’ vriendelijk. Ook zou ik graag weten hoelang het duurt voordat een testuitslag bekend is. Mocht iemand iets weten, dan hoor ik het graag!

 85. Katinka schreef:

  Dag,

  Op jullie site lees ik dat onderstaand 1 van de inreisregels voor Frankrijk is:

  “positieve PCR-test (bewijs van immuniteit) van minstens 15 dagen en maximaal 6 maanden oud + bewijs van 1 vaccinatie”

  Echter, op de site van Nederlandwereldwijd lees ik dit:

  “als u hersteld bent van COVID-19, maar geen vaccinatie heeft gehad of deze is minder dan 1 week geleden, dan moet u een positief resultaat van een PCR- of antigeen laten zien van minimaal 15 dagen eerder en niet ouder dan 6 maanden. In het herstelbewijs moet expliciet worden verklaard dat u genezen bent van een COVID-19 infectie”.

  Een herstelbewijs ZONDER bewijs van 1 vaccinatie zou dus voldoende zijn.

  Je mag er toch van uitgaan dat de info op nederlandwereldwijd correct is hoop ik??

 86. Richard schreef:

  is het gele boekje nu voldoende om een museum te bezoeken, of is een QR code echt nodig?

 87. Hilde schreef:

  Beste,

  Kunnen we aan de grens, tussen Spanje en Frankrijk, ook een antigeentest laten uitvoeren.
  Een test (PCR of antigeen) van maximum 24u oud is nogal kramp, gezien we ons verplaatsen met een caravan.

  Alvast bedankt,

  Hilde

 88. Francis schreef:

  Ik vraag me af of er op de camping nog speciale regels gelden. Wij zijn beiden nog niet volledig gevaccineerd en denken er nu over om tot 1 augustus in Frankrijk te blijven en dan naar Nederland te gaan.
  Mogen we op de camping bijvoorbeeld wel gewoon naar het zwembad en wat wordt verstaan onder grote evenementen?
  Als we met een skilift de bergen in willen, mag dit dan?
  Iemand enig idee waar ik dit soort informatie kan vinden, zonder overal naar toe te hoeven mailen?

 89. Niek schreef:

  “– Hoe toeristen straks een QR-code kunnen presenteren is nog niet bekend. Werkt de internationale QR-code voor het inreizen straks ook voor dit doel?”
  De app “TousAntiCovid Verif” die gebruikt gaat worden voor het checken van (internationale) QR-codes bij evenementen, musea, restaurantsen andere gelegenheden waarbij je vanaf 21 juli of vanaf 1 augustus een corona-veilig-bewijs getoond moeten worden, kun je zelf downloaden.
  Mijn QR code in de CoronaCheckApp, op basis van één vaccinatie (1/1) in juni en corona in december geeft keurig groen aan: “Valide”. Dat stemt hoopvol.

 90. Charl schreef:

  Het is AstraZeneca hoor, beste redactie. Wat ik bijzonder vind is het feit dat Frankrijk Nederland, Spanje en Portugal op groen laat staan. Dat is waarschijnlijk om nog iets van inkomsten uit het toerisme goed te maken maar dat zal toch gevolgen gaan hebben. Mogelijk zijn die al zichtbaar omdat bijna heel de kust-departementen al laten zien dat de taux d’incidence behoorlijk gestegen is. De 4de piek zit er aan te komen lijkt me. Eens kijken wat de premier vandaag te vertellen heeft.

 91. Mel schreef:

  De ereverklaring die we in moeten vullen daar staat bovenaan dat het voor groene landen is. Wij zijn nu rood is dat geen probleem?

 92. Sanne schreef:

  We hebben een vraag, mogelijk weet iemand hier ons verder te helpen. We hebben op doorreis een overnachting geboekt in Belgie.
  Wie weet of je daar als Nederlander kunt laten testen, hoe dit werkt en hoe lang het wachten op een uitslag is?
  Heel erg bedankt!

 93. Jurgen schreef:

  Ons gezin bestaat uit twee volwassenen (volledig gevaccineerd) en twee kinderen, 1van 10 en 1 van 13……

  Wat me nu niet duidelijk is of onze 130jarige nu een PCR moet hebben voor het inreizen (frankrijk binnenkomen) Ik lees wel dat 12-17 jarigen zijn vrijgesteld tot 30 augustus, maar geldt dat ook voor inreizen? of aleen voor de pass sanitaire?

 94. JW schreef:

  Zaterdag terug gekomen uit Normandie, geen enkele corona controle gezien. Overigens ook niet op de heenweg een week ervoor.

 95. Bas schreef:

  Hoi Allemaal, Om Frankrijk binnen te komen is ook een negatieve test nodig (max 24 uur van te voren), maar is dat nu verplicht vanaf 11 jaar of vanaf 12 jaar?
  Ik lees namelijk verschillende berichten. Zo staat op deze site 11 jaar en ouder, en op wijsopreis.nl staat vanaf 12. Wie geeft mij duidelijkheid?

 96. Evelien schreef:

  Weet iemand hoe de 24 uur geldigheid van de pcr of antigeen test bepaald wordt? Vanaf het moment van afname, moment dat je de uitslag ontvangt, moment dat je Nederland verlaat of??? Van thuis tot de Franse grens is al zo’n 5 uur reizen, dus het wordt strak plannen!

 97. Bas schreef:

  Belangrijk om te weten: de Franse hanteren vanaf morgen volledige vaccinatie na 7 dagen na de 2e prik (ipv 14 dagen). (Exclusief Janssen, dat is 28 dagen). Goed om te weten. Dit kan schelen als je bijna klaar bent met je schema.

  https://cabinetpm.hosting.augure.com/Augure_CabinetPM/default.ashx?WCI=EmailViewer&id=3d9ae5b7%2D63ec%2D4cc0%2Dae7f%2Dbc085a6d01c4

 98. Pieter schreef:

  Waar staat dat Spanje en Portugal op oranje gaan ?

  Er waren geruchten maar dat was ongegrond. Men vraagt nu wel een test niet ouder dan 24 uur ipv 72 uur en er wordt strikter gecontroleerd. :

  https://www.lefigaro.fr/voyages/conseils/pays-classes-en-vert-orange-ou-rouge-ce-que-cela-change-pour-les-voyageurs-20210713

  • Nicky schreef:

   Dat wordt gezegd in de Franse pers, maar de landenkleurenkaart van de Franse overheid is nog niet aangepast, dus we hebben et zinnetje nu weer tijdelijk verwijderd totdat we officiële bevestiging vinden.

 99. Willem schreef:

  Als je bent hersteld van corona en je hebt één vaccinatie gehad zie je in de coronacheck-app twee QR-codes staan. De QR nav herstel verloopt na 180 dagen. Dat kun je controleren door op de blauw button bekijk QR te drukken en daarna rechtsboven op het vraagteken.

  De QR nav vaccinatie blijft uiteraard gewoon geldig en dat is voldoende. Je kunt dit controleren door ook bij deze Q op de blauwe button en daarna het vraagteken te drukken.
  Onderaan staat het aantal doses dat je hebt gekregen. Als daar Doses: 1 van 1 staat is dat voldoende.

  Geen zorgen dus als de QR nav herstel verdwijnt. Zolang de QR nav vaccin het maximaal aantal doses vermeldt, krijg je groen licht.

  Info geverifieerd bij de coronacheck helpdesk.

  Fijne vakantie!

 100. Obelix schreef:

  Ik zie hieronder een vraag over 1 prik + eerdere coronabesmetting van langer dan 6 maanden geleden. Ik had dezelfde vraag en heb het uitgezocht, misschien goed om ook aan deze pagina toe te voegen:

  Bij het officiële reisadvies van Buitenlandse Zaken staat:
  – “U kunt naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (DCC) als […] U hersteld bent van COVID-19 en 3 weken of langer geleden 1 vaccin heeft gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.” > let op de 3 weken in deze zin, dat is langer dan de 2 weken bij 2 vaccinaties.
  – “Voor degenen die COVID-19 hebben gehad en hersteld zijn, is 1 vaccin voldoende en moet een positieve PCR-test kunnen worden overlegd die niet jonger is dan twee weken maar niet ouder dan 6 maanden. Ook moet u met een verklaring kunnen aantonen dat u hersteld bent van COVID-19.” > hieruit blijkt dat 1 vaccin volgens de Fransen onvoldoende is als je besmetting langer dan 6 maanden geleden was.

  Ik heb bovenstaande ook telefonisch nagevraagd bij BZ. Het wordt aangeraden om in dit geval toch een coronatest af te laten nemen voor je naar Frankrijk reist. Gelukkig is dit in juli en augustus gratis (via http://www.testenvoorjereis.nl).

  Het is mij nog niet duidelijk of en hoe de Franse QR-scanners reageren op een internationale QR-code in de CoronaCheck-app, gebaseerd op 1 prik + eerdere besmetting. Dit hangt denk ik ervan af welke informatie uit de QR code is af te lezen. Als dit de informatie is die je ziet bij het drukken op ‘?’ rechtsboven de QR-code, dan wordt de datum van de eerdere besmetting niet meegegeven. Mogelijk moet je dit dan apart aantonen, maar lijkt me sterk dat ze op bv. een terras zo’n diepgravend onderzoek gaan doen.

 101. Dies Weijschede schreef:

  Geldt de 72 uur voor de PCR test bij inreizen, vanaf het moment van testen, of vanaf het moment dat je het resultaat krijgt? Ik vermoed het eerste, maar lees het nergens terug.

  Dank je alvast!
  Dies Weijschede

 102. Anoniem schreef:

  Is het duidelijk hoe het zit rondom mensen die al corona hebben gehad en maar 1 prik hebben gekregen.
  In nederland is er geen limitatie van 6 maanden op de positieve test.

  Betekend dit dat je alsnog moet testen in frankrijk als je langer dan 6 maanden geleden corona hebt gehad? (met een prik)

 103. Bas schreef:

  Misschien goed om te vermelden dat er nog een paar aanpassingen zijn inmiddels, gisterenavond aangekondigd:

  – Jongeren vrijgesteld van gezondheidspas tot 30 augustus
  – De gezondheidspas verkregen zeven dagen na de tweede injectie.

  Met dat laatste heb je dus nog maar zeven dagen wachttijd en niet veertien. Dat is gunstig. Het is nog even afwachten of dat ook voor het inreizen gaat gelden.

  Bron: https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/pass-sanitaire/pass-sanitaire-delai-supplementaire-pour-les-ados-vaccination-complete-ce-qu-il-faut-retenir-de-l-interview-d-olivier-veran-sur-france-2_4701027.html

 104. Fellows@sea schreef:

  Fijn, dat jullie het laatste nieuws hier delen.

  Alleen begrijp ik op diverse sites, dat het ook voor terrassen geldt https://www.lindependant.fr/2021/07/13/covid-19-pass-sanitaire-dans-les-bars-et-les-restaurants-obligatoire-en-salle-et-en-terrasse-9668365.php

  Maar dat ze voorlopig wel soepel gaan zijn, met de 12-18 jarige omdat die in Frankrijk ook nog maar sinds kort ingeënt kunnen worden, dus nog niet hun tweede dosis gehad kunnen hebben. https://www.cnews.fr/france/2021-07-13/les-12-18-ans-sont-ils-concernes-par-lextension-du-pass-sanitaire-1105190

 105. Jennie schreef:

  Ik heb een vraag, hopelijk weet iemand antwoord.

  “een bezoek aan culturele en vrijetijdsgelegenheden met meer dan 50 personen (evenementen, theaters, bioscopen, pretparken)”

  ==> vallen musea hier ook onder of houden die zich dan aan max 50 personen?
  ==> en bijv een markt in een dorp wordt dat gezien als evenement?

  Aangezien mn 2e vaccin pas 15/7 gezet wordt heb ik er niks aan en ik ga niet voor alles €60 (2 volw) extra betalen. Dan houden we het wel bij een stukje natuur ofzo

  Alvast dank voor een reactie

 106. Erik de Rooij schreef:

  “-Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.”

  Is het niet vanaf (en inclusief) 11 jaar?
  (“des 11 ans et plus”)

 107. Eveline schreef:

  Heel fijn telkens dit actuele overzicht, dank!

 108. Manon Eenkhoorn schreef:

  We volgen op de voet, de ontwikkelingen in Frankrijk, omtrent corona. Wat ons niet duidelijk is, wat er wordt bedoeld met winkelcentra? Is dat de gewone (super)marché, of de grote complexen, waar je ook andere non-food winkels vindt? Je kan je toch moeilijk elke keer als je boodschappen gaat doen, laten testen? Is hier al wat over te vermelden?

 109. Mathieu schreef:

  Ik ben benieuwd hoe Frankrijk voor toeristen omgegaan wordt met het verplicht testen na 1 aug. Het is natuurlijk zeer lastig om om de 2 dagen te testen om op de camping of huisjespark naar het restaurant te gaan……

  Iemand een idee?

 110. Bas schreef:

  Ik lees zojuist dat Frankrijk vanavond mogelijk gaat aankondigen dat je de pass sanitaire ook nodig hebt om op restaurant te gaan.
  Hoe kun je als toerist testen doen in Frankrijk en de juiste codes krijgen?
  Dit lijkt mij een zeer onvriendelijke maatregelen voor niet volledig gevaccineerde toeristen en een doodsteek voor de restaurants.

  Bron: https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/pass-sanitaire/vaccination-obligatoire-pass-sanitaire-suite-du-quinquennat-les-sujets-sur-lesquels-emmanuel-macron-est-attendu-lundi-soir-a-20-heures_4698913.html

 111. Carla schreef:

  Ook vandaag van NL naar FR geen controle gehad of gezien.

 112. Sylvia schreef:

  Is er een vaste dag dat Frankrijk de kleurcodes aanpast nav de Europese update op donderdag?
  En stel dat Frankrijk ons volgende week de oranje kleur geeft, is vakantie dan nog een geldige reden om naar Frankrijk te gaan? Mag dat dan nog?
  Als je vervolgens in Frankrijk bent, en Frankrijk geeft ons in die periode kleurcode rood, mag je dan nog in Frankrijk blijven tot het einde van je vakantie? Gelden daar speciale regels voor?

 113. Rahe schreef:

  Weten jullie welke regels zullen gelden wanneer wij als niet volledig gevaccineerd (1e prik gehad) al in Frankrijk zijn op het moment dat Nederland oranje of rood kleurt? Moet we dan alsnog in quarantaine (ondanks dat we er dan al een aantal dagen zijn)? En mogen we wel in Frankrijk zijn/blijven omdat de dringende reden er niet is?

 114. Joop schreef:

  Ik en mijn vrouw hebben ons laten testen (PCR). Deze commerciele testlocatie is niet aangesloten bij de testenvoortoegang.nl. Wel worden deze testen met reiscertificaat geleverd. Nu hebben wij de testen uitgeprint mee in de auto en digitaal (PDF) op onze telefoon. Daarbij hebben wij de ere verklaringen ook uitgeprint mee in de auto. Dit is toch voldoende?

 115. Carla schreef:

  Wij zijn vr 25 juli naar Frankrijk geweest en gisteren, zo 4 juli, teruggekomen, beiden volledig gevaccineerd, maar geen enkele controle gehad of gezien. We zijn bij Couvin / Rocroi de grens over gegaan. Ook bij de grens tussen België en Nederland niets gemerkt. Fijne vakantie/reis!

 116. Anne schreef:

  Mijn dochter is afgelopen woensdag bij een peage poortje op de A28 aangehouden en ondervraagd door een douanier. Hij vroeg of ze uit Nederland kwam en drugs bij zich had en waar ze naar toeging. Geen enkele belangstelling voor testuitslag of vaccinatiebewijs! Ze mocht gewoon verder!

 117. Jack schreef:

  Zijn hier nog mensen die recent naar Frankrijk zijn gereden? Nog steeds geen controle voor automobilisten?

 118. Nigel schreef:

  Iemand enig idee of ik kan testen of mijn internationale code werkt via een Franse app?
  Daarnaast heb ik maar 1 prik gehad, omdat ik corona heb gehad, hoe kunnen zij zien dat ik er maar 1 hoef?

 119. Ronald schreef:

  Ik heb het internationaal vaccinatiebewijs gedownload en geprint maar ik wel hem ook toevoegen aan de TousAntiCovid app. Alleen krijg ik de melding dat het in het verkeerde formaat is?

  Hebben jullie dat ook?

 120. Nick schreef:

  Wat zijn de prognoses over de (toename van) de Delta variant in Frankrijk, en de mogelijk verwachte consequenties? Is er een verandering terug naar code Oranje of zelfs code Rood een reële mogelijkheid, midden in de zomervakantie?

 121. Ridwan A20 schreef:

  Slecht nieuws: In Frankrijk zijn vanaf 7 juli PCR-testen en sneltesten niet meer gratis voor buitenlandse toeristen. De nieuwe maatregel komt er omdat in de meeste landen Franse toeristen moeten betalen voor een test (49 euro voor een PCR-test). Ook vermeldt het artikel dat buitenlandse toeristen onderhevig zijn aan de “pass sanitaire” (bron: BFM TV), maar dat was/is al zo. Het komt populair gezegd enigszins over als een soort wraakactie (“question de réciprocité”).

  Overigens geldt nu voor Frankrijk (en België) code geel, dus is er voorlopig geen test nodig.

 122. H.B.Kramer schreef:

  Dank u wel, er zijn landen waar je met de internationale QR code slechts 1 prik nodig hebt. Frankrijk hoort daar, naar ik nu zie, inderdaad niet bij.
  Wij maken ons daar niet meer druk om: we hebben allebei al twee prikken gehad en hebben het gele boekje waar de twee prikken wel in staan. Het RIVM loopt qua gegevensverwerking achter helaas.
  En verder: we hebben ook al Corona gehad en dat levert met 1 prik al voldoende bescherming op. We wilden echter per se die tweede prik en hebben die ook gekregen op ons eigen verzoek.

  En, om nou maar eens heel eerlijk te zijn maar niet om anderen uit te dagen en hiermee besluit ik mijn vele corona-bijdragen aan deze site, dat uitdagen kan ook helemaal niet meer (zie het als bekentenis):
  We zijn net (al)weer kort naar Frankrijk op en neer geweest zonder enige verklaring, zonder enige test of niks en toen nog maar half gevaccineerd.
  Er is geen enkele controle als je via Luxemburg reist met de forensenstroom mee. We hebben ons er zelfs helemaal niet om bekommerd omdat we ons al volkomen veilig waanden.

  Degenen die wij kennen die aangehouden zijn werden alleen op drugs gecontroleerd. Toen ze hun corona-paperassen aanboden werden die niet ingezien. ‘Trop compliqué’ .. was de reactie.

  Goede reis iedereen en neem uw verantwoording!

 123. Nick schreef:

  Allereerst complimenten voor alle informatie op deze site! Heel handig, en fijn ook dat mensen hun peroonlijke ervaringen blijven delen, top!

  Ik vroeg me af of er nog nieuws is over de (toename van) de Delta variant in Frankrijk, en de mogelijk verwachte consequenties (verandering terug naar Oranje of zelfs Rood?).

  lk reis zelf pas op 13 augustus naar Frankrijk voor vakantie en vrees voor aanscherping n.a.v de Delta variant…

 124. Mariet schreef:

  Mijn dochter en haar vriend (beiden Belg) vertrekken op 18 juli met het vliegtuig in Eindhoven naar Nice.
  Mijn dochter is¨gevaccineerd, haar vriend is gevaccineerd op 28 juni met J&J.

  Hoe zit het met de documenten die je nodig hebt om vanuit België via EIndehoven naar Frankrijk te reizen?

 125. Jean Paul van Dijk schreef:

  @H.B. Kramer, die QR code is er wel, maar geeft aan dat U nog maar 1 prik hebt gehad. Bij scanned/controle zal er dan ook een Rood signaal en geen groen signaal volgen. Ik woon in het buitenland en heb al 3 weken mijn “coronapaspoort”. Mijn vrouw en dochter zijn na 1 prijk, kunnen idd die code downloaden maar zal echt ‘ongeldig’ als resultaat geven en uit ed gedetailleerde informatie zal ook blijken dat slecht 1 van de 2 doses is toegediend… Ik zou dus 2 keer nadenken voor hier blind op te varen …

 126. Willy Wortel schreef:

  Begrijp ik het goed, dat je voor de reis naar Frankrijk per auto een recente negatieve test én een verklaring van erewoord bij je moet hebben, maar dat je eenmaal IN Frankrijk aangekomen, tijdens je vakantie niet opnieuw iedere drie dagen (72 uur) een nieuwe test moet ondergaan? Hoe controleert de Franse overheid dan of ik onderweg ben naar mijn bestemming in Frankrijk (“heenreis”), dan wel dat ik al in Frankrijk ben aangekomen en nu gewoon wat rondrijd voor mijn vakantieplezier?

  • Nicky schreef:

   In principe alleen controle bij ‘binnenkomst’ in Frankrijk, is dus bij de grens. Maar dat schijnt niet veel voor te komen.

 127. Lia schreef:

  Vandaag thuisgekomen uit Frankrijk.
  Wij zijn pas 1 keer gevaccineerd.
  En we hadden geen pcr of antigenen test gedaan.
  Op de gok naar Frankrijk gereden…geen enkele controle gehad.
  Ook niets gezien bij de grenzen Ned/België
  Of België/ Frankrijk.
  Op de tolwegen ook totaal geen controle.
  Dus blij dat we geen geld verspild hebben aan dure testen.

 128. H.B.Kramer schreef:

  Gisteren op het nieuws, de minister die laat zien dat hij nog geen QR code kon laten maken omdat hij nog maar 1 prik had gehad. Ook allemaal jongeren in beeld die klaagden dat ze pas hun tweede prik in augustus konden krijgen en dus niet op vakantie konden, daarom kiezen voor Jansen want dan heb je maar 1 prik nodig en niet 2.

  Misvatting.
  Kennelijk gaat iedereen eraan voorbij dat je je internationale QR code al kunt krijgen met 1 prik.

  Afgelopen nacht toen de app niet meer blokkeerde de QR code internationaal aangevraagd en gekregen met 1 prik. (Dat ik er al twee heb was kennelijk nog niet gemeld).
  Mijn vrouw heeft nog echt maar 1 prik gehad en kreeg ook de QR code. Werkzaam over 6 dagen.

  Dus wachten op die tweede prik hoeft helemaal niet. Nu aanvragen na 1 prik is OK.

 129. Anna schreef:

  Hallo Nicky en Josée, Buiten dat jullie je website en alle ontwikkelingen zo super bijhouden, ook complimenten (koffietjes) voor het reageren op alle reacties. Chapeau et merci!!!!
  en weet je dat ik nu pas de rest van jullie leuke site ontdek hihi….

  • Josee schreef:

   Nogmaals hartelijk dank voor de gedoneerde kopjes koffie en ook nu Frankrijk weer geel is, blijf ons gewoon volgen want er blijft zoveel leuks te delen over Frankrijk:-)

 130. Marcel schreef:

  Dag Nicky,

  Op 21 juni 2021 om 15:36 uur heb ik een reactie geschreven. Jij hebt daarna een link met testcentra weggehaald. Dat was niet mijn opzet, ondanks dat gewone laboratoria en overheidscentra door elkaar staan helpt deze kaart wellicht veel mensen.
  Vriendelijke groet,\Marcel

 131. M. Van Seventer schreef:

  Vorige week met de auto op bezoek bij dochter in Frankrijk geweest. Op de heen- en terugweg, in Frankrijk en Nederland, niet gecontroleerd op pcr-test of vaccinatie. In Frankrijk was de pcr-test niet gratis, maar wel veel goedkoper dan in Nederland. We betaalden 13 euro pp aan de infirmiere die thuis de test afneemt en 32 euro pp aan het laboratorium waar de uitslag gehaald moest worden.

 132. Theo schreef:

  Beste Marcel en Nicky, wij zijn 17 juni PCRgetest in Cavaillon. Ligt dichterbij. Via internet een afspraak gemaakt. Op de vraag naar verblijfplaats was vermelding aan de balie op doorreis voldoende. Gratis en binnen 8 uur resultaat via internet.
  Geboekt via http://www.doctolib.fr

  Nergens enige controle gehad!

 133. Thomas Lubbers schreef:

  Hi,

  Ik reis vrijdag naar parijs met de Thalys. Heb je hiervoor nog een PCR + reisverklaring nodig of is de test van de GGD voldoende?

  Alvast bedankt,
  Thomas

 134. Marcel schreef:

  Hallo, in het stuk staat geschreven “PCR-testen zijn gratis in Frankrijk, ook voor buitenlandse reizigers. Je kunt ze zonder afspraak doen in de publieke testcentra”. Er staat een interactieve kaart waar je een locatie kan vinden. Wij gaan naar Saint-Rémy-de-Provence (regio Bouches-du-Rhône) en heb wat locaties op de kaart gevonden. Ik heb contact gezocht met deze locaties en krijg te horen dat de kosten variëren tussen de 50 en 150 euro pp. Ik heb echt alles uit de kast getrokken om erachter te komen hoe het nu zit maar nog geen antwoorden. Kan iemand ons daarbij helpen?

 135. Kees Vis schreef:

  Op woensdag 26 mei naar ons huis in de Dordogne gereden met twee negatieve PCR test a € 85,00 per stuk op zak. (hoewel we ook al volledig gevaccineerd waren, maar dat telde toen nog niet) Geen enkele controle. Dus jammer van het geld. Op dinsdag 15 juni weer terug, nadat we ons op 14 juni hadden laten testen (gratis, negatief). Ging erg makkelijk. Je kan meestal in de rij gaan staan of een telefonische afspraak maken (bij Novabio, vestigingen door heel Frankrijk) Als je aan kan tonen dat je een verblijfplaats hebt in Frankrijk, bijvoorbeeld door middel van het overleggen van een factuur van de EDF is de test gratis. Aan de grenzen geen enkele controle.

 136. Groenpad schreef:

  Frankrijk is nu oranje op de gecombineerde indicator, geel bestaat niet in dit systeem.
  Om Frankrijk binnen te komen is in principe de kleur van het het land van vertrek relevant, Nederland staat officieel nog op rood.
  Zowel bij oranje als rood kan ieder land van bestemming op ieder moment zelf bepalen welke maatregelen het treft, hetgeen aan duidelijkheid te wensen overlaat.
  Daar de Fransen, in ieder geval in de praktijk, doorgaans vrij relaxed zijn, en op Nederland na geheel Europa nu oranje of groen is ingekleurd, lijkt de kans op boetes of ander gehannes nu vrij klein, in ieder geval met de auto.

 137. Robbert schreef:

  Frankrijk op kaart Europese RIVM (ACDC) vanaf gisteren op geel: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

  Meestal volgt RIVM en MinBuZa dit advies, de ene keer meteen, de andere keer (Duitsland) duurde het langer. Maar in ieder geval staat het sein vanuit de EU op geel!

 138. Theo schreef:

  Hans Pollemans.
  Repatriëring ten gevolge corona ( dus ziek worden) is niet verzekerd bij oranje maar ten gevolge van schade of pech wel. Nagevraagd bij verzekering.
  Ben al 2 weken in la douce France en vanmorgen een gratis PCRtest laten afnemen ivm terugreis.

 139. Lia schreef:

  Als je lid bent van de ANWB betaal je voor een sneltest met reiscetificaat €34

 140. Gianni schreef:

  Hartelijk dank voor deze zeer nuttige en uitgebreide informatie! Ik heb een vraag over het reizen naar Frankrijk na onlangs positief te zijn getest op corona. Jullie schrijven een positieve PCR-test (bewijs van immuniteit) van minstens 15 dagen en maximaal 6 maanden oud volstaat. Weten jullie ook of een in het Engels opgestelde GGD-verklaring waarin staat dat ik positief getest ben na een PCR-test volstaat?

 141. Hans Pollemans schreef:

  Blijf het bijzonder vreemd vinden. Vandaag 17 juni nog steeds ‘oranje’. Minder betrouwbare landen in de Balkan en zuid-oost EU gebied staat al lang op ‘geel’, terwijl dit nu juist landen zijn waarvan de overheden qua ‘statistiek’ minder betrouwbaar’ zijn.
  Wanneer wordt ‘ma douce France’ eindelijk ‘geel’?
  Overigens onderschatten veel mensen het risico met ornaje. Auto is qua schade goed verzekerd en ook aansprakelijkheid, maar… repatriering valt er niet onder en alle andere faciliteiten als hotel, andere auto. Daarnaast moet de Hollandse crew als ze terug komt in quarantaine. Uren worden verrekend. Kosten kunnen zeer hoog oplopen. Wij wachten op ‘geel’..
  Maar hoe lang nog.

 142. Mevr. Van Dorenmalen schreef:

  De ANWB geeft aan dat je ook nog een ere-verklaring mee moet nemen waarin je naar alle eer en geweten aangeeft geen Corona verschijnselen te hebben. U meldt dat niet op deze site. Moet dit wel of niet?

 143. Jeroen schreef:

  Hoi!
  Voor mijn reis twijfel ik tussen een commerciële antigeentest (kosten: €49, incl. reiscertificaat) of een snelle zelftest van de supermarkt (€kosten: €4,-).

  Best een prijsverschil.
  Is de zelftest van €4 voldoende of moet ik echt persé de commerciële test met het reiscertificaat hebben?

  Dank alvast.

 144. Aartje schreef:

  Dag,

  Ik heb een vraagje.
  Ik ben gevaccineerd (Janssen) in het ziekenhuis. Nu mag ik helaas geen stempel in mijn gele boekje laten zetten door de GGD en heeft het ziekenhuis pas vanaf maandag de mogelijkheid om een stempel te zetten. Ik ga zaterdag naar Frankrijk. Is het voldoende als ik mijn vaccinatiebewijs (het briefje dus) laat zien?

 145. Groenpad schreef:

  De 47 gevallen per laatste week is niet alles wat telt : de week ervoor moet ook meegenomen worden.
  Maar dat zal wel onder de 103 positieve uitslagen uitkomen.
  Men gaat wellicht uit van kalenderweken, vanaf zondag moet Frankrijk in ieder geval op groen gaan.
  Nederland nog niet vanwege een hoger dan 4% positief testresultaat.
  De pcr-test is ongeschikt voor het testen van infecties volgens haar uitvinder en boven 35 cycli ook volgens de gevestigde autoriteiten volslagen onzinnig, maar een hoger aantal schijnt te worden aangehouden.
  We zijn de speelbal van onbehoorlijke grappenmakers.
  Zeer binnenkort zullen de restricties wel voor een tijdje opgeheven worden en daarna wellicht de vaccinaties weer verlopen zijn, ofschoon bijwerkingen wel nog na jaren de kop op kunnen steken.
  Tel uit uw winst.

 146. Ronald schreef:

  Stel… Ik ga met kinderen naar Frankrijk met de auto, In Nederland zijn de PCR testen niet gratis en ik vraag me af of dit lukt. Wat zijn de consequenties als ik toch naar Frankrijk ga en ik wordt daar gecontroleerd? Ik weet dat ze ons nederlanders erg graag willen hebben dus hoe moeilijk zullen ze doen?

  Ik heb ergens gelezen dat je een verklaring kan meenemen waarin je verklaart dat je in Frankrijk een PCR test laat doen en in quarantaine gaat. Die is in principe niet nodig met de auto maar kwaad kan het niet denk ik?

  Stel ik krijg een boete, mag ik dan nog wel verder Frankrijk in met de belofte om een pcr te doen of zullen we teruggestuurd worden?

 147. Robbert schreef:

  Reisadvies op geel?

  het RIVM baseert zich op deze kaart van de EU: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement
  Iedere donderdag komt er een nieuwe versie uit. Ik verwacht dat komende of volgende week donderdag Frankrijk geheel op geel staat, en het RIVM dit advies zal overnemen.

 148. Max schreef:

  “Het aantal nieuwe besmettingen ligt in Frankrijk sinds eind mei onder de 100 gevallen per 100.000 inwoners. Dat is nu meer dan 15 dagen consecutief, dus wij verwachten dat het reisadvies voor Frankrijk heel binnenkort op geel gaat.”

  Heel binnenkort als in deze week?

 149. Ineke Gerritsen schreef:

  Gisteren en vandaag met de caravan naar de Vaucluse gereden. Via Duitsland en Luxemburg. Beiden volledig gevaccineerd. Gele boekje gestempeld mee en certifikaat van GGD. Nergens controle gezien. Op de camping is het super rustig. Veel annuleringen ivm kode oranje. Dus…heerlijk rustig.

 150. Miekel schreef:

  Omdat ik deze site vaak raadpleegde: mijn steentje. Passeerde vrijdag de grens tussen Bouillon en Sedan. Wel een stevige controle (bewapende gendarme, maar overduidelijk niet voor ‘Covid’. Ik kon gewoon doorrijden. Overnachtte in Chalon-en-Champagne en de dag erna richting Chalon-sur-Saône. Geen controles van welke aard dan ook. (Omdat ik maar één vaccinatie heb gehad, een antigeentest bij me.)

 151. Robert schreef:

  Vandaag 12 juni via Duitsland en Luxemburg naar de Ardèche gereisd. Wel beiden 1x gevaccineerd en kinderen 7,9,11 uiteraard niet. Geen PCR test of Eerdere Covid besmetting. Geen controle onderweg of iets wat er op leek en ook de camping waar onze gehuurde stacaravan staat hoefde niks te weten. Volgens mij is het gewoon verantwoord om op deze manier naar Frankrijk te gaan.

 152. Reeuwert Tromp schreef:

  Dag allemaal.
  Ik kreeg een mail van de Nederlandse Ambassadeur in Parijs, waarin hij vermelde dat het steeds gemakkelijker wordt om Frankrijk binnen te komen. Verheugend nieuws dus.
  Tegelijkertijd vermeldde hij dat hij niet vooruit kon lopen, wanneer Frankrijk op geel wordt gezet en dat Frankrijk nog steeds op oranje staat..
  Ik vond dat hier een dubbele boodschap in zit. Mijn interpretatie van het schrijven is dan ook: 1. Wat fijn dat je weer kunt reizen naar Frankrijk en 2. Je kunt eigenlijk nog niet reizen, want er is nog steeds een negatief reisadvies met gevolgen voor je reisverzekering..
  Ik vond dat dus een dubbele boodschap en dat heb ik de heer de Gooijer ook laten weten. Ik heb hem ook geschreven dat hij natuurlijk advies kan geven aan de Nederlandse regering, als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat.
  Vermoedelijk hebben meer van jullie de brief van Pieter de Gooijer ook gekregen.

 153. Frits schreef:

  Voldoet een postieve test van ouder dan 14 dagen en niet ouder dan 6 maanden ook om het land binnen te komen?

  En wat zijn de gevolgen als je wordt aangehouden zonder geldig PCR test/vaccinatiebewijs?

  Dank!

 154. Richard schreef:

  Zijn er gevallen bekend van steekproeven bij automobilisten rondom controle van testbewijs?

 155. Jan schreef:

  Vanmorgen naar Toulouse gevlogen. Op Schiphol werd nergens naar gevraagd. In Toulouse werd het vaccinatiebewijs van de GGD zonder problemen geaccepteerd.🙂

 156. charlotte schreef:

  Hallo!
  Wat een fijne en overzichtelijke pagina.
  Een kort vraagje: is het 100% zeker dat het (kartonnen) kaartje van vaccinatie volstaat als bewijs om frankrijk in te mogen of niet?

  Anders moeten we snel nog een geel boekje aanvragen

  • Nicky schreef:

   zie onze link naar de website Franse ambassade. Let wel, dit is van toepassing voor automobilisten, check voor vlieg- en treinreizen de regels van de vervoersmaatschappijen.

 157. H.B.Kramer schreef:

  Vandaag teruggereden naar Nederland.
  Er is geen enkele controle bij de Nederlandse grens.
  Die controle is feitelijk ook onmogelijk: de verkeersstroom is zo groot naar Nederland bij Maastricht dat controle ondoenlijk is en tot grote files zou leiden.

  Er staat in België een km voor de grens met Nederland zoals hier eerder al werd vermeld al een paar weken een groot knipperend bord met ‘Covid 19 controle’ maar wat dat betekent is onduidelijk. De grote parkeerplaats even verderop is Belgisch en daar zie ik de Nederlandse grenscontrole nog niet (legaal) plaatsvinden.

  Verder was er vandaag ondanks dat Frankrijk nog steeds Oranje is, duidelijk een massale uittocht van Nederlanders naar Frankrijk: heel veel caravans gezien in Noord Frankrijk die naar het Zuiden reden.

 158. Daniel schreef:

  Net met Thalys gebeld. Zij zijn nog niet op de hoogte van antigeen testen. Advies van hun: doe maar gewoon PCR test, dan voorkom je nare verrassingen.

  Kan zijn dat Thalys komende week officieel bericht krijgt dat antigeen test volstaat.

 159. Tjissy schreef:

  Allereerst wat een fijne website! We kijken er regelmatig op voor onze aankomende reis naar Frankrijk.

  Ook mooi nieuws dat een antigeentest nu ook volstaat. Wel apart dat op Nederland Wereldwijd alleen nog maar wordt gesproken over de PCR test terwijl de antigeen test duidelijk in het Franse schema staat… Maar antigeen scheelt nogal in de kosten wanneer je een commerciële test laat doen.

  • Josee schreef:

   Dank voor het compliment. Ja wij proberen zo volledig mogelijk te zijn. Check onze link naar de website van de Franse overheid en het kaartje, beide afkomstig van de Franse overheid. #nauwkeuriger kunnen we het niet maken:-)

 160. Robin schreef:

  Wat als je met de auto naar Frankrijk gaat eind juni en nog niet gevaccineerd bent? Moet je dan een gezondheidsverklaring invullen van de overheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/07/20/gezondheidsverklaring-reizigers-nederlands) en een zelftest/sneltest doen en is het dan in orde? En dan heb ik het eigenlijk over vanaf 9 juni of 30 juni. En eventueel de kans dat Frankrijk op geel gaat voor 30 juni.

 161. Bas schreef:

  Frankrijk heeft Nederland inmiddels op groen gezet!

 162. Pien de Jong schreef:

  Voorzitter/Directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) laat nu via Twitter weten dat Frankrijk het Gele Boekje accepteert. De Franse staatssecretaris voor Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne,, heeft dit net laten weten in gesprek met Travmagazine.

 163. Nicole schreef:

  Zojuist gemeld: Frankrijk accepteert het gele boekje en ook een rivm registratiekaartje als bewijs van vaccinatie volstaat. (zie tweets van Jan Paternotte en Frank Oostdam).

 164. Patricia schreef:

  Heeft iemand recente ervaring met het reizen met de Thalys? Ik wil graag in het weekend van 19 juni met de Thalys naar Parijs, ik zal dan een antigeentest laten doen en een ereverklaring meenemen. Maar ik ben benieuwd of ze streng controleren, en dan met name de terugreis.

  • Nicky schreef:

   Hoi Patricia, gisteren nog naar Frankrijk gereisd met de Thalys: op Gare du Nord politiecontrole mbt PCR. Agent kon mij niet zeggen wat ze vanaf 9/6 doen. Op de (voor mij) heenweg een paar dagen eerder werd er eveneens gecontroleerd op PCR op het Gare du Nord voor reizigers die naar NL vertrokken. In de trein AMS-PARIJS zelf werd omgeroepen dat we ook een ereverklaring nodig hadden (kun je online invullen, zie ons artikel), maar daar vroeg de politieman niet naar en hij leek er zelfs nog nooit van gehoord te hebben..

 165. Melanie schreef:

  Beste,

  10-06 gaan wij op vakantie met de auto, maar als het goed is; is vanaf 9 juni ook een antigeen test voldoende.

  Ik kan alleen hier niet veel online over vinden, alleen hier en dat document. Is dit voldoende of zeggen jullie voor de zekerheid toch een PCR test voor dat er een boete komt?

  ik hoor het graag, dank!

 166. Wim schreef:

  In juli reizen wij naar Frankrijk. Mijn vrouw kan om medische redenen geen mondkapje dragen. Weet iemand hoe ze in Frankrijk met uitzonderingen omgaan? In Nederland hebben we daar een standaard uitzondering voor (je krijgt hier geen medische verklaring van de huisarts voor).
  Alternatief is om de standaard uitzondering te vertalen naar het Engels of Frans maar wellicht dat ze dit in Frankrijk ook kennen?

 167. Sander schreef:

  A.s. 11/6 hopen wij naar Frankrijk te rijden (Aquitaine). Wij voldoen – gezien recentheid van onze vaccinaties – nog niet aan de ‘volledig gevaccineerd’ eisen. In theorie moeten we dus een test meenemen.
  1) Aan welke eisen moet de test exact voldoen, anders dan ‘PCR’? Ik heb een paar teststations gebeld, maar krijg verschillende antwoorden… De GGD-test-uitslag beschrijft niet wat voor test het is en is alleen in het NL’s. Dus dat gaat niet werken.
  2) Maar… de fransen staan testen ook voor buitenlanders toe. Dus is mijn verwachting dat ik – i.g.v. controle – mij wellicht ook in Frankrijk kan laten testen. Dan weet ik tenminste zeker dat het 100% de gewenst test is (nog los van dat die gratis schijnt te zijn). Vraag: gaat dat ook zo werken? Of ben ik nou té optimistisch?
  Helaas is mijn frans niet goed genoeg om dit ergens op de Franse sites te vinden.

 168. Bram schreef:

  In de erewoordverklaring staat “Hereby pledge on my honour to: Undergo an antigenic test or any screening upon arrival; “, betekent dat, in mijn geval, dat wanneer ik geen PCR-test meeneem, me gratis kan testen op de plek van aankomst? Is dat de bedoeling?

  In combinatie met wat ik lees op de website van Franse overheid, vertaald naar Nederlands: “Als de persoon niet in het bezit is van gecertificeerd bewijs uit de Europese ruimte en dus interoperabel en leesbaar is in Frankrijk, kan hij een antigeentest of RT-PCR van minder dan 48 uur in Frankrijk uitvoeren.”

  Iemand ervaring met bovenstaande?

 169. Susan schreef:

  Zoals beloofd hierbij het vervolg van onze terugreis: Vanochtend om 08H45 via de grens bij Maastricht Nederland weer binnengekomen. Er stond een groot bord bij de grensovergang “Covid-19 controle” met knipperende lampen maar geen controle gezien. Aan de andere kant richting Liege stonden 2 Belgische politiebusjes. We konden echter niet goed zien met welke aanleiding.

 170. Theo schreef:

  Vandaag 5 juni van Tilburg naar Cavaillon gereden. Totaal geen controle aan de grenzen. Betrekkelijk weinig caravanners of camperaars onderweg.
  Meer belgen en duitsers dan nederlanders.
  Zonde van de CPR test, we zijn gevaccineerd . Kost je €89 pp.

 171. Susan schreef:

  Vandaag van zuid (Le Var) naar het noorden gereden (Metz). Reis ging prima. In het noorden nog boodschappen gedaan. Wat opvalt is dat alle aangeraakte pennen en pinautomaten worden gedesinfecteerd na elk gebruik. Restaurant was zeer netjes en alles volgens COVID-19 protocol. Redelijk aantal landgenoten die Frankrijk durven binnen te treden. Morgenochtend de NL grens over. We laten weten hoe dit is verlopen.

 172. Liek schreef:

  De toiletten bij de airs zijn gratis en erg netjes en schoon altijd. Bij de pomp moet je soms 50 cent betalen.

 173. Robbert schreef:

  Wanneer gaat Frankrijk op ‘ geel”?

  Deze vraag houdt veel Francofielen bezig. Ik probeer te volgen waarop het toekennen van een andere kleurcode van landen door het RIVM op berust:
  1) Criteria RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/reisadviezen

  2) De Europese kaart van het ECDC waarop het RIVM en BuZa zich baseren: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

  3) De trends in de besmettingen van de Franse regio’s, zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-wereldwijd-cijfers-over-het-coronavirus-in-alle-landen-op-een-rij~b14e8079/ (let op, aantallen per week, niet per 14 dagen) en https://ourworldindata.org/coronavirus/country/france

  Hieruit blijkt dat Zuidwest en Zuidoost Frankrijk het relatief goed doen (beiden ook geel op ECDC kaart), de andere regio’s minder. In Duitsland staat het er een stuk gunstiger voor (geel op de ECDC kaart), maar is nog niet op geel gezet door Nederland: wellicht spelen hier ook nog andere factoren (zie criteria RIVM).

  Al met al gaat het in Frankrijk de goede kant op, maar zorgt met name de besmettingen in het noorden dat het helaas nog een tijd kan duren voordat we het verlossend ‘ code geel’ te horen krijgen. Door de sites te volgen kan je wel een goede indruk krijgen van hoe het precies gaat.

 174. Ronald schreef:

  Wat ik nog wel in de PDF las, mensen die gevaccineerd zijn/gaan worden met het Janssen vaccin moeten dat minimaal 4 weken van te voren doen ipv de 2 weken bij Pfizer/Moderna/AZ.

  Anders is er evengoed nog een negatieve PCR test noodzakelijk. Dat is althans hoe ik dat interpreteer

  La preuve de vaccination n’est valable
  qu’à la condition qu’elle permette d’attester
  la réalisation d’un schéma vaccinal complet, soit :
  • 2 semaines après la 2e injection pour
  les vaccins à double injection (Pfizer, Moderna,
  AstraZeneca) ;
  • 4 semaines après l’injection pour les vaccins
  avec une seule injection (Johnson & Johnson) ;
  • 2 semaines après l’injection pour les vaccins
  chez les personnes ayant eu un antécédent
  de Covid-19 (1 seule injection nécessaire).

  (en weet iemand wat die toiletten nu kosten? 😉

 175. Max schreef:

  Even een groot compliment voor jullie site! Ik check ‘m elke dag. Hier is de informatie zo concreet mogelijk en jullie stellen de vragen die ik ook heb. Echt heel fijn! Opvallend trouwens dat het laatste nieuws nu door sommigen geïnterpreteerd wordt als: ‘Frankrijk laat alleen gevaccineerden toe’ met alle verontwaardiging van dien.

 176. Houweling schreef:

  Vanaf 09 juni is het weer mogelijk om Frankrijk in te reizen zonder PCR test mits je volledig bent gevaccineerd. Nu zijn wij volledig gevaccineerd. Met welk document kan ik dat aantonen? Nederland heeft nog geen coronapaspoort. Accepteert Frankrijk dan ook de verklaring die je mee krijgt na de prik van de GGD? Of is er een ander document noodzakelijk?

 177. Door schreef:

  Hallo, ten eerste super bedankt dat jullie de informatie op deze site over corona regels en Frankrijk zo goed bij houden.

  Nu is er op nu.nl een stuk geschreven van een franse tv zender. Via google translate geeft hij het volgende aan:

  Vanaf 9 juni kunnen alle Europeanen die zijn gevaccineerd met een van de 4 in Europa erkende vaccins – Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen – Frankrijk binnenkomen zonder een PCR-test, heeft BFMTV geleerd uit bevestigende bronnen. Burgers van bepaalde landen (Israël, Australië en Japan) zullen deze toestemming hebben, bevestigde de staatssecretaris van Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, deze vrijdagochtend op BFMTV-RMC.

  Is dit correct voor zover jullie weten? En bedoelen ze dan 1 of 2 inentingen?

  Alvast bedankt voor de reactie.

 178. Adrie Suijkerbuijk schreef:

  Op de website van de regering heeft men het nu over degenen die op 9 juni niet over de pass sanitaire beschikken. De Europeanen moeten over een gecertificeerd bewijs beschikken: bewijs van vaccinatie, negatieve test PCR of positieve test van een periode langer dan 15 dagen en korter dan 6 maanden. Heeft men dat niet dan kan men een PCR-test in Frankrijk doen. Ik ga er van uit dat de Registratiekaart Coronavaccinatie een redelijk bewijs is, Woorden als vaccinatie, datum en product moeten in het Frans te begrijpen zijn.

 179. Ronald schreef:

  Ik lees in dit artikel dat de toiletten langs de wegen gewoon open zijn.. Wat ik alleen mis, en ik kan het serieus nergens vinden… Wat kosten de toiletten?

 180. H.B.Kramer schreef:

  Vanmiddag naar Frankrijk afgereisd. Hopeloos vertraagd door files in Luxemburg en Frankrijk. Wat was het daar druk!
  Kwamen dus pas half tien ‘s avonds aan. Overal reden nog auto’s en zagen we mensen buiten lopen dus het leek wel of er geen avondklok bestond. Geen enkele controle gehad.
  Even goed gekeken bij de grens bij Luik. Geen enkele Nederlandse controle. Veel auto’s die de grens overgingen, in Luik veel Nederlanders en Duitsers.
  Kortom de zoveelste papieren tijger die verplichte retour-PCR test wanneer je met de auto terugkeert. Er is geen controle. Misschien als je met het OV reist.

 181. Leonard schreef:

  het is ons erg opgevallen hoe consciëntieus de Fransen omgaan met het dragen van het mondmasker, en de avondklok, dat is bijzonder,
  het valt ons echt op, zeker als je het vergelijkt met Nederland.

  Ook in het hotel, waar we nu verblijven voor één nacht, van de Logis de France keten, plakstrippen van (hoofd-)ingang via receptiebalie,

  na binnenkomst wacht ieder buiten vóór de winkel/hotelingang, of binnen in de hotelhal, rustig, en gedisciplineerd op zijn beurt in het m2 vak.
  bij het dinerbuffet vanavond, zet iedere gast iedere keer het mondkapje op als je je voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht zelf op gaat halen
  ook overal plastic schermen voor de vitrines, balie met kleine uitsparing om geld, papieren of rekeningen aan te geven

 182. Ronald schreef:

  @everlien: Toevallig kwam ik dit artikel net tegen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5222004/vaccin-corona-positieve-test-oorzaak-dna-genen-corona-update

  De samenvatting: Nee, de test zal niet aangeven dat je besmet bent.

 183. Everlien schreef:

  A.s. woensdag 9 juni, gaan wij naar Frankrijk voor vakantie. de afspraak voor een pcr test is gemaakt…maar nu mijn vraag: mijn man heeft vandaag zijn 2e vaccinatie gehad. zou dat de uitslag vd test (di.8/6) kunnen beiinvloeden?

 184. H.B.Kramer schreef:

  Hm. de soep van het verplicht kunnen tonen van een PCR test wordt zeker niet heet gegeten: Dezelfde Rijksoverheidssite vermeldt namelijk bij even verder klikken de uitzonderingen:
  ‘Reizigers met de auto of motor
  U reist met de auto of motor. U reist niet voor uw werk. U heeft geen negatieve NAAT(PCR)-testuitslag nodig als u:

  minder dan 12 uur in Nederland bent;
  minder dan 12 uur in een land was met een oranje reisadvies door corona. Tijdens de reis maakte u alleen korte, noodzakelijke tussenstops. Of u stapte over en bleef op de overstapplaats.’

  Tsja, deze regel gebruiken veel Nederlanders al naar ik heb vernomen om in Duitsland weer goedkoop te kunnen tanken.
  Hoe gaat men controleren dat een Nederlander die Frankrijk via België naar Nederland reist niet alleen maar even was wezen tanken in België? of alleen maar een stuk weg afsneed van Nederland naar Nederland?

 185. W. Huijs schreef:

  Vandaag vanuit NL naar Spanje gereden door Frankrijk… Die PCR test.. wassen neus. Er staat niks bij de grens, er wordt niet actief op ingezien.. En ja ik ben staande gehouden door de Gendarmie.. voor een willekeurige drugs/wapen/geld zoek actie. PCR test? Geïnteresseerd waren ze niet. Ze staan wel langs de kant om te flitsen. Heel veel NL’s, Belgen, Duitsers, Roemenen, alles was onderweg. Dus gewoon lekker gaan mensen, en geen zorgen maken.

 186. Reeuwert Tromp schreef:

  Ik sluit me aan bij het schrijven van Carla. Ook ik heb contact opgenomen met het RIVM en heb hetzelfde antwoord terug gekregen. Het betreft hier dus een registratie bij het RIVM, zoals ook Carla
  Ik had bij de GGD aangegeven, dat mijn registratie zou worden doorgegeven aan het RIVM. Heb ze gebeld, waarna ik de mededeling kreeg, dat ik op “Nee” stond.
  Op mijn verzoek het op “ Ja” gezet, maar zij zijn niet in staat om dit door te geven aan het RIVM, terwijl het RIVM de bal weer neerlegt bij de GGD.
  Detail is dat mijn vrouw is wel geregistreerd en ik dus niet.
  Donderdag ga ik met mijn vrouw mee naar de GGD, waar zij haar tweede prik krijgt. Dan probeer ik er daar weer een punt van te maken. En ik wil een stempel in mijn gele boekje met embleem van het KONINKRIJK DER NEDERLANDEN, met het embleem van de leeuwen met wapen wat blijkbaar geen officieel document is. Leuk detail is, dat er op staat: “Je maintiendrai” – Ik zal handhaven

 187. Jean Paul van Dijk schreef:

  Ik zie dat de tekst naar aanleiding van mijn vraag is aangepast. Echt enorme complimenten voor de medewerkers van deze site, die de informatie werkelijk super actueel houden! Chapeau !

 188. Bart schreef:

  Ligt het in de lijn der verwachting dat als Frankrijk 9 juni open gaat voor toeristen, ook de kleurcode vanuit de Nederlandse overheid naar Geel wordt aangepast?

  • Nicky schreef:

   Ja dat verwachten wij idd. Bijna heel FR is al twee weken onder de 150 besmettingen op 100.000. Dus het reisadvies zou moeten worden aangepast naar geel.. Sowieso hebben (en hadden) diverse delen van FR betere cijfers dan NL.

 189. Jean Paul van Dijk schreef:

  Een klein stukje onduidelijkheid. Is een PCR test nu wel of niet nodig als je met de auto naar Frankrijk gaat, of gaat het alleen over de ereverklaring die niet meer nodig is? Dat is mij niet helemaal duidelijk uit het stukje mbt de update van 24/05:
  quote:
  “Naast een negatieve PCR-test moeten reizigers vanaf 11 jaar per boot, trein, vliegtuig (auto niet meer) ook een getekende ereverklaring bij zich hebben, waarop ze aangeven dat ze géén Covid-symptomen hebben en de afgelopen 14 dagen niet in contact geweest zijn met Covid-patiënten. ”
  Alvast bedankt voor de verduidelijking!

 190. H.B.Kramer schreef:

  Belangrijk:
  Op de overheidswebsite las ik vandaag:
  ‘Oranje gebied. Als u uit een land met een oranje kleurcode komt, is een negatieve PCR-test altijd verplicht. Ook als dat geen zeer hoogrisicoland of -gebied is. Ook wordt u dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.’ Geldt voor alle vervoermiddelen ook de auto.
  Kortom bij terugreis uit Frankrijk via Duitsland of België (beiden Oranje) moet je nu een negatieve PCR test bij je hebben als je Nederland in wilt al ben je volledig gevaccineerd (!).

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/quarantaineplicht#:~:text=Start%20zoeken-,Quarantaineplicht%20voor%20reizigers%20uit%20gebied%20met%20zeer%20hoog%20risico%20

  Bizar: steeds meer mensen zijn gevaccineerd, en de regels worden alleen maar scherper lijkt het wel. Deze week week gaan we noodzakelijk voor slechts een paar dagen naar Frankrijk.
  De gratis PCR-test/reisverklaring via de huisarts is geen probleem en hebben we op zak, maar of we nu in Frankrijk ons weer twee dagen laten testen als we NL in willen… Ik twijfel over die heisa. Heb een doos met 25 sneltesten bij me die we onlangs kregen…
  Graag reacties of iemand vanaf vandaag 1/6 al controles heeft vernomen aan de Nederlandse grens bij terugkeer.
  Ik zal 2/6 of 3/6 afhankelijk van wanneer we gaan opletten en berichten over de handelwijze aan de NL grens.

 191. Carla schreef:

  Helaas, op mijn mailtje naar het RIVM kreeg ik de volgende reactie: 🙁
  Morgen maar even proberen de GGD zo ver te krijgen mijn informatie door te sturen. Wordt vervolgt…

  “Het systeem van het RIVM is een verzameling gegevens van brondata, die wordt aangeleverd door zorgverleners. Derhalve zijn wij geheel afhankelijk van de ontvangen aanleveringen van de zorgverlener.
  Het is helaas niet mogelijk om vaccinatiegegevens handmatig in te voeren in Corona Informatie- en Management Systeem (CIMS) van het RIVM.

  Als u alsnog uw gegevens wilt delen met het RIVM, kunt u contact opnemen met de zorgverlener die u ingeënt heeft. Deze kan uw gegevens alsnog aanleveren aan het RIVM.”

 192. Wes schreef:

  Beste Josee,

  Is een digitale negatieve pcr uitslag voldoende om de grens met Frankrijk te passeren of moet deze geprint zijn?

 193. Anoniem schreef:

  Hoi Persoon! De lijst met zeer hoogrisicogebieden is zojuist weer op de website van Rijksoverheid gezet. Frankrijk staat hier gelukkig niet bij.

 194. Carla schreef:

  Allereerst dank voor de heldere en actuele informatie op Frankrijk.nl over de situatie met betrekking tot reizen naar Frankrijk.
  Ik draag mijn steentje bij met de volgende informatie…

  In het nieuws is op het moment veel te doen over het verkrijgen van een coronapaspoort eind juni als je bij het maken van de vaccinatie-afspraken bij GGD/RIVM hebt aangevinkt dat je niet wilt dat je gegevens gedeeld worden met het RIVM. Er was op dat moment geen goede informatie beschikbaar waarin duidelijk werd wat de consequenties daarvan zijn. Nu blijkt dat je mogelijk later je coronapaspoort krijgt als je dit hebt geweigerd.
  Je kan het RIVM bellen en een ‘vinkje’ laten zetten dat je toch wilt delen, maar dat zie je niet terug als je je gegevens daarna controleert. Vanmorgen vernam ik dat je een email sturen aan [email protected] met het verzoek de gegevens aan te passen. Of het werkt,… ik hoop het! 😉

 195. persoon schreef:

  Kleine aanvulling op de regels voor terugkeer naar Nederland met betrekking tot de verplichte zelfquarantaine. Er staat dat dit toepasselijk is voor reizigers uit hoogrisicolanden en dat Frankrijk dit niet is. Frankrijk is echter wel een hoogrisicoland, want kleurcode oranje. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/quarantaineplicht)

  Er staat echter dat alleen voor zeer-hoogrisicolanden geldt dat er een verplichte quarantaine is met bijbehorende verklaring. Kleurcode oranje kan dan ook nog eens zeer-hoogrisico gebied zijn alleen moeten deze afzonderlijk moeten vermeld worden op bovenstaande pagina, hier staat dan weer geen enkel land vermeld. Nergens valt te herleiden of Frankrijk nou een oranje kleurcode heeft doordat het een hoogrisicoland is of een zeer-hoogrisicoland.

  Op het moment dat je dan weer de quarantaine reischeck lijkt het wel weer alsof je verplicht in quarantaine moet en op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/frankrijk/reizen/reisadvies#anker-coronavirus staat dan ook weer dat je in quarantaine moet.

  Al met al lijkt er veel verwarring te worden geschept om het gevoel van keuze bij quarantaine bij terugkomst weg te nemen.
  Waar staat nu, of kan herleid worden via officiële documenten dat je niet verplicht bij terugkomst vanuit Frankrijk in quarantaine moet?

  groetjes,
  Persoon

 196. Theo schreef:

  Als je gevaccineerd bent moet je een negatieve PCR test en een verklaring hebben als je Frankrijk binnenkomt maar bij terugkeer in NL hoef je geen nieuwe test te hebben en ook niet 10 dgn in quarantaine.

 197. Christian schreef:

  Sinds België weer toeliet om naar Frankrijk te reizen, ben ik diverse malen van en naar Frankrijk geweest. Nergens controle gehad.
  Pittig detail: omdat vaccinatie in België nog lang niet in zicht was, heb ik opgezocht of ik me in Frankrijk kon laten inenten, op basis van het feit dat ik er eigenaar van een huis ben. Dat blijkt te kunnen. Ik maakte online een afspraak en twee dagen later had ik mijn eerste prik. Op basis van de locatie kon ik zelfs kiezen welk merk ik toegediend kreeg. Ook de afspraak voor de twee prik werd meteen vastgelegd.

 198. Anna schreef:

  Dank je wel Henk-Jan en Josee! Ik vroeg dit omdat er sprake van is geweest dat dit ingevoerd ging worden, tegelijk met de quarantainewet. Vandaar. Nicky en Josee, erg bedankt dat jullie de info zo up-to-date houden en ook dank aan een ieder die zo meedenkt.

 199. Henkjan schreef:

  Hallo Anna,
  zie hieronder gevonden op site overheid.
  Een negatieve test is dus niet nodig om Nederland in te komen als automobilist.
  https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/frankrijk/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

  Na een verblijf in Frankrijk gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

 200. Joke schreef:

  hallo, ik zou deze zomer graag vanuit Belgie met mijn zoontje van 5 jaar naar Frankrijk reizen. Dient een kindje van 5 ook getest te worden? Ikzelf ben reeds twee maal gevaccineerd.

  alvast bedankt voor de info.

  • Nicky schreef:

   Nee, zoals vermeld in het artikel: de PCR-test is verplicht vanaf 11 jaar. Mondkapjes op de meeste plekken vanaf 6 jaar.

 201. Anna schreef:

  HAllo,
  Geeft de nieuwe quarantainewet aan dat een negatieve pcr-test verplicht is bij terugkeer naar Nederland vanuit Frankrijk met de auto?

  • Josee schreef:

   Hi Anna, de nieuwe quarantainewet staat los van de PCR verplichting voor Frankrijk, die momenteel voor heen als terug nog altijd van toepassing is. Overigens kun je nu in Frankrijk een gratis PCR test verkrijgen (zie ons artikel)

 202. Lisa schreef:

  Goedendag, wat fijn dat jullie het nieuws omtrent covid-19 samenvatten en publiceren. Op zaterdag 3 juli staat onze bruiloft gepland in buitenlucht voor 100 gasten. Is er misschien wat bekend of er in Frankrijk gefeest/gedanst mag worden als alle gasten negatief getest zijn voor covid-19? Alvast bedankt!

  • Josee schreef:

   Hi Lisa, we kunnen je alleen melden wat NU geldt: Bij bruiloften in het stadhuis mag slechts een derde plaats bezet zijn. De premier heeft nog geen opmerkingen gemaakt over een bovengrens voor bruiloften buitenshuis.

 203. Henkjan schreef:

  Goedemorgen allemaal.
  Afgelopen week naar België en Luxemburg geweest nergens controle gehad. De vraag is zoals bij velen lees ik hier is een PCR test verplicht zelfs wanneer je 2 x bent gevaccineerd. Voor de duidelijkheid wij zijn van plan 4 Juni naar Zuid Frankrijk te rijden.

  • Nicky schreef:

   Hai Henkjan en het antwoord is al regelmatig gegeven! Zoals hierboven in het artikel vermeld: tot in elk geval 9 juni is vaccinatie nog geen geldige vervanging van een negatieve test. Dus ja, PCR test nodig tot nader bericht.

 204. Dennis schreef:

  Je hebt een negatieve PCR test nodig om Frankrijk in te komen. Maar als ik mij gedurende mijn vakantie verplaats binnen Frankrijk, moet ik dan steeds een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud bij me hebben ??

 205. H.B.Kramer schreef:

  Elke huisarts neemt een PCR-test af als u dat wil. De uitslag komt dan gewoon in het medisch dossier van de huisarts. U heeft recht op inzage van dat dossier en ook recht op een kopie van delen of het geheel.
  Op die manier heeft de informatie ook zo te pakken.
  Mijn huisarts heeft inmiddels tweemaal zonder enige vraag of opmerking een reisverklaring afgegeven voor ons. Ik vroeg nog of dit iets bijzonders was. ‘Nee, wij geven diverse medische verklaringen af voor verschillende landen’, dus ook PCR-verklaringen. De verklaring inzake de PCR test is in het Engels. Ik heb het model beschikbaar en kan u dat zo mailen als u dat wilt. Dan kunt u dat aan uw huisarts laten zien.

 206. H.B.Kramer schreef:

  Nog maar een keer voor iedereen die aanhikt tegen de kosten voor een PCR-test en reiscertificaat (derde en laatste keer dat ik dit vermeld): elke huisarts neemt die test af op een enkel verzoek en stelt op uw verzoek een reisverklaring op.
  De kosten worden vergoed door uw verzekering en wel buiten het eigen risico om (althans OHRA).
  Kortom aan een reiscertificaat hoeft u geen cent te spenderen.
  Verder ervaringen: vorige week teruggekomen uit Frankrijk: geen enkele controle gehad op de heenreis. Wel gehoord van drie andere Nederlanders dat ze op de peage gecontroleerd zijn (allen reisden via de Lille kant via Parijs). De controle betrof in alle drie de gevallen alleen een doorzoeking van de bagage op drugs. Corona-tests of andere certificaten werden niet gevraagd.

  • Nicky schreef:

   Josee heeft dit gevraagd aan haar huisarts in Haarlem en zij werd nog net niet uitgelachen… Geen spraken van, was het antwoord van de arts. Dus wij betwijfelen zeer of deze informatie klopt (“gratis PCR test voor reizen via de huisarts”)

 207. Albert schreef:

  Vanmorgen vanuit schoonmoeder in brabant naar ons 2de huis in de aisne gereden. Nergens een controle. Voel me hier veiliger dan in NL.

 208. Angelique Kraal schreef:

  Hier hetzelfde…9 juni naar Frankrijk 1 pers met twee vaccinaties en 1 pers met 1 vaccinatie, moeten we dan nog ook een pcr test doen…?

 209. Nicolas schreef:

  Het lijkt me wel interessant te melden dat voor bepaalde regio’s op heden eigenlijk code oranje/ geel van toepassing zou moeten zijn.

  Ik had begrepen dat bij minder dan 150 besmettingen op 100.000 het reisadvies moet worden aangepast.

  Zie bv.:

  https://www.prefectures-regions.gouv.fr/bretagne/Actualites/Coronavirus-le-point-de-situation-en-Bretagne

  en

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/13/welk-land-kleurt-rood-oranje-of-groen-eu-landen-spreken-af-dat/

 210. Jacqueline schreef:

  Verwarring alom. Wij willen 8 juni vertrekken naar Spanje via Frankrijk uiteraard. Een dag eerder dan de 9e juni. Met 2 vaccinaties. Heeft iemand dit al gedaan?Risico op boetes?

 211. Marion schreef:

  Goedemiddag,

  Weet iemand wat de kosten zijn van een PCR test in Parijs?
  Verder lees ik dat het enorm meevalt met de controles nààr Frankrijk, maar hoe zit het met controle vanaf Frankrijk naar NL?
  Ik overweeg de auto, maar zou liever de trein pakken.

  Groet, Marion

  • Nicky schreef:

   Vooralsnog hoef je als automobilist geen PCR-test bij terugkeer naar Nederland. Als je per trein reist wél.

   Verder is gister aangekondigd dat Frankrijk PCR-testen gratis maakt voor buitenlanders komende zomer.

 212. S. Leeuwenkamp schreef:

  Curieus is het wel dat de dubbele Pfizer volgens woordvoerder Franse consulaat generaal vanaf 9 juni voldoende is om te reizen, heen met vliegtuig en terug met auto. Iemand een idee wat nu de èchte verplichtingen (zullen) zijn?

 213. M.J. Terburg schreef:

  We zijn woensdag, 12 mei, vanuit de Veluwe naar ons huis in Aveyron gereden. Met PCR test en 2 Pfizer vaccinaties. Nergens controle gehad of gezien. Jammer van de dure test (overigens één van 99 euro p.p. bij Spoedtest.nl.
  In Noord-Frankrijk in Orvillers/Sorel op een compleet lege camping gestaan en de dag erna bij uiterst lieve eigenaren op hun camping in Blot-l’eglise. Nu lekker in ons eigen dorp. Zijn blij om ver weg te zijn van drukke parken, pleinen en winkels.

 214. Fleur schreef:

  Wij hebben reacties van campings (2) gehad dat we welkom zijn. Dit zijn wat grotere campings.

 215. John schreef:

  Marianne, dank voor de info!

 216. Jurgen en Sjantine schreef:

  Dank jullie wel voor jullie informatie. Ik kijk er elke dag op.

 217. marianne pruijsen schreef:

  Beste John B.
  Wij hebben vorige week op terugweg naar Nederland met caravan gekampeerd in Neuvic (Le Soustran) waar we de eerste warm verwelkomde gasten waren, en daarna ook in Bourg-Fidele in Noord Frankrijk. Daar ook als de enige kampeerders, wel waren er andere gasten van vaste jaarplaatsen. De Franse campings die al open zijn, kijken uit naar gasten, is mijn indruk.

 218. John B. schreef:

  Hallo allemaal, wat ik nog niet ben tegen gekomen: zijn er al mensen die in Frankrijk op de camping staan? Ik heb diverse campings aangeschreven met de vraag of zij al mensen uit Nederland op het terrein toelaten, maar van niemand nog een antwoord. Ben van plan om op 23 mei te vertrekken.

 219. Charl schreef:

  Henk Verweij
  Wij reizen dan ook weer naar de Haute-Vienne en voor zover de informatie hierboven niet gaat veranderen, moet je tot 9 juni gewoon een PCR-test bij je hebben. Wij zijn inmiddels 3x weer naar Frankrijk gereden en hebben altijd de testen gedaan voordat wij vertrokken maar nooit nodig gehad. Overtreding kost € 135, 2 testen € 220, maar wij kiezen ondanks vaccinatie toch voor de tests.

 220. Henk Verweij schreef:

  Beste allemaal,

  Allereerst dank voor alle nuttige info. Wij willen op 21 mei naar ons huis in de Lot reizen en hebben dan twee vaccinaties. Gebruiken o.a. het gele boekje als bewijsstuk.
  Is het dan nog nodig om ook een PCR test te doen ? Heeft iemand ervaring hiermee.

  met groet
  Henk Verweij

 221. Roel schreef:

  Vandaag 11 mei via Luxemburg naar de Vogezen gereden. Uit voorzorg negatieve GGD-PCR-testuitslag van 2 dagen oud en ereverklaring meegenomen. Nergens controle gehad of gezien. Mijn zoon met zijn gezin is drie dagen eerder hiernaartoe gereden. En ook geen controle gezien. Het is dus niet nodig je voor veel geld te laten testen.

 222. marianne pruijsen schreef:

  Wij zijn zowel in maart als begin mei naar Frankrijk heen en weer gereisd per auto. Gewapend met negatieve GGD-testuitslag (in de hoop en verwachting dat deze geaccepteerd zou worden) en alle benodigde papieren. Zelfs met een convocation van de notaris in verband met (helaas) de verkoop van ons huis. Geen enkele keer controle gehad, niet aan de grens bij Hazeldonk, noch bij Bruly (A304). Ook op de route nationale niet, ondanks op een dag wel 9 politievoertuigen, die geen interesse hadden voor een auto met duidelijk Nederlands kenteken.

 223. Udo schreef:

  Zijn gisteren vertrokken vanuit NL naar spanje met auto/caravan. Hebben een PCR test gehad, 2x 139 euro en geen een controle gehad. nog bij de grens, nog bij tolpoorten. Veel politie tegengekomen, maar die bleken niet geïnteresseerd. Op de snelweg en op de campings heel veel NL, D, BEL en UK en zelfs DK gezien. Allemaal op vakantie gezien de volgeladen auto’s. Morgen arriveren we in Spanje en hebben dus voor niets euro 280 uitgegeven. Geldklopperij!!!
  > hebben met sommige reizigers gesproken en die zijn ook niet gecontroleerd en sommige hadden niet eens een PCR-test. zZo worden mensen bang gemaakt en de kas van de laboratoria gespekt.

 224. C.J. schreef:

  Beste WK, wij zijn op 3 mei naar midden-Frankrijk gereden en zondag 9 mei teruggekomen. Geen controle gehad en geen douane of politie gezien, bij geen enkele grens.

 225. Anna schreef:

  Hallo,
  Allereerst bedankt voor de actuele informatie; we kijken dagelijks! Ik heb nog een vraag: ik las in de franse krant vandaag dat vaccineren zonder afspraak mogelijk gaat worden. Kun je je als Nederlander (ingeschreven in Nederland) in Frankrijk laten vaccineren? Wat betekent dat voor het coronapaspoort? Weet iemand dit? Merci alvast!

 226. WK schreef:

  Iemad ervaring met controles op de terugweg van Frankrijk naar Belgie en Nederland? Controles tegengekomen aan de grens met België bv?

 227. Roel schreef:

  Ik kom nog even terug van mijn ervaringen van mijn Frankrijk reis vorige week. Op de heenreis kwam ik net over de grens in Frankrijk op een kleine weg enkele politieauto’s tegen. Ze toonden in mij geen interesse ondanks mijn gele nummerbord. Op een grotere route bij de grens scheen wel douane te staan, hoorde ik later. In de dorpjes rond mijn huis bleken toch diverse Nederlanders aanwezig te zijn. Eentje was er vanwege de meivakantie ook met de kinderen gekomen. Twee andere Nederlanders met een huis vlakbij mij zijn dit jaar nog niet geweest wegens de beperkingen. Een wisselend beeld dus. Onderweg en bij een kleine supermarkt zag ik een Nederlandse auto. Al met al lijkt het erop dat nu toch best veel landgenoten naar Frankrijk afreizen. Dat had ik niet gedacht. Hopelijk kan iedereen binnenkort weer veilig op reis, met minder beperkingen!

 228. Steven schreef:

  Is een zelftest ook goed om het land binnen te komen? Ik krijg de test via de school waar ik werk.

 229. Reinder van Zwol schreef:

  Weet iemand of er al iets meer bekend hoe het gaat met België. Mogen Belgen ook op vakantie naar Frankrijk. Volgens mij wordt het nu nog afgeraden, maar mogen zij ook naar Frankrijk reizen per 9 juni.
  Wie kan mij hier meer op vertellen.
  Alvast bedankt

 230. Jean Paul van Dijk schreef:

  Goedemiddag, Is bij iemand bekend of een (dubbele) vaccinatie vanaf 3 mei ook al wordt geaccepteerd?

 231. Wim schreef:

  Dit is de bevestiging dat we weer zonder dwingende reden naar Franrkijk mogen:

  Bron (3 mei 2021): https://mobile.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

  “L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.”

 232. Peter Eshuis schreef:

  Hoi, niet nieuw op deze site, maar voor het eerst dat ik reageer.
  Als eerste dank voor alle informatie. Om de paar dagen kijk ik en ben perfect op de hoogte.

  Echter over de aankomende coronapaspoort toch een vraag: Wil Macron dit gebruiken om toegang dan wel of niet te geven aan buitenlanders die het land in willen?

  Ik heb namelijk gelezen dat dit niet mag!
  Bron:
  https://www.parool.nl/nederland/hoe-kom-ik-aan-een-coronapaspoort-en-nog-zes-vragen~bebb6c7a/?fbclid=IwAR1bnNGx7aow4O07rUkMuiHa8ctIanchL-uIyCGbWabAYpBS-sPgxva0hsg

  • Nicky schreef:

   Zoals in het artikel staat in de link die u meestuurt is de coronapas straks juist een juist een verbreding van de mogelijkheid om Frankrijk in te komen. want naast de optie van een negatieve PCR-test zijn straks ook vaccinatie en immuniteit vrijwaringen voor vrij rondreizen in Frankrijk (en de rest van Europa).

 233. Joy schreef:

  Hier staat volgens mij dat het mogelijk is

  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

  L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.

  Entry into metropolitan France is permitted for all categories of travellers from these countries. The compelling reasons system does not apply within the European Area.

 234. West schreef:

  Gisteren met de auto naar Les Landes gereden. Fietsen achterop en surfplanken op het dak. Documentatie mee. Gewoon over de peage via Parijs en Bordeaux. Geen controle gezien.
  Ook geen files, dat is ook wel eens lekker.

  Getankt bij eerste benzinestation over de Franse grens. Stonden meerdere auto’s van de douane en gendarmerie. Geen enkele interesse in ons gezin.

  Hier in het dorp in ieder geval heerlijk rustig, behalve bij de ijssalons die vandaag wel open waren.

  De avondklok vanaf 1900 is wel vervelend. Met daglicht verplicht thuis blijven is toch onprettig. Gelukkig een grote tuin hier.

 235. Sabine schreef:

  Merci les filles ! Super dat jullie zo bovenop het nieuws zitten. Jullie N.B. bij de laatste update van deze pagina onderschrijf ik helemaal. Ook ik vind het onduidelijk en het feit dat je met een zogenaamd gezondheidspaspoort vanaf 9 juni naar Frankrijk reist zegt inderdaad niets over het feit of je nu al wel of niet naar Frankrijk mag per 3 mei. Zoek me ook suf op de pagina’s van de Franse overheid en laat het weten als ik iets vind. Hopelijk wat meer duidelijkheid na het weekend als de gouv.sites zijn geupdate.

 236. H.B.Kramer schreef:

  Dank, het is hier goed toeven. In deze regio waar we zitten hebben maar weinig mensen internet en velen zelfs geen radio of TV. Daarom is er ook weinig kennis van de corona-maatregelen. (Het is een paar jaar geleden voorgekomen dat zelfs niemand enige interesse had in het bestuur: er werden geen stemmen uitgebracht bij de burgemeestersverkiezingen (!). De oude burgemeester is toen maar van hogerhand opnieuw geïnstalleerd.)
  Degenen die de regels hier wel goed kennen komen uit Lyon en hebben hier een vakantiehuis: die zijn hier voor 1 mei neergestreken. Buren verderop, ook uit Lyon, rijden vaak op en neer: ze kruisen aan op hun verplichte papier: ‘verhuizing’ en rijden ongehinderd overal naar toe met hun busje permanent gevuld met oude stoelen (!)
  Verzin het maar..

 237. Bono schreef:

  Ik ga op 21 mei naar Frankrijk. Heb Corona gehad maar daar is geen bewijs van, maar ik haal wel een PCR test met reiscertificaat.

 238. Henk schreef:

  Bij het lezen van veel reacties sta ik iedere keer weer versteld vanwege vragen die al vele malen tot in den treure behandeld zijn.
  Wordt er nog wel gelezen of is men daar te lui voor?
  Zonde van dit medium, het is verzand in herhalingen.
  Ook is er een dame die regelmatig het wijsvingertje opsteekt en daarmee het typisch Nederlandse politieagentje speelt. Niet doen!
  Kom op mensen, lees eerste alle voorgaande reacties voordat je ergens op of over reageert.

 239. Ineke Gerritsen schreef:

  Wij willen graag op 9 juni naar Frznkrijk. Zijn dan gevaccineerd 2x en hebben bewijs van de ggd. Wat nu wanneer het zgn paspoort dan nog niet beschikbasr is. Komen we dan met de bewijzen van de ggd frankrijk wel in ? Weet iemand dit ?

 240. Christiaan schreef:

  Vanaf 10 mei as beschikken mijn vrouw en ik over elk 2 vaccinatiebewijzen en vermelding daarvan in het zgn. gele boekje. Graag reacties op ons voornemen om op zondag 30 mei met auto en caravan Frankrijk binnen te rijden. Is het bekend of er boetes kunnen worden uitgedeeld? Ik weet niet of de redactie van deze site dan kan nagaan?

 241. Peter schreef:

  Nicky en Josee, wat ontzettend fijn dat jullie het nieuws rondom covid-19 zo snel samenvatten en publiceren. Ik heb zojuist 2 koppen koffie gedoneerd. Ga vooral zo door!

 242. Nicky schreef:

  als je gevaccineerd bent, al eens corona gehad hebt of een test kunt overleggen

 243. Lia schreef:

  @Ridwan

  Mischien omdat er een negatief reisadvies is in Nederland?
  En om dit…

  ÉÉN UUR GELEDEN
  Buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom in Frankrijk
  Nederlanders die komende zomer voor vakantie naar Frankrijk willen, kunnen daar als het goed is vanaf 9 juni terecht. De Franse overheid wil dan weer buitenlandse toeristen binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring.

 244. Ineke Gerritsen schreef:

  Hoera ! Op 9 juni mogen we weer ! A bientot !

 245. Ridwan A20 schreef:

  Ik snap niet waarom een reageerder vindt dat we maar braaf thuis moeten blijven, en ook nog wijst op de nadere quarantaineplicht. Leven en laten leven. Met de vereiste tests en papieren kun je naar Frankrijk afreizen, vanaf 3 mei alleen nog een test nodig.

  @Kramer: Het verbaast me eigenlijk dat sommigen in Frankrijk niet op de hoogte zijn van de avondklok. Hebben ze daar het voordeel dat de regel (19.00 uur avondklok) op het platteland slecht wordt gehandhaafd? Veel plezier in La Douce France!

 246. H.B.Kramer schreef:

  Op 26 april naar Frankrijk vertrokken. Voorzien van PCR test en reisverklaring van de huisarts en verder elk denkbaar formulier.

  Goed aangekomen zonder enige controle. In Noord Frankrijk was het zeer druk op de wegen. Dat verbaasde ons wel. Ook Nederlanders met fietsen op het dak en de trekhaak. Ook buitenlandse maar oom Franse campers en caravans zagen we. Weet niet of dat nu zo verstandig was maar het stelde ons wel gerust dat de soep kennelijk niet zo heet wordt gegeten. Verder veel Luxemburgres en Spanjaardaan gezien. Eenmaal op de peage (die die dag gratis was) was het een stuk rustiger. Redelijk wat gendarmerie gezien maar die waren vooral met snelheidscontroles bezig. Zodra we weer van de peage af waren was het gewoon weer behoorlijk druk.

  Hier a la campagne is met niet echt met Corona bezig: sommige buren wisten niet dat er een avondklok was of wisten niet wanneer die in ging en de reden dat veel winkels dicht waren begrepen sommigen niet. Dat er formulieren nodig zijn voor reizen buiten de 10 kmn zone was anderen weer onbekend. We kregen zelfs een uitnodiging om ‘s avonds om 19.00 u. mee te doen aan een spel petanque. Dat vonden we heel apart hebben we niet geaccpteerd en dat hebben we dan ook maar netjes uitgelegd.

  In de grote steden zal de situatie en het bewustzijn ongetwijfeld heel anders zijn maar daar hebben we verder geen waarnemingen van.

 247. Christian schreef:

  Ik ging afgelopen weekend naar Frankrijk. Alles is prima verlopen. Geen controle gehad.

  Gezien een paar reacties hier, wil ik wel even duiden dat een ’tweede woning’ niet altijd synoniem staat met ‘vakantiewoning’. Ik wil meer dan 50% van mijn tijd in Frankrijk wonen en werken. Alleen heb ik een Belgische onderneming met vrijwel uitsluitend Belgische klanten. En dat laat me voorlopig niet toe om permanent naar Frankrijk te verkassen met mijn officiële adres. Fysiek gezien kan ik ook niet permanent in Frankrijk vertoeven omdat mijn moeder van 87 nog zelfstandig woont en op mij rekent qua boodschappen, beetje hulp met praktische dingen.
  Voor mij is een een ’tweede woning’ dus geen kwestie van een primaire en een secundaire woning. Ik wil gewoon mijn leven verdelen tussen België en Frankrijk, met het ook op definitief verblijf in Frankrijk in de toekomst. En wat het morele luik betreft: ik zie minder mensen in Frankrijk dan in België. Tijdens de reis stop ik enkel een kwartiertje voor een tankbeurt en een sanitaire stop. De kans op besmetting is vrijwel nihil wanneer ik in Frankrijk ben. In België heb ik er telkens het raden naar, hoewel ik super voorzichtig ben …

 248. Baukje schreef:

  Hallo allen, Franse platteland liefhebbers, huizenbezitters, levensgenieters en meer…

  Ik denk dat het begrip Solidariteit hier leidend is.
  Ben je solidair aan de mensen dicht om je heen, aan de mensen die zich kapot werken in de zorg, aan de Franse dorpelingen die zich 10km kunnen verplaatsen met toestemmingspapieren, aan de Franse stedelingen die al 2 maanden volledig op slot zitten.
  Ben je solidair aan elkaar en zorgzaam voor elkaar?

  Het zijn morele vragen. Het dilemma waar we mee te maken hebben gaat niet over of iets wel of niet verboden is. Niet alles wat kan moet ook kunnen.

  Frankrijk met onze huizen, blijft een prachtig land en dat zal altijd zo blijven.

 249. H.B.Kramer schreef:

  Ha mooi, ik wens u een goede reis! Ik hoop wel dat u meteen na aankomst (of oeps terugkeer op dezelfde dag) uw ervaringen snel wilt delen. Wij denken er net zo over als u en vertrekken aanstaande maandag met elk denkbaar document dat u ook noemde op zak!

  Het verhaal van Gerrie is natuurlijk onheilspellend. Maar gelet op de vaagheid van de antwoorden die ik kreeg van een ambtenaar op de werkvloer van het ministerie van gezondeheid in Frankrijk, doen toch sterk vermoeden dat de visie dat reizen naar Frankrijk verboden is toch een meer politieke weergave is van een wens van de Franse overheid, dan dat dit juridisch klopt.

 250. Roel schreef:

  Dit weekend reizen we weer naar ons huis in Frankrijk (laatste keer vijf weken geleden). We zijn er van overtuigd dat we bij een eventuele staande houding sterk staan en nemen de regels op papier mee. We nemen ook papieren mee dat we een huis in Frankrijk bezitten. Onder andere de EDF papieren zijn in Frankrijk hiervoor een geldig bewijs. Er is na de eerste lockdown in Europa afgesproken dat de grenzen niet meer gesloten zouden worden. Dit inderdaad vanwege het Schengen-verdrag. Een doorreis naar je eigen huis is dan geen probleem.

 251. Thomas schreef:

  Hoi, op de volgende site: (
  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel#from2
  lees ik onderstaande. Ik maak hieruit op dat ik als burger vanuit Nederland (EU) gewoon Frankrijk in kan rijden als ik aan de health control measures voldoe. Zijn er anderen die dit ook zo lezen?

  2.1. Mobility rules and regulations
  Entry into metropolitan France is permitted for all categories of travellers from these countries. The compelling reasons system does not apply within the European Area.

 252. gerrie schreef:

  Heb vandaag iemand van het consulaat generaal van de Franse ambassade gesproken. Uitgebreid besproken of je wel of niet naar Frankrijk kunt naar je 2e huis. Simpel antwoordt NEE het mag niet tenzij iemand in je huis is die hulp nodig heeft en familie is.
  15 mei neemt de Franse regering een besluit of mensen die volledig gevaccineerd zijn vrij naar hun 2e huis kunnen mits men zich daar ter plekke weer aan de maatregelen zal houden. Maar als je toch gaat kun je bij controle het land uitgezet worden en of een flinke boete opgelegd krijgen die variabel van bedrag is.

 253. Lia schreef:

  Als je een beetje respect hebt voor jezelf en je medemens blijf je gewoon thuis. Ik erger me kapot aan de toeristen die ik hier zie. Blijf in je eigen land. Als iedereen dat nu eens respecteert, kunnen we misschien over een tijdje gewoon weer op vakantie. Voor degenen die toch gewoon gaan…. hoop niet dat je pech onderweg krijgt of ziek wordt. Want dan word je hopelijk niet geholpen!

 254. H.B.Kramer schreef:

  Arjen, echt helemaal mee eens. Dank ook voor de aanvullende analyse.
  Ik belde vandaag ook nog even met de ANWB die aangaf dat het toch vooral ook aankwam op persoonlijke keuzes binnen een onduidelijke wirwar van regels.
  Advies is en blijft (van mij): blijf thuis als je nog niet gevaccineerd bent en geen Corona hebt gehad en bezoek niemand in het buitenland.

  Ik kreeg vorig jaar in maart Corona en werd daar een week lang doodziek van en was nog drie weken lang totaal verzwakt. Nu heb ik al antistoffen en ben ik inmiddels gevaccineerd en dat geeft een goed gevoel. Het is daarom voor mij een verantwoorde afweging die ik maak om wel een paar dagen te gaan.
  Ik woon rond Amsterdam en ben in Frankrijk op mijn eigen terreinen met de dichtstbijzijnde buren op 200 meter afstand (die waarschijnlijk niet eens aanwezig zijn). Dat is heel wat veiliger dan hier. Ik ben verder ook niet van plan ergens ook maar naar toe te gaan. Zelfs tanken is niet nodig in Frankrijk: ik neem voldoende brandstof in, in het (open) Luxemburg, bij de zelftank, om ook de terugreis te kunnen maken.

  Ik blijf niettemin geïnteresseerd in eenieders ervaringen en interpretaties van de regelgeving. Ik heb de ANWB nog gewezen op het feit dat wij Nederlanders ook verwachten van de ANWB dat we hierover duidelijkheid krijgen. Ze gaan frankrijk.nl goed bestuderen ; )

 255. Arjen schreef:

  Aanvullend op dhr Kramer. Ik vermoed dat een hard verbod op inreizen in strijd is met het Schengenverdrag. Daarnaast is het omslachtig omdat het lastig handhaafbaar is en omdat je het economisch verkeer niet wil hinderen.

  Echter zodra je op plaats van bestemming bent behoor je je aan de regels te houden en kun je worden gecontroleerd op de geldende regels en dus ook die uitzonderingen op het formulier.

  Naar je vakantiehuis reizen past daar inderdaad niet in en het lijkt mij dan ook dat je ten minste een boete riskeert. Ik heb geen idee of verder reizen je verhinderd kan en mag worden.

  Maar los van de regels is de boodschap: mensen blijf thuis. Net zoals er in mijn NL regio verbaasd wordt gekeken naar de Duitse toeristen die weer volop rondrijden kan ik me voorstellen dat de Fransen eenzelfde reactie zullen hebben als wij Nederlanders dat doen in Frankrijk.

 256. H.B.Kramer schreef:

  Zoals toegezegd vanmorgen gebeld met 0033 800 130 000 en kreeg meteen iemand in Frankrijk aan de lijn die thuiswerkend tussen de kinderen zat (gelet op het lawaai).
  Eerst gewoon gevraagd of ik naar Frankrijk kon reizen. Daarop volgde direct de vraag waarom. Antwoord van mij: om mijn huis uit de winterslaap te halen, klaar te maken voor de huurders (ook al zijn dat mijn kinderen die niks betalen) en het zwembad op te starten. Wedervraag: kan dit werk niet uitgesteld worden? Mijn antwoord nee.
  Antwoord: dan moet u dat maar aan een douanier bij de grens uitleggen en die zal daarover beslissen. Toen ik daarop zei dat ik natuurlijk geen zin had 450 km terug te rijden werd het even stil.

  Daarop de bewuste passage die Roel had gevonden voorgelezen en gevraagd wat die betekende.
  Als antwoord kreeg ik te horen wat imperieux betekende. Pas na drie keer herhalen van mijn kant dat er toch echt ‘ne pas’ dus: ‘niet van toepassing’ stond werd het weer even stil.
  Het werd niet begrepen en de betekenis kon niet uitgelegd worden.
  Vervolgens kreeg ik een hele riedel over PCR-tests en attestations te horen en wat ik moest doen als ik uit het vliegtuig kwam etc. etc. en dat terwijl ik net had uitgelegd dat ik met de auto naar Frankrijk wilde. Allemaal curieuze vliegtuig-antwoorden op vragen die ik niet stelde.
  Moedeloos opgehangen.

  Maar er is hoop: ik heb nog een collega jurist opgebeld en de betreffende passage voorgelegd. Daar kreeg ik het antwoord dat kennelijk bedoeld wordt dat je wel naar je plek in Frankrijk mag reizen bij aankomst maar dat daarna het lokale regime van toepassing is. Met de kanttekening dat dat wel behoorlijk beroerd geformuleerd was. Dezelfde conclusie dus zelfde dus die Roel ook meende te lezen!

  Ik denk dat ik misschien de knoop maar doorhak en maandag naar Frankrijk ga. Voorzien van PCR-test, een vaccinatiebewijs en een verse sneltest op zak en verder het attestation. Verder kruis ik aan op het andere document dat ik voor werk naar Frankrijk moet. Voor wie of wat hoef je daarop niet aan te geven.
  Bij moeilijkheden zal ik de passage tonen en zeggen dat ik daarover tekst en uitleg heb gevraagd aan een Franse ministerie.

 257. H.B.Kramer schreef:

  Ik moet toegeven: ik heb dit geschreven in de hoop dat erop gereageerd zou worden.
  Ik heb opgeschreven wat ik vond en hoe ik het analyseer.
  Ik ben echt heel blij dat er nu op gereageerd wordt. Dank daarvoor! Bellen met Buitenlandse Zaken levert niks op, mailen naar de Franse ambassade ook niet…
  Ik kom zelf niet verder dan wat ik hieronder vind op de website van de Franse ambassade:
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk#Kan-ik-naar-Frankrijk-reizen

  Daar staat:
  Lockdown

  Vanaf 3 april en ten minste tot 2 mei geldt voor het gehele Franse grondgebied, in aanvulling op de avondklok, een lockdown die loopt van 06.00 tot 19.00 uur.
  (…)
  Bij wijze van uitzondering zijn reizen van de ene regio naar de andere toegestaan van 3 tot en met 5 april. Vanaf 6 april zijn die reizen opnieuw verboden, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kan worden aangetoond.

  Buitenactiviteiten zijn toegestaan, mits men voorzien is van een bewijsstuk waarop het woonadres staat en men binnen een straal van 10 kilometer rond de woning blijft. Er geldt geen beperking voor de duur van die buitenactiviteiten.

  U vindt verklaringen waarmee u kunt aantonen dat u aan een uitzonderingsvoorwaarde voldoet, vinden op https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement.

  Ik zie daar geen enkele uitzondering voor buitenlanders.
  Daaruit concludeer ik dat ik zonder geldige reden Frankrijk gewoon niet in mag. Als ik eenzaam op de Peage rijd en ik word aangehouden dan zou ik niet weten waarom ik als Nederlander opeens buiten deze vereisten zou vallen.

  De informatie die Roel geeft (met vindplaats) is voor mij nieuw, maar behoorlijk verwarrend en eigenlijk tegenstrijdig. Dat zou betekenen dat elke reis door Frankrijk als Europeaan geoorloofd is (!).

  De tekst waar u naar verwijst luidt in het Nederlands:
  ‘2) U wilt het Franse nationale grondgebied binnenkomen
  2.1. Verkeersregime
  Alle categorieën reizigers uit landen in de Europese ruimte hebben toestemming om het grootstedelijk grondgebied te betreden. Het regime van dwingende redenen is niet van toepassing binnen de Europese ruimte.’
  Maar ja, als dat zo is zijn deze regels ook niet van toepassing op de Fransen zelf (!)
  Deze formulering is echt onbegrijpelijk en ik vraag me af of je er blind op kunt varen of rijden in dit geval.

  Ik ga morgen maar eens bellen naar dat nieuwe nummer 00 33 800 130 000 voor alle vragen over reizen naar Frankrijk.
  Het resultaat zal ik hier terugkoppelen maar ik ben bang dat het ons weer niet verder helpt.

 258. Roel schreef:

  Volgens https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage
  gelden er voor reizende inwoners van de EU andere regels:
  Régime de circulation
  L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.
  Oftewel reizigers uit de EU mogen Frankrijk betreden en voor heen zijn de dwingende redenen niet van toepassing. Met deze “Attestation de déplacement et de voyage” mogen EU reizigers zich naar hun bestemming veplaatsen. Voor internationale reizen is de 30 km regel niet van toepassing. Eenmaal ter plaatse gelden uiteraard wel alle lockdown en couvre-feu regels.

  • Nicky schreef:

   Beste Roel, Die uitzondering van Imperatieve reden slaat volgens ons op het wel of niet Frankrijk binnen mogen reizen. Niet-Europeanen hebben op het moment zo’n dringende reden nodig, reizigers uit Schengen-landen niet. Maar wij hebben nergens op de Franse overheids-sites een bericht gevonden dat buitenlandse reizigers zich niet aan de lockdown-regel van max 30 km reizen tenzij dringende reden hoeven houden? Wat is uw bron daarvoor? In de genoemde link staat dit niet..

   Dit zegt de Franse ambassade: https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk#Kan-ik-naar-Frankrijk-reizen

 259. Roel schreef:

  Heer Kramer, hoe komt u erbij dat reizen naar Frankrijk nu niet toegestaan is?
  In de regels staat: reizen naar Frankrijk van buiten de Europese ruimte is alleen toegestaan zijn als de reiziger een dringende reden heeft.
  Voor reizen vanuit een binnen de Europese Ruimte gelegen land (Nederland dus) is het verstrekken van een negatief resultaat van een PCR-test verplicht alsmede een verklaring op erewoord. Verder wordt met klem aangeraden om, na aankomst in Frankrijk, 7 dagen in quarantaine te gaan.

  • Nicky schreef:

   Beste Roel, de heer Kramer verwijst naar de LOCKDOWN die op dit moment nog tot in elk geval 2 mei van toepassing is in Frankrijk! De Fransen zelf mogen zich niet verplaatsen over meer dan 30 km zonder geldige reden en dat geldt ook voor buitenlanders…

 260. H.B.Kramer schreef:

  Kennelijk is de redactie mijn bericht ontgaan; het werd niet geplaatst een week geleden, daarom nogmaals: in plaats van een dure PCR-verklaring van een commercieel bureau mag uw eigen huisarts een PCR-verklaring afgeven in de vorm van een reisverklaring. Die kan dienen als geldig bewijsstuk. Hieraan zijn geen kosten verbonden: zowel de PCR-test als de opgesteld verklaring zijn volledig gratis (!). U kunt dat navragen bij uw zorgverzekering.

  En verder: ik zie dat velen de reis naar Frankrijk wagen en zich alleen afvragen of ze wel of niet een negatieve PCR-test nodig hebben.
  Als jurist heb ik me toch echt serieus verdiept in de regelgeving en ik kom tot de conclusie dat zonder geldige reden een reis naar of door Frankrijk heen gewoon niet geoorloofd op dit moment.
  Alleen de redenen die limitatief opgesomd zijn gelden (werk, zorg familie etc.).
  Een lekkend dak van een tweede huis of het feit dat ik mijn zwembad nu echt moet opstarten zijn geen geldige reden.
  Dat de controle laag is, is wat anders. Het feit is gewoon: u loopt een groot risico als u nu naar Frankrijk gaat. Niet alleen op een boete maar ook op een aanwijzing om onmiddellijk het land te verlaten. En wie wil dat nu meemaken?
  Geloof me zodra er juridisch ook maar één gaatje is, zit ik in de auto naar Frankrijk, maar dan is het wel legaal. Nogmaals: neem de gok niet!!

 261. Reeuwert Tromp schreef:

  Laten we nog even afwachten, hoe het precies wordt. De quarantaine-verplichting zal er wellicht komen, als je Nederland binnenkomt vanuit Frankrijk, maar of je een PCR-verklaring moet overleggen, als je per auto weer naar Nederland reist is voor mij nog maar de vraag.

 262. Roel schreef:

  Slecht nieuws voor Frankrijk reizigers. Het eerder besproken wetsvoorstel lijkt in mei waarheid te worden.

  Er komt per 15 mei een quarantaineplicht van 10 dagen voor mensen die vanuit Frankrijk naar Nederland reizen. De quarantaine kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt. Er komen belteams waar mensen verklikt kunnen worden die zich hier niet aan houden.
  Ook dient een negatieve PCR test aan de grens te worden overlegd. De boete bij overtreding zal waarschijnlijk 95 euro bedragen.

  https://nos.nl/artikel/2376832-vanaf-15-mei-quarantaineplicht-bij-aankomst-uit-risicogebied.html

 263. Erica schreef:

  Bij deze een treinreiservaring: ik ben zaterdag 10 april met de Thalys van Parijs naar NL gereisd. Er was controle op het in bezit zijn van een negatieve PCR-test op Gare du Nord (op het perron vóór het instappen, tegelijkertijd met de controle van het treinticket) door een medewerker van de Thalys. Franstalige test was geen probleem en testuitslag mocht zowel digitaal als uitgeprint getoond worden. Tijdens de reis werd omgeroepen dat er controles in de trein zouden plaatsvinden maar die zijn er niet geweest. Ook bij aankomst op het station in NL geen verdere controles.
  Lang wachten op Gare du Nord is echter wel een uitdaging: er zijn te weinig beschikbare zitplaatsen voor de vele wachtenden – mede omdat de horecagelegenheden alleen voor afhalen geopend zijn en geen zitplaatsen bieden – dus veel passagiers moeten de tijd zittend op de grond in de vertrekhal doorbrengen.

 264. Henk schreef:

  Wij zijn zondag 11 april via Antwerpen, Lille, Parijs, Orleans, Poitier op de Tolwegen met een personen auto naar Bordeaux gereden.
  Nergens controle gehad of gezien. De Tolwegen waren heerlijk rustig met uitzondering bij de grote steden waar het behoorlijk druk was op zondag.
  De volgende dag maandag de 12e zijn we zonder enige controle van Bordeaux via de Pyreneeën naar Spanje gereden.
  Bij de Spaanse grens werden we wel opgevangen door de Policía. Je mag de betreffende provincie in als je in de provincie blijft maar mag niet doorrijden naar een andere provincie omdat daar ook dezelfde restricties gelden.

 265. dimitri schreef:

  bonjour ,ik ben 6 maand per jaar in het buitenland voor mijn werk , en de andere 6 maand (5 week werk 5 week vakantie) en ben uitgeschreven in Nederland , heb geen card de vitale ,maar zou toch graag een vaccin willen in Frankrijk ,zou dat het zelfde gaan als bij een pcr test ,paspoort laten zien en mijn brief van de burgermeester met mijn adres dat ik daar woon ?

 266. Edwin schreef:

  Wij reizen als gezin (m + v + 2kinderen van 16 en 17 jaar) in de voorjaarsvakantie met de auto naar Alicante. We rijden via Luxemburg in 1 dag naar Spanje. Planning: ’s ochtends om 08.00 rijden we Frankrijk in en ’s middags om ongeveer 15.00 uur verlaten we Frankrijk. Is een test dan noodzakelijk of niet?

  • Nicky schreef:

   Wij hebben niet gehoord dat er uitzonderingen zijn op de PCR-test-regel voor reizigers op doorreis, dus in principe: ja, nodig. Of je gecontroleerd wordt is een tweede. Zie ervaringen van lezers onder dit artikel.

 267. Marcel schreef:

  Bedankt voor alle informatie. Ik kan nergens meer terug vinden dat je nog ten allertijden vanuit Frankrijk naar Nederland terug kan reizen (per auto)? Is dit onlangs veranderd?

  • Nicky schreef:

   Hai Marcel, Nee, dit blijft geldig. Frankrijk verbiedt buitenlandse reizigers niet om terug te reizen naar hun thuisland.

 268. Charl schreef:

  Emma van Vleuten, wij zitten ook in Frankrijk omdat er van alles moest gebeuren en wij hebben de knoop doorgehakt om toch te gaan. Wij hebben nergens controle gehad. Als jullie lekkage hebben dan zou ik zeker niet twijfelen want dat kan aardig in de papieren lopen. Wel zou het goed zijn enig bewijs te hebben van de lekkage en hoe jullie er achter zijn gekomen dat jullie lekkage hebben vanuit Nederland. Nou, heel veel succes met je besluit en de lekkage.

 269. Hetty schreef:

  Vandaag, vrijdag 9 april, naar de Haut-Marne gereden (auto met boedelbak). We hadden alle vereiste documenten bij ons, evenals een pcr-reisdocument. We hadden verwacht dat er in Frankrijk weinig verkeer op de weg zou zijn, vanwege de harde lockdown, maar het was druk! Heel druk! tolwegen uitgezonderd. We zijn zonder controles op onze bestemming aangekomen.

 270. emma vd vleuten schreef:

  We hebben een vakantiehuisje in het zuiden van Frankrijk waar afgelopen zomer lekkages zijn geweest. We weten niet zo goed hoe erg de situatie is ter plekke en of dit een reden is om Frankrijk in te mogen in de meivakantie.

  We kunnen verder geen vrij krijgen en in de zomer wordt het huisje weer verhuurd. Is het mogelijk om die reden naar Frankrijk af te reizen? Dat zou zijn van 23 april tot 7 mei. In principe duurt het confinement tot 2 mei, maar we komen alleen maar in het huisje en evt. in de bouwmarkt als dat idd nodig is.

 271. Jelly schreef:

  Hallo Matt,
  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring in april. Ik wil graag op 1 mei naar mijn partner in Frankrijk reizen. Essentieel of niet-essentieel, voor mij belangrijk genoeg.
  In het algemeen vind ik dat iedereen erg snel oordeelt in deze, zonder goed op de hoogte te zijn van wat een ander beweegt.

 272. H.B.Kramer schreef:

  Ik wil de pret van het reizen naar Frankrijk niet drukken (ik ga zelf bijna elke maand naar Frankrijk) maar ik kan helaas niets anders vinden dan parafrases van deze zin: ‘Bij wijze van uitzondering zijn reizen van de ene regio naar de andere toegestaan van 3 tot en met 5 april. Vanaf 6 april zijn die reizen opnieuw verboden, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kan worden aangetoond.’ (website Franse ambassade).
  Dit is een algemeen geldende regel wat betekent dat je als Nederland zonder een van de limatatief opgesomde redenen: werk of een verhuizing etc. Frankrijk gewoon niet in mag. De grens is dus voor een Nederlander die met de auto of wat dan ook naar Frankrijk wil naar zijn vakantiewoning gewoon dicht als hij niet een van die redenen heeft.
  Dat hij feitelijk niet dicht is en je zo Frankrijk in kan rijden is wat anders. De controle is kennelijk laag, maar je moet er toch niet aan denken dat je 400 km diep in Frankrijk staande wordt gehouden en geen dringende reden kunt bewijzen (iets lukraak aankruisen is niet voldoende). Je krijgt een boete en erger: waarschijnlijk een sommatie het land per direct te verlaten.
  Kortom reizen naar de vakantiewoning nu mag niet helaas. Doet u het toch: dan heeft u kans dat u gewoon aankomt zonder enige controle.

 273. Matt schreef:

  Hi, ik ben de laatste maanden 3 keer naar Frankrijk geweest ( naar mijn verloofde ). Nu wil ik in april weer gaan. Is dat nog mogelijk met de nieuwe lockdown. ?
  Bij de vorige lockdown wordt er echt gesproken over dichte grenzen, dat lees ik nu niet.
  Graag jullie advies

  • Josee schreef:

   Beste Matt, de grenzen sluiten niet, maar we willen je er op wijzen dat de algemene richtlijnen nog altijd niet-essentiële reizen naar Frankrijk ten strengste afraden…

 274. Toon de Haas schreef:

  Afgelopen weekend op bezoek geweest bij familie in Frankrijk, in Bretagne. Ieder zal zijn eigen afwegingen hebben, maar voor mij is het ook een belangrijke overweging dat zo’n bezoek bijdraagt aan de mentale gezondheid, terwijl het besmettingsniveau in mijn woonplaats hoger ligt dan in Bretagne. Enige contacten onderweg zijn de onbemande pompstations. Bij Lille twee maal de grens overgegaan, geen controle. Ben later bij de tolpoortjes bij Caen aangehouden met de vraag of ik drugs bij me had, hoogst opmerkelijk, en of ze in mijn kofferbak mochten kijken. Geen probleem, succes ermee. Er werd vervolgens niet gevraagd naar de negatieve COVID test uitslag. Omdat ik benieuwd was of ze dit waren “ vergeten” vroeg ik nog expliciet of ze die wilden zien. Antwoord was nee. Kortom; wat mij betreft een rimpelloze en ontspannen reis en ben persoonlijk van mening dat je onder de huidige omstandigheden prima naar Frankrijk kunt rijden mocht je dit willen.

 275. Lia schreef:

  Het verbaast mij hoeveel mensen nog naar Frankrijk reizen.
  Respect voor de regels van de buurlanden?
  De Fransen mogen zelf niet reizen,maar de buren reizen lekker het land door.
  Ik ben zelf ook niet echt blij als ik en Duitser hier zie….blijf.gewoon thuis.
  Het reisadvies is er niet voor niets,en Frankrijk zit niet voor niets weer in een lockdown.

 276. Susan schreef:

  Dag allen, wij zijn vrijdag 1/4 om 05.00 bij Liege de grens overgegaan richting Le Var. Wij hebben geen enkele controle gehad of gezien. Welgeteld 5 Nederlandse auto’s gezien. Lyon peage centre was erg druk (en dat voor een afgesloten department…). Alle benodigde papieren en negatieve test uitslagen bij ons. Voelde niet als overbodig omdat we niet zijn gecontroleerd maar het respecteren van de huidige regels bij onze buurlanden.

 277. Charl schreef:

  Beste mensen, gisteren 02 april zijn wij vanuit Eindhoven naar Limoges gereden met aanhanger met motor er op. Lijkt dus nog meer op vakantieganger maar wilde die gok maken. Nergens controle gehad en niemand gezien die dat zou moeten doen. Alleen in Parijs reden we met politie op maar die hadden meer interesse in de motor dan in ons. File op de A3 ivm werkzaamheden maar verder rustig op de weg. We hebben 14 Nederlandse auto’s geteld en er reden denk ik net zoveel Belgen. Vandaag kunnen ze iets strenger worden maar ik denk dat de boodschap duidelijk is. Wij (de Fransen) hebben liever dat je wegblijft maar als je er rijdt dan zal er wel een reden zijn. Overigens reden er ook wel veel Franse wagens die flink vol zaten en waarschijnlijk toch nog weggingen voordat het confinement vandaag startte.

 278. Maarten schreef:

  Ik zie nog geen antwoord op de vraag of een negatieve PCR-test ook noodzakelijk is wanneer je al gevaccineerd bent, en dat natuurlijk kunt aantonen.

  • Nicky schreef:

   Al diverse malen beantwoord in de reacties en nu ook in het artikel gezet: nee, Frankrijk heeft naar ons weten geen uitzondering genoemd op de PCR-regel voor reizigers die gevaccineerd zijn. Er is wel gesproken over een vaccinatiepaspoort, in Europees verband, maar dat wordt op zn vroegst in de zomer

 279. Bertien schreef:

  Dag,
  Mijn man en ik willen dit weekend rijden naar mijn Franse schoonouders (herstellend van ziekte en hulpbehoevend), woonachtig in de Jura. Weet iemand of en zo ja welke officiële documenten je moet kunnen laten zien om te bewijzen dat het om een essentiële reis gaat? Hoor graag over ervaringen aan de grens.

  • Nicky schreef:

   In het artikel staat welk formulier de Fransen (en ook buitelanders) vanaf morgen bij zich moeten hebben. U neemt de Attestation voor overdag of ’s avonds (afhankelijk van uw reistijd) en uw vinkt de reden Motif familial impérieux (dringende familiereden) aan. Ook heeft u dus een PCR-test en een ereverklaring nodig (zie artikel).

 280. ton de Groot schreef:

  Op 21 maart met een pcr test de grens over gegaan bij Eijsden, geen enkele controle, toen via Sedan naar Frankrijk via veilig gebied, ook daar geen controlevbij de grens en onderweg ook niet . Terug op 29 maart via Parijs en Lille en ook daar konden we doorrijden, geen enkele controle, het was ons al door Parijzenaars gemeld, onderweg in Parijs zag ik een Nederlander met een caravan (!) richting Ned rijden….

 281. Mario van Gend schreef:

  Ik heb dit gevonden op https://www.gouvernement.fr/

  J’habite un département non soumis aux mesures renforcées. Est-il possible de rejoindre un autre département non soumis aux mesures renforcées, tout en passant par l’Ile-de-France et en m’y arrêtant pour la nuit ?
  Dans ce cas, seuls les transits par les départements placés sous mesures renforcées sont autorisés. Il n’est donc pas possible de s’y arrêter et d’y passer la nuit.

  Houdt dit niet in dat je gewoon door Parijs kan rijden?

 282. Marja Harms schreef:

  Wij zijn zondagmorgen vroeg vanuit de Auvergne naar Nederland gereden.
  We waren bang dat we niet over Parijs terug zouden kunnen rijden ivm met de confinement van de departementen Ile de France en Hauts de France.
  We hebben de avond voor vertrek alle formulieren weer ingevuld voor een déplacement de transit et longue distantie. Onderweg geen contrôle gezien. Het was heel stil op de weg. Zonder problemen door Parijs gereden. We mochten alleen bij België niet bij Lille de grens over en zijn via Gent de grens gepasseerd.

 283. Patrick schreef:

  Mijn vervaring is dat de Europese verzekeringskaart niet wordt geaccepteerd voor een corona-(pcr)-test.

 284. Marja Harms schreef:

  Wij zijn vanmorgen vroeg vertrokken uit de Auvergne. Alle papieren gisterenavond weer ingevuld.
  Het is heel stil op de weg, geen contrôles. Snel door Parijs gereden en we rijden nu op het laatste stukje naar Lille.
  Wij waren bang vanwege de confinement van Ilse de France en Hauts de France, ver om te moeten rijden in oostelijke richting,maar deze angst bleek ongegrond.

 285. Mario van Gend schreef:

  Iemand ervaring of je nu wel of niet door Parijs mag rijden?
  Ik hoor het graag!

 286. Charl schreef:

  Dankjewel Nicky.
  Overigens zie ik dat jij wel onder mijn bericht kunt antwoorden. Als ik dat probeer dan gebeurd er niets dus moet naar beneden scrollen om een reactie te plaatsen. Wat doe ik verkeerd?

 287. Hans Putters schreef:

  de variant van de Corona app, #Tous antiCovid, is een betere en meer informatieve app dan de Nederlandse en gratis te downloaden bij app store. Het heeft een duidelijk dashboard geeft de dagelijkse cijfers door van besmettingen, IC bezetting (thans landelijk op >94% !!, er moet daar echt geen ramp gebeuren) dagelijkse nieuwe opnamen en het aantal vaccinaties, wat echt in een rap tempo daar gaat i.t.t. in Nederland. Ook kan de met de postal code de cijfers van je eigen regio zien. Ik kijk er bijna dagelijks naar. Succes allen en blijf gezond. Hans Putters

 288. rob schreef:

  hoi wil met motor naar Frankrijk alleen .ik heb eer verklaring van België voor een door reis en ook van Frankrijk.rijd alleen snel weg richting Luxemburg en daar tanken ⛽️ en dan weer door richting Frankrijk dus geen contact met mensen.kan ik dan mijn doorreis doen hoort graag een reactie Gr rob

 289. Charl schreef:

  Overigens de tekst wel maar niet dat je kunt invullen dat het om een grote afstand gaat. Ik vulde dan wel het formulier voor uitgaan in.

  • Nicky schreef:

   hai Charl, in het formulier staat de optie ‘verplaatsingen voor het maken van een langeafstandsreis’. Uit andere teksten weet ik dat die bedoeld is voor Franse inwoners van de gebieden in lockdown als ze op weg naar het vliegveld of het treinstation moeten om een verre reis te maken (om een geldige reden). Dat is de beste opties om aan te vinken voor buitenlandse automobilisten. Maar weet dat het officieel niet daarvoor bedoeld is.

 290. Charl schreef:

  @Terburg |Het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar kan het niet vinden. Reizigers uit Nederland wel maar de rest helaas niet.

 291. Terburg, M.J. schreef:

  Belangrijk voor Nederlandse reizigers naar Frankrijk. Kijk hierboven naar Auto naar Frankrijk, dan naar Transit pour deplacement de longue distance. Nicky heeft dat goed verwoord voor ons.

 292. Pieter schreef:

  De keuze lijkt wat makkelijker te worden, nu er nieuwe gebieden zijn aangekondigd welke in lockdown gaan..

 293. Pieter schreef:

  Dank voor dit fijne overzicht!

  @Charl: hier zijn wij ook naar benieuwd. De verhalen die ik online kan vinden lopen een helaas een beetje uiteen – zo staat hierboven dat het niet mag: “Rijden door de 16 departementen die opnieuw in lockdown zijn (waaronder Parijs, zie boven) is niet toegestaan zonder geldige reden en getekend uitgaansformulier.
  Geldige redenen zijn onder meer: professionele reizen en een noodgeval in de familie (bewijsdocumenten nodig).”

  Dan is er weer een andere site, waar op staat dat het wel mag (https://www.thelocal.fr/20210318/explained-these-are-the-rules-in-the-areas-of-france-back-in-lockdown/): “Travelling through a lockdown zone on a journey between two non-lockdown zones is allowed, but stopping off on the way is not.”

  Als ik heel strikt de regels lees op https://www.gouvernement.fr/en/coronavirus-covid-19, dan valt doorreizen met de auto er buiten, enkel: “Air or rail transit related to long distance journeys;”

  Enfin, wij twijfelen nog. Het scheelt voor ons ~2u, toch aardig wat. Ervaringen hierover zijn welkom!

 294. Charl schreef:

  Dhr Kramer heeft het goed verwoord en ik denk er ook zo over. Gebruik je verstand als je weg wilt. Wel vroeg ik me af of ik gewoon gebruik mag maken van de snelwegen in de rode gebieden zoals Nord, Pas de Calais, rondwegen Parijs? Als ik om moet rijden dan ga ik de avondklok niet redden. Dat kan ik nergens vinden dus als iemand dat weet dan zou dat fijn zijn.

 295. Charl schreef:

  Jullie site maak ik veel gebruik van om te kijken hoe de situatie bij ons in Frankrijk is betreffende het Corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Verder ook leuke artikelen. Hoe ik wat koppen koffie naar jullie kan overmaken? Lukt me niet.

 296. Lia schreef:

  Als je pech krijgt in een land waar een negatief reisadvies geld,krijg je geen hulp van bijv.ANWB.

 297. Baukje Reynders schreef:

  Hulde aan meneer Kramer, u heeft een prachtig helder overzicht gemaakt! Een mooie opsomming van alle ervaringen en weetjes tot nu toe. Dit zijn inderdaad precies de afwegingen die een ieder voor zich kan en zal moeten maken. Voor mij geldt als afweging; beschadig ik iemand door naar ons huis op het rustige platteland te gaan of niet. Afgezet tegen het drukke NL zitten we hier een stuk veiliger, zowel voor onszelf als voor de ander.

 298. Marcel Spoler schreef:

  Beste heer Kramer, helemaal eens met uw uitleg en dank voor het heldere stappenplan. Nog 1 vraag: is bekend of, als je gevaccineerd bent en in het bezit bent van een vaccinatiebewijs, de negatieve PCR-test in Fr dan nog noodzakelijk is?

 299. H.B.Kramer schreef:

  Ik merk dat eerdere berichten niet zo goed gelezen worden, want veel vragen die nu opduiken zijn al eerder beantwoord. Het loont echt de moeite om even terug te scrollen.

  Verder lees ik ook dat recht en moraal zoals dat vaak gebeurt, tegenover elkaar staan in plaats van dat ze elkaar aanvullen of in elk geval elkaar respecteren ; ).

  Daarom kort een stappenplan als u overweegt naar Frankrijk te gaan:

  *Juridisch:
  Er is geen belemmering u dient wel de papieren zoals hierboven meermalen aangegeven bij zich te hebben. Dus voor België een formulier met de reden: ‘doorreis’ aangekruist en voor Frankrijk het attestation en een negatieve PCR-testuitslag van minder dan 72 uur oud.
  De eisen aan deze PCR-verklaring zijn onbekend: het RIVM kan ze me niet geven, de Franse ambassade kan de eisen niet geven en het ministerie van Buitenlandse zaken weet het ook niet. Ik heb dat zwart op wit.
  Er is geen quarantaineplicht in Nederland bij terugkeer

  *Ervaringen met de PCR-test en de grenscontrole
  Vernomen van reizigers die ik ken en van mijzelf (ik ga hoegenaamd nu elke maand naar Frankrijk)
  Aan de grens:
  – geen enkele test bij je hebben: bij controle kans op een boete maar soms volgt slechts een waarschuwing en mag u wel doorrijden;
  – een commerciële test wordt geaccepteerd;
  – test van een alternatieve genezer (NB niet erkend in NL) wordt geaccepteerd;
  – een GGD testuitslag voldoet zeer waarschijnlijk om die reden ook: alles wat er goed uitziet wordt geaccepteerd lijkt het wel;
  – wilt op safe spelen en geen hoge kosten maken? Laat uw huisarts de PCR test afnemen, hij mag ook een officiële verklaring opstellen (en dan gaan de kosten ook nog eens naar uw ziektekostenverzekering).
  De feitelijke kant:
  er is vrijwel geen grenscontrole.

  *Nu de lastige de morele kant:
  De overheid geeft een negatief reisadvies. Hoe hiermee om te gaan is aan u, en niemand anders.
  Overwegingen kunnen zijn, en die zijn toch echt heel legitiem:
  – u bent al gevaccineerd
  – u hebt al corona gehad
  – u gaat naar een zeer dunbevolkt gebied en loopt daar duidelijk minder risico dan in Nederland.
  En dan is er nog het advies om in quarantaine te gaan bij terugkeer. Dan gelden vergelijkbare overwegingen.

  Ik hoop dat dit de commentaren wat opharkt.

 300. Lia schreef:

  Volgens mij ben je totaal niet verzekerd als je op vakantie of naar je vakantiehuis gaat.
  Persoonlijk vind ik het een beetje jammer als mensen toch onnodig gaan reizen.
  Zo blijven wij langer in de lockdown.
  En kunnen we nu al niet reizen tot half mei.
  En ik weet ook wel dat je in Frankrijk waarschijnlijk minder mensen ziet dan hier in de supermarkt.
  Maar het advies is er ook weer niet voor niets.
  Ook wij willen dolgraag weer eens naar Frankrijk.
  Maar heb vorige week maar eens weer de vakantie geannuleerd,voor de 2 keer.

 301. michel van simaeys schreef:

  zie hierboven: “Ook geldt er binnen Frankrijk een reisverbod vanuit of naar deze rode regio’s, met uitzondering van reizen om professionele of ‘urgente’ redenen. Dit lijkt te betekenen dat ook buitenlandse automobilisten op doorreis naar andere Franse regio’s de komende 4 weken niet door Hauts-de-France en Ile-de-France mogen rijden.”
  …lijkt te betekenen… Is hier al duidelijkheid over?
  mvg.

 302. KVH schreef:

  Volgens deze site moet je de volgende documenten meenemen:

  Met de auto naar Frankrijk: wat zijn de regels?
  Bovenstaande alinea’s samenvattend heb je dus de volgende papieren nodig bij een autoreis van Nederland naar Frankrijk en weer terug:
  Doorreisverklaring voor België
  Negatieve PCR-test max. 72 uur oud
  Franse ereverklaring dat je symptoomvrij bent (onderweg in Frankrijk)

 303. Rudi G schreef:

  Ter info : Belgisch verbod op niet-essentiële reizen vervalt vanaf 19 april.
  Zie https://www.standaard.be/cnt/dmf20210321_94293942

 304. Jelly schreef:

  Dag!
  Ik lees en schrijf graag mee. Om te beginnen zou ik willen zeggen laten we ophouden steeds met het vingertje te wijzen. Het is niet verboden naar Frankrijk te gaan. Zoals Henk zegt: het gaat erom hoe we de regels moeten interpreteren.
  Voor KVH: een testuitslag van de GGD volstaat niet. Je zult echt een commercieel bedrijf moeten inschakelen.
  Voor wat betreft je andere vraag: de formulieren waarmee door de betreffende getroffen regio’s gereisd mag worden zijn bedoeld voor bewoners. Er is niets te vinden over buitenlanders die over de weg willen reizen.
  Voor mij een goede reden om mee te lezen. Mijn partner woont sinds februari 2020 in Frankrijk….. we zien elkaar bijna niet omdat het praktisch onmogelijk wordt gemaakt.

 305. Henk schreef:

  Inderdaad, de geplaatste reacties zijn ervaringen van reizigers naar en door Frankrijk. Dat heeft niets te maken met het omzeilen van regels en verordeningen.
  Het geeft alleen maar aan dat de soep blijkbaar niet zo heet gegeten wordt als dat het opgediend wordt.
  Uiteindelijk is het maar een advies om niet te reizen en geen verbod.
  Als een ieder dat toch doet met inachtneming van de preventieve Corona voorschriften, is daar volgens mij niets mis mee.

 306. KVH schreef:

  Dit gaat toch niet om het omzeilen van de regels?
  We proberen elkaar te helpen met het volgen van de regels en wat dan nog wel mogelijk is.
  Daarvoor heb ik 2 vragen:
  – kan er voor doorreizen gebruik gemaakt worden van de route via Parijs (Périphérique)?
  – is een standaard test van de GGD voldoende voor de Franse autoriteiten?
  Ik hoor graag als iemand daar ervaringen mee heeft.

 307. Jacques Vandamme schreef:

  Hoewel verleidelijk is het inderdaad niet goed om elkaar tips te geven om controles te omzeilen. 90% van de reacties gaan de laatste tijd enkel nog maar over dit soort zaken en daar zou best wat in mogen gesnoeid worden door de beheerders van de website.

 308. Ineke Gerritsen schreef:

  Antwoord op Joost.

  Ik vind dat je dit goed verwoord hebt ! Ik ben het helemaal met je eens. Elkaar wijzen op het feit hoe je regels kunt omzeilen en ontduiken voelt voor mij niet goed.

 309. Joost schreef:

  Laten we voorzichtig zijn met de conclusie dat de grenscontroles nogal meevallen. Maak geen slapende honden wakker, zou ik zo zeggen. Er zullen lezers zijn die dit minder waarderen en geen huis in Frankrijk hebben. Laat staan dat we elkaar adviseren over doorreizen. De officiéle websites geven voldoende informatie. En het is gewoon heel duidelijk dat reizen absoluut liever niet wordt gezien, afgeraden dus. Wat een ieder individueel toch doet is op eigen risico. Mocht ik net mis hebben, dan sorry hiervoor.

 310. Susan schreef:

  Afgelopen woensdag naar de regio Somme toe gereden en donderdag teruggekomen. Via de grensovergang bij kortrijk. Op de heenweg wel 2 politieagenten zien staan maar ik ben niet aangehouden. Ook onderweg in Frankrijk niet aangehouden ook al was ik (bijna?) de enige buitenlander die daar reed.
  Naar nu blijkt net op tijd heen en weer geweest, nu de maatregelen weer worden aangescherpt weet ik niet of de controle ook strenger wordt.

 311. Ineke Gerritsen schreef:

  Wat jammer toch dat het allemaal weer zo spannend is ivm corona. We zijn de regels een beetje moe en snakken ernaar om weer erop uit te gaan Maar gezondheid en veiligheid staan voorop. Wij hadden eigenlijk gepland om 20 maart weer voor lange tijd naar de Provence te gaan. Helaas…manlief e. Ik zijn 71 en.69, dus we wachten nu op de vaccinatie. Met smart …dat wel. Ons bloed kriebelt echt alweer. We hopen dat het toch niet al te lang meer gaat duren. Prikken erin en dan gaan ! Nu maar hopen dat ze Frankrijk niet verlegd hebben…je weet het nooit met de fransen .
  Alle mensen die nu , nog, niet kunnen gaan ivm corona wens ik sterkte en geduld toe !
  Laten we samen hopen dat we over een poosje weer naar ons geliefde Frankrijk kunnen gaan.
  Tevens een groot compliment aan de mensen die zoveel tijd en moeite stoppen in deze site. Altijd up to date.
  Ik beledf er veel plezier aan !

 312. Dennis schreef:

  Ik ben zondag 14 maart van Nederland naar de Limousin gereden, met PCR testresultaat. Er was geen enkele controle in België of Frankrijk. Alleen bij de péage ten noorden van Parijs stond 1 team gendarmes. Ik had niet de indruk dat die er voor controle op coronamaatregelen stonden. Het was lekker rustig onderweg.
  Over 1 week moet ik terug. Wellicht omrijden om Ile-de-France en Hauts-de-France te vermijden. Informatie over transit verkeer is lastig te vinden.

 313. M.J. Terburg schreef:

  Wij zijn gisteren, 17 maart, van ons huis in Frankrijk teruggereden naar NL. Franse-Belgische grens niks gezien. Geen bewaking of i.d. Behalve een gigantische file voor de Kennedy-tunnel niks gezien wat controle betreft. Via de Liefkenshoek tunnel NL ingereden, geen politie, douane, marechaussee of zo. Heb me dus zorgen gemaakt voor niks.

 314. Reeuwert Tromp schreef:

  Wij zijn vandaag, 17 maart, teruggereden naar Nederland, via de grensovergang richting Mons in België. En voor Nederland vanaf Antwerpen via Meer.
  Geen enkele controle gehad.
  Wel bij de laatste Franse tolpoort gezien dat de douane daar controleert. maar waarop weten we dus niet. Wat wel opviel is: zeer weinig personenvervoer in eigen auto de laatste 10 km naar de grens en over de grens. Hetzelfde gold voor de NL-grens.

 315. john schreef:

  Wij gaan aanstaande zaterdag terug van spanje naar frankrijk met een test op zak. Op de verklaring van eer staat ook dat je een test zult doen als je arriveert.

  maar als ik transit ben en nog een paar dagen er over doe om de Frans-Belgische grens te bereiken, moet ik dan nog een antigeen test doen in Frankrijk.

  binnen de 72 uur gaan we niet transit er door rijden en ik lees dat men ook af en toe midden in het land nog vraagt naar een test, terwijl het alleen voor binnenkomen frankrijk vereist is.

 316. Ria schreef:

  Wij zijn van plan volgende week naar Spanje te reizen met de camper. Is er iemand die weet of je het pcr reisdocument uitgeprint bij je moet hebben of mag je het digitaal op je telefoon laten zien.

  • Nicky schreef:

   Op de luchthaven van Bordeaux heb ik gezien dat Franse douanebeambtes PCR-uitslagen bekeken op telefoons en laptops. Maar weet niet of dat overal geldt..
   Er is in elk geval geen officiële regel bekend dat het op papier moet zijn. Wel keken ze goed naar de datum (max 72 uur oud) en of de naam correspondeerde met de ID

 317. M.J. Terburg schreef:

  Dit onderwerp is in de persconferentie deze week aan de orde geweest. Er is toen gezegd dat het in consultatie is, daarna naar de Raad van State gaat, dan 1e en 2e kamer dus: “Dat kan nog wel een maandje duren” . Dan hebben we allemaal de tijd om dit eventueel in te passen in ons reisschema.
  Blijft een feit, dat die testen e.d. wel nodig zullen zijn.

 318. Reeuwert Tromp schreef:

  Hoi Marcel.
  Is heel gemakkelijk. Je gaat naar het begin van deze site en daar kun je de internet-consultatiesite aanklikken. Voor de rest wijst het zichzelf wel. Wel precies de procedure volgen.
  Heb het zelf ook al gedaan onder de titel: De Nederlandse regering wil burgers tot ongewenst persoon verklaren” Het regent klachten. Dus hoe meer hoe beter. Veel plezier in de Provence!

 319. Marcel Spoler schreef:

  Iedereen dank, en m.n. Nicky, voor de vele en nuttige reacties en suggesties. Ik kijk nagenoeg elke dag op deze site. Wij willen rond 20 april a.s. weer naar ons stekje in de Provence reizen. Hopelijk zijn er dan ruimere mogelijkheden dan nu. Wij willen ook wel reageren op het onzinnige wetsvoorstel m.b.t. geldige PCR-test bij terugreis naar Ne. Is het mogelijk dat er een uitleg op deze website komt over hoe je aan de internetconsultatie van het ministerie kunt deelnemen??

 320. Reeuwert Tromp schreef:

  Ja, Roel je hebt helemaal gelijk. Het is te gek voor woorden als Nederland ons gaat bestempelen als “ongewenst persoon” als we geen test kunnen overleggen.
  We zitten zelf in de Auvergne, waar we eigenlijk ook in quarantaine zitten al bijna 2 weken. Ook eigen terrein midden in de natuur van de Auvergne, Dus niet in een stadje of dorpje.
  Er hebben inmiddels meer dan 300 mensen gereageerd op een website van de overheid: “internetconsultatie” . De meesten zijn absoluut niet te spreken over het voornemen. Ik zal Nicky vragen om de website te plaatsen, dan kunnen mensen ook reageren.
  Groet, Reeuwert Tromp

 321. Roel schreef:

  Ook wij volgen de informatie hier en het forum al geruime tijd, waarvoor dank!
  We hebben een tweede huis in de Franse Ardennen en zijn geschrokken van de nieuwe wetsvoorstellen die het (weer) een stuk moeilijker (en duurder) maken om de grens over te gaan. Daarom hebben we besloten om deze week nog naar Frankrijk af te reizen. We nemen het advies van Wil Thissen ter harte wat betreft de kleine grensovergangen. We nemen al onze levensmiddelen mee en gaan dus niet naar een winkel. We blijven alleen in ons eigen huis en terrein en komen niet in aanraking met anderen. Superveilig dus ! Daar kan niemand bezwaar tegen hebben.
  Hopelijk komen er voor de zomer nog versoepelingen, maar ik vrees van niet. De verplichting van een PCR test (of
  een vaccinatiebewijs) zal nog wel even blijven. We worden voorlopig gedwongen tot PCR-test + reiscertificaat voor Frankrijk, PCR-test voor de Nederlandse grens en test na 5 dagen in Nederland. Reken maar mee: 3x 125,- + 25,- certificaat = 400 euro per persoon. Voor een gezin van vier personen zijn dan de kosten 1600 euro (!!). En die kosten zijn in ons geval dan helemaal voor niets gemaakt als we toch ons eigen terrein niet verlaten en dus niemand ontmoeten!

 322. Erik schreef:

  Hallo,

  Dank voor zeer informatieve site. Ik ga komende dinsdag kort heen-en-weer naar Frankrijk (Lille, vlak over de grens dus) om de verhuiswagen van mijn vader weg te brengen. We rijden met verhuiswagen en een personenauto achter elkaar aan en rijden samen met de personenauto terug. Als ik het goed begrijp is een test hierbij ook al noodzakelijk, hoewel we (behalve voor inleveren auto bij verhuurbedrijf) eigenlijk de auto niet uitkomen.

  ALS ik risico neem dat ik geen test op zak heb (maar wel de ‘eerformulieren’ voor FR en BE), wat zou logischerwijs de consequentie dan zijn? Enig idee?

  Dank voor een reactie,
  Erik

 323. Billy Buis schreef:

  Beste,
  Heeft iemand ervaring met doorreizen na de avondklok? Is het te doen om na 18uur nog op de snelweg te rijden? Wij moeten naar Spanje, maar zou het liefst in 1x door rijden en niet hoeven te stoppen/overnachten in Frankrijk.

 324. Mark schreef:

  Beste redactie,

  Ik vind dit een fijne website, informatief, maar ik mis bronvermelding. Ik wil graag de info nog eens nalezen op een franse overheidswebsite.
  Met name het deel voer Frankrijk inreizen met de auto.

 325. M.J. Terburg schreef:

  Zag vanochtend dat er een wetswijziging komt voor het binnengaan naar Nederland met de auto. Er zal dan een 72 uur test gedaan moeten worden en een quarantaine-verklaring.
  Heeft iemand dit al gezien en wat houdt zo’n wetswijziging in v.w.b. het ingaan.

 326. Anna schreef:

  Jullie stoppen er toch niet mee, hoop ik???

 327. Fredy Wamelink schreef:

  Dank jullie voor alle handige en overzichtelijke info over Corona het afgelopen jaar. Ik kan me zo voorstellen dat het nu wel genoeg is geweest maar ik ga het wel missen. Ik keek altijd even op jullie site als ik info zocht hierover en verwees ook mijn gasten naar jullie site.
  Nogmaals DANK!!!

 328. M.J. Terburg schreef:

  Eric,

  Dank voor het antwoord. België zal geen probleem zijn voor ons. Met een eer-verklaring ga je er in ongeveer 2 uur doorheen. Je mag 48 uur , maar wij gaan er in 2 uur doorheen. Probleem zou Nederland kunnen zijn, maar er schijnt geen controle te zijn volgens het Ministerie van Btl Zaken.
  Wij hebben alle antwoorden gelezen op deze site en ik begrijp dat het geen probleem is om Frankrijk in te komen, vandaar mijn laatste alinea. Overigens ga ik er ook vanuit dat eind april langzamerhand gemakkelijker wordt om Frankrijk in te komen, zeker met een Frans kenteken. Macron wil ook graag het toerisme aanwakkeren. De campings zijn open.
  Succes met de CBR test. Wij zijn over 2 weken aan de beurt. Fingercross.

 329. Wil Thissen schreef:

  Ik volg de berichten/reacties op deze site al een hele tijd (heb 2e huis in de Franse Ardennen), en voeg graag mijn eigen waarnemingen van afgelopen week toe. Voorzien van een Belgische doorreis verklaring, en een Franse declaration d’honneur (maar zonder PCR test) ging ik zondagmiddag naar Frankrijk, heen via een rustige binnenweg over de Franse grens (bij Regiowez), en donderdag terug via de A304 (tussen Charleville en Charleroi), en geen van beide keren een spoor van controle gezien, en ook niet bij de Belgisch-Nederlandse grens (A4 Bergen op Zoom – Antwerpen).

 330. Eric schreef:

  Geachte MJ Terburg,

  IK moet op termijn ook terug vanuit Portugal ivm een CBR keuring 75 jaar. Ik denk dat het voor u geen probleem zal opleveren. Het lijkt me een essentiele doorreis door Belgie , die binnen 48uur voltooid kan worden.

  Waar zag u trouwens dat er eind april geen problemen meer zouden zijn ??

  Vriendelijke groet.

 331. M.J. Terburg schreef:

  Wij gaan 17 maart vanuit Noord Frankrijk naar NL. Hebben een verklaring voor “doorreizen” België, maar hoe is het om NL in te komen (Frans kenteken met caravan). Volgens Ministerie was het geen probleem en quarantaine is een advies. We moeten wel naar NL i.v.m. CBR keuring 75 jaar.
  Heeft iemand hier ervaring mee. Zag dat de terugweg eind a;pril geen probleem zal opleveren.

 332. H.B.Kramer schreef:

  geachte hr/mw Hekker.
  Dat weet ik niet precies maar kan dan tzt navragen. Het is niet zo dat ik met betrokkenen die dit lieten doen namelijk zo’n regulier contact heb.
  (Er zijn heel veel verschillende alternatieve methodes om je op corona te laten testen heb ik inmiddels wel gezien en ik weet gewoon niet of die betrouwbaar zijn).

  Ik bedoelde alleen maar aan te geven dat de Franse douane niet moeilijk doet over het type test dat je ondergaan hebt. Als je ook maar iets kunt laten zien is het goed.

  NB Ik vernam van degenen die deze Argentijnse test ondergingen dat deze wel heel lang duurt: ca een uur lang zit je stil met een band om je hoofd met een draadje aan de PC.
  Betrokkenen doen dat nu niet meer want er is nu een snellere oplossing: een nieuwe (alternatieve) test die op basis van stemgeluid bepaalt of je corona hebt. Je moet dan door de telefoon een tekst inspreken en krijgt vervolgens een uitslag of je wel of niet positief bent (!)
  Dit is ook alleen wat ik van hen vernam.
  Ik uit hier ook geen enkel oordeel over de betrouwbaarheid van deze manier van testen. Betrokkenen nemen nu deze uitslag van hun test mee naar Frankrijk.

 333. Baukje schreef:

  Nou Nicky, je bent echt ongelooflijk snel!! Zelfs nu tijdens de persconferentie, ben je de updates razendsnel aan het optypen! Echt super hoe je ons helpt om alle ontwikkelingen en regels te begrijpen. Zonder deze site zou ik er geen touw aan vast kunnen knopen.
  Dus: dank je wel Nicky merci beaucoup 🙂

 334. Rene schreef:

  bedankt voor uw reacties
  Reeuwert en de heer kramer !

 335. Eric schreef:

  Hartelijk dank heer Kramer voor de info.

  vriendelijke groet.

 336. H.B.Kramer schreef:

  In antwoord op de vraag van Eric. Ik bedoel de grensovergang Kortrijk -Tourcoing. Daar wordt vrijwel elke Nederlander gecontroleerd.

  Op de reis terug gisteren overigens geen enkele controle gehad bij België.

  De volgende keer dat we afreizen naar Frankrijk zal april zijn. Dan nemen we gewoon een mooie print van een GGD-testuitslag mee gelet op het feit dat de Franse douane absoluut niet moeilijk doet over wat voor verklaring je bij je hebt, het hoeft zoals mijn kennissen meemaakten niet eens een PCR-testuitslag te zijn, als het maar iets medisch is.

  NB Ik heb nu zelfs van iemand gehoord dat hij geen test bij zich had maar wel werd aangehouden. Hij kreeg een waarschuwing van de Franse douane maar mocht wel doorrijden (!)

  En nogmaals reizen via Luxemburg betekent vrijwel zeker geen enkele controle, het forensenverkeer is daar zo druk dat er geen controle mogelijk lijkt.

 337. Reeuwert Tromp schreef:

  Hoi René.
  Het is een wazige boel. Bij onze grensovergang richting A2 stonden een paar van die bouwketen. Het zou kunnen dat je je daar kunt laten testen, maar dat is een aanname van mij. Wij werden dus niet gecontroleerd, maar ze waren net bezig met anderen.
  Of er een sanctie op staat, als je geen verklaring bij je hebt, weet ik dus ook niet. Of ze je echt terugsturen vraag ik me ook af.
  Bij die zgn “fuik” , zoals ik schreef , zou je dan via een omweggetje weer terug moeten naar België. Ik kan mij niet voorstellen dat dit onder politie-begeleiding gebeurt.
  Je kunt dus een zeker risico nemen of je laat je gewoon testen.

 338. H. Hekker schreef:

  Beste H. B. Kramer, In het artikel van 26 februari schreef je:NB deze kennissen laten een alternatieve genezer een test uitvoeren door middel van een bandje om je hoofd dat meet of je corona hebt. Dat is een Argentijnse test volgens een alternatieve geneeswijze. Die testuitslag die waarschijnlijk niet erkend wordt door de medische wetenschap wordt gewoon akkoord bevonden door de Franse douaniers.
  Ik ben zeer geinteresseerd in deze testmethode, want ik moet naar Nice en wil mijn hersens niet laten schrapen. Ik hoor graag.

 339. Rene schreef:

  weet u wat de santies zijn als je wordt aangehouden en je hebt geen pcr test bij je ?
  krijg je dan een boete ? Of wordt je direct terug gestuurd bij de grens ?
  ik ben hier heel benieuwd naar en kan hier nergens iets van vinden.

 340. Reeuwert Tromp schreef:

  Hallo allemaal.
  Zoals beloofd zou ik iets weergeven over onze ervaringen aan de Franse grens..
  Wij zijn vanochtend, 1 maart vertrokken uit NL, compleet met formulieren en PCR-certificaat. ( Zie deze site). Bij binnenkomst in België vanaf Breda naar Antwerpen: Geen enkele controle.Er was helemaal niets te zien.
  Vervolgens snel door België heengereden via Antwerpen en Brussel en toen op weg naar Mons.
  Bij de grens met Frankrijk zelf niets te zien. Echter een paar km, na de grens werden we van de weg afgeleid door afzettingen. En daar was een controle. Echter wij zijn niet gecontroleerd en konden gewoon rustig doorrijden. Via borden werden we omgeleid en kwamen dus weer op de snelweg, de A2.
  Het viel dus allemaal heel erg mee. De testen schijnen nog wel belangrijk te zijn, want er kan bij een politiecontrole om gevraagd worden. Althans dat heb ik gehoord. Of het waar is weet ik niet.
  Maar in ieder geval: “de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend” .
  Niet te bang zijn dus!
  We gaan nu overnachten in een motel in Mesves aan de A77, ons stamhotel. Morgen rijden we naar ons huis in de Auvergne. We zaten dus vandaag in quarantaine in onze auto , morgen nog een keer en dan grotendeels in quarantaine in ons huis. Mooier kun je het niet hebben.
  Groetjes aan iedereen en met dank aan Nicky. Dat mag ook wel eens gezegd worden

 341. Lia schreef:

  Hoe staat het dan met je reisverzekering als je toch op vakantie gaat ondanks een negatief reisadvies?

 342. Eric schreef:

  Beste heer Kramer,

  Welke westkant bedoel je ??

  Heb dat niet meegekregen helaas .

  Hoor wel, groet.

 343. Eric schreef:

  Bedankt Tom.
  Nee , ik ben nog niet vertrokken, nog geen datum geprikt.
  Hoor graag je verhaal, groet.

 344. Tom schreef:

  Eric,

  Wij hebben exact de zelfde route voor ogen. De route is inmiddels uitgestippeld inclusief alternatieven. Ben je al vertrokken? Zodra ik iets weet uit eigen ervaring post ik het direct hier (alsin al rijdende denk ik middels een kort bericht). Dank ook aan Kramer voor de aanvullende toelichting. Ook dat helpt weer.

 345. agnes sloop schreef:

  hallo, ik wil begin maart richting frankrijk, de alpen. is er al meer over reizen over de grens van frankrijk? Hoe groot is de kans dat je word aangehouden, of is het standaard. Heb alle formulieren en informatie opgevraagd. helaas vind ik de testen wel duur…

 346. H.B.Kramer schreef:

  Dank voor de aardige reacties. Een interessante update toch nog: we troffen Nederlandse kennissen aan in het dorp verderop die ook de reis hadden gewaagd. Alhoewel gewaagd: het bleek dat ze hier nog vaker zaten dan wij. Ze hebben inmiddels tweemaal de reis met PCR verklaring ondernomen maar ze nemen niet de overgang bij Dudelange (in het Oosten) uit Luxembourg maar bij Kortrijk.
  Ze werden daar steevast uit de rij auto’s gepikt door de douane bij de grens vanwege het Nederlandse kenteken. Er werd even gekeken of ze iets bij zich hadden dat op een PCR-negatief uitslag leek. Dan is het meteen goed en mag je door. NB deze kennissen laten een alternatieve genezer een test uitvoeren door middel van een bandje om je hoofd dat meet of je corona hebt. Dat is een Argentijnse test volgens een alternatieve geneeswijze. Die testuitslag die waarschijnlijk niet erkend wordt door de medische wetenschap wordt gewoon accoord bevonden door de Franse douaniers.
  Kortom het lijkt erop dat de Franse douane niet moeilijk doet, mits je iets kunt laten zien. En weer: via de westkant reizen betekent een grote kans op controle.

 347. Eric schreef:

  Hallo,

  In Maart rij ik met de auto terug vanuit Spanje naar NL. Ik maak gebruik van de grensovergang Irun richting Bordeaux. Heeft iemand ervaring met de controle’s bij deze poort ?? Eind 2020 geen enkele controle , geen gendarmerie. Op de gehele route door B, Lux, Fr. niets gezien.

 348. Nel Schonenberg schreef:

  Zijn er al mensen die met de auto van Spanje naar Nederland zijn gereden door Frankrijk en waren er controles bij de grens Spanje naar Frankrijk via la Jonquera?

 349. Henk schreef:

  Wij zijn heel benieuwd naar recente ervaringen van automobilisten op doorreis België en Frankrijk naar Comunidad Valencia in Spanje.

  In december vorig jaar zijn wij ongehinderd zonder enige controle in twee dagen incl. overnachting met een Spaanse auto naar Nederland gereden.

  Nu met alle Covid restricties is het bijna onmogelijk geworden om weer naar ons tweede huis terug te rijden naar Spanje omdat wij de Nederlandse nationaliteit hebben.

  Enerzijds vanwege de doorreis door Belgie en Frankrijk en anderzijds vanwege het verbod om in Spanje de diverse provincies binnen te rijden of te verlaten.

  In december was dat geen probleem omdat je als Nederlander altijd naar huis mag rijden maar nu op dit moment is andersom naar Spanje rijden in principe verboden.

 350. Ridwan A20 schreef:

  In reactie op Kramer: dank dat je je positieve ervaringen deelt en goed om te weten dat het er in Frankrijk relaxter aan toe gaat. Die visie deel ik en mensen kunnen er hun voordeel mee doen. Het verbaast me niet dat er losser met de avondklok wordt omgegaan. Dat drukte vermijden er geen basisregel is, ondervond ik in Parijs in september 2020. Volle terrassen en in de straten passeerde men elkaar vaak rakelings. De boot over de Seine was zeer druk bezet (introductiemiddag van studenten, wel mondkapjes), ben speciaal nog op een rustiger gedeelte gaan zitten om niet thuis te hoeven komen met klachten.

  Ik hoop weer snel naar Frankrijk te kunnen reizen, weg van dat starre en zeer belerende gedoe in Nederland, waar bijna elke overtreding wordt bestraft (met name avondklok).

 351. Reeuwert Tromp schreef:

  Nou, leuk de reacties op het bericht van dhr Kramer.
  Wij hebben besloten om 1maart te gaan, maar wel met de “pesttest-verklaringen”. Jammer dat het moet, maar het is even niet anders. Mijn aanname is dat het tegen de zomer voorbij is, omdat Frankrijk natuurlijk ook nog wel iets wil verdienen aan het tourisme.
  Dat wij gaan, levert wel het nodige commentaar op, maar wij gaan eerst 11 uur in quarantaine in onze auto en daarna grotendeels ( boodschappen uitgezonderd) in quarantaine in ons huis in de Auvergne. We hebben het gevoel dat we daar veiliger zitten dan hier in NL, waar we in een drukke plaats wonen.

 352. Frits Geel schreef:

  Vanmorgen (20 feb) om 6:20 de grens bij Lille A22 gepasseerd. Er stond een auto van de gendarmerie bij het controlepunt maar verder geen activiteit, we konden via de parallelbaan van afrit 17 gewoon doorrijden. Met alle benodigde covid papieren bij de hand voelde dit toch een beetje als deceptie. Verder op de route richting Limoges slechts 2 andere Nederlanders gezien.

 353. Tom schreef:

  Dank H.B.Kramer voor uw uitgebreide toelichting. Fijn dat u zonder problematiek in de Dordogne bent aangekomen.

  Is er echter iemand dit recentelijk vanuit Spanje bij Irun de grens over is gestoken richting Biaritz / Bayonne / Bordeaux?

  Verder lijkt het uit het artikel en de updates dat er ‘voor bij de grens’ een test en verklaring wordt gevraagd. Nu is dat natuurlijk al apart. Zeker na Rutte’s opmerking ‘ik ben nog nooit getest, dat heeft ook geen zin, want ik heb geen symptomen’. (Handig zo’n diplomatiek paspoort).

  Op de heenreis in oktober kan ik enkele reactie beamen. De enige Nederlandse auto op de weg. Bij Parijs kilometers een auto achter mij gehad die vergeten was dat er op de zonneklep buitenzijde POLICE stond denk ik. Niet anagehouden. Toen was het mij wel duidelijk; maatregelen zitten weer tussen de oren.

  Ook bij de tolwegpoort net voor de brug bij Irun naar Spanje; geen enkele problemen. Maar mij viel wel op dat de controles meestal staan bij de tolpoorten waar (ook) cash betaald kan worden. Ik heb deze route dit jaar twee keer heen en één keer terug gereden. Enkele jaren geleden op de terugweg richting Frankrijk bij deze grensovergang anagehouden en gehele auto leeg gehaald. Achter een lijntje blijven staan, flessen wijn op het asfalt, tassen er uit, alles binnenstebuiten gedraaid. Zelf tot het motor compartement aan toe. Niks gevonden en u kunt gaan. Om ‘ja en nu? pak je alles ook weer even in?’ Een voorzichtig lachje kon er nog net van af.

  Ik heb dus wat voorzichtigheid met deze overgang. Er staan strebers soms. Ik ben met name benieuwd wat er gebeurt als je de verklaring netjes bij je hebt en het er op waagt. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Rechtsomkeer maken richting Spanje en het via de bergweg opnieuw proberen?

  Mocht iemand deze rit gereden hebben recentelijk dan hoor ik het graag in een bericht. Zo niet dan houd ik jullie net als H.B.Kramer op de hoogte.

 354. Baukje schreef:

  Hallo meneer Kramer, ik word hartstikke blij van je verhaal! Heel erg bedankt voor het fantastische reisverslag en de feitelijke situatie aan de grenzen. Dit geeft hoop!
  Ja het afschrikbeleid is verschrikkelijk, evenals de pesttest.
  De lente is begonnen, de Zin naar France wordt alleen maar groter bij ons 🙂
  Ik wens jullie heel veel plezier in de Bourgogne. Na de dappere tocht! Geniet er van et a bientot.

 355. Hemelse schreef:

  @H.B. Kramer
  Bedankt voor de terugkoppeling. Dan zal het in de meivakantie ook wel loslopen.

 356. H.B.Kramer schreef:

  De beloofde terugkoppeling:
  Gisteren naar Frankrijk gereisd met de auto en geen enkele controle gehad bij inreis Frankrijk. Niet in Belgie (grensovergang Maastricht), niet in Frankrijk (grensovergang Dudelange/Thionville). Zelfs geen kantoortje of niks. Luxemburgers zie je en masse de grens met Frankrijk oversteken en je beweegt als Nederlander gewoon met die golf auto’s mee. Controle is feitelijk daar bijna niet te doen. Veel Luxemburgers wonen in Frankrijk dus controleren is voor de Fransen nauwelijks te doen. Na Ongeveer 50 km in Frankrijk te hebben geregden hangt er een bord boven de weg met de mededeling dat je als je Frankrijk in wilt reizen je een PCR test moet tonen. Tsja, dat bord zou je in Belgie verwachten. Als ik eenmaal in Frankrijk ben ligt de bewijslast van inreis toch echt bij de Fransen en niet bij mij.
  Verder geen gendarmerie gezien, en ook geen enkele Nederlandse personenauto. Het afschrikbeleid van Nederland werkt dus.

  In Nederland houdt men zich in de supermarkten helaas niet goed aan de 1,5 meter, maar hier schrik je echt hoor: de 1 meter hier wordt niet gehanteerd in de winkels, mensen dringen zich gewoon aan je voorbij en staan dicht op elkaar bij de kassa. Dat is niet netjes en we gaan nu alleen nog winkelen als het rustig is.

  Om de avondklok lacht men hier gewoon. Er is geen enkele controle op het platteland. Ik zie gewoon auto’s rijden en mensen wandelen ‘s avonds al is het wel aanmerkelijk rustiger.

  Samenvattend: de PCR test doe ik de volgende keer niet meer, of misschien zo’n gratis GGD test. De controledruk ik te laag, heb het idee dat ik 200 euro nu heb weggegooid (2 personen). Zeker wanneer ik een prik heb gehad (ik ben 64) dan doe ik dat al helemaal niet meer. Komt bij: ik heb al eerder Corona gehad en ben al immuun. Maar dit is geen oproep tot ongehoorzaamheid hoor het is slechts mijn persoonlijke inschatting.

  Frankrijk is het land van de vele regels volgens een ancienne regime royale, dat nog nooit van bestuurlijke vernieuwing heeft gehoord. Gevolg: strenge regels waar niemand zich aan houdt.

  Voor nu prachtig weer en genieten in de Bourgogne, we zitten alweer buiten.

 357. H.B.Kramer schreef:

  Dankuwel meneer Tromp, ik heb even naar de Franse tekst van dat formulier gekeken; daar staat bij `éventuelle` dus het is gelukkig niet zo dat je meteen weer naar zo´n teststation moet.
  Je moet alleen bereid zijn om je te laten testen, maar wanneer staat er niet bij.
  Morgen 18-2 naar Frankrijk met de auto met alle papieren voor doorreis Belgie en Frankiijk op zak. Met een PCR/Reisverklaring van de huisarts opgesteld met sofi nr. paspoortnummer, extra stempel en handtekening. Ziet er indrukwekkend genoeg uit.
  We gaan het zien ..

 358. Baukje schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik heb de GGD gebeld om te vragen of zij op verzoek een schriftelijke verklaring van de test met: datum, naam, testuitslag en laboratorium kunnen opstellen. Zij hebben al deze gegevens. En wij hebben recht om deze persoonlijke gegevens van ze te krijgen. Er is ook niets geheims aan. Op verzoek kun je dit opvragen bij het Team Uitslagen (zij hebben inzage in al deze gegevens). Na de testuitslag moet je hiervoor de GGD bellen en hierom vragen; ze kunnen een mail sturen met deze gegevens erop vermeld. Meer doen ze niet. Waarom niet? Geen idee. Krijg steeds meer het gevoel dat het een ‘pesttest’ is geworden.

 359. Reeuwert Tromp schreef:

  Heer Kramer.
  Ik heb inmiddels een test verklaring van mijn zoon ingezien. Die kun je inzien via DigiD. Dan krijg je een soort algemene verklaring te zien, met verder nog een heel verhaal, waarop staat of je positief of negatief bent. Geen naam dus!! Deze voldoet dus niet aan de 5 punten, die u op opnoemt. Het is dus jammer.
  Verder staat op de site van de Franse ambassade in NL een aanvulling ( 15/2), dat je naast je PCR-verklaring aan de grens, je ook een verklaring moet invullen, dat je bereid bent in Frankrijk, na aankomst op de plaats van bestemming, alsnog een nieuwe test moet ondergaan. Ik hoop dat ik het juist heb geïnterpreteerd.

 360. Menno schreef:

  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
  Le 14 janvier 2021, le Premier ministre a annoncé l’avancée du couvre-feu de 20h00 à 18h00 sur l’ensemble du territoire métropolitain à partir du samedi 16 janvier 2021 pour une durée minimum de 15 jours.
  Dan zou het nu na de 2 februari afgelopen zijn?

 361. H.B.Kramer schreef:

  Na een beleefd maar toch verbaasd mailtje van mij op de eerste reactie van BUZA, reageerde BUZA op zaterdagmorgen met een antwoord van een hogere ambtenaar.
  Deze verwees me voor de Nederlandse eisen naar:
  https:/www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen

  Alwaar te lezen valt:
  De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

  Vereisten PCR-test:
  ‘*Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig.
  *Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn.
  *Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
  *Datum en tijd van afname van de test: De test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  *Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.’

  Welbeschouwd zijn dat geen onredelijke eisen en dit zou ook voor Frankrijk waarschijnlijk hetzelfde zijn. Nergens staat dat alleen bepaalde commerciële instanties dit mogen opstellen. Voor Nederland is het zo dat als je deze 5 vragen kunt beantwoorden op 1 document het klaar is. Dit is vormvrij.
  Maar … ik weet nog steeds niet of een GGD-testuitslag ook dat lab vermeldt.

  Heb BUZA netjes bedankt voor deze info maar er wel op geattendeerd dat het vreemd is dat het ministerie van Buitenlandse zaken op dit punt niets weet van het buitenland, maar wel kennis heeft van het binnenland. Misschien weet het ministerie van Binnenlandse zaken wel iets van het buitenland dan? Het zijn toch vreemde tijden.

 362. Vingerhoeds schreef:

  Evenals H.B. kramer ben ik ook benieuwd welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Maar weet ondertussen iemand tot hoe lang deze maatregel zou moeten gelden (i.i.g. voorlopig)?
  En is de sanctie inderdaad dat je aan de grens wordt teruggestuurd? (Dus niet alleen een boete krijgt).
  En: zou het zo zijn dat een bewijs van vaccinatie t.z.t. kan gelden als geldig reiscertificaat?

 363. Reeuwert Tromp schreef:

  Ja, heer Kramer. Je hebt helemaal gelijk. Het is om het eens plat te zeggen: een zootje. En dat leidt af en toe tot flinke verwarring. En dat zal de komende tijd nog wel blijven, denk ik. De commerciële bureaux spelen er aardig op in . Een week geleden deed een bureau in Lelystad het nog voor € 79,—. Inmiddels hebben ze het maar even aangepast naar € 99,— Misschien heb je gelijk dat het met een GGD-test en verklaring ook gewoon de grens over komt, maar voor een GGG-test kom je alleen maar in aanmerking als je klachten hebt. 😉. Ik hoor het graag.

 364. H.B.Kramer schreef:

  Inmiddels heb ik aan de Rijksoverheid /ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd of zij weten welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Antwoord: (natuurlijk) dat moet u aan de Franse overheid vragen. De Franse ambassade gebeld, maar dat kan niet (alleen voor bepaalde zaken mag dat), verbinding wordt verbroken. Gemaild dan maar: geen reactie.

  Vervolgens dan maar eens Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd naar de eisen die Nederland zelf stelt aan het reiscertificaat voor inreis in NL. Ik mag namelijk toch aannemen dat die eisen gelijk zijn aan de Franse, we zijn hier in Europa.
  Vervolgens krijg ik een link naar instanties waar ik me kan laten testen in Frankrijk en die een reiscertificaat afgeven!!
  Oftewel :vragen over Frans recht daar krijg je geen antwoord op, maar vragen over Nederlands recht worden beantwoord met verwijzing naar organisaties die onder Frans recht vallen!
  Zwart op wit krijg je deze onkunde of het onvermogen gemaild.

  Dit is echt absurd: de Nederlandse overheid heeft dus geen idee welke eisen worden gesteld aan het reiscertificaat voor Frankrijk en neemt dus een risico, namelijk dat Nederlanders stranden voor de Franse grens.
  Maar, onze overheid heeft ook geen idee welke eisen er gesteld worden aan het reiscertificaat voor Nederland zelf…! Zijn die er dan wel? Ook het RIVM een dienst van de overheid geeft geen uitsluitsel.

  Het is me inmiddels wel duidelijk dat al die commerciële bureaus op basis van pure bangmakerij de reiziger een duur reiscertificaat van 125 euro pp proberen te verkopen.

  Elk bewijs voldoet nu kennelijk omdat er geen eisen te vinden zijn voor de burger. Een met Digid verkregen printje van een uitslag met datum van de afname en gratis test door de GGD volstaat waarschijnlijk net zo goed.
  Als iemand stelt: dat dat niet geldig is: op basis van welke geldende regelgeving zou dat dan niet kunnen? Ik hoor het heel graag!

 365. Sjon schreef:

  Ik ben vanochtend (8/2) met een bestelbus op hoop van zegen naar Frankrijk gereden om onze openstaande bestellingen aan klanten te kunnen leveren in Normandie en de Morvan. Ik heb geen testuitslag bij me omdat goederenvervoer en transport uitgesloten zouden zijn van deze maatregel. Echter is daar ook lang niet alles duidelijk over, dus toch spannend.

  Omdat er steeds gewaarschuwd wordt voor drukte bij Lille wegens de controles ben ik richting Duinkerken gereden en op de A16 de grens over gegaan. Je wordt daar de snelweg af geleid en rijdt langs een douanekantoortje, maar geen mens te zien en geen enkele controle. Ik kon zo de snelweg weer op. Echter val je nu met Nederlandse kentekenplaten wel op. Op wat vrachtwagens na vrijwel alleen maar franse kentekenplaten gezien.

 366. H.B.Kramer schreef:

  Dank voor het antwoord.
  Inmiddels wat verder gepuzzeld en gewoon de huisarts gebeld. Die neemt nu de test af en stuurt hem op. Van de uitslag stelt hij een reiscertificaat op en de declaratie gaat naar mijn zorgverzekeraar. Kijk, dat levert in elk geval het voordeel op dat het ten laste komt van mijn eigen risico en dat dit geen kosten zijn buiten de zorgverzekering om!
  Over een dag of tien gaan we. Daarna zal ik een update geven van deze procedure. Vooralsnog is het heel vreemd dat je dit nergens op internet kunt vinden. Maar hopelijk wordt dit een gouden tip.
  Alhoewel .. voor een paar mensen: ik was 10 dagen geleden nog in Frankrijk en zag ditmaal maar 1 Nederlandse auto op 2000 kilometer..

 367. Reeuwert Tromp schreef:

  Het klopt zo goed als zeker; dat je met een printje van de GGD niet de Franse grens over komt. Je moet dus bij een commercieel bureau zijn om een test + document. te krijgen. En ja, het is een commercieel bureau en die willen er wel iets aan verdienen, Maar ik ben het met je eens dat het een dure grap is. En onzs regweing vindt het natuurlijk prima, want veel mensen hebben er geen zin in zo’n duur grapje. Probeer maar even wat te googlen om de juiste website te vinden. Ik kan hem zo gauw niet vinden, maar het klopt wel!!

 368. H.B.Kramer schreef:

  Tsja, een negatieve PCR-verklaring is nu verplicht als je met de auto naar Frankrijk gaat. Wordt daarmee een reiscertificaat bedoeld? Dat wordt dan een heel dure grap en ben je zo tussen de 100 a 125 euro per persoon kwijt. Een GGD-testuitslag is gratis maar je komt met een printje van de uitslag dus de grens niet over? Ik kan het nergens vinden.
  Wie weet het antwoord?

 369. Peter Riebeek schreef:

  De verplichte negatieve PCR-test geldt ook voor autoverkeer.
  Op de website van de Franse ambassade staat:
  “Vanaf 24 januari 2021 geldt dat alle reizigers die aankomen in Frankrijk, ongeacht het land waaruit ze zijn vertrokken en ongeacht het door hen gebruikte vervoermiddel, het negatieve resultaat moeten overleggen die minder dan 72 uren voor hun reis is afgenomen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en voor vervoer over land. Deze testverplichting geldt ook voor reizigers die vanuit een Europees land naar Frankrijk reizen. ”
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk

 370. Reeuwert Tromp schreef:

  T.a.v. de verplichte negatieve PCR-test.
  Klopt het zeker dat het niet geldt voor autoverkeer?
  Op de NOS-app krijgt je de indruk dat het voor iedereen geldt, behalve voor pendelaars, die in Frankrijk/Belgie werken en voor het vrachtverkeer.
  Wij willen eigenlijk naar ons huis in Frankrijk rijden, maar niet teruggestuurd worden bij de grens

  • Nicky schreef:

   Hai Reeuwert, ja het klopt echt. Wij schreven al vanaf vrijdag dat deze verplichting NIET geldt voor automobilisten, de Franse ambassade in Nederland heeft dat vandaag bevestigd. Zie ook de link naar hun website in ons artikel.

 371. Anna schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor de actuele info. Wat betreft reizen binnen EU, begreep ik dat een neg test ook voor de auto geldt vanaf zondag. Het gaat in vanaf middernacht toch? Dus maandag?

 372. C. Koetsier schreef:

  Mag je wel zonder maatregelen door Belgie rijden als je naar Frankrijk wilt?

 373. Chantal schreef:

  In de update van 14/1 staat dat er uniforme regels komen voor inwoners uit schengen landen. Wat betekent dit? Ik wil namelijk 30 januari een week verblijven in een appartement in de natuur in frankrijk en reis daar dan naartoe met de auto.
  Ik weet dat het dringende advies geldt om dit niet te doen maar het is geen verbod dus ik wil gewoon gaan. Het enige waar ik nu op hoef te letten is dat het reizen tussen regio’s geoorloofd is toch in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Voor zover wij nu weten kàn het zijn dat er straks voor Schengenlanden waar de situatie slechter is dan Frankrijk (de Franse premier noemde o.a. Denemarken) ook een negatieve test gevraagd wordt, maar er is nog niets gezegd over wélke landen precies. De Franse premier zei dat Frankrijk dat op Europees niveau wil afstemmen.

 374. filipa schreef:

  hoi, wanneer is het zeker dat de musea en bioscopen weer open gaan op 07/01? of staat dat al vast? dank u wel in ieder geval.

 375. H.B.Kramer schreef:

  Beste Nicky,
  Dat van de kappers daar kan u gelijk in hebben, niettemin werd me verzekerd dat het eigenlijk niet mocht door de kapperszaken zelf. Dus dat was heel verwarrend.
  Wat de verplichte PCR-test betreft: minister van Nieuwenhuizen gaf op TV schoorvoetend toe dat Nederlanders die zonder PCR-test Nederland inreizen niet geweigerd kunnen worden, wat correct is.
  Wat mijn persoonlijke situatie betreft: nog voor de lockdown in maart (of wat daar voor door moest gaan) kreeg ik zelf Corona. Een week hoge koorts en daarna een maand voelde ik me zeer vermoeid. Verder goed doorheen gekomen. Kortom ik ben niet besmettelijk meer (of er moet al iets aan m’n kleren meezweven) en
  ben zelf immuun. Als ik niet in die situatie zou zijn zou ik inderdaad waarschijnlijk niet afgereisd zijn naar Frankrijk en heeft u groot gelijk.
  Het was niet mijn bedoeling tot onverantwoordelijk gedrag aan te zetten. Wat me alleen stoort is de onjuiste formuleringen waarbij er net gedaan wordt of er een juridische grondslag voor is. De overheid is in haar taalgebruik niet eerlijk.
  Maar anderzijds: gelet op de super lage bevolkingsdichtheid van mijn regio is het besmettingsrisico daar lager dan waar ook in Nederland. Ik werk dus liever thuis in Frankrijk dan in Nederland.
  En wat de wel of niet slordigheid betreft, ik begrijp uw opmerking. Maar ik kan alleen maar meedelen wat ik zelf zag. Dat zal per regio verschillen. Ik was m.n. in Cluny waar veel studenten wonen waar toch een behoorlijk aantal zich maar weinig aantrokken van de regels. En ook dat begrijp ik als je met grote groepen samenwoont in de studentenhuizen daar, maar is niet zoals het moet.

 376. H.B.Kramer schreef:

  Nederlanders kan juridisch geen enkele verplichting worden opgelegd tot het voorhanden hebben van een negatieve covid-verklaring bij inreizen in Nederland. Nederlanders kunnen namelijk niet geweigerd worden bij de Nederlandse grens. Dat zou ook wat moois zijn! Ook de minister gaf dit schoorvoetend toe op de TV.
  Ik vind het ronduit storend dat steeds allerlei verplichtingen worden genoemd die geen verplichtingen zijn. Er is echt geen quarantaine-plicht bijvoorbeeld bij terugkeer in Nederland. Het is slechts een dringend advies; ook dat wordt toegegeven als je de overheid belt of mailt.

  Wanneer je naar Frankrijk wilt afreizen ben je afhankelijk van de Franse overheid. Niet van de Nederlandse overheid. Dat het bezoeken van een tweede huis een niet noodzakelijke reis is dat bepalen de Nederlanders zelf wel, daar gaat de Nederlandse overheid helemaal niet over. Niemand hoeft ooit het motief van zijn reis aan te geven als hij reist binnen Europa.
  Juridisch houdt de taal die de overheid hanteert echt geen steek. (NB ben zelf jurist.)

  En dan een kort reisverslag:
  Waarschuwing: Ik ben net geweest in Frankrijk (Zuid Bourgogne, stil gebied met 19 inwoners per vierkante kilometer). In de steden en op de markten zijn de Fransen echt zeer onzorgvuldig met afstand houden of mondkapjes. Handen geven gebeurd overal (!) Op een NB overdekte kerstmarkt voor 40 bezoekers max. telde ik meer dan 80 personen. Geen controle.
  Winkelwagentjes zijn niet verplicht, er zijn geen max bezoekersaantallen bij (kleine) winkels. Dus dat is echt oppassen geblazen.
  De kappers waren vorige week gewoon open ook al was dat officieel verboden. Als je dan vraagt hoe het komt krijg je te horen: ach ja kerst komt eraan. En dan niet een enkel kappertje, nee twee grote kapperszaken in de mall voor de Auchan. Politie liep langs maar greep niet in.
  Het enige waar de Fransen zich aan houden is de avondklok.

  • Nicky schreef:

   Beste heer Kramer, uw laatste alinea is niet juist: kappers in Frankrijk mochten weer open vanaf 28 november dus logisch dat de politie niet ingreep. Ik woon in Bordeaux en uw constatering is niet de mijne: de Fransen houden zich op markten en winkels opvallend netjes aan de voorschriften. Ieder heeft hier een mondkapje op op straat, op vrijwel elke winkeldeur hangt een affiche met het max. aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Dus er zijn in elk geval duidelijke regionale verschillen…

   Ik ben het eens met uw redenering dat de Nlse overheid naar de letter geen reisverbod kan opleggen. Maar voorwaarden op terugkeer lijken me wel degelijk mogelijk, getuige ook de nu verplichte PCR-test?
   Verder snap ik niet dat als u de coronamaatregelen in Frankrijk zo onverantwoord en slecht gecontroleerd vindt, u het dan toch als een individueel recht beschouwt erheen te mogen reizen en dat risico weer mee terug te nemen naar NL. Dat klinkt tegenstrijdig.. Persoonlijke vrijheid houdt toch op waar deze die van anderen inperkt?

 377. Reeuwert Tromp schreef:

  Peter, ik denk dat je gelijk hebt. Wij gaan wel naar ons huis in Fr. , maar het zou zo maar eens kunnen, dat het over een paar weken als wij terug gaan wel verplicht wordt. Hou daarom de berichtgeving goed in de gaten. Doen wij ook.

 378. Peter schreef:

  De update van 24/12 stelt dat “Bij terugkeer uit het buitenland moeten reizigers een negatieve conronatest (PCR/ max. 72 uur oud) kunnen laten zien.”.
  Volgens Rijksoverheid.nl geldt dit niet als men met de auto inreist

 379. Reeuwert Tromp schreef:

  Groen Links heeft terecht opgemerkt in de kamer dat ze het vreemd vinden dat er wel vliegtuigen vertrekken met vakantiebestemmingen.
  Maar ik vind het ook vreemd, dat wij niet naar ons tweede huis in Frankrijk zouden mogen, terwijl Frankrijk met ingang van vandaag grotendeels uit de “confinement”gaat. In Frankrijk kunnen we ons helemaal isoleren en lopen minder gevaar dan hier in NL. En wij vinden het wel degelijk noodzakelijk om te gaan vóór de winter te gaan , of je moet eventuele schade kunnen verhalen op NL.

 380. jacky schreef:

  BELGEN // op deze site staat ( op 13dec): Belgische reizigers: Per 21/10 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden, maar een COVID-test en quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer in België.
  Dat klopt niet. zie; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/07/reizen-quarantaine/
  Quarantaine = VERPLICHT bij terugkeer uit rode zone // zie nodige links in het artikel…

 381. Reeuwert Tromp schreef:

  De berichtgeving over de mogelijkheden om weer naar Frankrijk te reizen zijn een beetje verwarrend.
  Deze site geeft aan, vanaf 15 december weer meer
  mogelijk is, waaronder het reizen van de Fransen tussen de regio’s.
  Ik begrijp dan ook voor buitenlanders? Andere sites spreken over een “verzwaring” van de maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Misschien dat er vandaag nog wat meer duidelijkheid komt.

  • Nicky schreef:

   Beste Reewert, je hebt gelijk, die alinea hadden we nog niet aangepast gisteravond. Nu wel. Zie hieronder de actuele info. Verder: de eerder aangekondigde Franse versoepeling is iets teruggedraaid. De avondklok was twee weken geleden aangekondigd als durend van 21.00 uur tot 7.00 uur. Maar hij gaat nu toch gelden van 20.00 tot 6.00 uur. En de heropening van musea, theaters en bioscopen is uitgesteld (niet 15/12 maar pas 7/12) Dat kun je evt een ‘verzwaring’ noemen of rem op de versoepeling. Komt op hetzelfde neer.

   Franse grensrestricties

   Er zijn geen reisbeperkingen voor reizigers uit EU-landen. Er is dus geen verplichte coronatest of quarantaine voor reizigers uit Schengen-landen. Wel geldt vanaf 15 december een avondklok (20.00-6.00 uur) en ook buitenlandse reizigers moeten zich daaraan houden. Dat betekent dat je vanaf die datum en tot nader order niet ‘buitenshuis’ mag zijn zonder geldige reden. Dus dat geldt in principe ook voor rijden op de autoroutes.

   Nederlandse reizigers:

   Vanaf 15 december mag iedereen weer vrij reizen tussen de Franse departementen, met in acht name van de avondklok (20.00-6.00 uur, alle dagen behalve 24 december). Vanuit Frankrijk gezien zijn er vanaf die datum dus ook voor buitenlanders geen beperkingen meer om door het land te reizen. Wil je echter naar Frankrijk reizen: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken hanteert nog steeds een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Daarmee worden alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen afgeraden. Het winterklaar maken van een tweede huis in Frankrijk geldt volgens Nederland niet als noodzakelijke reden.

 382. Ridwan A20 schreef:

  Dank voor de snelle update. Petje af, voor jullie ook best wel wat werk.

  Mooi, de Nederlandse overheid kan van alles vertellen maar we mogen dus blijkbaar naar Frankrijk vanaf 15 december. Ik overweeg rond de kerst naar Parijs te gaan, maar vraag me wel af of de Franse douane controles uitvoert.

  Mijn ouders werden in oktober (nog geen confinement) bij Lyon aan de kant gezet door de politie om te vragen naar de reden van hun reis. En ook in de Thalys werden mensen naar het doel van hun reis gevraagd (18 september). Al sloegen ze mij over (Nederlands paspoort?).

  • Nicky schreef:

   Vragen naar doel van de reis in de Thalys komt al langer voor:dat zijn ‘steekproeven’ van de Franse douane op zoek naar drugskoeriers.. Dus denk niet dat dat met corona te maken heeft. Of werd daar in dit geval specifiek aan gerefereerd?

 383. caroline schreef:

  We reizen van Rhodos ,Griekenland naar Nederland waar we woonachtig zijn . We hebben beide de Nederlandse nationaliteit . Kunnen we één nacht overnachten in Frankrijk ?

 384. Alexander schreef:

  Ik ben een tijdje op zoek geweest naar wie nu wat verbied. De laatste stand van zaken is dat Buitenlandse Zaken uiteindelijk klip en klaar heeft gesteld dat “De regels betreffende het naar of door Frankrijk reizen zijn bepaald door de Franse autoriteiten”. Er is dus geen sprake van een verbod vanuit Nederland. Wel van een negatief reisadvies.

 385. Ridwan schreef:

  Het is onwaar dat volgens Buitenlandse Zaken ‘niet-noodzakelijke’ reizen naar Frankrijk niet zijn toegestaan. Het wordt sterk afgeraden, maar juridisch kunnen ze je niets maken.

  Zodra de horeca daar weer opengaan, sla ik mijn slag. In Frankrijk lijken ze minder bang te zijn voor het virus, is mijn indruk.

 386. Helga Michiels schreef:

  Heel mooie en goede informatie.

 387. Christian Pické schreef:

  Ik ben reeds meer dan een week in Frankrijk om vanuit mijn woning aldaar te (tele)werken aan een project.

  1) Ik veronderstel dat ik hier mag blijven (mijn officiële domicilie staat in België)? Ik ben zelfstandig ondernemer.

  2) Mijn vriendin (we wonen samen) zou vanavond naar Frankrijk komen om me te vervoegen en ook volgende week van hieruit te telewerken. Het materiaal dat zij nodig heeft voor haar werk ligt grotendeels hier in Frankrijk. Is ‘werk’ een geldige reden om de verplaatsing naar hier te maken, gezien zij haar materiaal nodig heeft om dat werk te doen en anders niet in staat is om dit werk vanuit België te doen?

  • Nicky schreef:

   Vooral alle persoonlijk vragen over reizen van en naar Frankrijk verwijzen we u naar het Nederlandse of Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. contactgegevens staan in het artikel!

 388. Arnold schreef:

  Gedachten, heb ik het goed begrepen dat we dit WE nog naar ons verblijf in Frankrijk kunnen gaan zonder problemen?

 389. Wouter schreef:

  Hallo,

  Ik vlieg op 10 november naar mijn vriendin toe in Toulouse. Mag ik hier nog steeds naartoe vliegen? Moet ik dan een negatieve COVID-19 test hebben of iets dergelijks?

  • Nicky schreef:

   Afreizen wordt sterk afgeraden door BZ en bij terugkeer moet je in quarantaine. Maar nee, de Franse overheid eist geen negatieve COVID-test voor reizigers uit Schengenlanden

 390. Koen schreef:

  Momenteel verblijven wij nog in ons tweede huis in Frankrijk. Wij zijn van plan volgend weekend (7 of 8 november) terug naar Nederland te rijden. Is dit mogelijk met bijvoorbeeld een
  attestation de déplacement?

 391. Arjen schreef:

  Wij zitten met een omgekeerd probleem, wij zijn nu in Frankrijk en de vraag is of we hier mogen blijven of moeten we juist blijven omdat je niet tussen de regios mag reizen.
  Stel dat we naar NL terug willen/moeten; zijn daar regels voor en weet iemand waar ik die kan vinden?

  Tot slot, ik schrik wel een beetje van de onbegrip in de reacties, wees ajb een beetje solidair met dit mooie land dat gewoon in de problemen zit momenteel. Hoe zuur dat ook is voor iedereen.

 392. R. Sliepenbeek schreef:

  Mag ik gezien de nieuwe maatregelen door Frankrijk reizen naar ons huis in de Dordogne om dit klaar te maken voor de winter. Reis door veschillende regio’s maar hoef niet te stoppen voor te tanken.

 393. Reeuwert Tromp schreef:

  Weet iemand of er al iets bekend is, hoe Frankrijk om gaat met tweede huisbezitters in het land als er weer een lockdown komt?
  Je kunt je n.l afvragen of je op vakantie gaat naar Frankrijk of dat je je woonomgeving gewoon van het ene huis naar het andere huis verplaatst.
  Bovendien zal ik er heen moeten voor onderhoud en afsluiten water .e.d. Er wordt nu gezegd dat jongeren veelal het virus hebben meegenomen naar NL. Nou ik vind dat je dus niet iedereen over 1 kam kunt scheren.
  Meestal zijn ouderen zeer voorzichtig. Bovendien betaal ik wel belasting aan de Franse staat en dan zou ik er niet heen mogen/kunnen. Dat wringt.

 394. Janneke schreef:

  Voor ons geldt hetzelfde. Zouden ook gaan klussen, en zoveel mogelijk boodschappen mee. Ons huis staat in een departement dat door Frankrijk niet is gekleurd als een risico zone. Nederland heeft in 1 keer heel Frankrijk als risicovol om te reizen aangemerkt. Wij wonen in Amsterdam, ben hier veel meer blootgesteld aan het virus dan op het Franse platteland.
  Heel frustrerend

 395. Kaat schreef:

  We hebben een 2e woning in Frankijk…. wel belasting betalen en er niet heen mogen!!!
  NL overheid zegt ‘niet op vakantie’, echter wij gaan naar onze eigen woning (voor onderhoud, niet wegens vakantie!!), die niet wordt verhuurd en we nemen eten mee om een bezoek aan de supermarkt te voorkomen….
  Wat is hierop tegen??? Waarom zou ik in quarantaine moeten? Ik zit alleen in de auto en in mijn eigen huis!!
  Ik loop hier in NL minstens zoveel risico in de supermarkt!

 396. Ridwan A20 schreef:

  Voor alle duidelijkheid: ze kunnen echt niet controleren waar je hebt getankt of bent gestopt. Ik denk dat het een ontmoedigingsmaatregel is. Ik ben vorige maand nog naar Parijs geweest, en quarantaine is een papieren verplichting (oké, ik werk vanuit huis). Je reis wordt niet geregistreerd.

  Misschien in de herfstvakantie nog ergens in Frankrijk een terrasje pakken, want hier mag het niet meer. Bon voyage!

 397. Dirk Ranzijn schreef:

  Ik ga eind oktober naar mijn (klein)kinderen in Nederland. In Frankrijk rijk ik alleen op de peage. In Parijs (A86 CARREFOUR POMPADOUR
  94000 CRETEIL) ga ik pal naast de snelweg (Pompadour) tanken. Heeft dat gevolgen voor een verplichte quarantaine

  • Nicky schreef:

   Volgens de richtlijnen van de Nederlandse overheid ag je wél dor oranje gebieden rijden maar er niet stoppen, ook niet om te tanken..

 398. Ridwan schreef:

  Dank dat we weer helemaal op de hoogte zijn. Jammer dat zoveel gebieden op code oranje staan. De Fransen mogen gewoon vrij reizen door de hele EU, zonder beperkingen.

  De thuisquarantaine is formeel niet verplicht, iets waar vooral mensen die thuiswerken van kunnen profiteren. Neem thuis wel je verantwoordelijkheid en houd in ieder geval voldoende afstand, zou ik zeggen. Je kunt los daarvan gewoon tanken onderweg. Er is geen haan die er naar kraait. Ik heb nog een aantal prachtige dagen in Parijs gehad.

  Bon voyage !

 399. Ineke Gerritsen schreef:

  Zo jammer dat dit allemaal gebeurd en nodig is. Voor veel mensen zo verwarrend ook. We zitten nog steeds heerlijk op,een camping in de Vaucluse. Op de dag dat kode oranje door Nederland werd afgegeven voor dit gebiedc raakten veel Nederlanders in paniek. Velen gingen inpakken en naar huis. De nodige spookverhalen gingen de camping rond. Zo triest dat mensen mekaar gek maakten.. iedereen verzint maar wat en iedereen overtuigd van zijn/haar gelijk. Wij deden aan deze paniekzaaierij niet mee. Ee volgen ons eigen verstand en gevoel. We kregen juiste info van onze zorgverzekeraar.. die ons liet weten dat wij gewoon en aanvullend verzekerd bleven,zelfs in een kode oranje of rood gebied! Dat was voor ons zeer belangrijk. Voor evt repatriëring is voor ons geen sprake, we hebben immers eigen vervoer en hutje op wielen bij. Dat is natuurlijk ook een punt. We voelen ons hier veilig ! Ruimte en afstand genoeg op de camping ! Ook hier houden we ons aan de regels.. net als we dat thuis ook doen en deden. Geen verschil dus. We zoeken geen markten op en gaan zeker niet overbodig shoppen. Wel zijn we elke dag heerlijk buiten en genieten! Een anders dan anders vakantie? In bepaalde zin wel…m aar evengoed is het fijn om hier te zijn

 400. paul albers schreef:

  Is er een reden waarom Bas-Rhin als enige departement wel een code rood in Frankrijk heeft maar geen code oranje krijgt van Nederland? Bas Rhin kreeg zondag een code rood met 5 anderen. Die anderen hebben sinds gistren code oranje. Bas Rhin niet…. Misschien omdat het EU parlement in Straatsburg moet vergaderen? Iets anders kan ik me niet bedenken.

 401. Fenja Sepers schreef:

  Weet iemand of je nog steeds op Bordeaux kunt vliegen en vanaf daar een auto huren en meteen naar het zuiden (en code geel) kunt rijden?

 402. N. Bernard schreef:

  Hallo, wij hebben op 12-9 een burgerlijk huwelijk in Versailles van de zus van mijn man. Hij is getuige van de bruid. Nu is dat departement sinds vannacht ineens oranje gebied geworden en ik vraag me af of we wel moeten gaan. Is het zijn van getuige een noodzakelijkheid? Het is voor ons geen vakantie maar zouden misschien wel in quarantaine moeten? En is dat het waard?

 403. Nicky schreef:

  Hoi Monique, Reims ligt in departement de Marne, dat staat vooralsnog niet op de lijst met rode gebieden van de Franse overheid. Het Nederlandse reisadvies voor dit gebied is geel. Dus in principe kan/mag het…

 404. Caroline schreef:

  Ik ben teruggekomen van een vakantie in de Alpes-Maritimes afgelopen maandag. Op dinsdagavond werd dit gedeelte van Frankrijk ineens oranje. Moet ik nu wel of niet in quarantaine voor 10 dagen?

  • Nicky schreef:

   Hai Caroline, het officiële reisadvies ‘oranje’ voor Soanje en delen van Frankrijk ging pas maandag 24/8 om middernacht in. Naar de letter hoef jij dus niet in quarantaine, maar je kunt zelf het beste inschatten of je risico op besmetting hebt gelopen..

 405. Béatrice van Langenhove schreef:

  AUB KAN ME IEMAND ZEGGEN WELKE KLEUR DE REGIO NICE HEEFT….. AUB…. VOLGENS MIJ GEEL….. NIEMAND WIL ME IETS ZEGGEN….. KAN IK GEWOON EEN B & B BOEKEN EN MET MASKER HET OPENBAAR VERVOER GEBRUIKEN?????

 406. Ronald van den Berg schreef:

  Weet iemand of eigenaren hun B&B mogen aanbieden aan toeristen in een gebied gemarkeerd als code rood (Bouches-du-Rhône)?
  Bouches-du-Rhône is rood gemarkeerd door de Franse overheid en code oranje door Buza.

  Het gaat mij om de Franse regels voor code rood.

 407. Tim schreef:

  Zo blij met deze site!
  Zaterdag gaan we weer naar Frankrijk. We rijden altijd door België. Kan dat nog steeds, ook over de E19 dwars door Antwerpen?

 408. Op dit moment zijn er in Frankrijk, 172,377 inwoners positief getest op corona. 492 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 30,029 overleden in Frankrijk aan corona. Gelukkig zijn er ook al 78,597 corona patiënten hersteld van corona (covid-19).

 409. G.H.Ooms schreef:

  Is er geen up-date?
  2e ronde is nu toch voorbij ( was tot 22e)?

  • Nicky schreef:

   Sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open, staat in bovenstaand artikel. Verder gene verdere versoepeling bekend, maar bijna alles is weer zoals hiervoor in Frankrijk en/of de voorzorgsmaatregelen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland. behalve dat de Franse vaker mondmaskers (moeten) dragen. Dat zal voorlopig nog zo blijven.

 410. Lia schreef:

  Ridwan..ook in Frankrijk geld nog steeds de 1 meter samenleving.
  Die is niet opgeheven hoor!

  De virus is er nog steeds,net zo erg als in maart.
  Alleen door de hygiëne en afstand houden is hij onder controle.
  Fijne vakantie iedereen!
  Wij kunnen niet wachten tot september.

 411. Ron schreef:

  Hallo, wij vertrekken woensdag 19 juni naar ons huis in Frankrijk. Ik weet eigenlijk niet wat ik aan de grens zal tegenkomen. Als iemand maandag de grens passeert, hoor ik graag wat de situatie is. Alvast gedankt.

 412. Sef schreef:

  Dit pokerspel is werkelijk niet te volgen en tenenkrommend. Wij vertrekken 15 juni naar Frankrijk, naar ons eigen huis. Ik heb een Franse minister één en andermaal horen verklaren dat we welkom zijn. Ik hoor berichten van mensen die twee weken geleden al met de auto naar Frankrijk zijn vertrokken. Ze zijn geen enkele grenscontrole tegen gekomen.

 413. Ridwan schreef:

  Volgens mij gunt de Nederlandse overheid het gewoon niet dat we naar het buitenland gaan. Op de website van de Rijksoverheid staat: “Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis”. De default lijkt te zijn: niet op vakantie.

  Het gaat in Frankrijk beter dan verwacht met het indammen van het coronavirus. Misschien gaat Macron zondag wel vertellen dat de regering de versoepelingen wil versnellen.

  13 juli voor mij een vakantie in Parijs. Vrijheid, blijheid en even weg van de 1.5 meter-‘samenleving’!

  Waar in Frankrijk je ook heengaat, veel plezier allemaal met de voorbereiding 🙂

 414. Lia schreef:

  Volgens mij gaat Nederland hier niet over.
  Maar moet Frankrijk beslissen of ze Nederlanders willen toelaten.
  En ze zijn niet zo vlot in Frankrijk.
  Je zou nu toch wel eens willen weten of je maandag de grens over kan.

 415. Marina schreef:

  Ik kon kennelijk niet antwoorden op iemands bericht, daarom even zo:
  Volgens mij kan je 15 juni prima de grens met Frankrijk over, dat heeft de Franse overheid inmiddels meermaals gezegd.
  Het probleem is dat er vanuit Nederland nog geen duidelijkheid is of het reisadvies van oranje naar geel gezet gaat worden vanaf die datum. Dus dit is verzekering technisch gezien het eigen risico als u toch besluit om de 15e naar Frankrijk af te reizen.

 416. Bernard schreef:

  Hoe moeilijk kan het kennelijk zijn om het vertrouwen in Europese overheden te bewaren.
  Waarom al die bureaucratie? Gaat de grens nu open voor Nederlanders op 15 juni of niet…….??

 417. Rick Reiding schreef:

  Misschien vragen naar de bekende weg (ijdele hoop), maar geven de uitlatingen van de staatssecretaris van Frankrijk in de AD ons de ruimte om op 15-6 als toerist Franse de grens over te steken en Frankrijk te betreden (dus ook wanneer het niet gaat om het bereiken van een primaire woning of het uitoefenen van een internationaal beroep en zonder formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’)? Kunnen wij er vanuit gaan dat we op 15-6 het land in mogen?

 418. Marja Harms schreef:

  Wij willen de 15e ook dolgraag naar ons huis in de Auvergne afreizen om de nieuwe vloer in onze cuisine te bekijken. Waar wachten we toch op? Nederland zegt dat Frankrijk eerst de grenzen open moet stellen. Dit gaat de 15e gebeuren voor Schengenlanden, maar Nederland geeft nog steeds geen positief reisadvies.
  Hoe lang wordt ons geduld nog op de proef gesteld.

 419. Luuk schreef:

  Wanneer komt er witte rook vwb de 15e? Krijg een beetje kip ei gevoel van het feit dat Nederland wacht op Frankrijk en Frankrijk op Nederland, zijn er al bilaterale afspraken in de maak? Of worden deze nu op EU (schengen) niveau genomen? Wij willen de de 15/16e richting de provence dus de grens MOET open 😉 zsm code geel graag 🙂

 420. Leonard schreef:

  Ik hoop niet dat Rutte c.q. Nederland het reisadvies baseert op fase 2 déconfinement in Frankrijk, die tot 21 juni loopt. Maar het blijft een reisadvies.
  Wij willen graag 15 juni naar onze fermette in Hauts-de-France, waar medio april werd ingebroken.
  De Belgische grens vanuit Nederland is dan opengesteld. Frankrijk laat Belgen vanaf 15 juni ook toe.
  Zouden de Fransen dan Nederlanders aan de grens tegenhouden?

  • Nicky schreef:

   Hai Leonard, we verwachten dat er volgende week nu echt duidelijkheid komt.; De Europese ministers hebben vrijdag samen overlegd, Fr schijnt nog steeds 15 juni als streefdatum genoemd te hebben voor Schengenlanden..

 421. Nina schreef:

  Wanneer is de volgende persconferentie? Dan zal er toch wel duidelijkheid komen?
  Mag je via Duitsland wel Frankrijk binnen de 15e juni?
  Bedankt voor je reactie.

 422. Reeuwert Tromp schreef:

  Ik begin het gevoel te krijgen, dat er door Rutte een spelletje wordt gespeeld. Ben bang dat hij een verborgen agenda heeft om te proberen te voorkomen dat mensen naar Frankrijk gaan. Wat zou het geweldig zijn, als het hem lukt om de mensen hier te houden. Dan spekt dat in ieder geval de kas van de Nederlandse toeristenindustrie. Dat kun je natuurlijk niet hardop zeggen, dus laat je nog steeds in het midden of we nu wel of niet naar Frankrijk kunnen. Laten we dus op onze hoede zijn, want ik wil wel naar Frankrijk, al moet ik er voor om rijden.

 423. Rick Reiding schreef:

  Frankrijk opent de grenzen vanaf 15-6 o.a. mits het ander land dit vice versa ook doet (zo staat het hierboven vrij vertaald). Nu hoor ik net Rutte vanavond op 3-6 zeggen dat (ingaande 15-6) alle Europeanen welkom zijn in Nederland uitgezonderd Zweden en van VK. Waarom noemt Rutte Frankrijk dan niet onder de landen waar vanaf 15-6 gereisd kan worden, maar ergens tussen 15-6 en 1-7? Ik vraag dit omdat ik een AirBnB heb geboekt in Frankrijk vanaf 16-6.

  • Nicky schreef:

   Zeer verwarrend, we zijn het met je eens Rick. we hebben geprobeerd een en ander uit te leggen, zie bovenaan het artikel. Het terughoudende bericht van Rutte van gister betekent helaas dat er nog steeds geen zekerheid is voor 15 juni… Maar beide landen hebben ‘hoop’ en ‘intentie’ uitgesproken, dus we blijven duimen dat er voor die datum volledige helderheid komt.

 424. Bob schreef:

  Goedemiddag,

  Weet iemand of je vanaf 15 juni een vakantiehuisje met 8 vrienden kan huren? Die vrienden vormen natuurlijk geen huishouden en 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk als je een week met z’n allen op vakantie gaat. Ik ben benieuwd!

 425. Lia schreef:

  Sorry,maar weer typische Nederlands om te zeuren over een paar €
  Dit is pure overmacht,niemand zit hierop te wachten.
  Het is niet zo dat Frankrijk gewoon maar de grens dicht houd.
  Ook wij zouden nu lekker in Frankrijk moeten zitten.
  Maar helaas.
  Wij moeten nu wachten tot we in september weer op vakantie kunnen.
  Wees blij dat je nog gezond bent.
  En weinig last hebt gehad van onze lockdown.
  We zijn zo vrij geweest,vergeleken bij de Fransen.

 426. Richard schreef:

  Weet iemand wat de regels/richtlijnen zijn voor het reizen met de auto in Frankrijk? Ik bedoel dan o.a., met hoeveel personen mag je in de auto zitten?; mag je personen meenemen die niet tot je huishouden behoren?; Zo ja, zijn dan mondkapjes verplicht omdat de 1m regel niet kan worden aangehouden? Ik ben benieuwd, ik kan er namelijk nog niets over vinden.

 427. Emerald schreef:

  Waar de 1 meter afstand niet gehouden kan worden zijn mondkapjes verlicht. Maar ik zag zojuist een filmpje van een bedrijf waar je kano’s kan huren in zuid frankrijk en ik zag iedereen daar met een mondkapje op. Ook is het mij niet duidelijk of je mondkapjes moet dragen op een terras of op campings. Ik wil dit wel graag weten want als de beperkingen meer zijn dan in Nederland dan is mijn vakantiegevoel weg en beter om daar niet naartoe te gaan.

  • Nicky schreef:

   Hai Emerald, het aantal plekken waar een mondkapje verplicht zal zijn in Frankrijk is zeer beperkt en het geldt bijna alleen voor binnenruimtes. In de OV is zeker, in sommige winkels ook. Over campings zijn de details nog niet bekend, maar wij proberen voor a.s. zondag zo veel mogelijk op een rijtje te krijgen > dat zetten we in een nieuw/apart artikel, dus kijk die dag op onze homepage.

 428. m. martina schreef:

  Weet iemand of het nu dus ook mogelijk is naar het eiland Lá Réunion af te reizen? Aangezien het deel uitmaakt van Frankrijk lijkt het mij van wel, maar ik zou het graag meer zekerheid hebben.
  Dankjewel!

 429. Ad schreef:

  Dag S. Visser
  Je schreef: “Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.”
  Ik sluit me daar graag bij aan.
  Vandaag heb ik wel een briefje naar de ambassade gestuurd dat ik teleurgesteld ben. De grenzen gaan op zijn vroegst op 15 juni open, terwijl ik hoopte – omdat er al wat geruchten gingen- dat we op 8 juni naar Zuid Frankrijk konden. Ik schreef dat ik het niet erg vind om een zomervakantie over te slaan vanwege de Corona risico’s , maar wel jammer dat het noodzakelijke onderhoud er nu niet van komt. Ik denk dat dit ook is wat bij veel mensen speelt.. reparaties, grasland, tuinonderhoud, mogelijke lekkage, sceptic tank plaatsen, …
  .. en volgens mij is het momenteel ook een beetje de bureaucratie waardoor het vertraagt, want om een regeling te maken die hier aan tegemoet komt ( ‘er noodzakelijke reis van kunnen maken als er onderhoud gepleegd moet worden’) lijkt me niet zo lastig.. ook niet als de Europese landen dat samen willen of moeten afspreken..

 430. Ad schreef:

  Dag Marja
  Ik ben op zoek gegaan naar deze petitie.
  Waar staat ie?
  “Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.”

 431. Will schreef:

  Ik ben 74 jaar en wij moeten als ouderen in Nederland thuisblijven en mogen alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit.
  Kan ik straks , als de grenzen voor Nederlanders open zijn, ook vrij op vakantie in Frankrijk.

  • Nicky schreef:

   Beste Wil, Er zijn in Frankrijk na 2 juni geen andere regels voor ouderen dan voor de rest van de bevolking. Dus het antwoord is ‘ja’.

 432. Ines schreef:

  Behalve de regio rond Parijs (Ile-de-France) zijn ook de twee overzeese departementen Mayotte en Frans Guyana oranje.

 433. olav schreef:

  Hallo

  Ik woon in Spanje en moet voor een begrafenis naar Nederland (volgende week)
  Kan ik zonder problem Frankrijk door. Ik zie familie omstandigheden niet op het formulier staan

  alvast bedankt

  • Josee schreef:

   Beste Mario, ook dit is aan de hand van een uitspraak gedaan door Staatsecretaris Lemoyne en ook hiervoor geldt: wij wachten nog op een officiële bevestiging hiervan door de regering.

 434. Marja Harms schreef:

  Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.

 435. Jan Jouko Mulder schreef:

  Dag, ik heb een huis in Normandië én zit voor een klein deel in een BV van mijn in Fr. woonachtige broer. Ik wil naar mijn huis en wil zakelijk overleg met mijn broer.
  Ik denk dat ik aan een dag of 10 genoeg heb. Weet iemand of dat kan, maar vooral hoe dat te regelen valt.

 436. Ingrid tromp schreef:

  Goedemorgen

  Ik heb kleding laten maken voor mijn bedrijf zou dit 17 maart ophalen maar ivm corona is dit uitgesteld
  Mag ik inmiddels voor zaken/ handel naar parijs en welke papier3n heb ik nodig

 437. Reeuwert Tromp schreef:

  Vandaag hoorde ik op het NOS-nieuws, dat de Franse regering zinspeelt met de gedachte om buitenlandse toeristen in de zomer niet toe te laten. Als tweede huis-bezitter vind ik dat niet zo’n leuk bericht. Bovendien zie ik mezelf niet als een toerist, maar ik woon gewoon 2 maanden in Frankrijk in mijn eigen huis.
  Is er iemand, die er meer van weet? Heb nu wel de neiging, als de plannen door gaan, om inderdaad de Franse belastingdienst een verzoek te doen toekomen om een deel van de onroerend goed belasting terug te storten, cq te verrekenen. Ook geprobeerd om de Nederlandse ambassade in Parijs te bellen, maar die nemen niet op.

 438. JHE Stoffels schreef:

  Mijn broer woont permanent in Frankrijk en is zeer ernstig ziek. Mag ik voor enkele weken naar Frankrijk om hem bij te staan en te helpen? En zo ja, welk formulier heb ik dan nodig?

  • Josee schreef:

   Het zou moeten vallen onder de uitzonderingsvoorwaarden om naar Frankrijk te reizen en daar dient u het ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ voor in te vullen. Wij raden u echter aan ook te verifiëren bij de Ambassade voor evt aanvullende bewijsdocumenten (Zie telefoonnummer in het artikel)

 439. Van hamme jeanine schreef:

  Ik heb een vriendin die vastzit aan de cote yvoir nml Abidjan maar woonachtig is in Frankrijk,wat kan zij doen om terug naar haar land te gaan….

 440. Agaath schreef:

  Hallo
  Wij wonen permanent in Frankrijk.
  Onze dochter trouwt op 6 juni.
  Ik neem aan dat dit geen urgente reden is om te mogen reizen?

  • Nicky schreef:

   In Frankrijk moeten bruiloften voorlopig nog uitgesteld worden, maar wij durven niet te zeggen, of je om die reden Frankrijk mag verlaten om naar NL te gaan.

 441. Reeuwert schreef:

  Ja, wij hebben ook een huis in Frankrijk en balen er van dat we er nu niet heen kunnen. Hoewel goede hoop hebben we dat de situatie zal veranderen, afgaande op de discussies over “open grenzen”, zowel in Frankrijk en Duitsland.
  Wat betreft de taxe d’habitation” zou je kunnen proberen om contact met de belastingdienst op te nemen . Wij hebben daar al eens succes mee gehad in een ander verband, maar wellicht doen we het ook nu weer.
  Overigens dit zal nu ook gelden voor de Fransen zelf met een tweede huis. Voor het eerste huis wordt de taxe d’habitation afgebouwd, maar dit geldt niet voor een tweede huis.

 442. Ton schreef:

  kan ik ergens een lijst vinden van hotels die open zijn langs de snel weg richting nederland van uit spanje

 443. Nicolas schreef:

  Wij wonen permanent in Frankrijk en hebben vorig jaar een “voorlopige koopakte”getekend voor een woning in Nederland voor. permanente bewoning. Het transport moest op 1 mei plaatsvinden maar toen konden wij niet reizen.De druk van verkopers wordt hoog en dus willen we, per auto, rechtstreeks naar Nederland om de akte te tekenen. Mi.i. is dit een “convocation administrative” Klopt dit?

 444. ed peeren schreef:

  Toch nog een reactie op enkele reacties met betrekking tot een mogelijk reisverbod als je oa een huis in frankrijk hebt, Ik vind vooral dat we Europeanen zijn en het is weer treurig dat ieder land nu op nationalisme terug valt. Ik voel mij geen gast in frankrijk, en vind dat je je overal goed moet gedragen. Toevallig draag je met belasting bij aan het systeem en vind ik een reisverbod alleen acceptabel als dat ook na 15 juni voor de fransen geld. Anders ga je wel heel makkelijk aan een gelijkheidsbeginsel [dus discriminatie] voorbij. Deze crisis maakt helaas weer heel duidelijk hoever we nog van een Europa af zijn . Hiernaast super bedankt voor het heldere artikel omtrent de mogelijkheden ..Lof voor de samenstellers omtrent de snelle en goede informatie

 445. J.Fortuijn schreef:

  Onze dochter in zuid Frankrijk (Perpignan) gaat verhuizen ze blijft in Perpignan wonen.
  Mijn vraag is zou ik vanuit Nederland daar spulletjes heen mogen brengen? Ik blijf in haar huis slapen dus alleen brengen en 1 of 2 dagen klussen en dan weer direct terug zonder onderweg
  te stoppen hooguit sanitaire stop.
  Zou dat mogen en zo ja wat heb ik nodig aan formulieren.

 446. Maria Ebben schreef:

  Dank je wel voor de heldere samenvatting van het ‘plan de déconfinement’. Ik heb premier Edouard Philippe en zijn collega’s zelf gevolgd, maar het is wel heel veel informatie! Heel fijn om het nu op het gemak in het Nederlands na te kunnen lezen.

 447. Sjoerd schreef:

  Als ik het goed begrijp blijven de grenzen dus dicht tot 15 juni voor niet noodzakelijke reizen?

 448. Mario van Gend schreef:

  Leuk zo’n reactie, maar wij hebben er een flink bedrag voor betaald, het is onze eigendom en wij betalen jaarlijks ook flinke bedragen om er te mogen “ gasten”

  Het is toch een beetje vreemd dat je NIET naar je eigen woning mag!

  Dat u het niet erg vindt, prima, maar svp niet in mijn portemonnee kijken!

 449. s. visser schreef:

  Ik lees een aantal vragen en kan het niet laten hier een reactie op te geven.
  Plaatsvervangende schaamte komt bij mij naar boven tijdens het lezen hiervan.

  Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.
  Dat Frankrijk het mogelijk maakt om een deel van het jaar in hun prachtige land te mogen verblijven is een groot goed. Wij zijn er te gast!

  We verkeren in een bizarre tijd waarin heel veel mensen in een verschrikkelijke situatie verkeren.

  En u vraagt of u geld terug kunt krijgen, wel kunt vissen , etc.

  Misschien even nadenken hierover ….

 450. Mario van Gend schreef:

  Wij zitten met hetzelfde probleem als Marja Harms.
  Wij hebben ook een tweede woning in Frankrijk en een losstaande Gite die wij willen klaar maken voor de verhuur, plus al het tuinonderhoud natuurlijk, ruim één hectare!
  Het zwembad kan gaan overlopen met dramatische gevolgen!!
  Kunnen wij geen belasting terug vragen omdat wij geen gebruik kunnen maken van de woningen?

  Dit begint echt wel dramatisch te worden!!

 451. ed peeren schreef:

  Ook wij hebben een huis in soulac sur mer [alantique bij Bordeaux] geen vakantiepark of zo.. Ik betaal € 2000 aan tax hiervoor . Zouden er mogelijkheden zijn om een deel terug te krijgen aangezien de overheid mij verbied er heen te gaan, terwijl ik weet dat div. fransen wel naar hun 2. huis gaan of al zijn.. Ik hoop wel dat het na 2 juni mogelijk zal zijn..

 452. natasja schreef:

  wij willen vanaf 25 juli naar frankrijk voor onze vakantie maar ik ben bang of is der nog een super klein beetje hoop we hebben namelijk voor dat heel dit begon al nederlandse camping besproken in frankrijk

  • Josee schreef:

   Beste Natasja, daar is nu nog niets over te zeggen, want de regering heeft nog geen uitspraken gedaan over reizen in/naar Frankrijk. Als dat er komt, zullen wij het in dit artikel opnemen. Let op: verwar de noodtoestand tot 24 juli niet met een reisverbod, dat zijn 2 verschillende zaken!

 453. Marja Harms schreef:

  Wij hebben een 2e huis in de Auvergne. Deze week wordt onze vloer in de keuken geegaliseerd en pvc laminaat gelegd. Wij kunnen het resultaat niet zien voordat wij de rekening betalen en krijgen dus foto’s toegestuurd.
  Ik hoop echt dat na volgende week de grenzen voor mensen met een 2e huis opengaan. Wij zijn geen gewone recreanten/vakantiegangers.
  Wij betalen belasting en willen onze tuinen en huizen onderhouden. Is het niet mogelijk om als groep hierin iets te doen om een vrijbrief te krijgen om in Frankrijk te reizen en te verblijven?

 454. Frans. Stok schreef:

  Onze wagen moet naar de keuring mogen wij deze gaan halen in ons tweede verblijf in frankrijk

 455. Josee schreef:

  Beste Sandra, als dit puur voor recreatieve doeleinden is dan raden we aan de informatie even af te wachten over versoepeling reisbeleid.

 456. Freddy Verleye schreef:

  Hallo

  Nu pas de website: Frankrijk.nl gevonden… tof

  Als Belg val ik dus niet onder de regel die misschien op 4 mei zal bekendgemaakt worden… Belgen moeten langer in hun “kot” blijven dan de Nederlanders. Benelux en Europa?

  Afwachten voor ons?

 457. Monika Klinge schreef:

  Beste Jose,

  waar kan ik informatie vinden over de gang van zaken in de Franse jachthavens? En of er uit gevaren mag worden. Wij hebben namelijk een catamaran besteld in La Rochelle die 11 mei kan wordt opgeleverd en naar Nederland moet worden gezeild. kun jij mij helpen aan informatie of zoiets al mogelijk is? Het gaat om een zakelijke reis aangezien wij de Catamaran gekocht hebben voor verhuur in Nederland. Hoor graag van je

 458. Erik Verveld schreef:

  Ook na de rede van de premier eerder vandaag blijft er onduidelijkheid over de periode na 11 mei. Veel van de vragen van Nederlanders en bezoekers van deze site gaan over de mogelijkheid om zich binnen Frankrijk te begeven en daar te verplaatsen.
  De premier zei vandaag over dit specifieke onderwerp (beperking van vrijheid van verplaatsing) dat er nog deze week een wetsvoorstel zal komen waarin een wettelijke basis wordt gelegd voor het beperken van verplaatsingen over grotere afstanden binnen Frankrijk. Hij zei daarover: Tijdens de opsluitingsperiode was het mogelijk om deze bewegingen te beperken binnen het algemene kader van de wet van 23 maart. Dit is niet meer mogelijk zodra de confinement is opgeheven. Willen we voorkomen dat de viruscirculatie in voorheen beschermde gebieden versnelt, dan zullen we deze mogelijkheid tot verplaatsing in ieder geval in eerste instantie moeten beperken. Over deze twee onderwerpen, en over enkele andere, zal er dus wetgeving moeten komen. Ik zal het Parlement binnenkort voorstellen een wet goed te keuren die, naast de verlenging van de noodtoestand tot 23 mei, misschien tot 23 juli, de uitvoering van de maatregelen ter ondersteuning van van deconfinement toestaat.
  Het ontwerp wordt zaterdag ter behandeling voorgelegd aan de Ministerraad en volgende week aan de Senaat en de Nationale Assemblee.
  Zodra de tekst van die wet bekend is, weten we meer over de mogelijkheden om binnen Frankrijk te reizen vanaf 11 mei.

 459. Gré van der Loos schreef:

  Goedenavond Ons 2e huis in Haute Saone staat te koop, op 19 mei zijn er een aantal bezichtigingen gepland. Omdat we sinds februari niet meer geweest zijn willen we ons huis en tuin ´aan kant maken´ vóór de bezichtigingen. Onze makelaar wil ook graag dat we er zelf zijn, mogelijk om ook een voorlopig koopcontract te kunnen tekenen. Is dit een gegronde reden om naar Frankrijk te kunnen reizen?

  • Nicky schreef:

   Beste Gré, Dat klinkt als een geldige (want ‘dwingende’) reden, maar zeker weten doen we het niet: de Franse overheid heeft nog geen details gegeven over bezoek door buitenlanders aan Frankrijk na 11 mei. Tot 11 mei gelden de voorwaarden uit dit formulier:
   file:///Users/nickybouwmeester/Downloads/07-04-20-Attestation-etranger-metropole-FR.pdf

 460. Johan Groenewoud schreef:

  Onder het kopje “Waar vind je actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?” wordt gesproken over de nieuwssite France24, met daarbij de opmerking “(als je Frans spreekt)”, maar die site is er ook in het Engels: https://www.france24.com/en/.
  Dat geldt trouwens ook voor de tv-zender met dezelfde naam: ook in het Frans en Engels.

 461. Met veel plezier lees ik altijd de artikelen, zelfs nu we al een aantal jaren zelf een hotel in de Creuse (Limousin) hebben. Daarom wil ik graag een kleine correctie geven op dit artikel: hotels, gites en chambres d’hôtes zijn niet verplicht om te sluiten. Zoals juist vermeld in uw update mag er echter geen ontbijt geserveerd worden in een gemeenschappelijke ruimte, wel als roomservice. Er zijn echter veel hotels gesloten omdat personeel op deeltijdwerkloosheid is gestuurd.

  • Nicky schreef:

   Lisette, merci, we hebben het iets aangepast en (hopelijk) iets duidelijker opgeschreven. In praktijk zijn de meeste hotels dicht inderdaad en diverse departementen langs de Atlantische kust hebben alle toeristische accommodaties gesloten tot 11 mei.

 462. nescio schreef:

  Hallo Josee,
  Ja dat weet ik en de papieren zijn op orde. Ik vroeg me alleen af of we elke grensovergang kunnen gebruiken of dat er bepaalde overgangen geblokkeerd zijn met containers o.i.d.

 463. Nescio schreef:

  Zijn er grenzen in Frankrijk fysiek gesloten? Dus echt geblokkeerd? Wij gaan terug naar Portugal (ons primair huis) en willen bij Rocroi de grens overgaan, kan dit?

  • Josee schreef:

   Vooralsnog zijn de Franse/Belgische grenzen gesloten en kunt u alleen met de benodigde formulieren (zie artikel) door Frankrijk reizen. Zie ook de informatie in ons artikel.

 464. Vilters Patricia schreef:

  ik had begin van het jaar Disneyland geboekt voor 22 mei tot 24 mei en de treintickets via sncf. maar voor disneyland zijn de tickets omgeboekt naar 2021 maar voor de treintickets kan ik niet kosteloos annuleren.
  wie weet meer info??

 465. Lia schreef:

  Wie weet of wij 21 mei naar ons vakantiehuis kunnen gaan?
  Gaat de grens voor toeristen open na 11 mei?
  Weet wel dat voor niet schengelanden de grens wel gesloten blijft na 11 mei.

 466. R. Kaper schreef:

  Ik heb hout nodig voor de kachel. Valt dit onder eerste levensbehoeften en mag ik dat dan bij een houtboer ophalen?

  • Nicky schreef:

   Dat lijkt ons wel, maar houtleverancier staat niet specifiek genoemd bij de winkels die nog open mogen blijven we hebben gekeken. Maar een quincaillerie (huishoudwinkel) wel, dus dat wijst de goede kant op..

 467. Fred van Vliet schreef:

  Goedemorgen ,
  Volgens andere nieuwsmedia zijn openbare gelegenheden, bars, restaurants, bioscopen enz. gesloten zijn tot half juli.
  Is dit waar of niet waar !!

 468. Joan de Bont schreef:

  Wij hebben een tweede huisje in Montfaucon, nabij Verdun. Wij zijn nu in Nederland.
  Een paar weken geleden hebben we in ons Franse huis door de storm schade gekregen aan het dak. De verzekering aldaar heeft al toestemming gegeven het te laten repareren, en ook hebben we al een afspraak met de reparateur dat hij het in april kan repareren.
  Is dat een geldige reden om naar ons huis te gaan zodat de schade hersteld kan worden? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 469. Brinkmann schreef:

  Wij kunnen niet naar ons tweede huis in Pas de Calais en vragen ons af wanneer dat weer kan

  • Josee schreef:

   Dat kan pas weer als in/uit- en doorreisverbod naar Frankrijk en overige persoonsrestricties in Frankrijk worden versoepeld. We houden dat in onze update bij.

 470. Nathalie schreef:

  I.v.m de vraag van A. Versloot. Wij wilden ook vanaf mei naar frankrijk, ons hotel heeft ivm corona besloten dat de overnachtingen in mei kunnen worden uitgesteld en dat deze dan tot december kunnen worden verplaatst onder dezelfde conditie. Misschien een idee om na te vragen?

 471. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 472. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 473. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 474. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 475. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 476. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 477. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 478. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 479. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *