frankrijk.nl

De Mimosaroute in de Provence

Tussen januari en eind maart kleurt de Côte d’Azur geel door de mimosa! Tussen Bormes-les-Mimosas en parfumstad Grasse voert een route van 130 kilometer langs de mooiste bloeiplekken. Christine reed een deel van deze Route du Mimosa en doet verslag.

Het middeleeuwse dorp Bormes-les-Mimosas is tegen een heuvel gebouwd. Via een kronkelweg kom je aan bij het autovrije plaatsje. Bij binnenkomst vallen meteen de vele verschillende soorten planten langs de weg op. Wel 22 tuinmannen en -vrouwen onderhouden hier de plantsoenen en ook de bewoners maken zichtbaar werk van hun privé-tuinen. Auto’s en campers kun je aan de rand van het dorp gratis parkeren op Place Saint-Francois. Op een paar minuten lopen van de parkeerplaats ligt het Office de Tourisme. Daar hebben ze een plattegrond met een wandeling door het dorp.

Bormes-les-Mimosas Provence

Wandeling door het dorp

De kaart geeft een korte uitleg van de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg. Zo is er het dakterras van het Maison des Associations, vanwaar je een magistraal uitzicht hebt op het oude dorp. En Place de l’Isclou d’Amour, een romantisch pleintje met een fontein omgeven door prachtige bloemen. Op de top van de berg staat het Château des Seigneurs de Fos, een oud kasteel dat tegenwoordig privé-bezit is van een Parijse familie en niet open is voor publiek. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de gemeente van Bormes, de haven en de kust. In de verte kun je de eilanden van Hyères zien liggen: Le Levant, Port-Cros en Porquerolles. Wat je verder absoluut moet doen is een wandeling maken door het Parc Gonzalez. In deze botanische tuin van 2400 m2 zie je Australische bloemen en planten, waaronder vele soorten mimosa.

Parc Gonzalez in Bormes-les-Mimosas

Bekende mimosakweker

Net buiten Bormes-les-Mimosas kun je langs bij de bekendste mimosakweker van Frankrijk. Pepinières Cavatore heeft meer dan 200 soorten mimosa. Julien Cavatore (36 jaar) nam het tuincentrum van zijn vader over en breidde het bedrijf verder uit. Hij levert inmiddels mimosaplanten door heel Europa. Toen Julien 20 was, stuurde zijn vader hem naar Australië om Engels te leren. Hij keerde een paar keer terug om nog meer over mimosa te weten te komen. Julien: “Mimosa is de Europese naam voor acacia. De eerste zaadjes en mimosa-planten werden in de 19e eeuw door Engelsen vanuit Australië naar Frankrijk meegenomen. Aan de Côte d’Azur zijn de omstandigheden en het klimaat ideaal voor mimosa. De plant doet het niet goed op kalkhoudende grond.”

Route de la Mimosa kweker

Zuid-Frans parfum

De geur van mimosa is zoet en houdt het midden tussen jasmijn en honing. Maar er zijn slechts drie soorten mimosa die je goed ruikt en die gebruikt worden in de parfumindustrie. De Acacia Farnesiana is er een van. De aromatische olie van deze mimosasoort zit in bekende parfums als Amarige van Givenchy en Paris van Yves Saint-Laurent. “Net zoals een olijfboom of oleander kun je een mimosaboom prima in een pot laten groeien,” vertelt Julien. Ook in Nederland! Elke soort is anders. De bloemen zijn verschillend van kleur en vorm en het gebladerte varieert van naald tot blad. Wie nog meer wil weten over mimosa moet vooral even gaan kijken in de kassen van Cavatore. Op weekdagen en op zaterdagochtend kun je een bezoek brengen aan zijn kassen.

kustweg Cote d'AzurKustweg richting Rayol-Canadel-sur-Mer

Domaine du Rayol

Een ander hoogtepunt van de mimosaroute is het beschermd natuurgebied Domaine du Rayol. Dit prachtige park ligt tussen Le Lavandou en Saint-Tropez. Je komt er via een kustweg met fantastische vergezichten, een cadeautje! Domaine du Rayol is een grote mediterrane tuin opgedeeld in 10 verschillende landschappen. Je wandelt van het subtropische Azië, naar Zuid-Afrika of Chili. Het is werkelijk fascinerend hoe deze botanische tuin is aangelegd. Tegen de duinen aan, met 5 kilometer aan wandelpaadjes die je van het ene landschap naar het andere brengen.

Daomine du Rayol prachtig tuin Zuid-FrankrijkDomaine du Rayol

50 soorten mimosa

In januari en februari staat de mimosa in volle bloei in het landschap van Australië. Er zijn zo’n 50 verschillende soorten mimosa te ontdekken. Op vrijdagen worden speciale mimosa-rondleidingen gegeven. Zelf er doorheen lopen met een audiotour is ook zeer aan te bevelen. Onderaan het park ligt het Maison de la Plage waar je even kunt gaan zitten om turend over de zee om alle opgedane indrukken te verwerken. Een meditatief moment. Wat is de natuur toch mooi!

Domaine du Rayol uitzicht op zeeUitzicht vanaf Domaine du Rayol

Adresjes langs La Route du Mimosa

Ondanks de inspanningen van de lokale toeristenbureaus om de Mimosaroute te promoten zijn veel restaurants en hotels gesloten in januari en februari. Zoek dus niet op de bonnefooi naar een hotel, maar reserveer van tevoren. Je vindt adressen in de gids La Route du Mimosa die je bij de plaatselijke Offices du Tourisme kunt halen en op de website www.routedumimosa.com. Zie ook dit mooie filmpje van de route.

leuk restaurant in Bormes-les-MimosasLe Zèbre, leuk restauranttje in Bormes-les-Mimosas

In Bormes-les-Mimosas kun je prima slapen en eten bij l’Hostellerie du Cigalou, een klein dorpshotel gerund door de zussen Delphine en Fanny Brehert. Een absolute aanrader is verder restaurant Le Zèbre Vert, waar alleen gekookt wordt met biologische en lokale seizoensproducten. Dit duurzame restaurant net buiten het dorp is in 2019 opgezet door de Belg Thierry Privé en zijn Franse vrouw. Het biedt ruime keuze aan vegetarische en vegan-gerechten die creatief, smaakvol en bijzonder is. Zo kun je kiezen voor een Bowl d’hiver, een kom met op verschillende manieren bereide groentes, of een risotto de lentilles (risotto van linzen).

Mimosa-route Zuid-Frankrijk Provence

Nog 115 kilometer te gaan

De Mimosaroute voert verder langs de kust via Sainte-Maxime, Saint-Raphael, Mandelieu-la-Napoule, Tanneron, Pegomas en stopt in Grasse. Elk dorp langs de route heeft een park, botanische tuin, een festival of corso, een mimosakwekerij of bloemist waar je mimosa vindt. Om alle plaatsen langs de route te bezoeken moet je zeker een week uit trekken. Maar je kunt ook alleen een paar hoogtepunten meepakken, zoals ik heb gedaan. Twee dagen in de omgeving van Bormes-les-Mimosas geeft energie en inspiratie voor tien!

Meer informatie: www.bormeslesmimosas.com en www.routedumimosa.com 

Bormes-les-Mimosas Provence Fete du Mimosa

La Fête du Mimosa

Bormes-les-Mimosas en diverse andere steden aan de Côte d’Azur vieren half februari een groot feest waarbij de mimosa centraal staat: in 2020 gebeurde dat al voor de 100ste keer! De gele winterbloem is dan te zien op praalwagens en andere versieringen waar al vanaf oktober aan gewerkt wordt. Dit jaar is het mimosafestival van Bormes op 18 en 19 februari 2023.

Christine van der Linden GastbloggerLEES OOK:
De mooiste eilanden van de Côte d’Azur
De bubbelhuizen van Zuid-Frankrijk
Prachtige B&B en luxe boomhut bij Bonnieux

Tekst & beeld: Christine van der Linden Behalve foto’s: OMT Bormes-les-Mimosas, Mrs Schu-UNPL, CC-BY Claude Valette, CC-BY Tosban, Silver Wattle-UNPL.

3 reacties op “De Mimosaroute in de Provence”

 1. nikoleizik schreef:

  Graag zal ik een tweede bericht willen lezen over de “Route du mimosas”
  Meer beschrijvingen van wat te zien, te beleven, te proeven op weg langs de weg van de mimosa

  • Josee schreef:

   Wij hebben deze route nu in vogelvlucht gedaan en enkele tips voor onderweg gemeld, maar niets let u om zelf op ontdekkingstocht te gaan en ons uw hoogtepunten door te geven!

 2. Wat leuk, Christine, fijn om eens te doen met de boys.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *