frankrijk.nl

8 mooie stille vakantiestreken in Frankrijk

Op zoek naar een vakantiebestemming waar het lekker rustig is? Dit zijn 8 authentieke gebieden in Frankrijk met veel natuur. Voor wie graag wegblijft bij de massa en liever kiest voor groen en gemoedelijk.

1. Corrèze en de Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine)

Helemaal tot rust komen is makkelijk in de Corrèze, een gebied met de sfeer van het Franse platteland van 30 of 40 jaar geleden. In het noordoosten van dit departement in de Limousin liggen de bossen van het hoge Plateau de Millevaches. In het westen voeren slingerende landwegen door een kalm en heuvelachtig platteland, met mooie dorpjes zoals Collonges-la-Rouge en Turenne.

Correze Creuse plattteland van de imousin Midden-Frankrijk

De Corrèze behoorde tot de regio Limousin (tegenwoordig deel van ‘Nouvelle-Aquitaine), net als buurdepartement de Creuse. Ook dat departement is een mooi groen en authentiek ruraal gebied. De Creuse heeft een coulisselandschap met heggen en eiken tussen kleine percelen waarop Limousin- en Charolais-runderen grazen. Prachtig landschap en schone lucht, want de Creuse heeft geen fabrieken.

Niet missen: de mooie natuur, pittoreske dorpen als Collonges-la-Rouge, Turrenne, Beaulieu-sur-Dordogne en Ségur-le-Château, het kasteel van Madame de Pompadour, de zondagmarkt van Objat, de zaterdagmarkt van Brive-la-Gaillarde, het curieuze Musée de Jacques Chirac en clafoutis, hét nagerecht in de Limousin.

Slaaptips: In het charmante Beaulieu-sur-Dordogne ligt een mooie natuurcamping van Huttopia, direct aan de oever de Dordogne. In dat plaatsje vind je ook Le Grand Hotel Turenne, een authentiek hotel met zachte prijzen.  Verder is Domaine des Jarasses een heel relaxte familiecamping met veel glamping op een uitgestrekt domein aan de rand van een riviertje. Terwijl je net buiten het departement de Creuse (in het zuiden van de Haute-Vienne) compleet tot rust kunt komen in en de mooie vakantiehuizen van Lys d’Avril, in een oude boerderij niet ver van Limoges.

dorp Segur-le-Chateau in de Correze LimousinSégur-le-Château in de Corrèze

Lees ook: Gezellig vakantiedomein in de landelijke Vienne

2. Aude (Languedoc-Roussillon/Occitanië)

Katharenkastelen, ruige natuur, uitgestrekte wijngaarden en de Middellandse zee. Ondanks bekende plekken als Carcassonne en het Canal du Midi is de Aude het rustigste deel van de vroegere regio Languedoc-Roussillon. Dat geldt niet alleen voor het stille achterland van de Aude, maar zelfs voor het strookje kust van dit departement, omdat dat voor een groot deel uit beschermd natuurgebied bestaat (La Clape).

Aude: onbekende vakantiestreek in Frankrijk
Niet missen: de katharenkastelen (o.a. Peyrepertuse en Puilaurens), Abbaye de Fontfroide, wandelen in het gebergte van La Clape (bij Narbonne), het Canal du Midi, Carcassonne, boekendorp Montolieu, havenplaatsje Gruissan, cassoulet. Meer info: audetourisme.com

Slaaptips: Zonder kinderen? Dit prachtige appartement met uitzicht op de Pyreneeën (van de Nederlandse Marja) is top! Voor gezinnen zijn Domaine des Agnelles, hippe appartementen en B&B-kamers in een mooi herenhuis met zwembad, en Domaine en Birbès, een Nederlands vakantiedomein met mooie gîtes, grote aanraders.

Aude GruissanGruissan

Lees ook: Leuke vakantiehuizen in Frankrijk

3. Lot (Midi-Pyrénées/Occitanië)

De Lot heeft indrukwekkende sterrenhemels omdat deze streek nog écht donker wordt ’s nachts, dankzij het gebrek aan grote autowegen en steden (behalve provincieplaatsje Cahors dan). Ook vind je hier prachtig platteland en de romantische rotsen van de Causses du Quercy, waarin de rivier de Lot een diepe kloof heeft gesleten. Op de hoge kliffen boven het water pronken kastelen en dorpen, zoals het adembenemende Saint-Cirq-Lapopie. Het gebied heeft bovendien veel prehistorische grotten en dolmen. En de streekmarkten zijn er heel sfeervol, zoals bijvoorbeeld die in Figeac.

Lot Saint-Cirq Lapopie
Niet missen: Saint-Cirq-Lapopie, Puy-l’Eveque, Figeac, grotten Pech-Merle en Gouffre de Padirac, bedevaartsoord Rocamadour, de stad Cahors, Musée Zadkine in Les Arques, confit de canard. 

Slaaptips: huur een van de supermooie cottages/vakantiehuizen in de Lot van een Nederlands stel met veel smaak. Met jonge kinderen op vakantie? Dan is het Nederlandse vakantiedomein Les Escaliers de la Combe een grote aanrader. Of ontdek de prachtige boomhut in de tuin van kasteel-hotel Cantecor en via Airbnb: modern houten huis met zwembad midden in de bossen.

Cahors markt

Lees ook: kleinschalige vakantiedomeinen voor gezinnen in Zuid-Frankrijk

4. Queyras (Hautes-Alpes/Provence)

Queyras is een nog zo’n dunbevolkte en authentieke streek, dit keer aan de oostkant van Frankrijk, tussen Briançon en de Italiaanse grens. De Queyras is een beschermd berggebied met aardige bergdorpen zoals Saint-Véran en Montbardon, die in een vallei met weilanden, bossen en velden vol alpenbloemen liggen. Geweldig gebied voor een wandelvakantie, want de Tour de Queyras (GR58) is een van de allermooiste langeafstandspaden van Frankrijk. Mooi wandelen kun je ook in het nabijgelegen Parc national des Ecrins (20 km vanaf de Queyras, op de grens Hautes-Alpes/Isère). Dit wat ruigere berglandschap heeft veel gletsjers en grotten, wat het een ideaal gebied maakt voor diverse buitensporten. Via het bedrijfje van de Engelse Sally, kun je meerdere sportieve activiteiten combineren in één vakantie in de fotogenieke vallei van Champsauer.

Queyras vakantiestreek Frankrijk - Saint Veran Ezel
Niet missen: Saint-Véran, Montbardon, wandel- en ezeltochten door de Queyras, Col d’Izoard (bergpas van 2360 meter, panorama over de toppen van de Queyras), Château-Queyras en een bezoek aan het versterkte Briançon, de hoogste stad van Europa, Parc national des Ecrins, beschermd berggebied. Meer info: queyras-montagne.com

Slaaptips: Camping Huttopia Vallouise (foto onder), een camping met een prachtig uitzicht op de bergen in het Parc naturel des Ecrins, Alta Peyra Hotel, viersterren-luxe midden in de natuur in de Queyras.

Huttopia campings met uitzicht

Lees ook: Actieve natuurvakanties met kinderen (wandelen, fietsen en meer)

5. Charente (Poitou-Charentes/Nouvelle Aquitaine)

Terwijl de kust van buurdepartment Charente-Maritime ‘s zomers heel veel strandliefhebbers trekt, ligt het binnenland van de Charente er zelfs in het hoogseizoen verrukkelijk rustig bij. Door het gebrek aan grote toeristische trekpleisters is deze heuvelachtige streek nog onbedorven en landelijk, vol weilanden met roodbruine koeien, enkel onderbroken door boerderijen, bossen, oude wasplaatsen, meren en stroompjes. En er zijn ook culturele verrassingen, want zelfs enkele van de kleinste dorpen van de Charente hebben nog een mooi romaans kerkje. Aan de westkant van het departement is het land wat vlakker, met wijnstokken op de krijtgrond rond Cognac.

Charente vakantiestreken

Niet missen: romaanse kerken, streekmarkten, Château de La Rochefoucauld, Cognac, de stad Angoulême, het mooie dorpje Aubeterre-sur-Dronne (met een ondergrondse kerk), kanoën op de Tardoire of de Dronne, pineau des Charentes (versterkte aperitiefwijn). Lees ook: 9 dingen die je vooral moet doen in de Charente. Meer info: tourisme.charente-limousine.fr  en sudcharentetourisme.fr

Slaaptips: Domaine de Longeveau, een landgoed met authentieke natuurstenen vakantiehuizen, zwembaden, tennisbanen en een golfbaan, Domaine des Etangs, top-chique landgoed bij Massignac met hotelkamers in mooi oud kasteel en vakantiehuisjes langs een meer, of La Calèche & La Belle Cour vakantiehuizen bij het dorpje Roussines.

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Lees ook: Rustige familiecampings in Frankrijk

6. Sarthe (Pays de la Loire)

Le Mans, dat zegt de meeste mensen wel wat, vanwege die bekende 24-uurs race. Maar waar de stad precies ligt is een tweede. Het antwoord: in de Sarthe, een charmante landelijke streek net ten zuiden van Normandië, in de regio Pays de la Loire. Op 3 uur rijden van Parijs. Je vindt er behalve de mooie oude binnenstad van Le Mans, ook veel fietspaden in de natuur, bossen, kastelen en prachtige dorpjes, zoals Fresnay-sur-Sarthe, Vaas (foto) en La Ferte-Bernard, ookwel Klein-Venetië genoemd. Ten noorden van het departement Sarthe ligt het bosrijke Parc national régional du Perche 

Vaas dorpje aan de Loir in SartheVaas, dorpje aan de Loir

Niet missen: Le Mans (mooie oude binnenstad met kathedraal), Parc national de la Perche, natuurgebied ten noorden van de Sarthe, château du Lude, een Loirekasteel met mooie tuinen, abdij van Solesmes, een benedictijns klooster aan de oever van de Sarthe.

Slaaptips: deze mooie natuurcamping aan het Lac de Sillé en deze charmante B&B achter de kathedraal van Le Mans.

Le Mans Pays de la Loire Sarthe bezienswardighedenLe Mans

7. Ariège (Midi-Pyrénées/Occitanie)

De Ariège is een mooi stil gebied aan de voet van de Pyreneeën, met veel bossen, varens, bergbeekjes, grazende schapen. Van oorsprong is dit een arme agrarische streek dus de Ariège is heel authentiek gebleven. Plaatsjes als Mirepoix, Saint-Lizier en Foix voelen nog echt ouderwets Frans, met romaanse pareltjes, vakwerkhuizen en gemoedelijke markten. Echt een gebied voor wandelaars bovendien, waar je geniet van groene valleien en natuurlijk de Pyreneeën.

Ariege onbekende streken

Niet missen: ruïne van katharenkasteel Montségur, de plaatsjes Mirpoix (vakwerkhuizen) en Saint-Lizier, de grot van Niaux, provinciestad Foix met zijn kasteel, markt en gezellige terrassen, en de ongerepte vallei van Bethmale.

Slaaptips: Het mooie vakantieadres Domaine du Cammazet (NLse eigenaren) met gîtes en lodgetenten, in de buurt van Mirepoix, en in de buurt van Foix ligt Flower Camping l’Arize, over het groene kampeerterrein stroomt een ondiep riviertje.

cammazet-uitzicht-ligging-lodges-2022safaritenten bij Domaine du Cammazet

8. De Cevennen (Lozère/Gard/Occitanië)

De Cevennen, een streek die zowel in de Lozère als een stukje in de Gard ligt, is een goed bewaard geheim onder wandelliefhebbers. In dit middelgebergte (deel van het Massief Centraal) vind je namelijk het Nationaal Park van de Cevennen, het grootste beschermde natuurgebied van Frankrijk. Een prachtig ruig gebied met garrigue en kastanjebossen, en natuurlijk de hoogvlakten van de Lozère, waar oude schaapherderstradities nog altijd het landschap bepalen. Ook de vroegere zijdeproductie heeft een belangrijke rol gespeeld in de sfeer van deze streek, met kleine dorpjes en boerderijen van pierres sèches (gestapelde) natuursteen. In de Causses et les Cevennes vind je bovendien de beroemde Route du Stevenson (GR70): een wandelpad om samen met een muilezel af te leggen (leuk met kinderen).

Cevennen Lozere

Niet missen: Mont Lozère, een van de hoogste bergtoppen van het gebied, en vele andere wandelingen in het Natuurpark van de Cevennen, de stoomtrein vanuit Anduze, de prachtige Gorges du Tarn (tot 500 meter diep en 50 km lang), de 154 menhirs van Cham des Bondons, het middeleeuwse dorpje La Garde-Guérin, de Bambouseraie des Cévennes (bezoektuin met vele bamboesoorten). Meer info: www.visit-occitanie.com

Slaaptips: Camping Huutopia Gorges du Tarn (natuurcamping direct aan de rivier en met prachtig uitzicht op de rivierkloof), het Alice in Wonderland-achtige hotel Château d’Orfeuillette bij La Garde, diverse Airbnb-huizen in de Cevennen.

De Cevennen natuurgebiedprachtige streek

LEES OOK: 
8 redenen voor een bezoek aan de Ariège
De 10 dunbevolkste departementen van Frankrijk
Regionamen in Frankrijk: wat is er in 2016 veranderd?
Special Villas, bijzondere vakantiehuizen in diverse Franse streken
De 10 mooiste plekken in de Lot

Tekst: Nicky Bouwmeester Beelden: Corrèze Collonges-la-Rouge, limousine-koeien, Ségur-le-Château (Depositphotos) Aude Lauragais, Mirepoix, katharenkasteel, Gruissan (Depositphotos) Lot Saint-Cirq-Lapopie, markt (Depositphotos), Cahors markt 5odt-Lot-Tourisme-Loïc-BE), Sarthe Le Mans (Depositphotos) Queyras Saint-Véran (Cc/LenazPic), vallei (CC/Rapahel Vandon), ezel & koe (CC/Lionel Le Guen), rivier (CC/Alain), Charente Aubeterre-sur-Dronne (CC/Patrick Janicek), wijngaarden bij Cognac (CC/fra298), Montbron (CC/Patrick Janicek). Arièege  CC/Pierre G09 (vallei Betmale), CC/JP Tonn (geitje), CC/Pittou2 (Foix), CC/Stephen Colebourne (Mirepoix). Sarthe:/cc Christian Grélard Hoofdfoto: Aude/CC-BY Pom’,

 

5 reacties op “8 mooie stille vakantiestreken in Frankrijk”

 1. Franca schreef:

  In de Charente ga je natuurlijk ook kayakken, kanoën of waterskiën, motorbootjes zonder vaarbewijs huren, etc. op de Charente 🙂 Leuk door een paar sluizen varen, picknick en fles wijn/bubbels mee, genieten van alle flora en fauna, succes verzekerd.
  Ik woon er 16 jaar dus…..

 2. Marc van Bijsterveldt schreef:

  Helemaal eens met mijn naamgenoot. De Cevennen, het grootste Parc National van Frankrijk, ideaal voor liefhebbers van een echte sterrenhemel. De Mont Aigoual en de Mont Lozère, de weidse casussen, de magistrale dalen van de Tarn en de Jonte. Veel te doen in de natuur, op eigen houtje of georganiseerd. Relaxte bevolking en gezellig (Frans) toerisme van het rustige soort. Echt een aanrader!

 3. Marc (toevallig...) schreef:

  Helemaal eens! De Cevennen (Mont Aigoual en Mont Lozère), de weidse Causses, de magistrale dalen van de Tarn en de Jonte. Uiterst charmante streek, veel te doen in de natuur (op eigen houtje of georganiseerd), heel relaxte bevolking. Aanrader!

 4. Arthur Nootens schreef:

  Ook Haute Saône vlak bij de vogezen prachtig en zeer rustig heel dun bevolkt en toch veel mogelijkheden , prachtig beboste heuvels mooie valleien ,lieflijke dorpjes kortom een aanrader voor wie rust zoekt en slechts 4u30 van Brussel ideaal voor korte of langere periode ,wandel en fiets mogelijkheden ten over
  Mvg
  Arthur

 5. Marc Sourbron schreef:

  Beste,

  en the Cévennes, staan die niet op nummer 1, het dunst bevolkte gebied van Frankrijk. Het heeft alle faciiliteieten voor een zorgeloze actieve vakantie in rustige omgeving.
  Lozere heeft zoveel te bieden en is zo ongekend.

  Mvg,
  Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *