frankrijk.nl

Met elektrische auto op wintersport naar Frankrijk, waaraan denken?

Nu elektrisch rijden steeds populairder wordt, kijken wij naar de praktische kanten van een autorit naar de Franse Alpen. Josée ging de eerste week van dit jaar skiën en doet verslag.

Ga je met een elektrische auto op vakantie dan is ‘slow travel’ min of meer het adagio. Zien we dat bij een zomervakantie als de start van een relaxte vakantie, bij de meeste wintersportliefhebbers ligt dat toch anders. Die willen maar één ding: zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Nu ligt de gemiddelde wintersportplaats in Frankrijk toch al snel op zo’n 1.000 km vanaf Utrecht. Dus wil je dit in een dag slechten, dan betekent dat vroeg vertrekken en hoofdzakelijk over de snelle autoroutes naar de bergen rijden.

Reis Fr Alpen

Kou zorgt voor lagere actieradius

Met een elektrische auto naar de Franse Alpen vraagt uiteraard meer voorzorgsmaatregelen. Vergt de reis met een elektrische auto normaal gesproken een stop na gemiddeld elke 300-400 km, ‘s winter is de kou van invloed op het vermogen van de batterij, wat de actieradius verkleint. Tel daar ook de vaak volle belading (veelal met skibox) bij op en je weet dat je goed moet plannen!

Laadpaal elektrisch rijden

Aanbod laadpalen langs de Franse autoroutes

Gelukkig is Frankrijk in een razend tempo bezig om het aantal laadstations bij de servicestations langs de autoroute te vergroten. Zo zagen wij tijdens onze stops compleet nieuwe laadeilanden van vooral FastNed, Total Energies of Engie. Maar wij constateerden ook dat deze volop werden benut door met name Nederlandse automobilisten en dat er zelfs een ‘wachtrij’ was. Bijtijds een stop plannen en/of vooraf checken naar beschikbare laadpalen is dan ook zeker een must. Daar zijn diverse apps voor – lees hiervoor ook ons andere artikel – en voor houders van de Bip&Go tolbadge is er binnenkort een primeur: via de Bip&Go app kun je niet alleen zien waar beschikbare laadpalen zijn, je kunt ook ‘betalen’ met de badge. De laadkosten worden dan toegevoegd aan je factuur en meegenomen bij de eerstvolgende automatische betaling. Deze nieuwe optie zal naar verwachting in februari 2023 in werking treden. We houden je op de hoogte.

Schoon de bergen door

Nu reden wij, nee ik kan beter zeggen: zo zoefden wij, met de Peugeot 308 SW Allure Pack Business Hybrid 180 naar onze wintersportbestemming Valloire. Een comfortabele auto om met 4 volwassenen en bijbehorende hoeveelheid wintersportbagage af te reizen naar de sneeuw. Een veilige ook, met een rijstrookassistent, een automatisch remsysteem om afstand te houden en handige leesspots voor de achterbankzitters. Nu valt een hybride auto natuurlijk niet echt onder de elektrische autocategorie want met een actieradius van max. 60 km elektrisch rijdt je niet volledig groen in 1 dag naar je wintersportbestemming. Maar ik was dan ook vooral nieuwsgierig naar hoe het in de bergen is gesteld met duurzaam rijden. Alle kilometers die je schoon in de bergen kunt rijden zijn in ieder geval meegenomen nietwaar?

Opladen elektrische auto in skidorp Valloire

Proef op de som in het Franse skidorp Valloire

In Valloire gingen we dus op zoek naar elektrische laadpalen en werden we aangenaam verrast met de aanwezigheid van 2 gratis laadpunten in het dorp, elk met 2 laadpalen. Geen snelladers en door de ligging op het parkeerterrein bij de startliften kon daarbij als minpunt worden genoteerd dat de laadplaatsen overdag de gehele dag werden ingenomen door één en dezelfde auto. Yep, ongetwijfeld toebehorend aan een skiënde automobilist die pas bij einde skidag de auto weer afkoppelt. Maar het is ons gelukt om de auto op te laden. En, in ons voordeel, een Hybrid plug-in auto kan sowieso niet aan een snellader geladen worden :-). Conclusie: geen snelle oplossing, deze gratis laadpunten, maar evenwel een hele sympathieke groene geste van het dorp Valloire voor toeristen.

Valloire

Meer gratis laadpalen in de Franse Alpen?

Navraag bij het Frans Verkeersbureau leert ons dat er momenteel nog géén lijst beschikbaar is van andere Franse wintersportplaatsen die dit soort kosteloze of prijsvriendelijke laadpalen hebben. Ook is er online geen volledig overzicht te vinden van het laadpalen-aanbod in Franse skigebieden. Dus ons advies: check de hiervoor bedoelde apps of informeer vooraf bij het Office du Tourisme (VVV) van je wintersportbestemming.

Waar nog meer aan denken bij een wintersportreis naar de Franse Alpen?

– Sinds 1 november van 2022 geldt de zogenaamde winterbandenplicht voor de in Frankrijk aangewezen winterzones, waaronder de gehele Franse Alpen. Dit houdt in dat er controles kunnen plaatsvinden om te zien of de auto is voorzien van:

    • 4 winterbanden (herkenbaar aan de opschriften ‘M+S’, ‘M.S’ of ‘M&S’ of het 3PMSF-symbool =3 Peak Mountain Snow Flake).
    • metalen sneeuwkettingen of sneeuwsokken voor ten minste twee aangedreven wielen.

Deze regel is elke winter van toepassing tot 31 maart.

– Wil je tijd besparen op de autoroute dan is het hebben van een tolbadge een onbetwiste tijdwinnaar. Zeker tijdens de vakantieweken bespaar je een half tot een heel uur omdat je bij de tolpoorten kunt doorrijden via de zogenaamde Télepéage-poorten, die alleen toegankelijk zijn voor houders van een badge en die automatisch omhoog gaan. Zonder badge ben je verplicht te wachten bij de tolpoorten waar je een kaartje uit de machine haalt en met creditcard of cash afrekent.  Lees hier meer over de werkwijze van de tolbadge.

Kies je wel voor een slow travel-reis met een stop in bijvoorbeeld Lyon of Parijs, weet dat je dan in het bezit moet zijn van een zogenaamd Crit’air Milieuvignet. Waar dat van toepassing is, hoeveel dat kost en hoe je het kunt bestellen lees je in dit artikel over het verplichte Franse milieusticker.

Ik heb mogen genieten van een heerlijk zonnige én witte wintersportvakantie tijdens de kerstvakantie. Inmiddels ligt er meer dan genoeg sneeuw voor alle vertrekkende skiliefhebbers, dus ik zeg: bon voyage & bon ski!

Valloire ski

LEES OOK: 
Tips voor elektrische rijden in Frankrijk
Valloire, authentiek skidorp om van te smullen
Charmante skioorden in de Franse Alpen

Tekst en beeld: Josee Schouten. Deze reis is mede mogelijk gemaakt door PSA/Peugeot.

Eén reactie op “Met elektrische auto op wintersport naar Frankrijk, waaraan denken?”

  1. Émilie schreef:

    Fantastisch artikel, vol goede informatie! Weer een stap in de goede richting voor duurzame reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *