frankrijk.nl

7 bijzondere marathons in Frankrijk

Hardloopliefhebbers opgelet, dit is bucketlistmateriaal! De Marathon van Parijs meepakken? De mafste marathon meemaken in de Medoc? Of een prachtige route langs de kust van Bretagne lopen? Prêt à partir?

1. Marathon de Paris (april)

Sinds 1979 brengt de Marathon van Parijs (2 april 2023) jaarlijks meer dan 30.000 renners op de been; qua deelnemersaantallen staat de marathon daarmee in de wereldwijde top 3 met New York en Chicago! In 2023 start de route onder de Arc de Triomphe, gaat over de rive-droite en slingert vervolgens via de rechteroever van de Seine – langs de Eiffeltoren – terug tot aan het Bois de Boulogne. Bijzonder om eens mee te maken, maar je moet er vroeg bij zijn om je in te schrijven (de voorinschrijvingen voor 2024 zijn alweer begonnen!). De Halve Marathon van Parijs is een maand eerder, op 5 maart 2023.

Parijs marathon

2. Marathon van Mont Saint-Michel (mei)

Allez, allez, hop, hop, hop! De Marathon door de Baai van Mont Saint-Michel start in het Bretonse oesterstadje Cancale en eindigt op het beroemde rotseiland. Daarbij lopen bijna 4.000 renners de hele Baai van Mont Saint-Michel rond en verliezen de abdij en zee bijna geen moment uit het oog. Bijzonder! Er is ook een halve marathon en er zijn ook kortere rondjes. De exacte datum voor 2023 moet nog worden bevestigd, houd de website van de Marathon van Mont Saint-Michel in de gaten!

3. Marathon du Vignoble Alsace (juni)

De Elzas heeft sinds enkele jaren een maffe gastronomische marathon. In diverse dorpen aan de wijnroute van de Elzas stoppen de renners voor glaasjes wijn (riesling, gewurtztraminer) en zelfs zuurkool, tarte flambée, haring, munsterkaas of kugelhopf voordat de tocht weer verder gaat. Uithoudingsvermogen, hé? Marathon du Vignoble Alsace vindt plaats op 23 en 24 juni 2023!

marathon du vignoble d'Alsace in de Elzas

4. Marathon du Médoc (september)

Deze hardloopwedstrijd in de Bordeaux wordt wel de langzaamste marathon ter wereld genoemd! De tocht voert namelijk langs bekende wijnkastelen en onderweg mogen de verklede deelnemers wijnproeven én eten: van oesters tot hele entrecotes! Hoe dat kan? Lees hier de ervaringen van Arnouk en Arjanneke, twee Nederlandse deelneemsters. Zet zaterdag 2 september 2023 in je agenda voor Le Marathon des Châteaux du Médoc.

5. Marathon Touraine Loire Valley (september)

Even door de tuinen van Château de Villandry steken, verder rennen over de oevers van de Loire, vertrekken en aankomen in Tours… zo stoer is de 10 km, de halve marathon of hele Marathon Touraine Loire Valley op 24 september 2023. Gezellige sfeer en veel ludieks vooraf, tijdens en na. Zoals een mega-paella-party na afloop en dozen wijn voor renners met de origineelste outfit!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Marathon, 10 et 20 km Tours (@marathon_1020km_tours)

6. Run in Marseille (oktober)

Op 29 oktober 2023 is het weer zover! Elk jaar doen ruim 10.000 hardlopers mee aan de Cassis Marseille, een marathon vanaf het kustplaatsje Cassis, via de calanques naar de Vieux-Port in Marseille! Prachtige tocht dus, met uitzicht op de beroemde kliffen. Zie ook dit mooie filmpje uit 2018!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @marscassis

7. Marathon du Beaujolais – (november)

Wijn en hardlopen gaan dus prima samen in Frankrijk! Op de derde dag van november rennen bijna 13.000 hardlopers door de wijnstreek van de Beaujolais om de komst van de beaujolais nouveau te vieren. Ook hier zie je veel verklede deelnemers die onderweg af en toe wijndomeinen binnenstormen voor een glaasje. Je kunt ook maar 13 km of een halve marathon lopen. Misschien maar beter onder deze omstandigheden…! Inschrijven voor de Marathon du Beaujolais op 18 november 2023 kan vanaf 8 februari 2023.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Marathon du Beaujolais (@mib_officiel)

LEES OOK:
11x zien & doen in Marseille
5 doodenge wandelpaden in Frankrijk

Openingsbeeld: CC/Marathon du Vignoble d’Alsace-2023 Overig beeld: Instagram, Depositphotos, Marathon du Vignoble d’Alsace-2023, Arnouk en Arjanneke (Médoc), Marathon Touraine Loire Valley

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *