frankrijk.nl

20 gedachten op een blote-billen-camping

Je bent nooit te oud om nieuwe ervaringen op te doen. Dus gooide Josee haar scepsis opzij en maakte zich op voor haar debuut als naturiste. Dat ging uiteraard gepaard met vooraf allerlei twijfels over het hele naaktgebeuren. Het werd echter een relaxtere kampeervakantie dan ze had gedacht.

Een paar jaar geleden maakte ik een roadtrip langs de oostkust van Corsica. Laat dit nu ook net de ‘goudkust’ zijn voor naturisten! Je vindt hier een keur aan naturistencampings langs de kilometerslange zandstranden in de omgeving van Aléria. Dus ja, geen excuses meer, mijn debuut als naaktloper was aanstaande en wel op de naturistencamping Riva Bella, gelegen op 10 minuten van de plaats Aléria. Eh, moest ik me voorbereiden? Want om eerlijk te zijn ging er toch wel van alles door hoofd…

Corsica roadtrip

Voor vertrek

1. Moet ik nu 2 keer zoveel zonnebrand meenemen?

2. Wat als we bekenden tegenkomen? Collega’s of de buren..? Tja, in de Nederlandse sauna zitten we ook naakt, dus wat doe ik nou moeilijk eigenlijk.

3. Ik ga echt niet in mijn blote billen de boodschappen doen in de campingwinkel, poedelnaakt naast het groente en fruit.

4. Zijn de yogasessies eigenlijk ook naakt? Ja daag, ik ga echt geen downward-facing-dog doen in mijn blote kont…

Riva-Bella-Corsica

Onderweg in de auto

5.  Sjee, bloedheet in de auto… Wiehoe, geen textiel deze vakantie! Ik moet nog steeds wennen aan het idee, maar met deze hitte klinkt het vooruitzicht wel steeds verleidelijker, haha.

6. Maar als de receptionist al bloot is, dan keren we echt om.

7. Hoe zit dat eigenlijk als je wat gaat drinken op het terras, dan plak ik toch meteen aan de stoel vast? Gatsie…

Riva Bella Corsica

Na aankomst op de naturistencamping

8. Gelukkig! Geen naakte receptie! Ik zie eigenlijk geen verschil met een normale camping-receptie.

9. Zo, je kunt hier best veel sporten doen; ochtendgym, yogalessen, tennis, badminton. En wow, je MOET gewoon sportkleding aan. Nou is dat probleem ook meteen opgelost!

10. Ah, er is nog wel naaktvolleyballen, op het strand. Nou, vind je het erg als ik dat even oversla, ik kijk wel actief toe vanaf mijn ligbed.

11. Zo, we zijn geïnstalleerd. Heerlijk huisje op 10 meter van de zee, dus snel het strand op. Snel bikini…eh helemaal niets aantrekken! Moet nog even wennen!

12. Niemand kijkt écht naar elkaar. Grappig, dat had ik niet verwacht. Sta net op het strand een kwartier met onze camping-buurvrouw te praten en heb serieus niet eens opgemerkt welke cupmaat zij heeft.

bloocamping naturisme in Frankrijk

1 dag later

13. Eerste blootwandeling op de camping gemaakt. Ik wilde weten hoe dat voelde. Ik geloof dat ik er zelf de meeste moeite mee had want niemand keek echt naar me (lees: mijn billen) om! Ik zie ook veel families met kinderen. Waarom ging ik ervan uit dat voornamelijk ouderen aan naturistenvakanties doen?? Hoe naïef kan ik zijn? Tijd om even kopje onder te gaan in de zee.

13. Wow, wat is dat een heerlijk gevoel, om in je nakie in de zee te zwemmen. Dat heb ik niet meer gedaan sinds het skinny dipping in mijn tienerjaren. Was vergeten hoe lekker het voelt om geen natte badkleding op je lijf te hebben. Love it!

14. Ik dacht dat alle naaktcampings een beetje alternatief zou zijn. Hippie-eenvoudig, dat idee. Maar wow, helemaal blij met onze bungalow met groot terras onder de pijnbomen, en wat een luxe, ik ga morgen naar de spa met allerlei massagebaden. En dat zal voor het eerst in Frankrijk zijn dat ik geen badpak aan hoef, maar lekker op z’n Hollands alleen met een handdoek kan aankomen.

15. Haha, hoe snel went dit! Vergeet ik toch bijna iets aan te trekken om te gaan lunchen bij het strandrestaurant!

3 dagen later

16. Gezellig om vanochtend het dorp en de markt te bezoeken, maar ook prettig om onze kleren straks weer uit te kunnen trekken op de camping. Ik mis het vrije gevoel bijna. MON DIEU, daar heb je het…! Ben ik nu serieus een naturist aan het worden?

16. Deze massage-behandeling komt met stip in mijn top 3 van best experiences!  Niet alleen door de doeltreffend weldadige handen van Vera, mijn masseuse, maar ook door de locatie: gewoon op een massagebed in een open hut op het strand. Paradijselijk!

17. Dat gevoel van openheid, niets hoeven te verbergen lijkt ook wel dat gevoel van in harmonie zijn met de natuur te stimuleren.

18. Sowieso voel ik me deze dagen veel meer buitenmens en valt me op hoe schoon het overal is. Ook geen achtergelaten rotzooi op het strand. Ik heb het idee dat de gasten respectvoller met elkaar en met natuur omgaan…

Spa Riva Bella Corsica

7 dagen later

19. Zalig om elke dag zo puur natuur de deur uit te lopen. Die vrijheid is bijzonder, ik word er rustig van. Ook voelt mijn lijf mooier en gezonder na dit weekje. Alsof ik elke dag aan wellness heb gedaan, ik zit letterlijk beter in mijn vel.

20. Genieten van onze laatste cocktail bij het strandrestaurant op de camping. Omdat hier kledij verplicht is voelt het als elk ander restaurant. Mijn aanvankelijk gedachten over alles hier in mijn blootje moeten doen blijken dus op diverse vlakken behoorlijk bezijden de werkelijkheid. Je hoeft dus niet de héle tijd naakt te zijn. Tuurlijk zien we die wel, de echte die-hards die ‘s avonds voor hun huisje aan het strand naakt aan een kampvuurtje zitten. Alles kan, maar mag ik eerlijk zeggen dat ik het vooral ’s avonds gewoon weer leuk vind om me een beetje op te tutten voor het diner?”

Riva Bella Corsica

Naakte feiten over naturisme

Wist je dat:

… 2 miljoen Nederlanders regelmatig naakt recreëren? 30% doet dat alleen thuis, 64% gaat ook naar het naaktstrand en 21% ziet het als een way-of-life en kiest ook voor een naaktvakantie in binnen- of buitenland

… Frankrijk wereldwijd de populairste naturistenbestemming is?

naturistencampings vaak goedkoper zijn dan ’textielcampings’, met dezelfde of nog betere faciliteiten?

… er ook Franse naturistencampings zijn met glamping-accommodaties? (Zoals op deze hippe naturistencamping)

Riva Bella Corsica

Overweeg je ook eens de stoute schoenen aan – of liever uit – te trekken? Bij vragen kun je mailen naar Josee ([email protected]). Ze belooft eerlijk antwoord te geven op vragen over wat zij voor- en nadelen vond van een naturistencamping!

Nieuwsgierig naar mooie Franse naturistencampings?

Neem dan een kijkje op de site van France 4 Naturisme, een netwerk van 6 luxe naturistencampings in Zuid-Frankrijk, op Corsica en aan de Franse Westkust. Josee verbleef dus op de naturistencamping Riva Bella aan de Corsicaanse oostkust, waarvan ook de foto’s afkomstig zijn. Hoe ze het er verder vond lees je hier.

LEES OOK:
6 luxe naturistencampings in Zuid-Frankrijk
Trendy naturistencamping Le Sérignan Plage
Riva Bella, naturistenresort op Corsica

Tekst: Josee Schouten Beeld: ©Josee Schouten en ©Riva Bella – Celine Hamelin. Dit artikel maakten we in samenwerking met France 4 Naturisme. Nudisme

5 reacties op “20 gedachten op een blote-billen-camping”

 1. jose widdershoven schreef:

  Hoezo is naturisme de man oververtegenwoordigd ? Waar zijn de vrouwen ?

 2. Jan van Dijk schreef:

  Hopelijk gaan wij elkaar als mede-naturisten op vele plekken vinden. Welkom o.a. in Drachten

 3. Bedankt voor dit artikel. Ik ben ook al ruim 40 jaar naturist.

 4. Jan schreef:

  Mooi geschreven verhaal, heel herkenbaar! Geeft een goed beeld, niet alleen van de camping maar ook van de worsteling de eerste keer. Maar als je het een keer hebt gedaan wil je niet anders meer.
  Josee heeft in een huisje gezeten, maar als je met een tent of caravan bent, vind ik één van de grootste voordelen van een naturistencamping dat je zó in je blootje vanuit de tent naar de douches gaat, en zonder de last van een krap bemeten douchehokje lekker kunt douchen en ondertussen met iedereen een praatje kan maken.

 5. Hans schreef:

  Dank voor deze mooie positieve reportage. Ben al jaren naturist enkom graag in Frankrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *