frankrijk.nl

10x waarom Noirmoutier zo’n leuk eiland is

Wij zijn een beetje verliefd op dit prachtige eiland voor de Franse westkust, in de Vendéevn. Niet zo druk als Ile de Ré maar wel net iets mondainer dan Ile d’Oléron… perfecte mix. Bovendien heeft Ile de Noirmoutier die onmiskenbare eilandsfeer: afgelegen en een tikje eigengereid. Tien redenen waarom dit eiland ons fascineert!

1. Le Passage du Gois

Zo heet de 18e-eeuwse toegangsweg naar het eiland die bij vloed onderwater komt te staan. Heel spannend en niet ongevaarlijk: auto’s mogen alleen passeren op gezette tijden, maar een hefboom is er niet. Terwijl het tij hier razendsnel kan opkomen! Tegenwoordig is er ook een moderne brug naar Noirmoutier, dus als je de Passage du Gois te eng vindt, dan heb je een alternatief.

Passage du Gois op Ile Noirmoutier in de Vendee

2. Eilandgevoel

Ondanks die toegangsbrug (die Ré en Oléron trouwens ook hebben) heeft Noirmoutier toch nog steeds de typische sfeer van een eiland. Met dat wind gestreelde, ver-weg-van-alles-gevoel, dat onze Waddeneilanden ook hebben. Dat ervaar je vooral als je vanaf een verlaten strand aan de noord- of noordwestkant van Noirmoutier uitkijkt op de oceaan… magisch!

Plage des Dames gezien vanuit de lucht

Lees ook: De 10 mooiste eilanden van Frankrijk

3. Vissersdorpje Le Vieil

Le Vieil is een droom van een dorpje op het noordelijkste deel van het eiland. Het heeft slechts één café en één kleine supermarkt, verder zijn er bijna geen faciliteiten. Maar jee, wat een charme! Smalle stegen met stokrozen, een stil zeemanskerkje, een strand/haventje dat bij eb compleet droogvalt en lage witte vissershuisjes waar je zo een maandje de sleutel van zou willen hebben…

Noirmoutier eiland

4. Zoutpannen en fleur de sel

Het andere ansichtkaartplaatje dat opdoemt als je over het eiland rijdt zijn de glinsterende zoutpannen, met klein witte bergjes ernaast, aan weerszijden van de weg. Het natuurzout van Noirmoutier staat bekend als een delicatesse en bij veel winkels op het eiland kun je zakjes met lokale zoutbloem (fleur de sel) kopen.

zoutvelden op eiland Noirmoutier

5. Plage des Dames

Bijzonder fotogeniek strand met witte kleedhokjes uit de jaren ’30! Mooi fijn zand en prachtig helder water ook. Links van het strand loopt een lange houten pier de oceaan in, rechts kunt je over de rotsen klimmen naar een ander mooi strand. 

Noirmoutier eiland Plage des Dames

6. Dennen tot aan zee

Typisch voor de Franse westkust en ook van toepassing op Noirmoutier: dennenbos dat doorloopt tot aan het strand! Ook het hierboven genoemde Plage des Dames is omzoomd door steeneiken en geurende zeedennen. In dit grote bos, Le Bois de la Chaise genoemd, staan bovendien prachtige villa’s uit de Belle Epoque.

Noirmoutier eiland Plage des Dames

7. Oesters en mosselen

Voor liefhebbers van oesters is Noirmoutier een topbestemming. Zodra je het eiland op komt rijden zie je langs de weg bordjes staan met de woorden ‘huÎtres’ (oesters) en ‘dégustation’ (proeverij’). En mosselen zijn er ook!

oesters eten in Frankrijk

Lees ook: 21 handige weetjes over oesters 

8. Noirmoutier-stad

Noirmoutier-en-l’Ile, de grootste plaats van het eiland, is gebouwd rond een kasteel met hoge witte torens. Zo klein dat het geen stad is, eerder een charmant dorp, met oude koopmanshuizen, een kleine haven, gezellige winkelstraatjes en veel restaurants.

noirmoutier-ville fietsen

Noirmoutier eiland

9. Pêche à pied (voetvissen)

Een geliefde lokale sport op Noirmoutier is la pêche à pied ofwel voetvissen. Bij laagtij zie je veel mensen lopen met een mandje en een schep of een visnetje en een emmer. Die gaan in het slib op zoek naar schelpdieren en naar vissen die achterbleven in poeltjes tussen de rotsen. Leuk om te zien en nog leuker om ’s avonds van te genieten als een een schotel met fruits de mer besteld in het dorp!

eiland Noirmoutier voetvissen peche à pied

10. Fietsen, fietsen, fietsen!

Net als de buureilanden is Noirmoutier een heerlijk fietseiland. Helemaal vlak, dus je kunt in korte tijd heel diverse landschappen zien, zoals bossen, zoutmoerassen, oestervelden, haventjes, polders, landbouwgrond en oude molens… Met de fiets kom je bovendien makkelijker bij de diverse ‘verborgen’ strandjes (de zandpaadjes vanaf de weg verraden waar ze zijn!). En kenmerkend voor de gemoedelijke sfeer op Noirmoutier: zelfs fietsers zeggen elkaar onderweg ‘bonjour’!

Noirmoutier eiland

Bezoektips in de streek! Op vakantie met kinderen? Ile de Noirmoutier is goed te combineren met het historische themapark Puy du Fou (lees onze reportage!), dat ook in de Vendée ligt. Spectaculaire plek! Ook de lleuke stad Nantes, met diverse attracties voor gezinnen, is niet ver. 

Slaaptips op het eiland Een leuk hotel op Noirmoutier is La Villa en L’Ile, op 10 minuten lopen van Plage des Dames en net buiten Noirmoutier-stad. Het heeft mooi modern design, een zwembad, alleraardigste eigenaren en een geweldig ontbijt (verse cakes, brioches en fruitsalade). Voor leuke campings op het eiland, volg onderstaande links! Ook erg leuk: camping Huttopia Noirmoutier, direct aan het strand, in het noordoosten van het eiland (op loopafstand van Plage des Dames). En zie hier Airbnb-huizen in dat mooie kleine vissersdorpje Le Vieil.

hotel noirmoutierDriesterrenhotel La Ville en L’Ile

Noirmoutier eiland Plage des DamesKamperen op het strand bij Camping Huttopia Noirmoutier

LEES OOK:
6 prachtige campings aan zee en op eilanden (Noirmoutier, Oléron en Ile de Ré!)
15 redenen voor een vakantie aan de Atlantische kust
Fleur de sel, waarom dat de mooiste waard is
10x doen op het mooie eiland Ile de Ré

Tekst & beeld Nicky Bouwmeester – Behalve beeld voetvissen, Passage du Gois, zoutpannen, straatje, oesters, Noirmoutier-stad, openingsbeeld (Depositphotos).

Noirmoutier eiland

Noirmoutier eiland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *