frankrijk.nl

Wat doen de Fransen eigenlijk met Kerst?

Hoe wordt Kerstmis gevierd in Frankrijk? Op welke dagen? Wanneer komen de cadeaus? En wat eten, zeggen, doen, bekijken en beluisteren de Fransen tijdens de feestdagen? 

Op welke dagen vieren de Fransen Kerst?

Alleen op 24 en 25 december want zoals in veel andere landen bestaat Tweede Kerstdag niet in Frankrijk. Op 24 december, kerstavond ofwel le réveillon de Noël, komen families bij elkaar voor een aperitief en een uitgebreid diner, dat lang duurt en soms onderbroken wordt om naar de nachtmis te gaan. Op 25 december vindt een uitgebreide kerstlunch plaats, vaak in groter gezelschap (met extra familie) dan de avond ervoor.

Is er een kerstboom?

Ja, natuurlijk, er is un sapin de Noël! Bij veel Fransen staat daar ook een kerststal – la crèche de noël – onder. Als het even kan met echt mos, lichtjes en een flinke stoet santons (handbeschilderde beeldjes uit de Provence). De kribbe blijft in principe leeg tot kerstavond.

kerststal Frankrijk traditie crèche de Noel

In veel kerken in Frankrijk heeft de crèche overigens helemaal indrukwekkende proporties. Ofwel omdat alle figuren extra groot zijn of omdat de miniatuur-crèche over verschillende niveaus gebouwd is en vele tientallen santons bevat (vooral in Zuid-Frsnkrijk). Bijzonder om te zien!

Andere typische kerstversieringen in Frankrijk zijn (zoals in veel andere landen) kerstroos (rose de Noël), hulst (le houx) en maretak (le gui).

Wanneer worden de kerstcadeaus gegeven in Frankrijk?

Kerstcadeaus voor kinderen liggen op de ochtend van de 25ste onder de kerstboom – met dank aan Papa Noël, die ‘s nachts langskomt. Maar in sommige families worden de cadeautjes  al de 24ste gegeven (vooral tussen volwassenen en oudere kinderen). Bij het aperitief of het dessert of om middernacht, afhankelijk van de familietraditie.

Kerst vieren in Frankrijk

Overigens krijgen Franse kinderen in Nederlandse ogen relatief veel en dure cadeaus met Kerst. Sinterklaas bestaat (bijna) niet in Frankrijk, dus dit is het belangrijkste cadeaumoment van het jaar. Veel gezinnen besteden hieraan zelfs een groter budget dan voor de individuele verjaardagen.

Bekende Franse kerstliedjes?

De populairste evergreens die deze dagen in alle Franse supermarkten rondzingen zijn Petit Papa Noël (in de stemmige versie van Tinno Rossi de bestverkochte Franse single ooit, zie foto), Vive le vent (de Franse versie van Jingle Bells) en Mon beau sapin (O dennenboom). Ook Noël Blanc, de Franse versie van White Christmas is bekend

Kerst vieren in Frankrijk Tino Rossi

Wat eten de Fransen op kerstavond?

Een klassiek Frans kerstdiner begint met champagne en canapés (zachte toastjes) met foie gras of gerookte zalm en andere amuses-bouches bij het aperitief. Gevolgd door iets vissigs zoals oesters, sint-jakobsschelpen of een visterrine.

kalkoen voor de kerst Frankrijk

Bekende hoofdgerechten zijn wild, kreeft, dinde aux marrons (kalkoen met kastanjes) of een ander gevogelte (vaak chapon ofwel kapoen). Daarna komt de kaasplank en hét kerstdessert is de bûche de Noël. Maar een diplomate aux fruits confits (de Franse variant van de Britse kerstpudding), iets met veel chocolade erin, ijs of andere patisserie kan ook.

Kerst vieren in Frankrijk buche Sebastien GaudardBûche de Noël van de Parijse patissier Sébastien Gaudard

In de Provence gaat het er nog rigoureuzer aan toe, met 13 verschillende kerstdesserts, op basis van gekonfijt fruit en noten. En in Lyon serveren ze papillotes bij de koffie, chocolaatjes ingepakt in glimmend papier, voorzien van een papiertje met een wens of een grappig citaat.

macarons Kerst in Frankrijk

En de 25ste december?

De volgend dag doe je het vier- of vijfgangen kerstdiner nog een keertje over, maar dan al vanaf het middaguur, in de vorm van een kerstlunch. Daarom is het kerstontbijt ook vrij sober in Frankrijk. Er bestaat geen speciaal kerstbrood, er is hooguit brioche, of stokbrood met jam en koffie of thee. Alleen in de Elzas (dichter bij Duitsland) hebben ze wel veel zoete kerstbaksels zoals kugelhopf, kerstkoekjes (bredele) en pain d’épices.

kerstlunch

Wat wens je elkaar voor de feestdagen in Frankrijk?

Bonnes fêtes of Joyeux Noël! Hoewel er tegenwoordig steeds meer kaarten in de winkel liggen met deze teksten, sturen de Fransen bijna geen kerstkaarten. Die gaan traditioneel pas nà de Kerst op de bus, met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Bonne année! En volgens Frans gebruik kun je daar de tijd voor nemen: tot eind januari is deze wens nog ‘gepast’.

In sommige Franse steden wordt in de publieke kerstversieringen tegenwoordig overigens heel bewust ‘Joyeuses fêtes’ aangehouden om zo het woord Kerst te vermijden, om inwoners van andere religies niet uit te sluiten.

kerst in Frankrijk

Wat is er rond Kerst op de buis?

Typische kerstfilms op tv in Frankrijk zijn La Grande Vadrouille (klassieker met Louis de Funès en Bourvil), Le père Noel est une ordure (cultfilm uit de jaren ’80), de recentere Franse komedie Santa et Cie, musketiersfilms zoals Fanfan Tulipe en….  alle afleveringen van Sissi. Jawel, ook in Frankrijk al decennialang een kersttopper!

Sissi dé Franse kerstfilm

LEES OOK:
De Bûche de Noël, waar komt die traditie vandaan?
Oud & Nieuw, wat doen de Fransen dan?
Kerstversiering in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Tino Rossi/Petit Papa Noël, buche de Noël van Sébastien Gaudard, Conte de Noel (film met Cathérine Deneuve, jaja, je hebt haar goed herkend :- ), Le père Noël est une ordure, kerststal CC/Pexels-Moerschy Joueux Noel CC/Joanna Lopez-UNPL, macarons Rainer Bleek-UNPL kerstboom buiten CC-RNBW-UNPL, Sissi, kalkoen CC-By grego1402, CC-BY Marc Lagneau (kerstmanversiering), Joyeuses fêtes CC-NickyB Openingsfoto: beeld uit de film Un conté de Noel van Arnaud Desplechin.

9 reacties op “Wat doen de Fransen eigenlijk met Kerst?”

 1. Robert schreef:

  Welke wijn is het beste bij kalkoen?

 2. anoniem schreef:

  we vinden het helemaal top en hebben veel geleerd, groetjes 3e klas dockinga

 3. kasper horsthuis schreef:

  Ik ging naar twee plaatsen om een nachtmis bij te wonen op kerstnacht maar iedereen zat in het cafe of thuis. Geen kerk was open.

  • Nicky schreef:

   Ah, ook in Frankrijk loopt het kerkbezoek terug dus niet alle kerken hebben n nachtmis de 24ste, maar vaak kun je in de lokale krant vinden welk dorp een kerstmis heeft. Op de 24ste is die meestal om middernacht, de 25ste zijn er ’s ochtends vaak meerdere missen achterelkaar.

 4. Désirée schreef:

  Net een kerstlunch bij de buren gehad en jawel het klopt, van gedroogde vruchten, marrons tot aan foie gras toe, niet te vergelijken met een Nederlandse lunch! wonen hier sinds augustus 2015. Bijzonder om mee te maken.

 5. marie-therese kierkels schreef:

  Leuk om te weten , dank je wel . grtjes Marie-Therese

 6. Isabelle schreef:

  Très bien renseignés!!
  Parfait….rien à ajouter?

 7. Aimee schreef:

  Leuk om te lezen! zelf woon ik sinds maart 2015 in Frankrijk. Erg nuttige informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *