frankrijk.nl

De slechtste chauffeurs van Frankrijk, waar wonen die?

In welke Franse departementen rijden ze als gekken? En waar wonen de ‘hoffelijkste’ automobilisten van Frankrijk? Een onderzoekje van een Franse verzekeringsvergelijker vergeleek de regionale verschillen in rijgedrag.

Les Furets, een Frans internetplatform dat de prijzen van verzekeringen vergelijkt, publiceerde een onderzoek naar de ‘slechtste autobestuurders van Frankrijk‘. De gegevens van dit onderzoek zijn gebaseerd op schadeclaims die sinds 2019 zijn ingediend bij autoverzekeringen. En voordat je nu meteen visoenen krijgt van slingerende oude boertjes op het platteland…

Vooral jonge mannen

Volgens die cijfers behoort 14% van de Franse automobilisten tot de topcategorie van slechte chauffeurs in dit onderzoek. Van hen is 70% man, het merendeel kinderloos (67%), alleenstaand (58%) en slechts de helft werkt (50%). Verder is het merendeel van deze brokkenmakers jonger dan 35 jaar (65%). Het is te hopen dat deze jonge brokkenmakers meer dan alleen een WA-verzekering afsluiten en niet voor de goedkoopste premie gaan:-)

Regionale verschillen

Verder toont het onderzoek belangrijke geografische verschillen. Ile-de-France (Groot-Parijs) gaat aan kop, gevolgd door de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Lyon) en Hauts-de-France (Noord-Frankrijk). Terwijl de minste autoschade gemeld wordt in Centre-Val-de-Loire (Orléans en Loirestreek), Bretagne en Bourgogne-Franche-Comté.

En de winnaar is?

Op departementsniveau vind je de slechtste Franse chauffeurs in de Rhône (3e plaats), Bouches-du-Rhône (2e plaats) en Nord (1e plaats). Oppassen geblazen dus als je in de buurt rijdt van respectievelijk Lyon, Marseille of Lille!

Overigens zijn de automodellen die het vaakst bij ongelukken betrokken waren de Peugeot 308, de Peugeot 206 en de Renault Clio IV. Logisch, want deze drie behoren tot de populairste modellen die tegenwoordig op de Franse wegen rijden. Aan het cliché-beeld van bejaarde Fransen die landwegen terroriseren in rammelende  2CV’s en Renault 4’s valt dus wel wat af te dingen…

Beeld: Giphy.com en opening filmaffiche van Taxi 1 (Luc Besson).

Luc Besson taxi autorijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *