frankrijk.nl

Hippe en moderne wijken in Bordeaux

Onthouden voor een stedentripje komend voorjaar: Bordeaux! Deze Zuid-Franse stad is zowel charmant en klassiek, als hip en booming. Dit zijn de leukste opkomende wijken, volgens Karen die er woont.

Saint-Pierre en de oude binnenstad

De prachtig gepimpte havenkades, het oude centrum vol monumenten dat als geheeld op de Werelderfgoedlijst staat… Bij een bezoek aan Bordeaux wil je sowieso de centrale wijk Saint-Pierre gezien hebben. In de oude straatjes voel je hier nog de Gouden Eeuw van de chique wijnstad. Oud geld van gevestigde wijnfamilies vloeit hier nog steeds rijkelijk! En ook de Triangle d’Or van Bordeaux: de wijk tussen Place Quinconces, de Allées Tourny, het Grand Théatre en de Place des Grandes-Hommes. Een wijk met prachtige oude herenhuizen – rijkelijk versierd zijn met mascarons (gezichten) en fraaise balkons – en in alle straten elegante winkels waar de rijkste Bordelais hun inkopen doen.

Maar Bordeaux heeft ook zeker plek voor jong, hip, multicultureel, artistiek en alternatief. Her en der schemert zelfs het rauwe randje van een echte havenstad! Ontdek Chartrons, Bacalan, Bastide en Saint-Michel

Vier opkomende wijken, vier stijlen

Als je van noord naar zuid de maanvormige slinger van de Garonne volgt, kom je langs 4 heel verschillende wijken op de linkeroever en de rechteroever van de rivier. Op de linkeroever eerst Le Bacalan, het havenindustriegebied, en dan Les Chartrons, het historisch hart van de wijnhandel. Aan de overkant van de rivier ligt La Bastide, een groene long langs het water met de hippe hotspot Darwin. En vervolgens downtown, terug op de linkeroever, de multicultiwijk Saint-Michel, met zijn levendige Marché des Capucins.

Karen op straat in Bordeaux

Karen (hier op de foto met haar dochter Fien) woont in Bordeaux en verklapt ons haar favoriete adresjes in 4 opkomende wijken

1. Le Bacalan: een vleugje Berlijn

Naast de moderne Pont Chaban-Delmas ligt het havengebied, een spannende mengelmoes van oud en modern. Niet eens zo heel lang geleden was dit nog een ruige no-go-zone, waar alleen havenarbeiders en schippers zich durfden te begeven. Maar de voormalige havengebouwen en volksbuurten zijn veranderd in hippe wijken om te wonen, werken en uitgaan, met spannende moderne architectuur.

Je komt aan in de wijk via de Quai de Bacalan (waar het outlet-winkelcentrum Quai des Marques winkelmogelijkheden biedt), waarna je de sluisbrug van de Bassins à flot, het nog altijd in gebruik zijnde natte dok over wandelt. Voor je ligt nu het rijzige nieuwe wijnmuseum, La Cité du Vin, een glimmend gebouw in de vorm van een wijnkaraf: een bezoek zeker waard!  Tegenover dit museum liggen de compleet vernieuwde  Foodhallen van Bacalan: waar je binnen en buiten staand oesters, verse vis, Spaanse hammen, Baskische tapas en andere hapjes kunt proeven. Ook ideaal als koffiestop met een taartje of canelé erbij, terwijl je uitkijkt op de oude hijskranen van het dok en de street-art op diverse gebouwen langs de kades.

Aan de overkant van de oude marinehaven zijn ook bijzondere nachtelijke adresjes te vinden op de grote boten die daar aan de kade liggen. Zoals La Dame, Food & Club waar je kunt dansen, eten en cocktails drinken. Of de I-boat: een veerboot van 3 verdiepingen, met een concertzaal, een restaurant en ’s zomers een heus strandterras!

Wijk le Bacalan in BordeauxJean-François Buisson van Vivres de l’Art, Les Tontons, Base sous-marine

Heel bijzonder is ook La Base sous-marine. Tijdens WOII was dit een Duitse onderzeebootbasis, sinds de jaren ’90 een indrukwekkende artistieke plek met wisselende exposities. Sinds 2020 biedt de bunker onderdak aan de Bassins des Lumières, een waanzinnige beeld&lichtshow waar beroemde kunstwerken tot leven komen. En ook Les Vivres de l’Art, een openlucht-atelier van ijzerkunstenaar Jean-François Buisson, is zo’n te gekke creatieve locatie. Met een geheime tuin waar je ook een goed lokaal biertje (PIP) kunt drinken en openluchtconcerten, theater en soirées grillades (BBQ) kunt bijwonen. Een andere intieme en groene plek in de wijk is Bar de la Marine, waar je kunt drinken én eten in een fijne tuin.

2. Les Chartrons: Bordeaux’ eigen Marais

Hippe wijk Chartrons in BordeauxPlace du Marché des Chartrons

Ten zuiden van Bacalan, eveneens op de linkeroever ligt Les Chartrons, een wijk met veel 18e-eeuwse wijndepots. Veel daarvan hebben een Engelse, Ierse of Hollandse achtergrond. Zij brachten de Fransen de internationale handel bij. Er zijn zelfs twee Maisons hollandaises (Quai des Chartrons 28- 29) en een Temple protestant (protestantse kerk). Vanaf de rivierkade kun je de wijnentrepots inlopen. Op de muren zie je nog steeds de afdrukken van de houten wijnvaten die vanuit hier naar de afgemeerde schepen werden gerold. Eén ervan is een verzamelplek van creatieve adresjes geworden: de overdekte Rue de Faubourg des Arts.

Shopping in wijk Chatrons

Bistro’s Le Carré en Chez Dupont, de brug van Aquitaine en een van de vele leuke boetieks in deze wijk

In een van de pakhuizen, de Entrepots Lainé, is nu hét museum voor hedendaagse kunst(CAPC) gevestigd. Aanrader! Op zonnige zondagen slenteren in deze wijk veel mensen langs het water. Je kunt gaan kijken bij de stoere jongens- en meisjes op het skatepark en daarna heerlijk lunchen in picknickstijl op de Marché des Quais des Chartrons. Deze zondagse markt bestaat naast gewonen etenskramen uit veel foodtrucks vol lekkernijen uit alle werelddelen. Ook vind je hier oesterkramen met een terrasje, waarop je direct aan de Garonne oesters kunt eten met een glas wijn erbij.

picknickstijl op de Marché des Quais des ChartronsQuais des Chartrons

Rue Notre-Dame is de hoofdader van Chartrons. Met zijn unieke shop- en eetadresjes doet de straat zowel denken aan Portobello Road, in Notting Hill, als aan de hippe Marais in Parijs. Een ‘dorp’ in de stad’ met een vleugje bobo-chic. Leuk is hier Chez Dupont (B&B én restaurant), de oudste bistro van Bordeaux. En het écht Italiaanse restaurant Boca a Boca (supervrolijke bediening!), met bijbehorende kruidenier (topbroodjes & ham). Voor een ontbijtje, zoet en koffie of thee duik je naar binnen bij La Pelle Café, een van de 5 echte koffiebranders in Bordeaux. En 100% Made in France is een leuke conceptstore! Een glas wijn drinken is leuk bij  Yarra, een sfeervolle wijnbar met kaas- en charcuterieplanken.

Wijk Chartrons in Bordeaux: pakhuizenHet skatepark, Faubourg des Arts (winkels in een vroeger entrepot), Place du Marché des Chartrons

De buurt staat ook bekend om de vele vintage- en brocanteadressen. Antiekliefhebbers kunnen bijvoorbeeld lang struinen in het Village Notre Dame: 60 antiquairs in het pand van een voormalige drukkerij. Groot fan ben ik ook van het gemoedelijke Place du Marché des Chartrons, een pleintje met diverse leuke eet- en drinkadresjes, zoals La Cabane Cent Un (verse vis, oesters).

3. La Bastide: de groene long van Bordeaux

Een stukje fietsen? De brug Chaban-Delmas bij het Cité du Vin of de oude Pont de Pierre in het centrum brengen je naar de snel veranderende Rive Droite van Bordeaux, naar de groene wijk La Bastide. Een rondje 2 bruggen (10 km) is heerlijk om te doen! Ook leuk is het nemen van de gratis watertaxi BatCub met een stop bij de Place Stalingrad direct naast de oude brug. Eyecatcher op dit plein is de XL-stadssculptuur, Le Lion Bleu, van de Parijze kunstenaar Xavier Veilhan.

Lion Bleu op Place Stalingrad in BordeauxPlace Stalingrad met Le Lion Bleu

La Bastide is de groene stadslong van Bordeaux door onder meer het park Aux Angeliques en de Jardin Botanique. Het park strekt zich helemaal uit langs het water aan deze rivierkant, goed toeven daar op allerlei picknick- en speelplekken. In de botanische tuin zit ook een restaurant Le Caillou met wereldkeukengerechten.

Darwin wijk in BordeauxHippe hotspot Darwin, in vroegere kazerne

Aan deze kant van de Garonne maakten we al kennis met de hippe hotspot Darwin en ook met de naburige Les Chantiers de Garonne, een soort Bordeaux-Plage! Maar er is meer! Meng met locals bij de zeer geliefde Guinguette Chez Alriq aan het water. Op dit vrolijke en beetje alternatieve terras zijn vaak live-optredens van jazz manouche tot circus in een superrelaxte-kom-maar-op-je-slippers-sfeer. Bovendien heel kidsproof, lees: ruimte!

Iets sjieker kan ook bij Le Siman, een panoramisch restaurant met prachtig uitzicht op de binnenstad met vele Unesco-monumenten. Het geeft zowel een trendy restaurant als een brasserie met tapas, oesters en pinchos. Een ander pareltje is L’Oiseau Bleu, een gastronomisch restaurant met een inventieve keuken voor een echt avondje uit!

Bordeaux Rive Droite met de wijk La BastideHet centrum aan de overkant van de Garonne, gezond lunchadres Humming en de kerk Sainte-Marie de la Bastide

Tot slot een fijne ontdekking! Voor gezond en homemade fastfood of gewoon goeie koffie met een brookie (brownie & cookie) ga je naar lunchtentje ‘formaat schoenendoos’ Humming. Charles en Gilles combineren hun neo-snacking met een goed gevoel voor vintagevondsten en interieurstyling. Meenemen kan ook, een van hun betaalbare ‘formules‘ (lunchmenu’s) is ideaal als picknick.

4. Saint-Michel: melting-pot van de stad

Down-town op de linkeroever in de buurt van treinstation Gare de Saint-Jean ligt de kleurrijke volkswijk ‘Saint-Mi’ met haar overdekte etensmarkt Les Capucines (Le Capu voor intimi). Op zondag kun je hier tussen de kramen terecht voor een overheerlijke lunch met wijn, tapas, oesters, falafel en meer aan de diverse barretjes te midden van het geroezemoes op de markt. Aanrader!

In het quartier Saint-Michel woont en werkt een bonte mengelmoes van meer dan 60 nationaliteiten. Tout Bordeaux, van studenten tot pensionados, komt hier voor het kosmopoliete sfeertje. Je vindt er veel betaalbare Arabische winkeltjes met eten en interieurspullen. Ook op de wekelijkse zaterdagochtendmarkt van Marché Saint-Michel komen veel locals.

zaterdagochtendmarkt Marché Saint-Michel BordeauxLe Capu, de overdekte markt

Met de komst van de TGV is Bordeaux sinds 2017 nog slechts 2 uur van Parijs verwijderd en dat is één van de redenen waarom deze wijk dicht bij Gare Saint-Jean volop in beweging is. Diverse zijstraatjes krijgen rigoureuze opknapbeurten en er zijn steeds meer bijzondere multicultureel geïnspireerde winkels en originele koffie- en lunchtentjes. Zoals de mini-kantine Une Faim du Loup, met gezonde, vers gemaakte lunchhappen en goede koffie. En in een vroeger dierkundig instituut, halverwege tussen de markt van de Capucines en het treinstation, is in 2021 ook een luxehotel geopend: Hotel La Zoologie, met een bar, een restaurant en zelfs een rooftop.

Domtoren La Flêche Saint-MichelUitzicht vanaf de Flêche Saint-Michel (nu tijdelijk gesloten)

Dichter bij het centrum zijn vooral de levendige pleinen, Place Meynard en Place Canteloup (rondom de Basilique Saint-Michel en de Flêche Saint-Michel) erg leuk, mede door de rommelmarkt die hier 3 keer per week plaatsvindt. Voor nog meer tweedehands vondsten kun je de hele week terecht bij Le Passage Saint-Michel, een 18e-eeuws bananenpakhuis met 20 brocanteurs. Supermooie dingen! Ook is er sinds kort een eigen bar met terras in de brocantehal en direct naast de passage zit een prachtige oude brasserie.

hippe wijk vlooienmarkt fleche kerktoren

Basilique en Flêche Saint-Michel, rommelmarkt van Saint-Michel, koffieshop Une Faime de Loup

Tussen La Flêche en Le Capu vind je nog een paar populaire eet- en drinkadresjes zoals bistrot Le Cochon Volant (reserveren!) en Le Bistrot. Meer zin in een wijnbar? Voor een goed glas wijn met een glimlach en authentieke snacks ga je naar Julo of Le Fil Rouge. Natuurlijk ontbreken ook de wereldkeukens in deze wijk niet: Kokomo voor écht goede Amerikaanse burgers en vegetarisch of Le Marhaba voor Marokkaanse tajine en couscous (ook Alain Juppé komt hier!).

le marhaba Restaurant-Couscous in BordeauxUitzicht vanaf terras Le Marhaba, waar zelfs burgemeester Alain Juppé tajine komt eten

Hoe kom je in Bordeaux?

Met de trein. Met de trein doe je er in totaal zo’, 6,5 uur over. De Thalys brengt je in max. 3 uur en 15 minuten vanuit Nederland naar Parijs. Daarna overstappen op de nieuwe TGV naar Bordeaux: die doet er nog maar 2 uur over. Vooral voor die laatste deel van de reis bestaan er mooie acties (al vanaf €19 voor Parijs-Bordeaux, als je vroeg boekt). Meer info

Met het vliegtuig. KLM/Air France vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks naar de luchthaven Bordeaux-Merignac. Vanaf de luchthaven kun je met de stadsbus (lijn 1) naar het centrum (ca. 45 min./ca. €1,60), met de taxi (ca. 30 min/€50) of met de pendelbus (navette aeroport) die elk half uur naar het treinstation in het centrum (€8) rijdt. Vandaar het station vertrekken diverse bussen en trams.

LEES OOK:
Unesco-wandeling door Bordeaux

Darwin, hippe hotspot in Bordeaux
Shoppen in Bordeaux

Karen Kommer Gastblogger

Tekst: Karen Kommer-de Graaff  Laatste update (3-2022/Nicky Bouwmeester). Beeld: Karen Kommer-de Graaff Overige beeld: (Bacalan) Base sous-marin cc/F. Deval, (La Bastide) Eglise Sainte-Marie de la Bastide, CC/Sara Soulignac, (Chartrons) Quai des Chartrons CC/Vincent Bengold, Pont d’Aquitaine CC/Steve Le Clech, Faubourg des Arts CC/Sophie Dubosq (Saint-Michel) Basilique et Fléche Saint-Michel CC/Sophie Duboscq, Marché Le Capu CC/Sara Soulignac, CC/Faim du Loup.

6 reacties op “Hippe en moderne wijken in Bordeaux”

 1. Karen schreef:

  Hoi Karen,
  Wij plannen begin maart een citytripje met 4 vriendinnen naar Bordeaux. Indien je nog tips hebt voor leuke feestjes of cafeetjes, laat maar weten!
  We nemen alvast jouw tips hierboven mee!

 2. Nona schreef:

  Wat een fijn artikel! Ik heb al je tips opgeschreven voor mijn tripje naar Bordeaux eind augustus!

 3. Annemie Vanderheyden schreef:

  Karen,
  Bedankt voor de geweldige tips over Bordeaux.
  Wij fietsen al 3 dagen de stad rond op een zeer goede fiets ( ook tip van jou) van Cool bike…

  Annemie en Dirk uit Antwerpen

 4. Karen schreef:

  He Jeroen, leuk dat je mijn artikel waardeert 🙂 Je weet waar je kunt verblijven :)! Of stuur me een app voor tips!

 5. Jeroen schreef:

  Overtuigend! Bordeaux the city to See & experience. Ik ga! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *