frankrijk.nl

Tartiflette: koudweergerecht uit de Savoie

Alleen al de geur van een tartiflette associeren wij meteen met de wintersportvakantie. Herkenbaar? Zie hier Carole’s recept voor dit streekgerecht uit de Franse Alpen. Een uitstekende opwarmer op koude dagen.

Ingrediënten voor 4 personen:

800 gr tot 1 kg vastkokende aardappelen
350-400 gr reblochon (kaas)
250 gr spekjes (vegetarische tip: vervang de spekjes door champignons)
2 kleine uien
5 eetlepels witte wijn
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
125-150 ml crème fraîche (of slagroom)
peper en zout

Bereiding:

– Schil de aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Leg ze in een pan en vul de pan met koud water. Warm op en kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten, tot ze beetgaar (en evt. nog een klein beetje al dente zijn.

– Verwarm de oven voor op 190 graden.

– Snipper de uien of snijd ze in dunne ringen, doe de olijfolie in de koekenpan en bak ze even kort op. Voeg de spekjes (of champignons) toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Giet de witte wijn erbij en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.

– Pak een ovenschaal (of meerdere kleine stenen schaaltjes), snij de knoflook in doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje.

– Snijd de reblochon in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst.

– Vul de ovenschaal met allereerst het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken.

– Bestrooi met peper en zout en giet dan de crème-fraîche of room over het geheel. Zorgen over de calorieën? Je kunt de crème-fraîche of room ook helemaal weglaten. Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.

Serveer met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie.

Bon appétit!

Carole Goelitz Gastblogger

LEES OOK:
Fondue of raclette, waarin zitten de meeste calorieën?
Recept voor echte Franse uiensoep
Hachis parmentier, het ultieme bistrogerecht
3x Franse kaas uit de oven

6 reacties op “Tartiflette: koudweergerecht uit de Savoie”

  1. van eyken frank schreef:

    125-150 cl crème fraîche (slagroom werkt ook prima)

    dat is toch VEEL TE VEEL ??? moet dat niet ml ipv cl zijn ?

  2. hallo ,
    nu vandaag in belgié 2 gr ideaal om die lekkere tarteifflette te maken staat al in de oven dat verdorie smaken

    groetjes marie-rose

  3. Inge schreef:

    De kaas middendoor snijden en de korst naar boven. Zo werd het me ook verteld door een Franse dame :-).

  4. Sabine schreef:

    Dit is zooooo lekker!
    Ik maak het regelmatig. Een Franse vriendin uit de savoie heeft me ooit verteld dat zij de Reblochon horizontaal doormidden snijden en ze dan met de kaaskant, dus de korst blijf je zien, op de aardappels leggen. Dat doe ik inmiddels ook en de kaas zakt dan verder de schaal in.

    Voor mijn moeder in Nederland neem ik steevast Reblochon mee (heel duur in NL) en zij vindt het zo lekker dat ze het zelfs in de zomer maakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *