frankrijk.nl

Top 7 charmante Franse skidorpen

Wat maakt een skidorp charmant? Authenticiteit? Sfeer? Gaan we voor de ouderwetse gezelligheid of worden we verleid door gemak? Het oog lijkt bepalend, maar één ding is duidelijk; zonder pistekilometers geen verleiding. 

LaClusaz

1. La Clusaz – gezellig plaatsje met gevarieerd skigebied

La Clusaz was vroeger een afgezonderd boerendorpje. Met het doortrekken van de weg over de Col des Aravis in 1902 kwam er een einde aan het isolement. Het dorp leefde van de reblochon, de beroemde kaas die hier is ontstaan. Tegenwoordig zie je dat authentieke karakter nog steeds terug in het dorp met 2.000 vaste bewoners. Het centrum leeft, elk moment van de dag. Je vindt er de lekkerste eetwinkels vol ambachtelijke kazen, saucisson of verleidelijke taartjes. En er zijn ook mooie woonwinkels, kledingwinkels en veel goede restaurants. Het is bovendien heerlijk skiën in het mooie en ruime skigebied met 132 kilometer aan pistes. En als je weet dat er in La Clusaz ook genoeg te doen is voor niet-skiërs, dan snap je waarom hier vakantiegangers van alle leeftijden komen. Echt een dorp voor wintersport met de hele familie. En onderdeel van Annecy Mountains (net als Le Grand Bornand, zie onder).

Fromagerie Chez Valerie La Clusaz

Onze hele redactie is groot fan van La Clusaz en we maakten dan ook een minireisgids met de leukste adressen en tips!

www.laclusaz.com


Megeve charmante skidorpen

2. Megève – chic en authentiek, met uitzicht op de Mont Blanc

Dit mooie dorp in de Haute-Savoie kent een rijke historie en heeft zich, dankzij de barones van Rothschild, al vroeg in de vorige eeuw ontwikkeld als wintersportoord. Daarom proef je er ook de charme van Oostenrijk, maar heeft het de allure van een mondain Frans skioord. Het is heerlijk om door de authentieke dorpskern dwalen. Nostalgie herleeft met de paardenkoetsen die het enige geautoriseerde vervoermiddel zijn in het autovrije centrum.

Megeve Franse Alpen

Ook heeft Megève prachtige winkels, kunstgaleries, chique theesalons, trendy bars en uitstekende restaurants. En men zegt dat vele pistes rondom het dorp elk jaar zo bult-vrij mogelijk worden gehouden, voor een optimale ski-ervaring. Ski-de-luxe! Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Mégève.

www.megeve.com


N_Joly_Charmant skidorp LesGets

3. Les Gets – echt familiedorp met pistes rondom

Over authentieke en oude skidorpen gesproken: de geschiedenis van Les Gets gaat terug tot de 11e eeuw. De hoofdstraat is de spil van het dorp, aan weerszijden liggen traditionele chalets, charmante berghotels en in chaletstijl opgetrokken residenties. Vanaf diverse punten in dit skidorp vind je de skiliften die wintersporters meenemen naar het skigebied Les Portes du Soleil, met maar liefst 650 kilometer aan pistes.

Les Gets uitzicht Portes du Soleil

Tel daar de vele kindvriendelijke skizones en -pistes bij op en je begrijpt waarom dit een populair dorp is voor vooral families. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Les Gets.

www.lesgets.com


val d isere charmant skidorp

4. Val d’Isère – hoog, hip en sportief bergdorp

Deze wintersportplaats op 1.850 meter kent een reputatie die even oud is als het middeleeuwse bergdorp zelf. De barokke kerk en de prachtige stenen klokkentoren zorgen voor het typisch Savoyaardse karakter van het oude centrum. Die sfeer gaat overigens uitstekend samen met de mooie winkels, swingende discotheken en gastronomische restaurants die ook volop te vinden zijn in het skidorp.

Val d'Isere sfeervol skidorp

Grote namen uit de skiwereld, zoals Henri Oreiller en Jean-Claude Killy, brachten Val d’Isère sportieve naam en faam. Die laatste gaf zelfs zijn naam aan het skigebied (Espace Killy) maar sinds 2021 gaan de pistes van Val d’Isère en Tignes, goed voor samen 300 km, weer door het leven als Domaine Tignes-Val d’Isère. Uiteraard verandert dat verder niet aan de status en behoort het skigebied tot de toppers in de Franse Alpen. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Val d’Isère.

www.valdisere.com


Le Grand Bornand charmante skidorpen

5. Le Grand Bornand – traditioneel boerendorp met eigen skiwijk

Le Grand Bornand – Le Grand Bo voor intimi – is zo’n typisch no-nonsense boerendorp dat zowel ’s zomers als ’s winters een vaste schare aanhangers kent. Het centrum heeft een lieflijk pleintje – met kerk uiteraard – en de grote hoofdstraat is het decor voor de wekelijkse markt. Countrylife op z’n best! De meeste wintersporters vind je in de hoger gelegen chaletwijk Chinaillon, waar je meteen alle kanten uit kunt… op ski’s uiteraard!

Grand Bornand

Niet te moeilijk dus leuk voor tochten met de hele familie door het eigen skigebied met 90 kilometer piste. Ben je kilometervreter, weet dan dat Le Grand Bornand onderdeel uitmaakt van de Lake Annecy Ski Resorts. Met een grote pas kun je ook skiën in buurdorpen als La Clusaz, Manigod en Saint-Jean-de-Sixt. Let op: het is niet met elkaar verbonden, dus hiervoor pak je de skibus of de auto. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in La Grand Bornand.

www.legrandbornand.com


Valloire, charmant skidorp in de Franse Alpen

6. Valloire – kunstminnend skioord aan de voet van de Galibier

Het levendige bergdorp Valloire ligt genesteld aan de voet van de Col du Galibier. Deze berg is tegenwoordig een klassieker voor elke wielrenner, vroeger was dit de belangrijkste bergpas naar het zuiden. Wat Valloire nog herinnert aan die tijd zijn de prachtige, 17e-eeuwse barokkerk en de 16 kapelletjes in en om het authentieke centrum. Dat er inmiddels drie keer zo veel café’s, restaurants en winkels zijn zal met name de après-skiër aangenaam in de oren klinken. De naam Valloire is overigens afgeleid van Vallée d’Or (gouden vallei) maar het dorp leeft nu met name van en voor het witte goud.

eet en drinkadresjes in Valloire

Samen met het hoger gelegen en moderne skioord Valmeinier biedt het skigebied Galibier-Thabor 150 km aan pistes tot 2.600 m hoog. Dat sneeuw in Valloire nog altijd wordt gekoesterd als goud kun je zien tijdens het internationale festival voor sneeuwsculpturen in januari. Tientallen kunstenaars creëren bijzondere kunstwerken uit enorme blokken sneeuw die in de hoofdstraat gelegd zijn. Stuk voor stuk juweeltjes om te zien! Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Valloire.

www.valloire.net


Chatel-charmant skidorp

7. Châtel – authentiek skidorp in superskigebied

Op een steenworp afstand van Zwitserland ligt Châtel. Op het eerste gezicht een bergdorp dat zich weinig lijkt aan te trekken van haar geweldige ligging in het imposante skigebied Les Portes du Soleil. Hier wordt het dagelijks leven nog voor een groot deel bepaald door het boerenleven en ambachtelijke tradities. Maar zodra het winterseizoen begint, toont ze haar tweede natuur: dat van charmant skidorp zonder veel poeha. Skiën is hier een kwestie van kiezen. Wordt het Zwitserland, Frankrijk of doen we een rondje vandaag? De ligging op 1200 meter is tevens een mooi uitvalspunt voor het uitgebreide langlauf- en wandelaanbod in de Vallée d’Abondance.

chalets vrienden familie Chatel op de pisteChalet aan de piste in Chatel

Maar je kunt ook gezellig koffiedrinken, winkelen of genieten van een kaasfondue in een van de vele tentjes in de hoofdstraat. Zie hier trouwens de favoriete eetadresjes van Josee. Alle ingrediënten dus voor een wintervakantie in de breedste zin van het woord. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Châtel.

www.chatel.com

LEES OOK:
Ski&relax in deze heerlijk chalets met wellness
10 romantische skihotels in Franse skigebieden
Prachtige grote chalets aan de piste voor vrienden of families

Tekst: Josee Schouten  Beeld: OT, La Clusaz, OT Les Gets (N.Joly), OT Châtel, OT La Plagne, OT Val d’Isère, OT Valloire (P. Delannoy), OT Le Grand Bornand (Gilles Lansard). Opening: La Clusaz/ODT La Clusaz

5 reacties op “Top 7 charmante Franse skidorpen”

 1. Dirk schreef:

  Mijn favoriet is ook Châtel. Wat ik leuk vind is dat het zijn sfeer heeft behouden en geen lelijke imposante gebouwen, zoals je die vaak ziet in Franse skigebieden.

 2. Tessa Hulst-Roedoe schreef:

  In Arvieux, regio Queras, is zo mooi. Een echt frans klein dorpje en een aantal kleine ski gebieden op nog geen 5 minuten met de auto. Wij verbleven in een leuk kleinschalig hotel. La Casse Deserte. De kamers zijn super mooi en helemaal gerenoveerd, wel naar vragen, want nog niet alle kamers zijn gerenoveerd. Als je een rustig, typisch frans dorpje zoekt zonder massa toerisme, dan is dit perfect.

 3. Claire schreef:

  Mijn favoriet is Valloire. Kleinschaligheid gekoppeld aan veel skimogelijkheden. Levendig in winter én zomer.

 4. Stéphanie schreef:

  Mijn favoriet is zonder twijfel Châtel! Ik kom er van kleins af aan en ga er in januari eindelijk weer eens heen. Super leuk dorpje en een prachtig gebied!

 5. Denise schreef:

  Ja, mooie voorbeelden. De omgeving van Les Gets is in de zomer trouwens ook leuk! Bij Lindarets heb je het geitendorp, waar geiten los door het dorp lopen. Leuk om met kinderen naartoe te gaan. (Ik heb een artikel dat ik eens schreef over de Franse Alpen in de zomer bijgevoegd in de link.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *