frankrijk.nl

Oesters in 21 handige weetjes

Ze zijn gezond en hebben de smaak van een vakantie aan de Franse westkust! Dit wil je weten over huîtres! Hoe kies je de lekkerste? Wat zegt de vorm van een oester over haar smaak? En eh.. leven ze nou eigenlijk echt nog in je mond?

1. Attentie, superfood! Oesters zijn heel gezond en goed voor de lijn. Ze bevatten bijna geen vet, weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen.Vanwege een hoog gehalte aan zink zouden oesters ook zorgen voor een verhoogde weerstand tegen verkoudheid.

2. Lustopwekkend? Dat is nooit wetenschappelijk bewezen maar volgens overlevering at Casanova wel oesters 50 per dag.

3. Hoe groter en dikker een oester hoe minder zout hij is.

4. In Frankrijk wordt het formaat van oesters uitgedrukt in de cijfers 0 tot 5, waarbij 5 het kleinste en 0 het grootste kaliber is.

oesters eten in Frankrijk

5. Formaat 000 is een oester van 150 gram, afmeting van een gemiddelde biefstuk.

6. Het meest verkochte oesterformaat is ‘numéro 3’, wat voor de meeste mensen de prettigste afmeting: genoeg te proeven maar ook weer niet een hele mond vol.

7. In de 17e eeuw bestond er in Frankrijk een oesterexpres, die oesters in recordtijd van de kust naar het Franse hof in Versailles kon brengen.

8. Verse oesters kun je tot max. 10 dagen na de verpakkingsdatum eten. Check altijd de datum op het oesterkistje (of vraag ernaar op de markt) en bewaar de oesters in de koelkast.

9. Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als hij al geopend is kun je bovendien testen of de oester nog een beetje wijkt (letterlijk beweegt) als je met je nagel of een mespunt tegen de rand duwt.

10. In Frankrijk zijn er 2 hoofdsoorten oesters: les plates (platte) en les creuses (holle). Tot die eerste groep behoort bijv. de bekende bélon uit Bretagne. De grote meerderheid van de oesters die je in restaurants en op de markt tegenkomt zijn holle oesters ofwel creuses.

oesters kopen op de markt frankrijk

Lees ook: Slapen bij een beroemde Zuid-Franse oesterkweker

11. De 3 bekendste holle Franse oestersoorten zijn:

gewone creuses (‘pleine mer’, uit oesterbanken in zee, of uit een binnenzee zoals het Bassin d’Arcachon)
fines de claires (oesters die nog een tijdje in brak water zijn ‘opgevoed’, in een zogeheten claire, een oude zoutpan)
spéciales de claires (die nog langer in de claire blijven en extra voedsel krijgen).

12. De globale smaakverschillen? Creuses de pleine mer zijn het zoutst, fines de claires zijn milder van smaak en wat vleziger qua bite, de spéciales nog vleziger en het volst van smaak.

13. Puristen eten oesters puur-natuur, zonder iets erop, zo uit de schelp want anders wordt de smaak bedekt. Maar bekende toevoegingen zijn  vers citroensap, zwarte peper of een scheutje rode azijn met stukjes sjalot (sauce mignonette).

14. Het gebeurt vaak, ook in brasseries, maar eigenlijk hoor je oesters NIET te serveren op ijs, want als oesters te koud zijn, dan hebben ze minder smaak. Beter is op grove korrels zeezout of op een bedje van algen. In Frankrijk zijn oesters vrijwel nooit losgesneden door de oesterman, dat mag je zelf doen met behulp van het vorkje dat je erbij krijgt.

Lees ook: Fruits de mer van A tot Z, alles over schelp- en schaaldieren

15. Een oesterkweker werkt 3 tot 4 jaar aan elke oester die wij in een paar seconden doorslikken.

16. Als je in Frankrijk op de markt een dozijn oesters koopt, krijg je bijna altijd treize à la douzaine (dertien in een dozijn), ofwel één oester cadeau. Vind je oesters openen lastig? Veel oesterverkopers zijn bereid ze voor een kleine meerprijs te openen. En zie hier een filmpje met uitleg hoe je oesters zelf kunt openmaken.

17. Oesters open je maximaal een uur van te voren. Belangrijk: daarbij giet je de eerste laag water meteen uit de schelpen. Het nieuw laagje vocht dat daarna uit de oesters omhoog komt kun je opslurpen samen met de losgesneden oester.

18. Van nature zijn oesters in de zomer laiteuse (melkachtig) en wat te vettig van smaak, omdat dat de voortplantingsperiode is. Het lekkerst zijn oesters daarom van september tot mei. Maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat ze het hele jaar rond te krijgen zijn, zonder die smaakverandering, zelfs in de zomer.

oesters Cancale

19. En ja, het is waar. Rauwe oesters ‘leven’ nog als je ze opeet. Dat kun je ook zien, zoals eerder genoemd: als je met een mesje tegen hun rand duwt hoort een echt verse oester ietsje te wijken.

20. Door dat idee geen fan van rauwe oesters? Giet wat citroensap, een flinter boter, wat peterselie en peper in geopende oesters en zet ze 3-5 minuten onder een hete grill. Zalig!

21. OESTERS UIT ZEELAND! In eigen land worden heerlijke oesters gekweekt en ook in diverse oesterbars in Parijs vind je – als exclusieve buitenlandse delicatesse – oesters uit Yerseke. Die hebben een unieke lichtzoete en fruitige smaak door het lage zoutgehalte van de Oosterschelde. Er komen vooral holle oesters (creuses) uit Zeeland, maar platte Zeeuwse oesters zijn er ook.

LEES OOK:
Oester uit de muur halen op Ile de Ré
De perfecte Franse kaasplank
Slapen bij Tabouriech, oesterkweker uit de Languedoc
Fruits de mer van A tot Z

Tekst: Nicky Bouwmeester (copyright frankrijk.nl)  Beeld: Depositphotos (behalve oesters op strand: Unsplash)

Eén reactie op “Oesters in 21 handige weetjes”

  1. Jan-Willem Mercx schreef:

    Net terug van ile de Ré is het heerlijk om dit verhaal te lezen. Daar uiteraard ook de nodige oesters gegeten, maar de beste oester die ik ooit gegeten heb was in Vancouver, Canada, echt stevig van structuur en heerlijk. Nooit meer van die stevige soorten tegengekomen, en ik ben echt een liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *