frankrijk.nl

6 exclusieve champagnes

Een uitzonderlijke champagne serveren? Dit zijn 6 grote namen uit de Champagnestreek. Bubbels van hoog niveau die goed smaken bij het aperitief en ook heel mooi samengaan met feestelijke gerechten.

1. Taittinger

Een ander historisch champagnehuis in Reims is Taittinger, al sinds 1734 een geliefde naam onder fijnproevers. De topchampagnes van dit merk krijgen de naam Comtes de Champagne. Deze cuvées (meestal blanc de blancs, soms rosés) worden alleen in uitzonderlijke oogstjaren gemaakt. Sinds 1952 zijn er maar 35 van dit soort vintage champagnes geproduceerd: zeer exclusieve champagne dus! Vanaf €150.

champagne taittinger

2. Champagne Aubry

Wil je je gasten verrassen met iets unieks? Dan is de champagne van Aubry een goede keuze. Aubry is een van de weinige champagnehuizen die nog gebruik maakt van oude lokale druivenrassen als de petit meslier, arbanne en fromenteau. Eén van hun beste cuvées is de Sablé Rosé Brut Nature Premier Cru (circa €67). Deze rosé champagne is gemaakt van chardonnay, petit merslier, arbanne en pinot noir. Na de tweede vergisting rijpt de champagne nog 48 maanden op fles. Het resultaat is een verfijnde champagne die je ook heel goed kunt combineren met gerechten.

champagne aubry

Lees ook: champagne drinken, 9 fouten die je niet wilt maken!

3. Louis Roederer

Louis Roederer is natuurlijk bekend om zijn duurste champagne: de Cristal. Deze cuvée de prestige in een unieke kristallen fles met een platte bodem kost minstens €2.000. Cristal champagne heet ook wel ‘tsaren-wijn’, want hij werd in 1876 voor het eerst gemaakt voor de Russische tsaar Alexander II. Door de prijs is dit niet bepaald een bereikbare champagne, maar Roederer maakt ook eenvoudigere champagnes die absoluut de moeite waard zijn. Zoals de Brut Vintage (vanaf €60).

louis roederer champagne brut

4. Armand de Brignac

Rapper Jay-Z werd in 2014 mede-eigenaar van dit familiebedrijf in de Champagne en sinds 2021 bezit ook modeimperium LVMH de helft van de aandelen. Vader Jean-Jacques Cattier en zoon Alexander gaan gewoon door met hele mooie champagnes maken, waaronder hun eerste prestige champagne Armand de Brignac Gold Brut (vanaf €250). Alle flessen van dit huis worden met de hand voorzien van een metalen label. Armand de Brignac produceert ook de grootste fles champagne ter wereld, deze zogeheten Midas heeft een inhoud van 30 liter.

champagne armand de brignac

5. Champagne Cazals

Cazals is een familiebedrijf in de Côte des Blancs vlak bij Epernay. Alle champagnes van Cazals hebben een Grand Cru-status, wat betekent dat alleen de beste percelen van hun wijngaarden worden gebruikt. Cazals is zowel bekend door de hoge kwaliteit van hun champagnes als door hun innovatie. Dit huis gebruikte namelijk als eerste de gyropalette, een machine die champagneflessen automatisch een slag draait. De Grand Cru Clos Cazals (€75) wordt gemaakt van 100% chardonnay en is een prachtig voorbeeld van een terroir-champagne. De rijke lokale kalkbodem zorgt voor een extra gelaagde en minerale champagne.

champagne cazals cote des blancs epernay

6. Dom Pérignon

Als we het over champagnes hebben, dan is het bijna onmogelijk om voorbij te gaan aan Dom Pérignon. Deze champagne draagt de naam van de monnik die eind 17e eeuw aan de basis stond van de moderne champagne. Het champagnehuis Dom Pérignon (onderdeel van Moët & Chandon) maakt nog altijd een van de beroemdste champagnes van de regio. Ook dit is een exclusieve champagne, want Dom Périgon komt alleen uit in millésimes (champagnes met druiven uit 1 oogstjaar). Als de oogst niet voldoet aan de hoge standaarden, dan komt er uit dat jaar geen nieuwe Pérignon uit. Elke cuvée van Dom Pérignon rijpt minimaal 8 jaar en die duur kan zelfs oplopen tot zo’n 30 jaar! Vanaf €180 per fles.

champagne dom perignon

LEES OOK:
6 beroemde Franse wijnen om ooit geproefd te hebben
Weekendje Reims, romantische B&B naast de kathedraal
9 handige champagne-tips: openen, proeven, drinken
Moët & Chandon, hoe spreek je dat goed uit?

Beeld: Best of Wines (Ingrid Hofstra), Depositphotos. Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Best of Wines

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *