frankrijk.nl

10 mythische Franse parfums

Deze legendarische Franse damesgeuren gaan al generaties mee en blijven toch nog altijd in de mode. Ken jij ze allemaal van naam? En hoeveel van deze geuren zou je herkennen als iemand ze draagt?

Chanel No. 5 (1921)

Elk minuut zou er ergens ter wereld een flesje Chanel No. 5 verkocht worden. Of dat echt waar is weten we niet, maar zéker is dat dit Franse oerparfum na 100 jaar nog altijd een ongeëvenaard verkoopsucces is! Coco Chanel liet het in 1921 samenstellen door de Russisch-Frans parfumeur Ernest Beaux. Het luchtje was zeer modern voor die tijd: voor het eerst geen zware bloemengeur in een flacon met veel versieringen, maar een frisse geurcompositie in een elegante strakke fles.

Geur: parfum met meer dan 80 componenten en noten als bergamot, citroen, roos, jasmijn, ylang ylang

Franse parfums Chanel 5

Miss Dior (1947)

Dit beroemde reukwater stamt uit 1947 en is ook nog altijd een hit. In de beginjaren had het een iconisch geel uiterlijk, maar inmiddels is Miss Dior gehuld in een roze jasje en zijn we 16 versies van dit parfum verder. Waar de naam vandaan komt? Dit liefdesparfum is een eerbetoon van couturier Christian Dior aan zijn zus Catherine Dior.

Geur: bloemige geur met frisse en florale noten

Franse parfums Dior

 

L’Interdit van Givenchy (1957)

Modeontwerper Hubert de Givenchy liet dit parfum maken voor zijn muze Audrey Hepburn. In het begin was Hepburn tegen het op de markt brengen van ‘haar’ parfum. Ze zou gezegd hebben: “Mais c’est mon parfum, c’est interdit!” Zo kwam het parfum aan zijn naam. Uiteindelijk ging Hepburn toch akkoord en hielp ze Givenchy als vriendendienst bij het maken van reclamecampagnes. Het was de eerste keer dat een actrice een parfum promootte.

Geur: oranjebloesem, jasmijn, tuberoos, patchoeli

Franse parfums Interdit

 

Opium van YSL (1977)

In 1977 creëerde Yves Saint-Laurent het parfum Opium, dat vrijwel meteen in opspraak kwam vanwege de controversiële naam. Yves zou er drugsgebruik mee goedkeuren en zelfs ophemelen. De grote bazen van het modehuis Yves Saint-Laurent wilden de naam veranderen in Black Orchid, maar Yves wilde daar niks van weten. ‘Opium’ stond voor hem voor de verslaving aan het leven en de liefde. Door alle ophef waren de flacons in no-time uitverkocht en groeide Opium uit tot een parfumklassieker.

Geur: oriëntaalse, kruidige geurFranse parfums Opium YSL

Eau de Rochas (1970)

Couturier en parfumeur Marcel Rochas wilde een eerste eau-de-cologne specifiek voor vrouwen maken. Dit om alle speciale vrouwen in zijn leven te eren, en in het bijzonder Hélène Rochas, zijn derde echtgenote. Als huwelijksgeschenk creëerde hij een parfum genaamd ‘Femme’. In 1955 overleed Marcel en nam zijn vrouw Hélène de leiding over het bedrijf over. Zij werd de eerste vrouwelijke CEO van Frankrijk en creëerde in 1970 Eau de Rochas.

Geur: citrusgeur met een minerale frisheid 

Franse parfums Eau de Rochas

Shalimar van Guerlain (1925)

Shalimar betekent ‘tempel der liefde’ en is de naam van de tuinen ronde de Taj Mahal. Een groot Mogol van India liet dat grafmonument uit liefde aanleggen na het overlijden van zijn favoriete vrouw. Deze romantische geschiedenis was een bron van inspiratie voor de parfumeur Jacques Guerlain, toen hij in 1921 een oosterse geur creëerde. De formule met als hoofdingrediënt vanille sloeg aan en kent nog altijd vele liefhebbers.

Geur: fruitige bovenlaag met een diepere ondertoon van vanille en wierook

Franse parfums Shalimar

L’Air du Temps van Nina Ricci (1948)

Parfumeur Francis Fabron bracht in 1948 in samenwerking met Nina’s zoon Robert L’Air du Temps op de markt. Een goede zet, want het luchtje groeide uit tot een van de bestverkochte parfums uit die tijd – naast Chanel No. 5 en Shalimar. L’Air du Temps stond symbool voor hoop, vrede en de overwinning van de democratie. Kortom: de geurvertaling voor optimisme!

Geur: romantisch boeket van bloemen, waaronder anjers, rozen, viooltjes en orchideeën

 

Franse parfums Nini Ricci Air du Temps

Eau d’Hermès (1951)

Een geur gecreëerd door de bekende Franse parfumeur Edmond Roudnitska. Hij ontwierp dit parfum met een leerachtige geur die doet denken aan een zadel of de binnenkant van een Hermès-tas.

Geur: leer omhuld met citrustonen en kruiden

Franse parfums Hermèes

Arpège van Lanvin (1927)

Na de komst van Chanel No.5 in 1921 schrijft modeontwerpster Jeanne Lanvin in 1927 ook parfumgeschiedenis met haar Arpège. De naam betekent samenklank en slaat op de toonladders die haar dochter Marguerite op de piano speelde. Jeanne gaf haar dit parfum cadeau voor haar 30ste verjaardag. De flacon bestaat uit een zwarte bol met de gouden dop in art-decostijl waarop je moeder een dochter samen ziet dansen.

Geur: kruidige (witte) bloemengeur

Franse parfums Lanvin

JOY van Patou (1929)

Nog een echt oudje dit parfum en net als andere in dit lijstje nauw verbonden met de Franse haute-couture. Patou, een gevierd modeontwerper in de jaren ’20 van de vorige eeuw, liet in 1929 zijn eerste parfum maken. Door de grote hoeveelheid hand geplukte jasmijn uit Grasse kreeg dit luchtje eenzelfde luxe uitstraling als de creaties van het modehuis.

Geur: witte bloemengeur met jasmijn, roos, sandelhout en musk 

Franse parfums Patou

RECENTERE KLASSIEKERS

Sinds de jaren ‘70 is het aantal Franse parfums geëxplodeerd. Welke recentere luchtjes zullen uiteindelijk net zulke legendarische klassiekers worden als de damesgeuren hierboven? Wij gokken op onder andere J’Adore van Dior (1999), Classique van Gaultier (1993), Angel van Mugler (1992), Coco Mademoiselle van Chanel (2001), Chloé van Chloé (2008), en het suikerspinzoete La Vie est Belle van Lancôme (2012), een van de bestverkopende parfums van de afgelopen jaren.

klasieke legendraische parfums uit Frankrijk

LEES OOK:
Het nieuwe DIOR-museum in Parijs
Deze beauty producten koop je voordelig bij de pharmacie
Vintage Chanel- en Hermès-kleding in Parijs
Filmpje: Grasse de stad van de parfum
5 geweldige Franse theemerken

Tekst: Martine Hollenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *