frankrijk.nl

Uzès, elegant stadje in Zuid-Frankrijk

Tijdens een vakantie in de Gard kiezen veel toeristen voor de stad Nîmes en de beroemde Pont du Gard. Maar sla ook het historische Uzès niet over! Een sfeervolle plaats met mondaine trekjes en een beroemde streekmarkt. Asjha ging er afgelopen zomer een dagje winkelen.

Uzès. Voor Parijzenaren met een tweede huis in de Gard is dit provincieplaatsje dé plek om te winkelen voor brocante, potten, manden en al die andere woonspullen die hun huis de elegante stijl geven van het Franse woonblad Côté Sud.

Uzes provinciestadje in de Gard Occitanie

Met zijn charmante dorpshuizen, keienstraatjes en het château van de hertogen van Uzès lijkt dit goed geconserveerde stadje inderdaad wel een tijdschriftreportage. De 17e hertog woont nog altijd in het kasteel dat je kunt bezoeken, Le Duché d’Uzes. Een andere blikvanger van Uzès is de Tour Fenestrelle, een ronde klokkentoren uit de 12e eeuw, die je al van verre kunt zien, als je komt aanrijden door het groen heuvellandschap rond de stad.

Uzes mooi dorp stadje in de Gard Zuid-Frankrijk

Place aux Herbes: authentiek plein

Alle straten lijken vroeg of laat uit te komen bij Place aux Herbes. Dit monumentale plein met fontein is omringd door middeleeuwse huizen en galerijen met kruisbogen. De plek is zo fotogeniek dat het al meerdere keren diende als filmdecor voor diverse bekende Franse kostuumfilms, zoals Cyrano de Bergerac. Rond het plein zijn diverse terrassen die uitnodigen voor een pauze met een glas rosé of een pastis.

Palce aux Herbes Uzes mooi dorp stadje in de Gard Zuid-Frankrijk

De markt van Uzès

Vooral op zaterdagochtend komt dit plein tot leven, als het middelpunt van de markt die al sinds de 13e eeuw op deze plek plaatsvindt. De kramen staan verspreid tot ver buiten het plein. In de omliggende straten en zelfs op de Boulevard Gambetta, de met platanen omzoomde randweg rond de oude binnenstad. Deze zaterdagmarkt is afgeladen druk, maar op een prettige manier, niemand loopt elkaar voor de voeten.

Uzes markt

Olijven, roze knoflook, gekonfijt fruit, oesters, en ook kleding, manden en allerhande snuisterijen. Het is één groot kleuren- en geurenspektakel en het is onmogelijk om met lege handen deze markt te verlaten!

Uzes mooi dorp stadje in de Gard Zuid-Frankrijk

Shoppen in de oude binnenstad

Terwijl de markt van Uzès in volle gang is en iedereen druk bezig is om rieten manden te vullen, zijn veel andere straten in de oude stad uitgestorven. Het ideale moment dus om daar in alle rust rond te slenteren, de historische pracht en praal van Uzès te bewonderen én te profiteren van een bezoekje aan de vele leuke boetieks en restaurantjes. Asjha tipt deze adressen.


5 leuke adressen in Uzès 

1. Véronique Nocquet: winkel met Franse levenskunst

‘L’art de vivre à la française’ staat er op de gevel van een winkelpand waar ooit een lekker rommelige brocante- en antiekzaak was gevestigd. De brocante en antiek zijn verdwenen, maar daar is een wereld van sfeer en inspiratie voor teruggekomen. Want de winkel van Veronique Nocquet, die ook in Parijs, Londen of New York zou passen, biedt een collectie kleding, sieraden, foto’s, kaarsen, glaswerk, kunst, lederwaren, typisch Pichon-aardewerk uit Uzès en ga zo maar door. En alles wat Véronique verkoopt is gemaakt door Franse ambachtslieden en kunstenaars.

lifestyle winkel in Uzes

2. De potten van Uzès

Deze streek staat bekend om het aardewerk en bij Les Pots d’Uzes vind je potten in vele maten en kleuren. De aardewerken potten worden nog altijd stuk voor stuk met de hand op een draaischijf gemaakt. Van de heel grote potten wordt eerst de onderkant ‘gedraaid’ en pas als die basis gereed is, volgen de bovenste delen omdat de klei anders onder het eigen gewicht in elkaar zakt. Het maken van een grote pot neemt veel tijd in beslag, alleen al het in de open lucht drogen duurt tussen de vier en acht weken. Maar dan heb je ook wat! Tot slot wordt het typische ‘Uzès’ merkteken er met de hand in gebeiteld.

pottenwinkel Uzes

3. Lunch bij Le Comptoir du 7

Tegenover de winkel van Veronique zit Le Comptoir du 7, volgens velen het beste restaurant van Uzès. Het zit in de voormalige stallen van de hertog en heeft een prachtige patio. Alle kenners hebben gelijk: het eten hier is licht, modern, vers en smakelijk én het personeel is uitermate vriendelijk. Ed morst iets van zijn verrukkelijke gevulde courgette op zijn shirt, de serveerster ziet het en heeft direct een tip voor ons. Ze noemt het ‘savon magique’ en het is te krijgen in de zeepwinkel, een paar straten verderop.

lunchadres in Uzes Gard

4. Magische zeep in Les Savonneries du Soleil

Les Savonneries du Soleil is een zeepwinkel als een Franse ansichtkaart, je wordt hier direct vrolijk van alle geuren en kleuren. De magische zeep’ die de serveerster van Le Comptoir ons tipte blijkt Savon de Marseille détanchant à la terre de Sommierès te heten. Het is een grijze zeep in de vorm van een stick die speciaal is bedoeld voor het verwijderen van kledingvlekken. Thuis proberen we het uit, en jawel, de vlek is weg!

zeepwinkel in Uzes

5. La Fougasse d’Uzès: hét brood voor de apéro

Op zaterdagochtend staat iedereen in Uzès in de rij bij deze bakker, want hier haal je jouw fougasse. Een fougasse is een Provençaalse specialiteit, ontstaan doordat de bakker een gedeelte van zijn deeg gebruikte om te checken of zijn houtoven op de juiste temperatuur was. De fougasse is er met olijven, uien, ansjovis, spekjes, kaas, tomaat, champignons of eigenlijk alles wat je maar wil. Natuurlijk is er ook een zoete variant, en bien sûr, elke streek heeft weer zijn eigen variant. Omdat de winkel overvol was en ik niet kon kiezen onder druk, verlieten we de bakker met een extreem goed gevulde zak. Laat de apéro maar komen!

10 rue Jacques d’Uzès, Uzès

fougasse in Uzes bakker


SLAAPTIP!

Mas La Buissonnière: supercharmante B&B met Nederlandse eigenaren (vlak bij Uzès)

We logeerden net even buiten Uzès in de fraai gelegen chambre d’hôtes Mas La Buissonniere van Karen en Rob. Een aantal jaren geleden lieten deze Nederlanders een langgekoesterde wens in vervulling gaan met de aankoop van dit prachtige verblijf en inmiddels zijn zij naast op-en-top gastvrouw en gastheer ook helemaal ingeburgerd in het Franse dorpsleven.

Terasse La Buissonière

Onze kamer is ruim, licht, schoon en supersmaakvol ingericht. En wat kan ik met die zomerse hitte toch blij worden van een fles koud water in de koelkast op de kamer. ’s Ochtend kunnen we bij Karen en Rob zelf ons ontbijt samenstellen van de ontbijtkaart. Dat vind ik een fantastisch idee, want ik voel me altijd schuldig als ik de yoghurt, de zelfgebakken taart, vier soorten beleg, acht soorten zelfgemaakte jam en de chocolatines laat staan. Na het ontbijt schuiven de Nederlandse eigenaren nog even bij ons aan en dat is zo gezellig dat we pas twee uur later vertrekken!

Mas la Buissonniere

www.maslabuissonniere.com Of lees ons langere artikel over dit adres: Mas la Buissonière, luxe bed & breakfast bij Uzes

Liever in Uzès zelf slapen? Hôtel Parenthèse is een aardig hotel vol kunst en een eigen restaurant op het dakterras. Of bekijk het chique La Maison d’Uzes, gehuisvest in 17e-eeuws herenhuis in de stad.


Pont du Gard

Ik ben er geen fan van om hartje zomer beroemde plekken te bezoeken, maar als je in Uzès bent kun je het beroemde aquaduct eigenlijk niet overslaan. Wij hadden de Pont du Gard langgeleden al eens bezocht en vielen bij ons hernieuwde bezoek van de ene verbazing in de andere. Nee, je parkeert niet meer lukraak onder een boom in de hoop op een beetje schaduw en je klimt ook niet meer over wat heuvels om bij dit Romeinse aquaduct te komen. Pont d Uzes

Anno nu is er een gigantische, betaalde parkeerplaats, een enorme betonnen entree met een restaurant, een filmzaal, een souvenirwinkel en een museum én er zijn speciale wandelroutes langs mooie plekjes. En ja, het is er druk, vooral in en rond de rivier de Gardon die onder het aquaduct stroomt: zonnende gezinnen, kano’s in het water en waaghalzen die van de hoge wal in de rivier springen. Maar de Pont du Gard zelf is gelukkig onveranderd: het blijft een prachtig en indrukwekkend bouwwerk.

Hier vind je nog meer informatie over Uzès en de Gard en de regio Occitanië

LEES OOK:
Top 7 streekmarkten van het Zuid-Westen
De mooiste dorpen en stadjes van Occitanië
Dit zijn alle 49 Werelderfgoed-locaties in Frankrijk!

Tekst & beeld: Asjha van den Akker (winkels & Pont de Gard) en Nicky Bouwmeester (algemene bezienswaardigeden en straatjes). Extra beeld: Unsplash, Pixabay, Maison la Buissonière

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *