frankrijk.nl

5 nieuwe Franse filmhuisfilms

In oktober en november kunnen liefhebbers van de Franse cinema hun hart ophalen. Dit najaar schitteren sterren als Léa Seydoux, Gaspard Ulliel en Charlotte Gainsbourg in prachtige nieuwe arthouse-films. Welke zet jij op je lijstje?

1. Les Passengers de la Nuit – vanaf 8 oktober in de bioscoop

Parijs, jaren 80. Elisabeth (Charlotte Gainsbourg, dochter van Serge Gainsbourg) blijft achter met twee tieners, nadat haar man het gezin verlaat. Ze vindt werk bij een nacht-radioprogramma en ontmoet daar het ontheemde tienermeisje Talulah. Ze besluit de jonge vrouw onder haar vleugels te nemen, waardoor een nieuwe golf van liefde het gezin overspoelt. Ook thuis te zien via Picl.nl

2. Un Beau Matin – vanaf 27 oktober in de bioscoop

Actrice Léa Seydoux, bekend van La vie d’Adèle en James Bond, speelt Sandra in Un Beau Matin. Een ontroerend verhaal waarin een alleenstaande moeder zich ontfermt over haar intellectuele vader, die langzaamaan zijn verstand verliest. Te midden van deze rollercoaster van emoties belandt Sandra in een gecompliceerde affaire met haar getrouwde jeugdvriend Clément (Melvil Poupaud). Ook thuis te zien via Picl.nl

3. La Nuit du 12 – vanaf 17 november in de bioscoop

De moord op het jonge meisje Clara blijft rechercheur Yohan maar achtervolgen. Niks is zeker, behalve dat er een gruwelijke misdaad plaatsvond in de nacht van de 12e. Deze thriller op basis van waargebeurde feiten is een duister eerbetoon aan de slachtoffers van féminicide, gerichte vrouwenmoord. De film heeft geen acteurs die meteen een belletje doen rinkelen, maar de film  behoorde wel tot de officiële selectie van het Cannes filmfestival van 2022.

4. Plus Que Jamais (More than Ever) – vanaf 1 december in de bioscoop

Plus que Jamais brengt het verhaal van een stervende jonge vrouw, met in de hoofdrollen Vicky Krieps (bekend van de prijswinnende film Phantom Thread) en Gaspard Ulliel, de talentvolle acteur die vorig jaar overleed bij een skiongeluk. Dit is de laatste film waarin Ulliel speelde. Het filmkoppel Hélène en Mathieu hebben een sterke band samen, maar als Hélène levensbedreigend ziek wordt, besluit ze alleen naar Noorwegen gaan, op zoek naar rust. Deze beslissing stelt de kracht van hun liefde op de proef.

5. Vous n’aurez pas ma haine – vanaf 22 december in de bioscoop

Vous n’aurez pas ma haine (jullie krijgen nooit mijn haat) is de verfilming van het succesvolle boek van journalist Antoine Leiris, die op 13 november 2015 zijn vrouw en de moeder van zijn zoontje verliest door de aanslag in het Bataclan-theater in Parijs. Hij heeft maar één wapen tegen het verlies: zijn pen. De open brief (Facebookpost) die hij aan de terroristen schreef, werd wereldnieuws. Ondanks alles gunt hij zijn grootste vijanden zijn haat niet. Over verdriet, hoop en vergeven… Met Pierre Deladonchamps in de hoofdrol, bekend uit onder meerLe fils de Jean.

‘Arthouse-film’ bestaat daar geen Franse naam voor? Jawel, dat is de ‘un film du cinéma indépendant‘!

LEES OOK:
Franse bioscoopfilms waar we naar uitkeken in 2022
De mooiste Franse films en series op Netflix
15 Franse topfilms die je online kunt bekijken

Tekst: Martine Hollenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *