frankrijk.nl

20 weetjes over brie (zo ontdek je de lekkerste!)

Brie is een van de bekendste kazen uit Frankrijk, maar door de vele industriële varianten heeft het imago van deze schimmelkaas flink geleden. Dommage, want een goed stukje brie kan zó lekker smaken! Deze dingen wil je weten om optimaal te genieten van de koning van de Franse kazen.

1. Een échte brie is gemaakt van rauwe melk, dus ver wegblijven van de gepasteuriseerde stukjes in de supermarkt, die missen smaak en zijn vaak nog rubberachtig ook.

2. Ook heel belangrijk: zorg dat die mooie ambachtelijk brie van de kaasboer wel eerst op kamertemperatuur is voor je hem gaat eten, want dan komt alle smaak pas vrij en wordt de textuur smeuïger. Minstens 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen dus.

3. De enige 2 briesoorten met een AOP worden gemaakt in de omgeving van Parijs (Seine-et-Marne in Ile-de-France). En preciezer: in de buurt van de steden Melun en Meaux.

Brie de Meaux (links) en brie de Melun (rechts)

4. Dit gebied heet sinds de middeleeuwen Le Brie en het was een bekende administratieve regio in de tijd van Napoleon. Zo komt de kaas aan zijn naam.

5. Brie is echter veel ouder dan dat: kaas in de stijl van brie de Melun bestond al voor de Romeinse invasie. En Karel de Grote was een groot liefhebber!

6. Brie de Melun en Brie de Meaux zijn heel verschillend. Ten eerste is Melun een exclusievere kaas: je komt hem minder vaak tegen, want er wordt veel minder van gemaakt. Maar bij de betere Franse (en sommig Nederlandse) kaasboeren vind je hem zeker.

brie melun brie de meaux

7. Al aan de buitenkant kun je de 2 kazen onderscheiden. Ten eerste is Melun dikker en kleiner (wiel=27 cm diameter) dan brie uit Meaux (35 cm diameter). Ook heeft een brie de Melun meer donkere geelbruine vlekken op de buitenkant, terwijl de brie de Meaux witter en egaler is. De binnenkant van de kazen is ook anders: de Melun is kruimig en smeuïg, de Meaux egaler en steviger.

8. Maar het belangrijkste verschil is toch wel de smaak: de Melun is veruit het pittigst en ook de zoutste van de twee, met aroma’s waarin je stro en zelfs de stal herkent. Deze brie is zoals boven gezegd de stamvader van de brie en dat rustieke proef je zeker. Brie de Meaux smaakt zachter en romiger dan de Melun, lichtzurig en met aroma’s van paddestoelen.

brie de meaux fromage

Lees ook: Zo maak je het ideale kaasplankje

9. Aan de korst van een brie kun je al goed zien of het een ambachtelijke kaas betreft: dan zie je duidelijk de afdruk van het stromatje waarop de kaas gerijpt is.

10. Vanwege de grootte van een ‘wiel’ hele kaas, wordt brie eigenlijk altijd in taartpunten verkocht. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kleinere camembert, die je in zijn geheel kunt kopen.

11. Er is echter nog een derde briesoort: de brie Coulommiers. Die heeft ongeveer hetzelfde formaat als een camembert en deze brie wordt wél in zijn geheel, dus als ronde kaas verkocht. Je ziet Coulommiers ook veel in de supermarkt (rauwmelks of niet),  Deze kaas is bijna net zo pittig als de brie de Melun en gaat richting camembert (qua geur overigens ook, jawel, beiden zijn echte stinkkazen…!)

brie coulomniers

12. Wat is het verschil tussen brie en camembert? Camembert komt uit een ander gebied (Normandië) en wordt ook anders gemaakt. Camembert verschilt qua textuur (veel steviger en met gaten) en de smaak  (‘aardsere’ en nootachtige smaak dan een brie).

13. Een bekend ambachtelijk brie-merk is fromagerie Dongé, een familiebedrijf dat sinds 1930 bestaat. Je ziet deze naam vaak bij de betere kaasboeren (zoals Androuet in Parijs).

14. Brie is een witschimmelkaas ofwel een fromage à pâte blanc, net als camembert, neuf-chatel of brillat-savarin. Die schimmelkorst kun je gewoon eten en dat wil je ook echt. Juist de korst in combinatie met de smeuïge binnenkant is de ultieme brie-ervaring.

15. ‘De koning van de kazen’, hoe komt brie eigenlijk aan die naam? Tijdens het congres van Wenen in 1815, na Waterloo, proefde de Oostenrijkse staatsman Metternich een brie uit Meaux (de zachtere van de 2 dus). Metternich’s extatische reactie zou brie deze mythische bijnaam gegeven hebben!

Lees ook: Top 7 kaasplank-blunders

16. Hoe lang kun je brie bewaren? Rauwmelkse brie is tot zo’n anderhalve week houdbaar in koelkast, daarna gaat de geur en smaak richting ammoniak en wordt de kaas minder lekker. (En let ook op het oplopende geureffect bij het openen van de koelkastdeur ; – )

17. Brie moet je in de koelkast nooit bewaren in huishoudfolie of een afgesloten bakje, dan kan de kaas niet ademen. Beter is het vette papier van de kaasboer of als alternatief bakpapier. Bewaar de kaas in de groentelade of in een plastic tasje dat je een beetje laat openstaan.

18. Welke wijn drink je bij een goed stuk brie? Pittige brie kun je het beste combineren met een fruitige rode wijn. Zoals een rode bourgogne (côte de Beaune), beaujolais, chateauneuf-du-pape, morgon of bordeaux (saint-estèphe, saint-emilion). Met een romige Brie de Meaux gaat een droge witte wijn of champagne ook goed samen.

19. Er bestaan enkele smaakvarianten op de klassieke brie, waarvan truffelbrie de bekendste is. In het midden van de brie zit dan een extra romig laagje met stukjes truffel erin. Mmm, niet te doen, zo lekker!

20. Liefhebbers kijken bovendien uit naar de ‘brie noir’. Dat is brie die minstens 1 heel jaar gerijpt is (in plaats van 6 tot 8 weken) en helemaal bruin geworden is. De binnenkant is helemaal droog geworden en de smaak behoorlijk uitgesproken: echt een kaas met een ‘verworven’ smaakje!

Wist je dat je brie – net als camembert – ook heerlijk kunt grillen in de oven? Ontdek hier een recept!

LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd wilt hebben
3x Franse kaas uit de oven
20 weetjes over oesters

Tekst: Martine Hollenberg & Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester (en Wikicommons Coulommiers)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *