frankrijk.nl

22 Franse adressen in Amsterdam

La vie douce aan het IJ! Den Haag mag dan de grootste Franse gemeenschap hebben, Amsterdam kan er ook wat van op het gebied van francofiele adresjes. Dit zijn onze favoriete Franse kaas-, wijn-, patisseriewinkels, bakkers en restaurants. 

1. Et Claire 

Net geopend op de Beethovenstraat: viennoiserie-winkel Et Claire. Eigenaresse Pascalle Veen leerde het vak op de Ecole Ducasse in Frankrijk en bakt nu in Amsterdam-Zuid de lekkerste croissants, taartjes en brioches. In veel soorten en verrassende smaken. Ook bijzonder: haar variaties of de ‘cruffin‘: een croissant-muffin met zoete of hartige vulling.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par et CLAIRE (@et_claire_)

2. Bistrot Neuf

Deze bistro in de Haarlemmerstraat met een (Bib Gourmand van Michelin!) serveert mooie klassiekers zoals coq au vin, boeuf bourguignon, uitstekende charcuterie en originele kaasplankjes. En zoals het hoort in Frankrijk: ook geopend voor de lunch!

Franse adressen in Amsterdam Bistrot Neuf

www.bistrotneuf.nl

3. Chabrol Wines

Een deur verder beheert de eigenaar van Bistro Neuf ook een bekende wijnwinkel: Chabrol Wines. Rex Neve studeerde oenologie in Bordeaux en was eind jaren tachtig een van de eerste wijnmeesters in Nederland. Sinds 1991 is zijn winkel een begrip in Amsterdam en je kunt er ook wijncursussen volgen.

Franse adressen in Amsterdam Chabrol Wines

www.chabrolwines.com

4. L’Atelier du Champagne

Vlak bij de Dam serveert deze prachtig strakke winkel bijna 200 verschillende champagnes voor iedereen die wat eleganters zoekt dan Prosecco! Van Dom Pérignon tot Jacques Picard: hier vind je het echte werk van bekende en onbekende wijnmakers uit de Champagne.

Franse adressen in Amsterdam Atelier du Champagne

atelierduchampagne.nl

5. Le Temps retrouvé

Hoe sjiek: een Franse boekwinkel op de Keizersgracht. Een Proust-liefhebber (vandaar de winkelnaam) verkoopt hier het beste van de laatste literaire Rentrée, pockets van Franse klassiekers en leuke Franse kinderboeken. De winkeleigenaar is overigens ook de drijvende kracht achter Tapis Rouge, het festival met Franse films, dat sinds 2019 plaatsvindt in onder meer Amsterdam.

Franse adressen in Amsterdam Le Temps Trouvé

www.letempsretrouve.nl

6. Fromagerie Abraham Kef & proeflokaal

Kef blijft een van de allerbeste kaaswinkels van Nederland voor Franse kazen, alleen al omdat eigenaresse Marike van der Werff samenwerkt met een steengoeie affineur uit Noord-Frankrijk. Inmiddels zijn er 3 filialen, waaronder het bekendste en oudste op de Marnixstraat. De andere winkels zijn in Oost in de Czaar Peterstraat en in Noord aan het Van der Pekplein (met proeflokaal!).

Kef Fromagerie Franse adressen in Amsterdam

www.abrahamkef.nl

7. Patisserie Tout

Venkel-appel, chocolade-lavendel, munt-olijfolie, gin-tonic: elk jaar creëert patissier Job van Berkel weer verrassende nieuwe smaken voor zijn macarons die intussen bekend zijn tot ver buiten de de Rivierenbuurt!

Franse adressen in Amsterdam Tout Patisserie

toutpatisserie.nl

8. Le Petit Deli

In 2017 opende deze charmante kleine traiteur en delicatessenwinkel in de Jordaan. Lotte en Kaj verkopen er vooral zelfgemaakte patisserie (taartjes die eruitzien alsof ze voor Marie-Antoinette gemaakt zijn), en er zijn ook hartige lekkernijen, bubbels en Franse wijnen. Met enkele kleine tafels binnen en ook buiten.

Franse adressen in Amsterdam Le Petit Deli Jordaan

Le petit deli op Instagram

9. Le fournil de Sébastien

Dit adres behoeft bijna geen introductie meer want deze Franse boulangerie is al jaren een mega-succes in Amsterdam-Zuid. Eigenaar Sébastien was eerder bakker in de Vendée maar zijn Nederlandse vrouw haalde hem over hun geluk in Amsterdam te beproeven.  Da’s mazzel voor ons!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Le Fournil de Sébastien (@lefournildesebastienholland)

www.lefournil.nl

10. Crêperie Cocotte

Doodleuk échte kouign-amann, riz au lait of tarte tatin met crème fraîche eten midden in een prachtig grachtenpandje in de Jordaan. Dat kan bij de jonge Bretonse crêperie Cocotte. Goed gedaan hoor!

Franse adressen in Amsterdam Cocotte

www.facebook.com/cocotte.hexagone

11. Restaurant Arles

Dit Franse restaurantje in de Pijp volgt de codes van de bistronomie. Dat wil zeggen: een ongedwongen sfeer maar een hoogwaardige en creatieve keuken. De signatuur is daarbij duidelijk Zuid-Frans, want de 3 chefs komen uit de stad waarnaar het restaurant vernoemd is.

Franse adressen in Amsterdam Arles

www.arles-amsterdam.nl

12. Bistrot des Alpes: kaasfondue uit de Savoie 

Kaasfondue, tartiflette en raclette zoals ze in de Franse Alpen smaken in hartje Amsterdam! Bij Bistrot des Alpes in de Utrechtsestraat zit je er warm bij en kun je zelfs een eitjeslift pakken. Lees Carole en Josee’s ervaring in deze bistro. Dat de eigenaren ook kaas hebben gegeten van le verfijnde Franse gastronomie laten ze zien in hun nieuwe restaurant Mont Blanc in de Pijp. Josee ging proeven, lees nummer 22!

Franse adressen in Amsterdam Bistro des Alpes

www.bistrot-des-alpes.nl 

13. Mes Souvenirs de France

Een marktkraam in een oude Citroën-bus! Astrid (NL) en Bruno (FR) verleiden bezoekers van de zaterdagmarkten op IJburg en het Stadionplein met droge worsten, rauwmelkse kazen en de beroemde Bordier-boter uit Bretagne. Op een klein terras kun je ter plekke genieten van gebakken saucisse à l’ail, spareribs, poitrine fumée en pâtés met vers Frans brood.  

Souvenirs de France marktkraam creperie

www.souvenirs-de-france.com (donderdag: Zuidas Amsterdam, vrijdag: Amstelveen, zaterdag: Stadionplein en IJburg Amsterdam)

14. Patisserie Petit Gâteau

Meike Schaling woonde lange tijd in Parijs en leerde daar het vak van patissier. Ze heeft inmiddels twee eigen Petit Gâteau-winkels in Amsterdam: in de Haarlemmerstraat en de Foodhallen. Daar bakt ze – voor het oog van haar klanten – onder andere éclairs, madeleines, tartelettes en ‘miniminis’ (petits-fours). Bijzonder lekker allemaal!

Franse adressen in Amsterdam ma petite gateau

petitgateau.nl

15. Rijsel Rotisserie

Naar het voorbeeld van de typisch Noord-Franse rotisserie serveert dit restaurant in een vroeger schoolgebouw piepkuiken van het spit en andere goddelijke grill-gerechten. Geweldige wijnkaart ook. Al jaren een hit, dus zeker reserveren.

Rijsel restaurant Amsterdam

www.rijsel.com

16. Gebr. Niemeyer

Deze Franse bakkerij en lunchroom op de Nieuwendijk (vlak bij het Centraal Station) is ook een grote aanrader. Issa Niemeyer leerde het vak in Parijs én bij Rotterdamse broodkenner Menno ’t Hoen. Zit wel goed dus met de batard, boules, fougasse en notenbroden die je hier kunt halen of ter plekke opeten. Net als met de pains aux raisins, sablés en goddelijke croissants…

Franse adressen in Amsterdam Niemeyer bakkerij

www.gebroedersniemeijer.nl

17. My little patisserie

Aan Franse zoetigheden geen gebrek in Amsterdam: hier nog een fijn adresje voor liefhebbers van patisserie! Parisienne Audrey voorziet de Pijp van perfecte chouquettes, madeleines, gevulde soezen en meer. Plaatjes van taartjes!

Franse adressen in Amsterdam My Luttle Patisserie

mylittlepatisserie.nl

18. Alain Bernard: Franse slager

Franse expats in Amsterdam fietsen om voor slager Alain Bernard op de Albert Cuyp. Zijn vlees is op Franse wijze gesneden en gerijpt, en ook de worsten (met venkelzaad!) en rillettes zijn ambachtelijke hoogstandjes. Lees hier een (Franstalig) interview met hem op de blog CanalDutch.

Franse adressen in Amsterdam slager Alain Bernard

Alain Bernard, Albert Cuypstraat 133, Amsterdam

19. Bouchon du Centre

Ook al jarenlang een vaste Franse waarde in Amsterdam: Bouchon du Centre, het huiskamerrestaurantje van Hanneke Schouten, gelegen vlakbij de Utrechtsestraat. De gerechten, sfeer en naam verwijzen naar de traditionele bouchons in Lyon, restaurantjes waar de arbeiders uit de zijdefabrieken een eenvoudige maar voedzame maaltijd konden krijgen. Haar signature-dishes zijn de zelfgemaakte paté, escargots, boudin noir aux pommes of quenelles de brochet (ofwel de ‘snoeksoufflé’ zoals Hanneke ze zelf noemt).Kon je er vroeger lunchen en dineren, tegenwoordig is het restaurant alleen nog geopend voor de lunch. En – ook niet onbelangrijk om te vermelden in deze digitale tijd – je kunt alleen cash betalen.

Bouchon du Centre Amsterdam

www.bouchonducentreamsterdam.com

20. Theewinkel Betjeman & Barton

Theekopers Betjeman & Barton zijn sinds voorjaar 2022 neergestreken in de Jan Evertsenstraat. Het is de derde eigen winkel in Nederland van het bekende Franse kwaliteitstheemerk, dat al twee vestigingen in De Haag heeft. Met een aanbod van meer dan 100 soorten thee, delicatessen en serviezen is de winkel culinaire beleving!

Franse thee winkel Betjeman & Barton in Amsterdam

www.betjemanandbarton.nl

21. Auberge Jean et Marie

Dit restaurant op de Albert Cuypstraat werd in 2022 door het tijdschrift Leven in Frankrijk uitgeroepen tot ‘beste Franse restaurant in Nederland’ van het jaar. Je eet hier bistro- en brasserieklassiekers uit de jaren ‘70-‘80, vertaald met een eigentijds accent. In juli 2023 testten wij gerechten als Maquereau avec salicorne (makreelfilet met zeekraal), Bisque de crevettes hollandaises avec moules, coques et couteaux (Bisque van Hollandse garnalen, mosselen, kokkels en scheermes) en als dessert Charlotte Auberge (Charlotte met verse frambozen), wát een genot! De bediening met oprechte aandacht, maakt het nog steeds tot een topadres. Ook een bezoek waard: de Epicerie van Jean & Marie, de delicatessenwinkel van de eigenaren, een deur verder.

Dessert Charlotte met verse frambozen

Bediening met aandacht

Makreelfilet met zeekraal

Hoofdgerecht Bisque met Hollandse garnalen

www.aubergeamsterdam.nl

22. Restaurant Mont Blanc

In de Govert Flinckstraat (schuin tegenover restaurant Arles op nr. 11 in dit lijstje) pronkt sinds eind 2021 het gastronomische Restaurant Mont Blanc. De naam doet volledig eer aan het interieur (moderne chaletstijl) en de kaar: een 4- of 5-gangendiner, bereid met topproducten uit de Savoie. Begin met een aperitief bij de open haard (zelfs in de zomer!). Begin met de fantasierijke amuses en laat je vervolgens verrassen met stuk voor stuk fantastische gerechten. De presentatie is origineel en elk gerecht een smaaksensatie. Absoluut een aanrader voor een avondje fine dining!

Restaurant Mont Blanc

Mont Blanc

www.restaurantmontblanc.nl

LEES OOK:
De 8 leukste Franse adressen in Den Haag
Franse patisserie, test je kennis
Fleur de sel, waarom je dat wilt hebben
Ti Bisou, Franse creperie & epicerie in Haarlem

Beeld: CC/Bistrot Neuf & Carole Goelitz, CC/Chabrol Wines, CC/Petit gâteau, Le Petit Deli CC/Carly , CC/Atelier du Champagne, FB Le Temps Retrouvé & CC/Nicky Bouwmeester, FB Cocotte by Hexagone, CC/Arles, Gebr. Niemeijer CC/Ro Achterberg, Fournil de Sébastien Flickr CC/Dutchgrub,, FB Abraham Kef, Bistro des Alpes CC/Josee Schouten, CC/Rijsel, Souvenirs de France CC/Corina Bouweriks, Alain Bernard slager CC/Clémence Lafont- CanalDutch, Tout Patisserie CC/Nieuwe Beeldenmakers, CC/My Little Patisserie, Chez Lorraine CC/Lorraine Niss, CC/Marius. Foto linksboven: Le Petit Deli CC/Carly Wollaert, CC/Bouchon du Centre, CCBetjeman & Barton BEELD LINKSBOVEN: Le Petit Deli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *