frankrijk.nl

Secrets d’Histoire, de Franse successerie

Ken je het favoriete geschiedenisprogramma van de Fransen? TV5MONDE zendt vanaf eind oktober weer Secrets d’Histoire uit, een succesvolle televisieserie over bekende historische personen en de mooiste kastelen van Frankrijk.

Heb je de naam Stéphane Bern al eens horen vallen? Dat is een Franse radio- en tv-presentator met een aanstekelijke passie voor geschiedenis. Een groot royaltyliefhebber, die echt àlles weet over de Europese koningshuizen (inclusief de Oranjes!). In Frankrijk is hij ook bekend door al zijn inspanningen voor het Franse erfgoed. Zo bedacht de presentator een nationale krasloterij om geld in te zamelen voor noodlijdende monumenten.

Stephane Bern Secrets d'Histoire

Geschiedenis als kijkcijferkanon

Maar het bekendst is Bern door zijn succesvolle Franse documentaireserie Secrets d’Histoire. Al sinds 2007 vertelt hij daarin met veel sjeu over bekende historische figuren. Het programma is zo geliefd, dat het in Frankrijk op primetime wordt uitgezonden en gemiddeld 2 miljoen kijkers per aflevering trekt. Twée miljoen! Indrukwekkend cijfer voor historische documentaires, dat zou in Nederland niet snel lukken!

Intriges en geheimen

Secrets d’histoire is dan ook verre van saai. Het programma legt nadruk op intrige en sappige anekdotes uit de levens van de besproken figuren. Acteurs beelden scènes na en het programma toont prachtige opnames van kastelen en andere monumenten. Eerder kwamen al veel historische figuren uit het Franse verleden en ook uit andere landen en beschavingen aan bod

‘Blanche de la Castille, de moeder van Lodewijk de Heilige,  in een eerdere aflevering van Secrets d’Histoire

Voorjaar 2023: nieuwe afleveringen

Zin om eens te kijken? Er is iedere maandag (21.00 uur) weer een aflevering te zien van Secrets d’Histoire mét Nederlandse ondertiteling) op  TV5MONDE. Zie hier wie er komende weken aan bod komen!

maandag 3 april, 21.00 uur
De Zonnekoning

Lodewijk XIV is de beroemdste Franse monarch. Van zijn opvoeding bij kardinaal Mazarin tot de installatie van het absolutisme door goddelijk recht: ontdek de opkomst van de Zonnekoning, die Frankrijk 72 jaar lang regeerde.

maandag 10 april, 21.00 uurv
Koningin Victoria

Queen Victoria, een karaktervolle koningin die haar tijd markeerde door een veroverende regeerperiode. We ontdekken de plaatsen waar zij gewoond heeft, van de particuliere woning in Osborne tot de koninklijke residenties van Buckingham en Windsor.

maandag 17 april om 21.00 uur
De man met het ijzeren masker 

Wie was de man achter het ijzeren masker, de beroemdste gevangene van Lodewijk de Veertiende? Schrijvers als Voltaire, Alexandre Dumas en Marcel Pagnol hebben grotendeels bijgedragen aan de legendes rond dit historisch personnage. Er bestaan ​​niet minder dan 50 theorieën over de identiteit van de mysterieuze homme au masque de fer.

OVER TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands. Hier meer over de programmering: europe.tv5monde.com

TV5MONDE is te vinden op de kanalen: Ziggo 71  en T-Mobile 421

LEES OOK:
7 weetjes over Jean-Paul Belmondo

Beeld: TV5MONDE (Société Européenne de Production/Stéphane Bern/Sècrets d’Histoire) & Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *