frankrijk.nl

Secrets d’Histoire, de Franse successerie

Ken je het favoriete geschiedenisprogramma van de Fransen? TV5MONDE zendt vanaf eind oktober weer Secrets d’Histoire uit, een succesvolle televisieserie over bekende historische personen en de mooiste kastelen van Frankrijk.

Heb je de naam Stéphane Bern al eens horen vallen? Dat is een Franse radio- en tv-presentator met een aanstekelijke passie voor geschiedenis. Een groot royaltyliefhebber, die echt àlles weet over de Europese koningshuizen (inclusief de Oranjes!). In Frankrijk is hij ook bekend door al zijn inspanningen voor het Franse erfgoed. Zo bedacht de presentator een nationale krasloterij om geld in te zamelen voor noodlijdende monumenten.

Stephane Bern Secrets d'Histoire

Geschiedenis als kijkcijferkanon

Maar het bekendst is Bern door zijn succesvolle Franse documentaireserie Secrets d’Histoire. Al sinds 2007 vertelt hij daarin met veel sjeu over bekende historische figuren. Het programma is zo geliefd, dat het in Frankrijk op primetime wordt uitgezonden en gemiddeld 2 miljoen kijkers per aflevering trekt. Twée miljoen! Indrukwekkend cijfer voor historische documentaires, dat zou in Nederland niet snel lukken!

Intriges en geheimen

Secrets d’histoire is dan ook verre van saai. Het programma legt nadruk op intrige en sappige anekdotes uit de levens van de besproken figuren. Acteurs beelden scènes na en het programma toont prachtige opnames van kastelen en andere monumenten. Eerder kwamen al veel historische figuren uit het Franse verleden en ook uit andere landen en beschavingen aan bod

‘Blanche de la Castille, de moeder van Lodewijk de Heilige,  in een eerdere aflevering van Secrets d’Histoire

Vanaf eind oktober 2022: nieuwe afleveringen

Zin om eens te kijken? Vanaf 31 oktober 2022 is er iedere maandag (21.00 uur) weer een aflevering te zien van Secrets d’Histoire (mét Nederlandse ondertiteling) op de Franstalige zender TV5MONDE. Zie hier wie er komende weken aan bod komen!

maandag 31 oktober, 21.00 uur, NL ondertiteld
Mozart: La liberté ou la mort 

We kennen allemaal zijn muziek, maar wat is het verhaal achter Wolfgang Amadeus Mozart? Stéphane Bern neemt kijkers mee op reis door het leven van dit muzikale genie. En hoe zit het met zijn dood die omringd wordt door talloze mysteries?

mozart secrets d'histoire tv5monde

maandag 7 november, 21.00 uur, NL ondertiteld
Beethoven: Tout pour la musique 

Secrets d’Histoire duikt in deze aflevering in de voetsporen van Ludwig Beethoven, een van de grootste componisten uit de geschiedenis. Ondanks zijn doofheid bracht Beethoven tijdens zijn leven een muzikale revolutie teweeg. En nog altijd wordt er genoten van zijn tijdloze composities.

maandag 14 november, 21.00 uur, NL ondertiteld
Néron: Le tyran de Rome 

Stéphane Bern neemt ons mee naar het oude Rome, naar 52 na Christus, het jaar waarin Nero op 16-jarige leeftijd werd uitgeroepen tot keizer. De jonge tiran staat bekend om zijn wreedheid en grootheidswaanzin. Wat spookte Nero allemaal uit?

keizer nero secrets d'histoire tv5monde

maandag 21 november, 21.00 uur
Elisabeth: Drôle de reine de Belgique

Elisabeth van België, echtgenote van koning Albert I en het nichtje van de befaamde Oostenrijkse keizerin Sissi, was bekend om haar temperamentvolle karakter. Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog stond ze oog in oog met wereldleiders Chroesjtsjov en Mao. En haar sympathie voor deze wereldleiders haalde meermaals de voorpagina van de krant…

elisatbeth-van-belgië secrets d'histoire tv5monde

maandag 28 november, 21.00 uur, NL ondertiteld
Rafaël: Le prodige de la Renaissance

Schilder, architect, dichter: Rafaël – de ‘parel’ van de Italiaanse Renaissance – was het allemaal. Tot op de dag van vandaag is zijn kunst geliefd, maar blijft de geschiedenis van zijn leven een mysterie. Wie was deze man, die zo gefascineerd was door vrouwen? En is hij echt op 37-jarige leeftijd overleden als gevolg van het overmatig vrijen met zijn minnares?

rafaël secrets d'histoire tv5monde

maandag 5 december, 21.00 uur, NL ondertiteld
Joséphine Baker: La fleur au fusil 

Joséphine Baker, de bekende zwarte revue-artieste, leidde een turbulent leven. Zo zette ze zich in voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen en had ze in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het Frans verzet. Stéphane geeft een kijkje in haar bijzondere leven.

joséphine baker secrets d'histoire tv5monde

maandag 12 december, 21.00 uur, NL ondertiteld
Victor Emmanuel II: premier roi d’Italie (de eerste koning van Italië)

Deze liefhebber van jagen (en vrouwen) slaagde erin om het hele Italiaanse schiereiland onder één vlag te verenigen. En dat na eeuwen van grote verdeeldheid.

victor emmanuel ll secrets d'histoire tv5monde

Maandag 19 december, 21.00 uur
Napoléon: L’exilé de Sainte-Hélène

Wie Franse geschiedenis zegt, zegt Napoleon Bonaparte. Stéphane belicht de laatste 6 jaar van het leven van de Franse keizer. Symbolische locaties die met Napoleon worden geassocieerd komen ook voorbij. Van Fontainebleau tot Sint-Helena.

Napoleon op TV5 monde documentaire

OVER TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands. Hier meer over de programmering: europe.tv5monde.com

TV5MONDE is te vinden op de kanalen: Ziggo 71  en T-Mobile 421

LEES OOK:
7 weetjes over Jean-Paul Belmondo

Beeld: TV5MONDE (Société Européenne de Production/Stéphane Bern/Sècrets d’Histoire) & Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *