frankrijk.nl

Franse herfstplaylist: c’est l’automne!

Veel chansonniers en jonge artiesten laten zich inspireren door het najaar, als de bladeren vallen en de regen komt. Een seizoen van nostalgie en terugdenken. Geniet met een hete kop thee van onze playlist met Franse herfstchansons!

Tété À la faveur de l’automne 

We vragen ons af waarom we niet veel meer horen van Tété, een Franse zanger met Senegalese roots. In 2001 kwam zijn nummer À la faveur de l’automne uit, dat toen (en nu nog steeds) goed scoorde. Perfect bij het seizoen, want vanaf de eerste klanken kom je in herfstige sferen. Zoals Tété ’t mooi samenvat: « À la faveur de l’automne, revient cette douce mélancolie» (In de herfst komt de zoete melancholie terug).

Mouloudji – Les enfants de l’automne 

Ah, Mouloudji… De chansonnier had een paar jaar geleden posthuum weer een hit dankzij een Franse supermarkt-reclame (l’Amour, l’amour, l’amour) en voor veel Fransen blijft Mouloudji puur jeugdsentiment. Hier een mooie versie van  Mouloudji’s Les enfants de l’automne, gezongen door Baptiste W. Hamon.

Francis Cabrel – Octobre

Het is zeker dat Francis Cabrel een hoop inspiratie haalt uit de herfst. In 1977 bracht hij het nummer Automne uit en in 1994 Octobre. Die tweede ken je vast! « On ira tout en haut des collines. Regarder tout ce qu’octobre illumine. Mes mains sur tes cheveux. Des écharpes pour deux. Devant le monde qui s’incline » (We gaan naar de top van de heuvels. Kijk naar alles wat oktober verlicht. Mijn handen op je haar. Sjaals voor twee. Voor de wereld die beweegt)

 

Yves Montand – Les Feuilles Mortes

De ultieme herfstmelancholie hoor je in het bekendste Franse herfstnummer: Les Feuilles Mortes gezongen door Yves Montand. Over een minnaar die zijn geliefde nog erger mist zodra de bladeren beginnen te vallen. Dit liedje met een tekst van Jacques Prévert is een van de meest gecoverde Franse chansons ooit. In de Engelse versie, Autumn Leaves, werd het een jazzklassieker die onder andere is vertolkt door Frank Sinatra, Eric Clapton en Nat King Cole. En ook deze versie van Eva Cassidy zorgt voor kippenvel.

Orelsan (met Stromae) –  La Pluie  

Orelsan is niet alleen rapper, maar ook een geroemd acteur en muziekproducent in Frankrijk. De stijl van zijn rapteksten kenmerken zich door ironie en ijzersterke pointes (punchlines). Samen met de Belgische Stromae maakte hij het nummer La Pluie (de regen). Als twee ‘ervaringsdeskundigen’, want ze komen beiden uit nogal druilerige steden: Orelsan uit het Normandische Caen en Stromae uit Brussel.

Dalida – Les Feuilles Mortes

In CHANSONS! seizoen 1 is uitgebreid stilgestaan bij de Egyptisch-Franse zangeres Dalida, die in je jaren ’70 hit na hit scoorde. Haar muzikale succes stond in schril contrast met haar zeer ongelukkige liefdesleven. In haar chanson Les feuilles mortes verloopt dat niet beter…

Léo Ferré – Chanson d’automne 

Ook de Monegask Léo Ferre wordt melancholisch van de herfst. Het huilen staat hem nader dan het lachen in deze vertolking van een bekend gedicht van Verlaine. « Des sanglots longs des violons de l’automne. Blessent mon cœur d‘une langueur. Monotone » (Lange snikken van herfstige violen. Doen mijn hart pijn met een loomheid. Eentonig). Succes had Ferré wel met zijn altijd zeer stemmige nummers. Tot zijn dood in 1993 bracht de zanger wel 40 albums uit, waarvan diverse chansons hoog in de hitlijsten eindigden, zoals Avec le Temps.

Eli et Papillon – Automne

Jong Franstalig talent uit Canada (Quebec)! Het duo Eli et Papillon bracht in 2015 voor het laatst een album uit (Colorythmie) met daarop dit herfstige nummer. Nog steeds accuraat en het ontdekken waard!

Zin in nog meer Franse herfstchansons? 🎶 Luister naar onze herfstplaylist op Spotify!

LEES OOK:
CHANSONS seizoen 2 nu op televisie
15 mooie Franse kastelen in de herfst
Herfstproducten op de Franse markt
Franse nazomerplaylist: Au revoir l’été!

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: albumcovers Eli et Papillion, Yves Montand en Orelsan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *