frankrijk.nl

Stroomstoringen in Frankrijk deze winter: wat wil je weten?

Op 6 oktober maakte de Franse regering bekend dat bedrijven en particulieren komende winter energie moeten besparen. Frankrijk krijgt anders op piekuren te maken met lokale stroomstoringen. Welke regels zijn van kracht?

Energietekorten in Frankrijk, hoezo dat?

Het overgrote deel van de elektriciteit in Frankrijk wordt geleverd door kernenergie en diverse Franse kerncentrales zijn momenteel buiten gebruik. Dit wegens onderhoud, technische problemen en ook vanwege een energietransitie die te vroeg is ingezet. Dit was vorige winters al een zorg, maar dit jaar is die situatie geaccentueerd door de hoge gasprijzen en een daaruit volgende toename van de elektriciteitsvraag.

Wat doet de Franse overheid?

De Franse regering gaat in eerste instantie het bedrijfsleven vragen om piekuren te ontzien, maar in moeilijke periodes kunnen ook particulieren de gevolgen van de tekorten merken. De overheid mag de elektriciteitstoevoer naar privé-huishoudens tijdelijk verlagen in capaciteit of op specifieke momenten onderbreken als nodig.

Om te voorkomen dat het zo ver komt én ook om de Europese energiecrisis te lijf te gaan, heeft de Franse regering op 6 oktober ‘Un plan de sobriété (soberheidsplan) bekend gemaakt. De maatregelen en adviezen uit dit plan moeten landelijk 10% minder energieverbruik opleveren.

kerncentrale

Wat zijn de regels van het Franse besparingsplan voor deze winter?

Sinds 10 oktober hamert een overheidscampagne erop dat Chaque geste compte ofwel ‘elk gebaar telt’. Daarbij wordt vooral het eigen verantwoordelijkheidsgevoel van burgers en bedrijven aangesproken, maar er zijn ook een paar regels en richtlijnen.

Regels voor bedrijven en overheden (o.a.):

– Binnenverwarming niet hoger dan 19°C . In openbare gebouwen start de verwarming 2 weken later dan gewoonlijk en in sommige gemeentes is 18 °C het maximum.

– Water van publieke zwembaden moet 1°C kouder. (De eerste Franse zwembaden zijn overigens al gesloten vanwege de gestegen energiekosten).

– Winkels met airco mogen hun deuren niet open laten staan (op straffe van een boete) en ook buitenverwarming is verboden.

– Lichtreclames zijn verboden tussen 1 en 6 uur (behalve op luchthavens en in metro- en treinstations).

– Bedrijven moeten thuiswerken weer bevorderen (zoals tijdens de coronacrisis), zodat kantoren bij voorkeur 1 dag per week kunnen sluiten.

– Verplichte presentatie van een energiebesparingsplan (-10%) door elke onderneming en overheid.

Adviezen voor particulieren:

– Verwarming niet hoger dan 19°C in de woonkamer, kinderkamer, werkkamers en maximaal 17 °C in de slaapkamer.

– Boilers op maximaal 55°C.

– Internetbox uitzetten bij verlaten huis en alle apparaten van de standby halen.

– Elektriciteitsleverancier EDF vraagt mensen hun wasmachines, vaatwassers of andere apparaten buiten de piekuren te gebruiken. Dat wil zeggen niet tussen 18.00 en 22.00 uur of tussen 8.00 en 13.00 uur.

– Zoveel mogelijk carpoolen (covoiturage).

En verder tipte president Macrontot vermaak en ergernis van veel Fransen – het vaker dragen van een “col rouléofwel een koltrui als manier om de lagere binnentemperaturen te trotseren…  :- )

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Julie MamouMani (@mamouz)

>> Wat merk je van dit alles mogelijk als vakantieganger in Frankrijk deze winter?

– In veel grote Franse steden zijn monumenten ’s avonds minder lang verlicht dan gebruikelijk. Zo gaat de Eiffeltoren voorlopig al uit om 23.45 uur, in plaats van 01.00 uur, en de piramide van het Louvre al om 23.00 uur. Ook zal er in veel steden minder kerstverlichting zijn dan in andere jaren.

– In sommige steden wordt de openbare straatverlichting ’s nachts een paar uur gedoofd (bijv. van 02.00 uur tot 04.00 uur).

Kerstmarkten krijgen beperkingen (ijsbanen verboden, geen verwarming openlucht, eerder sluiten ’s avonds).

– In de skigebieden gaan de skiliften minder snel en/of minder lang draaien, de stoelverwarming in de liften staat uit en er zal minder kunstsneeuw gemaakt worden.

– Sommige supermarkten en winkelcentra dimmen de verlichting (min 30%) op dagdelen dat er weinig klanten zijn.

Binnen- en buitenbaden zijn verplicht iets kouder (minstens 1°C) en ook zijn sommige schaatsbanen gesloten.

Ook in musea, bioscopen en theaters is de temperatuur in de zaal maximaal 19°C. 

– Eigenaar van een tweede huis in Frankrijk? Brandhout en pellets (houtkorrels) zijn door deze situatie plots heel geliefd, schaars en kostbaar (tot 3 keer zo duur als vorig jaar) geworden.

weerkaart elecktriciteit

Weerkaart voor elektriciteit op televisie

Ook laat de Franse publieke televisie sinds begin oktober dagelijks een ‘elektriciteitsweerkaart’ zien, de EcoWatt (tevens een website). Hierop wordt de regionale situatie van de energievoorziening toegelicht volgens drie kleurcodes (rood, oranje, groen). Zo weten de Fransen op welke dagen ze hun wasmachine, afwasmachine, oven en elektrische verwarming beter niet kunnen gebruiken in piekuren.

weerkaart elecktriciteit

Hebben de huidige benzinetekorten en gesloten tankstations met de energiecrisis te maken?

Nee, die komen voort uit stakingen van het personeel bij diverse Franse olieraffinaderijen die intussen meer dan 2 weken duren. Als de onderhandelingen niet snel vlotten, gaat de Franse overheid mogelijk ingrijpen en de staking opbreken. Macron zei op 12 oktober dat de staking begin volgende week over moet zijn. Meer informatie over geopende tankstations

Welke subsidies geeft de Franse regering aan Franse burgers vanwege de sterk gestegen energieprijzen?

– Tot 1 januari is de belasting op benzineprijzen verlaagd met 30 eurocent per liter. De benzineprijzen zijn daardoor op het moment tussen €1,50 en €1,80 per liter.

– De stijging van de energieprijzen is geplafonneerd. Een Kilowattuur kost in Frankrijk nu gemiddeld 21 cent/uur. In 2023 wordt dat 24 cent/uur.

– Uitkeringen en pensioenen met 4% omhoog.

– Bonus van €100 voor iedereen die zich inschrijft op een website voor carpooling (vanaf 1 januari).

2 reacties op “Stroomstoringen in Frankrijk deze winter: wat wil je weten?”

  1. Guus Assen schreef:

    Momenteel 13-10-2022 is er een tekort aan benzine en diesel.
    Je mag extra brandstof meenemen voor heenreis.
    Info van de Franse ambassade in Nederland

  2. Warna schreef:

    Dank voor deze nuttige info! De elektriciteitsweerkaart is echt een topinitiatief. Over bewustwording gesproken. Zal het via de website zeker in de gaten houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *