frankrijk.nl

3 fietsroutes in de Franse Ardennen

De uitgestrekte bossen van de Franse Ardennen kleuren spectaculair in de herfst. Deze Noord-Franse streek ligt op maar 4 uur rijden: lekker dichtbij voor een weekendje fietsen. Deze 3 fietsroutes gaan dwars door het beboste natuurpark van de Ardennen.

1. Fietsroute Trans Ardennes: dwars door de bossen

De totale fietsroute is niet minder dan 130 km lang en loopt van Givet naar Mouzon, midden in het natuurpark van de Franse Ardennen. Onderweg geniet je van uitzicht op dichte bossen, de meanderende rivieren en de steile kliffen bij de Pointe du Givet.

Routekaart in het EngelsRoadbook Voie Verte Trans-Ardennes – ADT des Ardennes

tourisme ardennes

2. Fietroute Trans Semoysienne: langs een rivier en over een oude spoorlijn

Deze fietsroute is aangelegd over de oude spoorlijn en langs het slingerende riviertje Semoy. De uitgestrekte eiken- en beukenbossen zijn adembenemend mooi in de herfst. De route is 20km lang en ideaal voor een dagtocht. Onderweg kom je langs mooie dorpjes en bijzondere historische bruggen.Monthermé is het startpunt en wordt ook wel parel van de vallei genoemd vanwege de rotsen die rijk zijn aan kwarts en glinsteren in het zonlicht.

Een gedetailleerde kaart met de Trans Semoysienne en andere mountainbike routes is hier te vinden: Carte-VTT-2021-compressed.pdf (parc-naturel-ardennes.fr)

fiets route franse ardennen

2. Nieuwe fietsroute ‘Voie Verte SudArdennes

Deze nieuwe fietsroute van 55 km lang loopt langs het Canal des Ardennes. De omgeving rond deze rivier is erg bosrijk en kent een overvloedige biodiversiteit. Je fietst langs verschillende sluizen en dorpjes. Routebeschrijving https://cd08.fr/sites/default/files/depliant_vvsa_web.pdf

Op zoek naar meer fietsinspiratie voor de Franse Ardennen? In dit Nederlandse boekje vind je diverse tips. Het is gratis te downloaden. 

Over de Franse Ardennen

De Franse Ardennen is de plek voor liefhebbers van natuur. Het gebied is erg bosrijk. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. Met de auto reis je in 4 uur vanuit Amsterdam naar de Franse Ardennen. Lekker dichtbij! Of reis per Thalys en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Meer informatie over de Franse Ardennen via nl.ardennes.com.

tourisme ardennes

Jachtseizoen

Het jachtseizoen in de Franse Ardennen loopt van 1 oktober – 1 april. Houd hier rekening meer wanneer je gaat fietsen of wandelen. Op deze kalender vind je meer informatie over wanneer waar wordt gejaagd. Uiteraard kun je ook altijd bij het lokale VVV kantoor informeren.

LEES OOK:
Reportage: fietsen over de Maasfietsroute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *