frankrijk.nl

CHANSONS!! Seizoen 2 in volle gang

Sinds 9 oktober zendt BNNVARA het nieuwe seizoen van CHANSONS! uit. Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps struinen daarin nogmaals door Parijs, op zoek naar de oorsprong van het chanson.

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps nemen je mee in deel 2 van hun missie om het Franse levenslied voorgoed op de kaart te zetten in CHANSONS!! (oui, met twee uitroeptekens dit keer!). Aflevering 1 en 2 van het nieuwe seizoen zijn al terug te bekijken via NPO Start.

Groot televisiesucces 

Vorig najaar was CHANSONS! een onverwacht groot televisiesucces. Ruim 800.000 televisiekijkers volgden hoe Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in 4 afleveringen door Parijs wandelden op zoek naar de geschiedenis van het Franse lied. Het bleek een duo met een verrassende chemie. De serieuze en schampere Van Nieuwkerk (die toch echt een traan liet op het graf van Aznavour) samen met de energieke Kemps, die met een stuiterend enthousiasme zijn liefde voor het chansons deelde. Het was mooi, heel mooi!

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Geslaagde draaidagen

Afgelopen voorjaar werden de opnames van seizoen 2 gemaakt. Matthijs en Rob hebben goed geprofiteerd van de draaidagen in de bruisende hoofdstad. “Parijs! De magie van de stad blijft”, zegt Rob.”We bezochten het huis van de grondlegger van het chanson en het stamcafé van de grootste dichter, en kwamen erachter dat het nooit regent als je een mooi chanson draait.”

CHansons het nieuwe tweede seizoen 2022Beeld uit seizoen 2

Naast het harde werk hebben de twee alle indrukken van de stad tot in detail op zich in laten werken. “Samen met Matthijs op zondagmorgen fietsen door de verlaten straten van Parijs was een absoluut hoogtepunt”, vertelt Rob. “Ook opwindend: de zon om 4 uur zien opkomen vanaf de Arc de Triomphe”, zegt Matthijs.

Seizoen 2: welke artiesten? 

In Seizoen 1 kwamen onder andere Edith Piaf, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Georges Brassens en Dalida aan bod. Veel van onze lezers stuurden ons vorig jaar al berichten over welke legendarische Franse zangers en zangeressen het duo over het hoofd gezien had. Zoals Yves Duteil, Jean Ferrat of Adamo. Of zij nog aan bod komen in de afleveringen van seizoen 2, is nog een verrassing…

Aflevering 1

In eerste aflevering maken we kennis met het verhaal van zanger/acteur Yves Montand en zijn grote liefde, de actrice Simone Signoret. Ook bezoeken ze het wereldberoemde restaurant Maxim’s, waar de jetset dineerde en Edith Piaf feesten gaf. Achter de Moulin Rouge betreden ze de bijzondere woning van Boris Vian, de man die het chanson naar een hoger plan tilde.

Aflevering 2

In aflevering 2 verlaat het duo voor eventjes de Franse hoofdstad om het zwembad van muzikant Claude François te bezoeken. Hier schreef hij zijn bekendste nummer Comme d’Habitude, dat wereldberoemd is onder de naam My Way gezongen door Frank Sinatra. Ook ontmoeten Matthijs en Rob de Nederlandse chanson-zanger Dave, een grootheid in Frankrijk. Hij vertelt hen alles over de bekende chansonnier Gilbert Bécaud. Ook bezoeken de twee café Aux Trois Maillets waar Nina Simone in de jaren ’80 haar versie van Jacques Brels’ meesterwerk Ne Me Quitte Pas bracht.

chansons!! matthijs en rob

Beeld aflevering 3, seizoen 2

Aflevering 3

Op 23 oktober om 21.20 uur zal de derde aflevering je pas weer aan de buis kluisteren, maar wij vertellen je alvast wat je kunt verwachten! Rob en Matthijs treden zondag in de voetsporen van zangeres Patachou, de koningin van Montmartre. Ook bezoeken ze de villa van de eerste zwarte vrouw die toegang kreeg tot de Franse culturele wereld, de revue-artieste Joséphine Baker. En kijken ze nét iets te diep in het glaasje in Café Walczak, de stamkroeg van chansonnier Georges Brassens.

Chansons!! Matthijs en Rob

Beeld aflevering 3, seizoen 2

Nog eventjes geduld…

Voor de chansonliefhebbers is er een Spotifylijst met alle nummers uit het programma die je tot nu toe voorbij hebt horen komen.

Nog meer chansonhonger? Bekijk de afleveringen van seizoen 1 hier terug. Of plof op de bank met het CHANSONS!-boek, waarin extra foto’s en achter-de-schermen-informatie van seizoen 1 worden gedeeld.

CHANSONS!! seizoen 2, vanaf 9 oktober op zondagavond om 21.20 uur op NPO1.

CHansons het nieuwe tweede seizoen 2022

LEES OOK:
Top 30 Franse chansons met grootste succes in Nederland
Voilà…! Barbara Pravi
Edith Piaf-kamers in mooi hotel in Parijs
Claude François, de vergeten Franse discokoning

Bestel nu ons e-book Parijs met Kids & Tieners!

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Floris van Bergen/Chansons!

27 reacties op “CHANSONS!! Seizoen 2 in volle gang”

 1. Helene Herschel schreef:

  ik heb een radioprogramma van 1978 van Ramses waar hij vertelt en speelt van de fransman Maurice Ravel Misschien vinden jullie dat de moeite waard om te beluisteren. Zo ja geef dan een emailadres door waar ik het heen kan sturen
  Groet Helene Herschel

 2. Wim Perlee schreef:

  Bonjour Matthijs en Rob, wellicht na de “gouden oudjes” ook wat aandacht voor de meer eigentijdse zangers/chansons?
  Ik kan jullie van harte aanbevelen Patrick Bruel en Francis Cabrel.
  Met vriendelijke groeten,
  Wim Perlee
  Castricum

 3. Demarest Marc schreef:

  Ik ben zelf een Fransman ( ik woon in Vlaanderen!België),en inderdaad men had kunnen zeggen dat ook Serge Lama ook een vaste waarde is van de franse chansons, ze hebben gezegd dat de pianiste van Barbara verongelukt was in een auto ongeval ,dat is juist in de wagen stond ook Serge Lama haar verloofde, en ook de broer van zanger Enrico Macias is bij deze ongeval overleden, tot nu toe heeft Serge Lama altijd veel pijn gehad aan zijn been ! Hij heeft recent een einde gemaakt aan zijn carrière hij is 79 jaar. Maar natuurlijk is er veel te vertellen over de franse chansons.

 4. Jan Soors schreef:

  Luister maar eens naar de versie van George Jones. Nagenoeg het enige dat Halliday heeft gedaan is de steel guitaar uit het origineel weggelaten en een Franse tekst op de melodie gezet. Als je dat bewerken wilt noemen. Ik noem het een cover.

 5. Jan Soors schreef:

  Spiegelbeeld is ook geen nummer van Johnny Halliday maar van George Jones.

 6. Jan Soors schreef:

  Naar aanleiding van de reactie van Filip Willems ben ik gaan kijken of de herkomst van het andere nummer “Kleine Jodeljongen wel klopte. De artiest die dit als eerste als La Piccinina op de plaats zetten was niet Toni Bert maar Carlo Buti in 1939. Ook hij heeft het echter niet zelf geschreven.

 7. Jan Soors schreef:

  Je hebt popmuziek en je hebt chansons. Het verschil is niet altijd even duidelijk. Ik heb toch een aantal artiesten voorbij zien komen, zoals Claude François en Dave, die ik eerder tot het popgenre zou rekenen. Er staat inmiddels een nieuwe generatie chansonniers klaar, zoals bijvoorbeeld Pomme. Komt het hedendaagse chanson nog aan bod, of moeten deze artiesten hun sporen nog verdienen?

 8. Filip Willems schreef:

  Schitterend programma , doch een onvergetelijke flater gezien in de 2de aflevering : Als basis van de Gerard Cox hit : “Het is weer voorbij die mooie zomer” werd het Franse “Salut les amoureux” van Joe Dassin getoond . Het origineel is echter van Steve Goodman en werd zelfs in Nederland en Belgie een kleine hit in de versie van Arlo Guthrie in 1972 als “The City of New Orleans “. Onbegrijpelijk !!!

 9. Fernand schreef:

  Wat te denken van: Guy Beart, Georges Guétary, Rina Ketty, Catherine Sauvage en vele, vele anderen

 10. Gea van den Driest schreef:

  Beste Mathijs en Rob Kamps.
  Hoe oud is yve monto nu geworden, jullie zeggen 39, maar bij Wikipedia staat 70, wat is het nu.
  Mvg

 11. Frans Berkers schreef:

  Eerste deel van Seizoen 2 gezien, is leuk. Wel graag minder privégeklets en meer Chansons laten horen / zien! Daar gaat het programma toch over! Ben dol op chansons, daarom kijk ik naar dit programma!

 12. Stephanie schreef:

  Wat leuk! volgende maand weer een tripje Parijs staan en vandaag het boek Chansons gekregen op mijn verjaardag.
  Hele leuke serie , de spotify lijst al vaak geluisterd, echt even genieten.

 13. Monica van der Velden schreef:

  Ik vond Chansons! een supermooie serie, maar in de volgende serie zou Michel Sardou echt niet mogen ontbreken! Hij heeft namelijk zoveel meer mooie chansons dan “Les Lacs du Connémara” gebracht, zoals “Vincent”, “Je vais t’aimer” “L’an mil” of “La Pluie de Jules César”. Die moeten Rob en Matthijs toch maar eens heel goed beluisteren … en dan kijk ik met verlangen naar serie 2 uit!

 14. Anka van doorn schreef:

  Was geweldig. Suggestie volgende serie. Aandacht voor songwriters Jean jacque Goldman en michel berger. Van grote faam en geliefd in frankrijk

 15. Ton schreef:

  De tv-serie had ‘Les Compagnons de la Chanson’ kunnen heten. De groep met deze naam heb ik wel gemist. Ik herinner mij een tv-uitzending in de jaren zestig met ‘Un Mexicain’ die ik (toen) heel grappig vond, met die lange ieieieie. Zie op YouTube ook ‘Les Trois Cloches’ van Edith Piaf en de Compagnons. Prachtig!

 16. carmen schreef:

  Geachte programma makers en presentatoren. Blij met verleden en toekomst van uw programma.
  Bij toeval het nummer “La Terre Meurt “op de cd Colore ma vie (2007) terecht gekomen. Kunt u er iets mee (m.n. tbv milieu-bewustwording e.d.
  Hoop het zo.

 17. Alfred Boer schreef:

  Ten eerste chapeau voor deze fantastische reeks waarvan ik hoop dat het grote publiek het Franse chanson meer zal gaan waarderen. Ik mis tot dusver echter een belangrijke naam in de reeks: Serge Lama. Ik ken zijn volledige repertoire waaronder toppers als Je t’aime á la Folies en Je Suis Malade. Ik heb hem zien optreden in Romorantin-Lanthenay waar mijn vrouw en ik kennelijk de enige buitenlanders waren die de complete set konden meezingen. Ik hoop dat Serge nog aan de beurt komt in jullie mooie programma!

 18. Rudi De Koker schreef:

  Geachte, met bijzonder veel plezier de reeks gezien en inmiddels ook het boek gekocht. Misschien nog een tip: CORA VAUCAIRE en haar prachtig liedje ‘Trois petites notes de musique’. In de jaren ’80 in Vlaanderen bekend door het radioprogramma van Jan Van Rompaey. Die vormde meteen een club van luisteraars: de A leden die het liedje in originele versie hadden; de B leden die het hadden opgenomen en de C leden die het graag hoorden. In zijn laatste programma was ‘het liedje’ dan ook het laatste nummer. Beste Matthijs, toch eens beluisteren. Dank en respect. Rudi De Koker, Lede, België

 19. Erica Eijberts schreef:

  Geeft u alstublieft ook aandacht aan Anne Sylvestre, die niet onderdoet voor Georges Brassens, maar helaas in Frankrijk en Nederland alleen in kleine kring bekend lijkt te zijn.

 20. Adrienne schreef:

  Ik heb genoten van het programma op oudejaarsavond. Ik kende zowaar Dirk Annegarn. Hij werd met enige regelmaat gedraaid door G het station France Inter, lang geleden. Ik mis nog Marie Paule Belle (na een lange stilte weer actief, heb ik begrepen, maar vooral de grote Pierre Perret. Hij maakte 2 chansons tijdens Covid: Les confinés en Bient^t. vergeeet niet zijn fantastische Lili en la femme grillagée. Zie ook zijn wiki en youtube. Pierre Perret is nog actief maar ook dik in de 80. Matthijs en Rob: ga hem gauw thuis opzoeken!!

 21. Marc Boeykens schreef:

  Fantastische serie, heel erg van genoten.Mis nog enkele grootheden zoals Enrico Macias (Paris tu m’as pris dans tes bras , Mon coeur d’attache enz. ) Claude Nougaro (Le cinema, Cecile ma fille, Le jazz et le Java enz) , Hugues Aufray (Le rossingnol anglais , Santiano enz) Lenny Escudero (Ballade à Sylvie , Pour une amourette) .IIk weet het , je kan niet alles tonen,
  Maar 3de reeks kan ook? Hartelijk dank

 22. Linda schreef:

  Is het mij ontgaan? Of kwam Guy Béart werkelijk nergens voor? Hopelijk dan wel in de tweede reeks!
  Maar wij kijken hoe dan ook!

 23. Coby van der Werf schreef:

  Ik genoot van dit programma. Woonde 2 jaar in Parijs (wekte er als jeune fille aupair)l
  Mijn bovenbuurman was Tinno Rossi. Ik herinner mij dat hij huilend aanbelde met het nieuws dat Edith Piaf was overleden.
  Later woonde ik op de Bd. de Courcelles, Enrico Macias was mijn buurman. Hij liep altijd over straat met zijn hoofd naar beneden en de kraag van zijn jas omhoog, bang om te woorden herkend. In de metro verstopte hij zich achter een courant.
  Iedere vrijdagavond keek ik naar dit programma en op zondagochtend naar de herhaling. Blij dat er een vervolg komt.

 24. Riet schreef:

  Blij met de lijst chansons MAAR wie ik mis en vind wie er op moeten staan is Leo Ferre met “Avec les temps” en Yves Montand met Les feuilles mortes””.
  Hopelijk kan hier wat aan gebeuren.
  Mvgr Riet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *