frankrijk.nl

10x Indian summer in de Bourgogne

In het najaar is de Bourgogne nog mooier dan anders. Als de wijngaarden bruin kleuren en in alle dorpjes de schoorstenen roken… Reis mee!

Vlammende wingerd op een huis in Vézelay. Dit prachtige middeleeuwse dorp is gebouwd rond de basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay, waarvan je het silhouet al van verre kunt zien. Echt eens gaan zien, alleen al vanwege het mooie voorportaal en de lichtval in deze abdijkerk!

Wandelen door de Côte des Nuits, de wijngaarden tussen Dijon en Beaune. Hier worden enkele van de beroemdste rode bourgognes gemaakt. Zoals gevrey-chambertin, vosne-romanée en nuits-saint-georges. Hoe klinkt een glaasje grand cru bij terugkomst aan de open haard?

De Rots van Solutré is extra fotogeniek in de herfst! Vanaf de top van deze kalkstenen rots in de buurt van Mâcon kun je in de verte de Mont-Blanc zien liggen. In dit prehistorie was dit een berucht jachtgebied: jagers joegen dieren deze hoge rots op, zodat ze aan het einde naar beneden stortten. Er zijn duizenden botten van mammoeten, paarden en bizons opgegraven aan de voet van de klif.

Beaune Bourgogne

Herfstzon op de geglazuurde dakpannen van het Hospices de Beaune. Al eens binnen gekeken in dit indrukwekkende 15e-eeuwse ziekenhuis? Je kunt er rondlopen in de mooie oude apotheek en de eikenhouten ziekenzaal met beschilderd plafond zien.

De wijngaarden rond Corton, niet ver van Beaune. Je kunt hier prachtig wanddelen tussen de wijstokken van de grand cru Aloxe-Corton en als het even kan overnachten in het knusse charmehotel Villa Louise (met eigen wijnkelder!).

Charolais-koeien in de Morvan. Een herkenbaar plaatje in de Bourgogne, waar dit prachtige witte koeienras vandaan komt!

Clos de Vougeot, een mythisch wijnkasteel in de Bourgogne. Ruim 7 eeuwen verbouwen monniken hier wijn. Je kunt het kasteel bezoeken en dan zie je ook de 18 meter diepe waterput die de monniken hier dwars door de rotsen aanlegden.

Wijndorp Morey-Saint-Denis, een plaatsje met nog geen 700 inwoners, vlak bij Dijon.

Semur-en-Auxois in de Bourgogne

Het silhouet van Semur-en-Auxois, een prachtig middeleeuws stadje in de buurt van het ook al zo mooie dorp Flavigny-sur-Ozeran, waar de film Chocolat is opgenomen.

Wijndorpje Pernand-Vergelesses, alweer een naam die je terugvindt op de beste wijnkaarten ter wereld! Op bevel van de hertogen van Bourgogne werd pinot noir hier vanaf de middeleeuwen de belangrijkste rode druif en daarom (en natuurlijk ook dankzij de chardonnay-duif) hebben de Bourgondische wijnen nog steeds zo’n hoge kwaliteit!

LEES OOK:
8x waarom we de Bourgogne zo leuk vinden
Châteauneuf, prachtig Bourgondisch dorpje
De 15 mooiste Franse kastelen in de herfst

Beeld: CRT Bourgogne-Franche-Comté Tourisme – Alain Doire (Clos de Vougeot, Money-Saint-Denis, koeien, Pernand, Côte des Nuits, Corton), Marion Carel Carcel / Foehn Photographie/BFC Tourisme (Solutré), Julia WILLARD/Falling off Bicycles (Vézelay). En ook: Ben Kerckx/Pixabay (Semur), Pixabay (Beaune).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *