frankrijk.nl

Wel of niet skiën deze winter? Het laatste winternieuws

Welke impact hebben de hoge energieprijzen straks op onze skivakantie? Is het slim om nu al te boeken? En welke bijzonderheden en nieuwtjes zijn er te melden vanuit de Franse wintersportgebieden? Josee informeerde bij een tiental skiresorts in Frankrijk.

Dure energie: maatregelen in de skigebieden

Niet alleen in Nederland worstelen we met de energiecrisis. Ook in de Europese bergen wordt verhit gekeken naar alle ontwikkelingen en de impact op de bedrijfsvoering. De regering van Frankrijk besloot onlangs dat iedereen, bedrijven incluis, 10% moet besparen om deze winter energietekorten te voorkomen. Dat betekent een flinke uitdaging voor de skigebieden, want skiliften zijn  kampioen elektriciteit vreten. Ook vormen de inmiddels fors gestegen energiekosten een probleem. Sommige gebieden vragen zich af hoe ze rendabel kunnen blijven draaien. Kortom, wat betekent dit voor ons skiplezier en de prijs van de skipas?

Een rondje informeren leert dat er in de Franse skigebieden globaal drie opties worden bestudeerd:
– aanpassing van openings- en sluitingstijden van de skiliften
– langzamer laten draaien van de skiliften
– prijs skipas verhogen

Valloire skigebied

Prijzen skipassen omhoog?

Slechts twee Franse organisaties konden ons nu al bevestigen dat zij de kostenverhoging niet gaan doorberekenen in de skipasprijzen. Het gaat om het skigebied van Tignes en SATA, de skiliftmaatschappij die de liften in Les 2 Alpes, Alpe d’Huez en La Grave exploiteert. De overige skigebieden hopen eind september of begin oktober meer duidelijkheid te kunnen geven.

Noot redactie dd. 7 oktober: tijdens een conventie van Franse skigebieden op 6 oktober j.l. blijkt dat vooralsnog is besloten voor aanpassing van de openings- en sluitingstijden van de skiliften en reductie van de snelheid. Ook wordt het sneeuwmaken nauwkeuriger afgestemd op de behoefte en de verwarming van algemene ruimten aangepast. Hotels en residences worden verzocht de watertemperatuur in overdekte zwembaden een graadje lager te zetten.

energieplan skigebiedenWél goedkoop skiën in Frankrijk tijdens kerstvakantie!

De Nederlandse kerstvakantie loopt dit jaar van 25 december tot 9 januari 2022. En NIET van 18 december tot 2 januari, zoals geldt voor de Fransen en de Engelsen. Met andere woorden: onze tweede vakantieweek, dus die van 31 december tot 7  januari is in Frankrijk GEEN hoogseizoen! Sterker nog; er zijn accommodatieverschaffers die deze week gewoon in het laagseizoen hebben gezet, aangezien hun clientèle voornamelijk Frans of Engels is. Ze worden langzaam wakker maar grijp je kans, zoals ik ook al heb gedaan!

Nu boeken is prijsgarantie

Wat nu als je een arrangement inclusief skipas boekt bij een reisorganisatie? Kan de prijs daarvan later nog verhoogd worden? Christian Tiefengraber van Sunweb, een van de grootste skitouroperators naar Frankrijk, bevestigde ons dat wintersporters die nu hun verblijf inclusief skipas boeken, de garantie krijgen dat zij later niet geconfronteerd worden met eventuele prijsstijgingen. Ook de Franse skiresorts geven aan dat als je nu online je skipas boekt, de actuele prijs wordt afgerekend.

LET OP: winterbanden verplicht!

Per 1 november gaat de zogenaamde winterbandenplicht in voor de in Frankrijk aangewezen winterzones, waaronder de gehele Franse Alpen. Dit houdt in dat er contrôles kunnen plaatsvinden of de auto is voorzien van:

  • 4 winterbanden, herkenbaar aan de opschriften “M+S”, “M.S” of “M&S” of het 3PMSF symbool (3 Peak Mountain Snow Flake).
  • metalen sneeuwkettingen of sneeuwsokken voor ten minste twee aangedreven wielen

Wat is er nieuw in de Franse Alpen winter 2022/23?

Het goede nieuws is dat de Franse wintersportgebieden alles uit de kast halen om na 2 jaar coronaperikelen weer een zo’n breed en aantrekkelijk mogelijk seizoen te bieden. Dit zijn noviteiten die ons opvielen.

Tignes

Dit skidorp zet dit jaar in op families en geeft alle kinderen onder de 8 jaar een gratis skipas (geldt ook voor Val d’Isère). Ook kun je extra vroeg de lift pakken tijdens de First Tracks, een gratis activiteit waarbij je bij het gloren van de dag mee kunt met de pisteurs, die het gebied openen. Je maakt dus letterlijk de eerste sporen op nog maagdelijke pistes. Verder opent in december compleet nieuw familieresort van Club Med, direct aan de pistes van Val Claret.

La Plagne

De kenners van La Plagne zullen deze winter even vreemd opkijken naar de top: ‘die lift kwam toch ergens anders aan?’. Klopt, de klimaatverwarming beïnvloedt ook de stabiliteit van de permafrost waarop het oude gondelstation was gebouwd, dus er is gekozen voor een andere lokatie van het eindstation, op solide ondergrond. Ook is er in het bij Nederlanders populaire Belle Plagne een nieuw logeeradres met comfortabele appartementen tot 10 personen, direct aan de pistes: Chalet Hôtel Turqoise.

La Plagne

Les Arcs

Zodra de gondeltjes ’s morgens de garage van gondelstation Varet in Arc 2000 verlaten, wordt deze ruimte omgetoverd tot een ‘showruimte’ met lichtgevende muurschilderingen, geïnspireerd op de vier seizoenen en bijpassende muziek. Ski&cultuur in optima forma dus! Entree €6, gratis voor houders van de ‘grote’ skipas.

Varet Les Arcs

Les Menuires

Een Wim Hofje doen in de bergen? In Lac du Lou organiseert Evolution2 het zogenaamde IceFloating. Nou reken maar dat het water ijs- en ijskoud is! Toch iets te heftig? Je kunt ook gaan ijsduiken in hetzelfde meer, waarbij je een drysuit draagt.

Les Gets 

In het kader van duurzaam ondernemen vervangt Les Gets in Les Portes du Soleil dit seizoen de plastic skicard door een houten skipas.Houten skipas Les Gets

En dat niet alleen… Les Gets wordt ook het eerste rookvrije skigebied in Frankrijk (en misschien in Europa?). En dat is niet alleen om een gezonde leefstijl te stimuleren maar ook om het afval van sigarettenpeuken in de sneeuw tegen te gaan. Wie volgt?

Les Gets rookvrij

Les 2 Alpes

De berg op met een E-bike? Dat kan in Les 2 Alpes. Aventures Electrobike neemt je mee op de bergflanken van de Valleé Blanche. En als je boven bent, check dan de berghut Le Troika, die vanaf dit seizoen dienst doet als een kleinschalig restaurant met huisgemaakte gerechten.

La Rosière

Dit skigebied introduceert een X-perience Pass waarmee je voor zo’n €50 extra ook toegang hebt tot de ijsbaan, rodelbaan, paintball- en lasergameroom. Ook vind je in het skigebied boven bij het fort een Panoramique fotospot, waar je met na scannen van je skipas direct het beeld in je mailbox krijgt.

La Rosiere altijd zonnige pistes

Peisey-Vallandry

Dit familiedorp met een skigebied, gelinkt aan dat van Les Arcs, verhuist de hele kinderweide van onderaan de skilift naar boven bij het aankomstpunt, op een hoogte van 2000 meter. Hierdoor kan het hele seizoen lesgegeven worden op pistes met goede sneeuwcondities. Of in ieder geval minder ijs en minder pap, lijkt ons.

Domaine-skiable-Peisey-Vallandry

Alpe d’Huez

Festivalliefhebbers opgelet: in de week van 18 tot 25 maart 2023 zal het dorp én de pistes van Alpe d’Huez weer compleet worden ingenomen door het grootste muziekfestijn in de sneeuw: TOMORROWLAND. De kaartverkoop is inmiddels begonnen en als dat net zo snel gaat als voorgaande jaren dan moet je er héél snel bij zijn. Lees meer.

Aandacht voor soloreizigers

Ook aan soloreizigers wordt gedacht. Zo biedt de Hotel Club MMV Les Brévières in Tignes interessante deals voor een verblijf van 7 nachten, en de hotels Arpin en La Tarine in Peisey-Vallandry vragen geen extra toeslagen voor eenpersoonskamers. Het sfeervolle Wanderful Chalet in Les Arcs draait echt om ‘co-living’ en ontvangt veel soloreizigers. Hun kamers liggen dicht bij de gedeelde ruimtes, zoals de keuken, de zitkamer en de yogakamer, dus contacten worden makkelijk gelegd.

Skithalys vanaf 6 oktober boekbaar

De SkiThalys of Thalys Sneeuw rijdt dit seizoen elke zaterdag vanaf 24 december tot en met 25 maart 2023. Deze rechtstreekse hogesnelheidstrein zoeft vanaf Amsterdam naar de Franse Alpen, met stops in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne en Landry en Bourg-Saint-Maurice. Reserveren van plaatsen start op 6 oktober!

En ook handig: op Go Savoie Mont Blanc kun je je volledige reistraject naar je skigebied boeken! Vanaf thuis of vanaf je eindstation of luchthaven. Dus wil je hoe je bij je eindbestemming komt dan vind je hier alle opties, tijden en prijzen.

SkiThalys

We zullen dit artikel komende maanden regelmatig updaten met andere noemenswaardige noviteiten of ontwikkelingen. Ook de beslissingen ten aanzien van de energiecrises zullen we hier vermelden, zodra we meer weten. 

LEES OOK:
Top7 charmante Franse skidorpen
8 hippe skihotels in de Franse Alpen
De 5 skidorpen van Les Arcs: welke is het leukste?
10 namen van Franse wintersportplaatsen die we verkeerd uitspreken

Laatste update: 21 september 2022 Tekst: Josee Schouten beeld: Josee Schouten, Les Arcs Varet ©YannAllegre, coverbeeld Les Arcs Aiguille Rouge ©Raj Bundhoo-leg SkipasLesGets©LauraBureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *