frankrijk.nl

Top 25 tips voor Parijs met kinderen

Welke musea, parken en andere attracties in Parijs zijn het leukste voor kinderen? Nicky, die lange tijd met haar kinderen in Parijs woonde, maakte een lijstje van dingen die je vooral moet gaan doen met jonge stedentrippers!

1. De klokkenluider van de Notre-Dame

Zet je kinderen voor vertrek of onderweg naar Parijs nog even voor de Disney-klassieker en ze kijken met hele andere ogen naar de beroemde kathedraal van Parijs. Want bewoog die gargouille nou of niet? Sinds de grote brand van 2019 is de Notre-Dame tijdelijk niet te bezoeken. Wel kun je de kathedraal nog steeds van een afstandje bewonderen en daarna even spelen in het kleine park achter de Notre-Dame. Wil je toch weten wat die brand heeft veroorzaakt en hoe het er nu binnen in zit, kijk dan eens naar puntje 20.

 

Notre Dame Parijs

2. IJsje eten van Berthillon

Berthillon, de beroemdste ijsmaker van Parijs, heeft 2 winkels niet ver van de Notre-Dame. Even de brug oversteken naar Ile Saint-Louis en je ziet de rijen vanzelf. Duurt meestal niet lang en… inderdaad een hoorntje dat ze niet snel zullen vergeten!

Berthillon ijs eten in Parijs

3. Jardin du Luxembourg: slenteren, zonnen, spelen

Het hele park Luxembourg is geweldig voor kinderen: de fonteinen, het mooie bassin met zeilbootjes, de pony-ritjes en de schommels.

Jardin du Luxembourg

4. De spiegelzaal van de Opera

Reserveer een bezoek aan Opéra Garnier, een gegarandeerde hit voor alle kindjes die van de tekenfilm Ballerina houden. Het operagebouw heeft prachtige interieurs en vooral de Grand Foyer, die lijkt op de spiegelzaal van Versailles, spreekt tot de verbeelding. In de winkel in de zijvleugel van het gebouw hangen bovendien ballet- en prinsessenjurken.

Opera Parijs

5. De dierenkaravaan van Jardin des Plantes

In Jardin des Plantes, een van de mooiste parken van Parijs, ligt ook een van de mooiste kindermusea van de stad: de Grande Galérie de l’Evolution van het natuurhistorisch museum. Duizenden opgezette dieren vertellen hier over de evolutie en het voortbestaan van diersoorten. Heel veel te zien en daarna lekker spelen in het prachtige grote park van Jardin des Plantes, met een mooie draaimolen, speelplekken en een labyrint. Er in hetzelfde park vind je ook een museum met fossielen en dinosaurusbotten, botanische kassen, een mineralenmuseum en een dierentuin. Voor al deze attracties moet je overigens wel apart entree betalen.

Galerie de l'évolution musée histoire naturelle parijs

6. De Eiffeltoren beklimmen

Als je het kunt ombuigen dan is de Arc de Triomphe eigenlijk een beter idee: kost veel minder tijd, uitzicht ook mooi. Maar goed, de meeste kinderen zijn onverbiddelijk. Als je zeker wilt zijn dat je niet lang hoeft te wachten dan is het het slim voor vertrek tijdig kaarten te reserveren op internet. Lees hierover in 10 praktische tips voor de Eiffeltoren

Eiffeltoren met draaimolen

7. Fietsen door Parijs met kinderen

Erg leuk voor gezinnen die wat actie willen: de Kidstour van Paris by Bike (€55/2 pers). Dat zijn rondleidingen door Nederlandse gidsen op stevige Hollandse omafietsen met zitjes voor de kinderen of eigen kinderfietsen. Op de fiets zie je korte tijd erg veel Parijs en de gids vertelt bij elk moment leuke feitjes voor de kinderen! Ook Baja Biketours heeft fietstochten voor gezinnen (€22-€29 p.p.).

fietsen-in-Parijs

8. Binnenkijken in het dierenkabinet van Deyrolle

Uniek deze winkel met opgezette dieren en ouderwetse schoolplaten in de chique Rue du Bac in Saint-Germain. De dieren (1e etage!) staan vaak in grappige opstellingen: de laatste keer zagen wij alle konijnen voor een televisie zitten, onder toekijkend oog van een tijger en een babyolifant. Erg indrukwekkende plek! Maar helaas: nergens aanzitten jongens en meisjes.

cabinet Deyrolle parijs

Lees ook: 10 tips voor het Louvre met kinderen

9. Jardin d’Acclimatation: de oudste speeltuin van Parijs

Aan de noordwestkant Parijs, in het chique 16e arrondissement, ligt een van de oudste en leukste speelparken van Parijs. Jardin d’Acclimatation heeft veel klim- en klauterplekken en er zijn veel bewegende attracties zoals draaimolens, achtbanen of een magisch boottochtje. Ook is er een mooi oud gedeelte met levende dieren (vogels, boerderijdieren, kamelen, lama’s).

De algemene entree kost niet veel, maar voor de bewegende attracties moet je wel allemaal extra betalen (ca. €3,50 per rit). Voor ouders is deze speeltuin leuk te combineren met Fondation Louis Vuitton, het prachtige museum voor moderne kunst dat direct naast de speeltuin ligt.

Jardin d'acclimatation Parijs

Lees ook: 21 tips voor Parijs met tieners

10. De mooiste draaimolens van Parijs

Parijs heeft een echte draaimolencultuur: in bijna elk park staat er wel eentje. De 3 favorieten van mijn kinderen: het klassieke paardencarrousel voor het Hôtel de Ville (het stadhuis), de prachtige ouderwetse in Parc Monceau (met onderzeeër, vliegtuig en luchtballon) en de originele draaimolen in Jardin des Plantes (met dodo’s, mammoeten en andere uitgestorven dieren).

draimolen parijs

artikel gaat verder onder deze advertentie


Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons ebook Insidertips Parijs met kinderen of met Kids&Tieners, tot 60 pag’s dik!


11. Met water spelen in het Cité des Enfants

Leuk voor een regenachtige dag: het Cité des Enfants, aan de noordkant van Parijs, aan de rand van het Parc de la Villette. Net als Nemo in Amsterdam heeft het allerlei leuke spelletjes en experimenten waarmee kinderen meer leren over techniek, natuur, het menselijk lichaam en meer.  Ook kun je in dit museum een planetarium-bioscoop en een echte duikboot, de Argonaute, bezoeken.

Het Cité des Enfants is opgedeeld naar leeftijdsgroepen: 2-7 jaar en 5-12 jaar. En je mag alleen voor een specifiek tijdvak (van 1,5 uur) naar binnen. Vooraf online reserveren is aan te raden. Tickets voor het museum/planetarium/duikboot & Tickets voor het ‘Nemo’-deel (2-7 jaar) & Tickets voor het ‘Nemo’-deel (5-12 jaar)

cité des enfants Parijs

12. Trampolines, zeilbootjes en crêpes in Jardin des Tuileries

Niet ver van de centrale ingang van het park op Place de la Concorde (daarna links aanhouden) liggen de trampolines van de Tuilerieën. Op een mooi plekje tussen palmbomen en bloemen kunnen kinderen (tegen betaling) springen dat het een lieve lust is. Ook doen in dit park: klauteren in de gratis speeltuin een stukje verderop. Een zeilbootje met duwstok huren bij het grote bassin (circa €4/30 min). Verstoppertje spelen in het groene labyrint aan de kant van het Louvre. En crêpes eten bij de kiosk van Café Diane, in het midden van het park.

Tuileries Parijs

13. De metro pakken en uitstappen in een onderzeeboot

Het met koperplaten beslagen metrostation Arts et Métiers is een van de avontuurlijkste stops van de Parijse metro (lijn 11). Boven de grond ben je bovendien zo in het museum met dezelfde naam, gewijd aan technologie en uitvindingen, met diverse gekke instrumenten en historische objecten zoals oude grammofoonspelers, auto’s, robotten en vliegtuigen (wel wat moeilijk voor hele jonge kinderen). Online tickets voor het Musée Arts & Métiers

Handige tips voor de metro vind je trouwens hier!

parijs-met-kinderen-arts-et-metiers

14. Straattheater bij Centre Pompidou

Komieken, acrobaten, dansers, clowns… Er is altijd wat te zien op het grote plein voor het Centre Pompidou, dat overigens vaak kinderexposities heeft in de Galérie des Enfants. Kinderen vinden deze straatoptredens al snel hilarisch en de kleurrijke, bewegende Stravinsky-fontein naast het museum doet het ook altijd goed.

Stravinski-fontein-pompidou-parijs

15. Bootje varen op de Seine

Een rondvaart blijft de leukste manier om binnen korte tijd de bekendste monumenten en de vele mooie bruggen van Parijs te zien. Van de diverse rederijen vinden wij de Vedettes du Pont Neuf (€7-14) een van de leukste en je kunt bij hen lekker centraal opstappen (Pont Neuf). Bij regen zijn de Bateaux Parisiens handiger, want die kunnen helemaal dicht. Ook leuk bij mooi weer: zelf een bootje huren en besturen op het Bassin de Villette.

Paris Seine boat

16. Stenen reuzen en sarcofagen in het Louvre

De Mona Lisa kun je overslaan, die hangt toch onzichtbaar achter een haag van selfies makende toeristen. Concentreer je liever op de Egyptische en Griekse vleugels, die maken op kinderen meestal veel meer indruk. En vooral niet missen: de metershoge grafwachters en sfinxen in de Mesopotamische zaal! Om de vaak lange wachtrijen bij het Louvre te omzeilen kun je vooraf skip-the-line-tickets reserveren via deze handige link. Je hoeft overigens alleen kaarten te kopen voor de volwassenen, kinderen mogen gratis mee naar binnen op vertoon van hun eigen identiteitsbewijs. Lees ook: 10 handige tips voor het Louvre met kinderen

Louvre Parijs

17. Spelen op de oevers van de Seine

Het Parc Rives du Seine, de opgeknapte en voor verkeer gesloten oevers van de Seine, zijn het hele jaar rond leuke slenter- en speelplekken. Voor kinderen zijn er klimmuren, op de grond getekende spelletjes en drijvende tuinen. En ouders kunnen genieten van leuke terrasjes aan het water. Let alleen op: op de linkeroever (tussen Musée d’Orsay en Invalides) moet je wel opletten met kleinere kinderen, want er zijn geen hekken voor de Seine. Dat is wél het geval op de rechteroever (ter hoogte van Hôtel de Ville naar beneden).

Berges Seine parijs

18. Ridders en musketiers in Les Invalides

Niet alleen ligt Napoleon begraven onder die mooie gouden koepel, Hôtel des Invalides biedt ook onderdak aan het gigantische Musée de l’Armée. Dat betekent een hoop te zien voor kinderen die van harnassen, zwaarden, kanonnen en medailles houden. En voor ouders en grotere kinderen: de exposities over WOI en WOII zijn een aanrader.

Les Invalides

19. Rondje Jardin du Palais-Royal

Stap uit bij metrohalte Palais-Royal die feestelijk versierd is met gigantische gekleurde kralen. Op de binnenplaats van het ‘palais’ kom je uit tussen de grijswit gestreepte pilaren van Daniel Buren. Het is kunst, maar kinderen vinden het vooral heerlijk klimmen! Daarna kun je een rondje lopen door het charmante Jardin du Palais-Royal, met een fontein en een klein kanon (dat elke woensdag om 12.00 uur een schot lost!). Ook leuk (zelfs als het regent) rond Palais-Royal liggen diverse overdekte winkelpassages uit de 19e eeuw, sommige met mooie speelgoedwinkels!

Palais Royal Parijs

20. Over, in en door de Notre Dame vliegen

Voorlopig kunnen we nog niet de beroemdste kathedraal van Parijs bezoeken maar bij FlyView krijg je een aardige impressie van de Notre-Dame voor én na de brand. In vogelvlucht kun je bijna de klokkentoren aanraken, de waterspuwers bewonderen, het dak in vlammen zien opgaan en de ravage binnen aanschouwen. Spectaculair! Je kunt ook opteren voor de virtual reality-ervaring Parijs Undercover of heel Parijs. Dan zit je niet maar sta je en beweeg je mee met de wendingen van je vlucht over, onder en tussen door alle highlights. Flyview ligt vlakbij Opera Garnier dus eventueel goed te combineren!  ONLINE TICKETS.

Flyview Parijs

21. Musée de la Chasse: dieren en kunst in stadsvilla

Het Musée de la Chasse et de la Nature, vlak bij enkele van de fijnste winkelstraten van de Marais, is een onverwacht leuke attractie met kinderen ouder dan een jaar of 7. Schrik niet van de naam, het museum heeft niet langer de jacht maar nu vooral natuurbehoud als centrale thema. Net als bij Deyrolle (zie nr. 8) en ook Jardins des Plantes (nr. 5) ook hier veel opgezette dieren, maar in deze 17e-eeuwse villa worden ze op humoristische wijze gecombineerd met klassieke én moderne kunst. Echt een pareltje dit kleine museum dat in 2021 volledig gerenoveerd is, lees ook dit artikel!

musea parijs marais musee de la chasse

22. Le 104: hippe en artistieke hangplek met speelhuis

Je weet van tevoren nooit wàt, maar in het verrassende culturele centrum Le 104 (nog maar een paar jaar oud) gebeurt altijd wel iets leuks! Jongleurs, toneelspelers en (break)dansers oefenen hier hun kunsten in de centrale hal of zetten de deur van hun ateliers wijd open. Voor jonge kinderen is er een modern ‘speelhuis’, La Maison des Enfants, dat is ingericht door Matali Crasset, een bekende Franse designer. Attentie: gesloten in augustus! Lees hier ons artikel over Le 104.

Culturele plek Parijs Le 104

23. Le Parc Zoologique: de grote dierentuin van Parijs

Een paar jaar geleden heropende de grote dierentuin van Parijs na een uitgebreide renovatie. De dieren leven hier nu in grote biozones, met diverse diersoorten door elkaar. Prachtig aangelegd, met een grote tropische kas en ook plekken waar je dieren goed van dichtbij kunt zien. Maar wel een beetje uit het centrum (aan de oostkant van de stad, in het Bois de Vincennes) en veruit de meeste dieren zijn buiten, dus minder handig als het regent.

Als het weer slecht is kun je ook naar het sympathieke aquarium van La Porte Dorée gaan, tegenover deze dierentuin. Goedkoop, overzichtelijk formaat en bovendien in een mooi gebouw uit 1931.

parc zoologique Parijs

24. Musée en Herbe: moderne kunst voor jonge kinderen

Klein museum vlak bij het Louvre, dat moderne kunst uitlegt aan kinderen. Ze bijna mogen overal aanzitten en de expositie over Kuifje een paar jaar geleden was een feest. Ook zijn er workshops en regelmatig interactieve tentoonstellingen. Meer info over Musée en herbe

kinderen tips Parijs Musee en Herbe CC Lionel Belluteau

25. Goochelen in het magiemuseum van de Marais

De kleintjes hebben alleen wat aan het kleine marionetten- en automatenmuseum links van de kassa (2 aparte toegangsbewijzen), maar vanaf 6 jaar is het Musée de la Magie mét goochelshow een spannend uitje vlak naast het Village Saint-Paul (een wijkje vol brocante-winkels waarmee de ouders na afloop zoet zijn).

Musee de la magie

Ga je (ook) met tieners naar Parijs? Lees onze tips voor oudere kinderen of… bestel meteen ons ebook Parijs met kids & tieners!

TIP! Neem je step mee naar Parijs
Goeie tip van lezeres Isabelle Duncan: neem de steps van de kinderen mee naar Parijs! Heel handig bij de vaak lange stukken die je moet lopen tijdens een stedentrip. Let alleen op in de metro: het gebruik van steps, skateboarden en rolschaatsen verboden in de metrogangen en op het perron, op straffe van €60 boete. Step dragen in de metro dus!

Metro Parijs met kinderen

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs.

LEES OOK:
20 handige tips voor de metro van Parijs
Eiffeltoren bezoeken: al onze tips
Praktische tips voor Parijs: metro, bagage, kortingen en meer
Het Louvre met kids: 10 handige tips

Tekst: dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in 2014, copyright frankrijk.nl – Laatste update van dit artikel: september 2022 Beeld: Nicky Bouwmeester, behalve: 1. Notre-Dame: CC/Moyan Brenn 2. Berthillon 3. Opéra Josee Schouten 6. Eiffeltoren: Depositphotos. DR Brasserie Chartier 8. Deyrolle (Danielle van Poppel)  11. Cité des Enfants: CC-BY Olivier-Duquesne 16. Danielle van Poppel (Louvre-) 19. Palais Royal: Josee Schouten 22. Le 104/copyright Myriam Tirler, Marc Domage, raam: kunstwerk Daniel van Buren), 23. Parc Zoologique de Paris: 2x Unsplash  25. DR Musée de la Magie Openingsbeeld: Danielle van Poppel

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Parijs met kinderen

3 reacties op “Top 25 tips voor Parijs met kinderen”

 1. Ineke Bogaert schreef:

  Hartelijk dank, super gewoon!

 2. reiskoe.nl schreef:

  Wow, wat een uitgebreide lijst voor deze stad! Wij hebben Parijs al weleens bezocht zonder onze dochter, maar we willen zeker met onze dochter deze mooie stad gaan bezoeken! Waarschijnlijk in combinatie met een paar dagen Disneyland Parijs. Trouwens wat hebben jullie een mooie website! Visueel echt super!

 3. Schitterend !
  Als lerares Frans 12,13 j., ben ik
  natuurlijk erg geïnteresseerd in Frankrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *