frankrijk.nl

De leukste wijken van Lyon

Een Franse stedentrip maken en graag eens wat anders dan het drukke Parijs? Lyon is een prachtige stad om te bezoeken! Met veel keuze op het gebied van musea, winkels en restaurants en een hippe mix van oud en modern. Deze mooie wijken in Lyon wil je gezien hebben.

Vieux-Lyon

Vieux-Lyon is een door Unesco beschermde wijk met een verzameling prachtige middeleeuwse straatjes vol renaissancehuizen in okerkleuren. De grootste attractie zijn hier de traboules: dat zijn verborgen passages die hele woonblokken doorkruisen. Daarin loop je onderweg soms wel door drie verschillende binnenplaatsen met mooie stenen wenteltrappen, oude waterputten en romantische balkons. Van de 230 traboules in Lyon zijn er 40 open voor publiek. Prachtig!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Vieux-Lyon

La Fourvière

Vieux-Lyon wordt door een kabeltrein (funiculaire) verbonden met de hoge heuvel van Fourvière. Hier ligt de beroemde basiliek van Lyon en de Gallo-Romeinse amfitheaters waar ‘s zomers openluchtconcerten plaatsvinden. Tussen luxehotels in historische villa’s en een designhotel in een groot klooster bevindt zich hier ook het restaurant van chef-kok Christian Têtedoie, een beroemdheid in Frankrijk. Zijn wijnbar is een toplocatie voor een glaasje met adembenemend uitzicht over Lyon!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Fourviere

La Croix-Rousse

Ook deze vroegere arbeiderswijk ligt hoog op een heuvel en biedt daardoor prachtige doorkijkjes op het lager gelegen centrum van Lyon en de twee rivieren. In Croix-Rousse herinneren industriële ateliers en 19e-eeuwse arbeiderswoningen aan de zijde-industrie die Lyon in het verleden rijk gemaakt heeft. Tegenwoordig is de sfeer er echter modern en bruisend. Je ziet hier hippe bars en ateliers-winkels van jonge ontwerpers die voortborduren op de creatieve tradities  van de wijk (o.a. in het Village des Créateurs). Ook mooi zijn hier de vele huizenhoge trompe l’oeil-muurschilderingen.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Croix-Rousse

La Presqu’ile

Op een schiereiland tussen de Saône en de Rhône ligt het stadscentrum, ‘La Presqu’île’, dat aan aan Parijs doet denken. Maar dan een stuk rustiger! Er zijn klassieke pleinen, fonteinen, 19e-eeuwse gebouwen en mooie oude winkelfaçades. Je vindt hier ook de Opera van Lyon en het mooie Musée des Beaux-Arts, dat de bijnaam ‘Le Petit Louvre’ (het kleine Louvre) heeft. In de winkelstraten net ten noorden van het bekende Place de Bellecour zitten alle bekende Franse merken, van highstreet tot luxe. Ook in de wijk Quartier Aina, rond het elegante Musée des Tissus et des Arts décoratifs (nu tijdelijk gesloten), is het fijn winkelen. Daar zitten veel vantiquairs, designwinkels, (kunst)boekhandels, cadeauwinkels en kleine eetgelegenheden.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Presqu'ile

La Confluence

Op architectonisch gebied gebeuren de spannendste dingen in La Confluence, de wijk die wordt ingeklemd tussen de Rhône en Saône. Ooit een industrieel haventerrein maar sinds 1999 is hier een gigantisch stadsvernieuwingsproject aan de gang waar diverse grote internationale architecten aan meewerken. In de vroegere loodsen langs het water zitten nu trendy restaurants, terrassen, clubs, kunstateliers en winkels, vaak gewoon nog tussen de oude kranen. Op deze plek is ook het gloednieuwe Musée des Confluences verrezen. Handig: boek vooraf skip-the-line-tickets voor dit mooie museum!

En leuk detail: je kunt vanaf het Presqu’ile een Vaporetto (busboot) nemen om in deze wijk te komen.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Confluence

Les Brotteaux

Brotteaux is de wijk net ten zuiden van het mooi grote stadspark van Lyon, Parc de la Tête d’Or. In en rond het vroegere treinstation Les Brotteaux zitten veel mooie restaurants en winkels. Zoals de kleine art-nouveau Brasserie des Brotteaux, waar veel films zijn opgenomen. En een van de vele restaurants in Lyon van Paul Bocuse, van wie dit de thuisstad is. Voor de authentieke bouchons (typische lokale bistro’s) moet je echter meer op La Presqu’ile en in Vieux-Lyon zijn. Fiets erheen over de mooie kades van de Rhône, op een Vélo’v-leenfiets!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Les Brotteaux

Hoe kom je in Lyon?

Er zijn directe TGV-treinen vanuit Brussel naar Lyon Part-Dieu: reistijd circa 4 uur.

TIP: boek een Lyon City Card voor vrij openbaar vervoer, een rivierrondvaart en toegang 23 musea, voor €27. 

Meer informatie over Lyon: www.onlylyon.com

LEES OOK:
Het succes van een Nederlandse pub in Lyon
Fourvière Hotel: slapen in een hip klooster
Groeten uit… Lyon

Foto’s: Vieux-Lyon (CC Guillaume de Bavière/lantaarn, ODT LYON), La Fourvière (CC-Marc Loret/tram),  ODT LYON), La Croix-Rousse (Bensimon/Village des Créateurs, ODT LYON), Brenda Westerink/uitzicht), La Presqu’île CC-Gilles Fontana/fontein, Nicky Bouwmeester/fietsen & plein, ODT LYON/uitzicht vanaf Opéra), La Confluence (Nicky Bouwmeester, CD_FR/groene terras, Thomas Delahais/museum), Les Brotteaux CC-Dominziana/park, Valantin d’Ersu/gare, ODT LYON). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *