frankrijk.nl

Franse nazomerplaylist: Au revoir l’été!

De zomer is nu echt bijna voorbij: tijd om afscheid te nemen! Liefst bij de klanken van deze chansons, door onder meer Brigitte Bardot, France Gall, Laurent Voulzy, waarin de zomer nog nostalgisch naklinkt. 

Brigitte Bardot – La Madrague 

Het ultieme zomerafscheid is van B.B., die in 1962 zong over het verlaten strand van Saint-Tropez, waar alleen de ‘coquillages et crustacés’ (schelpen en schaalpdieren) in het zand nog herinneren aan de nu voorbije vakantie…

« On a rangé nos vacances dans des valises en carton / Et c’est triste quand on pense à la saison / Du soleil et des chansons » (onze vakantie is nu opborgen in kartonnen koffers, en het is triest als we terugdenken, aan het seizoen van zon en liedjes)

France Gall – Le temps de la rentrée 

Mmmmm! Een zonnig yéyé-liedje van France Gall, afkomstig van album Baby Pop uit 1965. Het gaat over een meisje dat juist blij is dat de zomervakantie weer voorbij is, want nu kan ze de jongen waar ze verliefd op is weer ontmoeten. 

« Je ne pensais sur les rochers / Et les plages ensoleillées / Qu’à toi à la rentrée » (op de rotsen en de zonnige stranden dacht ik alleen het weerzien met jou)

 Julio Iglesias – La Mer 

 De klassieker van Charles Trenet met het zwoele vibrato van Julio Iglesias en een kekke blazerssectie eronder: wordt het nog mooier dan dit? Je bent weer even op dat zomerstrand met een glas tintelkoele rosé in je hand..

« La mer / Qu’on voit danser / Le long des golfes clairs … » (De zee, die we zien dansen, langs de kust van heldere golven)

Joe Dassin – L’été indien 

Dé zomerhit van 1975 en decennialang een slijp-favoriet onder Franse tieners. Gezongen door Joe Dassin, die zes jaar eerder de Champs-Elysées vereeuwigde. Dit mooie liedje gaat het over liefde tijdens de Indian Summer… (En daarbij vergeven we de zanger dat het in de jaren ’70 kennelijk niet gek was was om een sigarettenpeuk in een rivier te gooien.. ;- )

« On ira / Où tu voudras, quand tu voudras / Et on s’aimera encore » (We vertrekken naar de plek waar jij heen wilt, wanneer je wilt, en dan houden we nog steeds van elkaar)

Clara Luciani & Alex Kapranos – Summer wine 

Heerlijke cover van de sixties klassieker van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Deze gloednieuwe versie is een Frans-Engels duet van Alex Kapranos (zanger van Franz Ferdinand) en de Zuid-Franse popzangers Clara Luciani, die we al enkele jaren tippen als jong toptalent.

« Des fraises, des cerises, un baiser d’ange au printemps / Mon vin d’été a toutes ces saveurs en même temps » (Aardbeien, kersen en een engelenkus in de lente. Mijn zomerwijn vermengt al deze smaken)

Laurent Voulzy – Derniers baisers de l’été

Laurent Voulzy maakte een paar jaar geleden een mooie maar suikerzoete cover van de sixties-hit Sealed with a kiss. Het einde van een hartstochtelijke zomerliefde…

« Quand vient la fin de l’été sur la plage / Il faut alors se quitter / Peut-être pour toujours / Oublier cette plage… et nos baisers » (Als het einde van de zomer komt / Dan moeten we elkaar verlaten / Mogelijk voor altijd / En dit strand en onze zoenen vergeten)

Juliette Armanet – Le dernier jour de disco

Het feestje is voorbij, zingt ook Juliette Armanet… Nog één keer het vlammende rood van een zwoele ondergaande zon en daarmee nemen we afscheid van de zomer!

Le dernier jour du disco / Je veux le passer sur ta peau / À rougir comme un coquelicot / Le dernier jour du disco (De laatste dag van de disco / ik wil onder je huid verdwijnen / rood worden als een klaproos / op de laatste dag van de disco)

Het gaat nog door!! 🎶 Luister bovenstaande en nog veel meer mooie nummers op onze Franse nazomerplaylist op Spotify!

LEES OOK:
Jong Frans muziektalent om te kennen
7 fijne Franse radiozenders
Francis Cabrel, de perfecte autorijmuziek

Titelfoto: France Gall, Clara Luciani, Brigitte Bardot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *