frankrijk.nl

De gekste marathon van Frankrijk

Dit weekend is de Marathon du Médoc, een sportief én gastronomisch feestje in de wijngaarden rond Bordeaux. Tijdens het hardlopen drinken deelnemers grand cru-wijnen en slaan ze entrecôtes en oesters achterover. Anouk en Arjanneke liepen een keer mee!

De langzaamste marathon ter wereld

De Marathon du Médoc is een wedstrijd van superlatieven die weinig met sport te maken hebben. Neem alleen al de hoofdprijs: het persoonlijke gewicht van de winnaar wordt uitgekeerd in grand cru-wijn! Maar ook onderweg is Le Marathon du Médoc anders dan alle andere hardloopwedstrijden. De 10.000 deelnemers rennen door de bekendste wijngaarden van de Bordeaux (Lynch-Bages, Latour, Mouton-Rotschild) en stoppen onderweg steeds om van die beroemde wijnen te proeven. Daarom wordt deze tocht dan ook gekscherend “Le marathon le plus long du monde” genoemd. Om het feest compleet te maken, is een groot deel van de deelnemers verkleed. Op zaterdag 10 september 2022 vindt dit sportieve maar vooral ook heel grappige evenement voor de 37ste keer plaats.

Ook populair bij Nederlanders 

Twee Hilversumse dames, Anouk Pols en Arjanneke van den Berg deden mee in 2014. Ze hoorden over de Franse marathon via goede vriend Marcel, die de tocht toen al diverse keren gelopen had. Het verkrijgen van een startbewijs is een lastige klus en het is makkelijker als je je inschrijft als groep en er meteen een accommodatie bij boekt. Dus verzamelde Marcel 11 hardlopers uit Hilversum en Amersfoort.

marathon-du-medoc

Brie en stokbrood voor onderweg

De dames deden er bijna 5 uur over.“We hebben anderhalf uur uitgetrokken voor het drinken van wijn en eten van oesters, Franse kaasjes en entrecôte,” somt Anouk het zwaardere onderdeel van de tocht op. Uiteraard hadden ze daar vooraf flink op geoefend. “Tijdens onze langere trainingen hebben we onderweg wijn gedronken en stokbrood met brie gegeten. En dat viel helemaal niet tegen.” Arjanneke: “Zo’n wijntje onderweg bleek zelfs lekker soepel voor de benen. En met al dat eten erbij prima te doen!”

Bier om te herstellen

De komende editie zal bestaan uit zo’n 10.000 deelnemers, komend uit 74 verschillende landen. Elk jaar heeft de marathon een ander thema. Dit jaar mogen de renners  zich uitdossen in kleding die past bij muziek van 33-toeren per minuut. Slow running en slow music dus!  De winnaar van de marathon gaat zoals gezegd met een hoop liters grand cru naar huis. Voor alle andere lopers is er een T-shirt, kristallen wijnglazen en een fles Médoc. Arjanneke: “Het is zaak om op tijd binnen te komen, want de eersten die finishen krijgen de betere wijnen. Hoe later je over de streep komt, hoe minder de wijn wordt.” Na de marathon is er ’s avonds een dansfeest, met uiteraard weer veel wijn. “En bier”, zegt Arjanneke, “want dat is goed voor het herstelproces.”

Medoc Marathon Nicholas Babaian 1

Wil je dit festijn ook wel eens meemaken? Ga dan naar de website van medocdumarathon.com. Je vindt daar niet alleen impressies van de laatste marathon, hier vindt je straks ook de datum van de inschrijving voor 2023 (dit zal ergens in maart zijn)!

Een gastartikel van journaliste Karin van Leeuwen die onder meer blogs schrijft voor de website Damespraatjes.

LEES OOK:
Stedentrip Bordeaux: 15x zien & doen
7 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk
La Cité du Vin, het ‘wijn-Guggenheim’ van Bordeaux

Beeld: Anouk & Arjanneke, Flickr/CC N. Babaian, cover en screenshot website marathondumedoc.com illustratie ©I.Turria, CC/Kinolamp (wijngaard & ballerina’s, band), CC/Jan (groep voor chateau).

Eén reactie op “De gekste marathon van Frankrijk”

  1. Ferry lammers schreef:

    Wat een leuk artikel. In 2003 heb ik hem zelf gelopen. Wat een spektakel. 26 graden, vijfeneenhalf uur over gedaan. Het was mijn eerste en tevens laatste marathon dus ook de leukste. Denk er nog met plezier aan terug. Het T-shirt heb ik nog steeds.