frankrijk.nl

CHANSONS!! Seizoen 2 komt eraan  

BNNVARA zendt vanaf zondag 9 oktober een nieuw seizoen van CHANSONS! uit. Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps struinen daarin nogmaals door Parijs, op zoek naar de oorsprong van het chanson.

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps nemen je mee in deel 2 van hun missie om het Franse levenslied voorgoed op de kaart te zetten in CHANSONS!! (oui, met twee uitroeptekens dit keer!).

Groot televisiesucces 

Vorig najaar was CHANSONS! een onverwacht groot televisiesucces. Ruim 800.000 televisiekijkers volgden hoe Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in 4 afleveringen door Parijs wandelden op zoek naar de geschiedenis van het Franse lied. Het bleek een duo met een verrassende chemie. De serieuze en schampere Van Nieuwkerk (die toch echt een traan liet op het graf van Aznavour) samen met de energieke Kemps, die met een stuiterend enthousiasme zijn liefde voor het chansons deelde. Het was mooi, heel mooi!

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Geslaagde draaidagen

Afgelopen voorjaar werden de opnames van seizoen 2 gemaakt. Matthijs en Rob hebben goed geprofiteerd van de draaidagen in de bruisende hoofdstad. “Parijs! De magie van de stad blijft”, zegt Rob.”We bezochten het huis van de grondlegger van het chanson en het stamcafé van de grootste dichter, en kwamen erachter dat het nooit regent als je een mooi chanson draait.”

Naast het harde werk hebben de twee alle indrukken van de stad tot in detail op zich in laten werken. “Samen met Matthijs op zondagmorgen fietsen door de verlaten straten van Parijs was een absoluut hoogtepunt”, vertelt Rob. “Ook opwindend: de zon om 4 uur zien opkomen vanaf de Arc de Triomphe”, zegt Matthijs.

CHansons het nieuwe tweede seizoen 2022Beeld uit seizoen 2

Seizoen 2: welke artiesten? 

Seizoen 1 kwamen onder andere Edith Piaf, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Georges Brassens en Dalida aan bod. Veel van onze lezers stuurden ons vorig jaar al berichten over welke legendarische Franse zangers en zangeressen het duo over het hoofd gezien had. Zoals Yves Duteil, Claude François, Jean Ferrat of Adamo. Of zij in seizoen 2 zitten, is nog een verrassing…

Zeker is dat in Seizoen 2 de artiesten Patachou, Gilbert Bécaud, Yves Montand en Barbara voorbij komen. In de eerste aflevering nemen Matthijs en Rob ons mee naar Yves Montand en zijn grote liefde Simone Signoret. Ook bezoeken ze het wereldberoemde restaurant Maxim’s, waar de jetset dineerde en Edith Piaf feesten gaf. Achter de Moulin Rouge betreden ze de bijzondere woning van Boris Vian, de man die het chanson naar een hoger plan tilde.

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Nog eventjes geduld…

Kan je niet wachten om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Franse chanson? Bekijk de afleveringen van seizoen 1 hier terug. Of plof op de bank met het CHANSONS!-boek, waarin extra foto’s en achter-de-schermen-informatie van seizoen 1 worden gedeeld.

CHANSONS!! seizoen 2, vanaf zondag 9 oktober, 21.20 uur op NPO1.

CHansons het nieuwe tweede seizoen 2022Beeld uit seizoen 2

LEES OOK:
Top 30 Franse chansons met grootste succes in Nederland
Voilà…! Barbara Pravi
Edith Piaf-kamers in mooi hotel in Parijs

Bestel nu ons e-book Parijs met Kids & Tieners!

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Floris van Bergen/Chansons!

13 reacties op “CHANSONS!! Seizoen 2 komt eraan  ”

 1. Stephanie schreef:

  Wat leuk! volgende maand weer een tripje Parijs staan en vandaag het boek Chansons gekregen op mijn verjaardag.
  Hele leuke serie , de spotify lijst al vaak geluisterd, echt even genieten.

 2. Monica van der Velden schreef:

  Ik vond Chansons! een supermooie serie, maar in de volgende serie zou Michel Sardou echt niet mogen ontbreken! Hij heeft namelijk zoveel meer mooie chansons dan “Les Lacs du Connémara” gebracht, zoals “Vincent”, “Je vais t’aimer” “L’an mil” of “La Pluie de Jules César”. Die moeten Rob en Matthijs toch maar eens heel goed beluisteren … en dan kijk ik met verlangen naar serie 2 uit!

 3. Anka van doorn schreef:

  Was geweldig. Suggestie volgende serie. Aandacht voor songwriters Jean jacque Goldman en michel berger. Van grote faam en geliefd in frankrijk

 4. Ton schreef:

  De tv-serie had ‘Les Compagnons de la Chanson’ kunnen heten. De groep met deze naam heb ik wel gemist. Ik herinner mij een tv-uitzending in de jaren zestig met ‘Un Mexicain’ die ik (toen) heel grappig vond, met die lange ieieieie. Zie op YouTube ook ‘Les Trois Cloches’ van Edith Piaf en de Compagnons. Prachtig!

 5. carmen schreef:

  Geachte programma makers en presentatoren. Blij met verleden en toekomst van uw programma.
  Bij toeval het nummer “La Terre Meurt “op de cd Colore ma vie (2007) terecht gekomen. Kunt u er iets mee (m.n. tbv milieu-bewustwording e.d.
  Hoop het zo.

 6. Alfred Boer schreef:

  Ten eerste chapeau voor deze fantastische reeks waarvan ik hoop dat het grote publiek het Franse chanson meer zal gaan waarderen. Ik mis tot dusver echter een belangrijke naam in de reeks: Serge Lama. Ik ken zijn volledige repertoire waaronder toppers als Je t’aime á la Folies en Je Suis Malade. Ik heb hem zien optreden in Romorantin-Lanthenay waar mijn vrouw en ik kennelijk de enige buitenlanders waren die de complete set konden meezingen. Ik hoop dat Serge nog aan de beurt komt in jullie mooie programma!

 7. Rudi De Koker schreef:

  Geachte, met bijzonder veel plezier de reeks gezien en inmiddels ook het boek gekocht. Misschien nog een tip: CORA VAUCAIRE en haar prachtig liedje ‘Trois petites notes de musique’. In de jaren ’80 in Vlaanderen bekend door het radioprogramma van Jan Van Rompaey. Die vormde meteen een club van luisteraars: de A leden die het liedje in originele versie hadden; de B leden die het hadden opgenomen en de C leden die het graag hoorden. In zijn laatste programma was ‘het liedje’ dan ook het laatste nummer. Beste Matthijs, toch eens beluisteren. Dank en respect. Rudi De Koker, Lede, België

 8. Erica Eijberts schreef:

  Geeft u alstublieft ook aandacht aan Anne Sylvestre, die niet onderdoet voor Georges Brassens, maar helaas in Frankrijk en Nederland alleen in kleine kring bekend lijkt te zijn.

 9. Adrienne schreef:

  Ik heb genoten van het programma op oudejaarsavond. Ik kende zowaar Dirk Annegarn. Hij werd met enige regelmaat gedraaid door G het station France Inter, lang geleden. Ik mis nog Marie Paule Belle (na een lange stilte weer actief, heb ik begrepen, maar vooral de grote Pierre Perret. Hij maakte 2 chansons tijdens Covid: Les confinés en Bient^t. vergeeet niet zijn fantastische Lili en la femme grillagée. Zie ook zijn wiki en youtube. Pierre Perret is nog actief maar ook dik in de 80. Matthijs en Rob: ga hem gauw thuis opzoeken!!

 10. Marc Boeykens schreef:

  Fantastische serie, heel erg van genoten.Mis nog enkele grootheden zoals Enrico Macias (Paris tu m’as pris dans tes bras , Mon coeur d’attache enz. ) Claude Nougaro (Le cinema, Cecile ma fille, Le jazz et le Java enz) , Hugues Aufray (Le rossingnol anglais , Santiano enz) Lenny Escudero (Ballade à Sylvie , Pour une amourette) .IIk weet het , je kan niet alles tonen,
  Maar 3de reeks kan ook? Hartelijk dank

 11. Linda schreef:

  Is het mij ontgaan? Of kwam Guy Béart werkelijk nergens voor? Hopelijk dan wel in de tweede reeks!
  Maar wij kijken hoe dan ook!

 12. Coby van der Werf schreef:

  Ik genoot van dit programma. Woonde 2 jaar in Parijs (wekte er als jeune fille aupair)l
  Mijn bovenbuurman was Tinno Rossi. Ik herinner mij dat hij huilend aanbelde met het nieuws dat Edith Piaf was overleden.
  Later woonde ik op de Bd. de Courcelles, Enrico Macias was mijn buurman. Hij liep altijd over straat met zijn hoofd naar beneden en de kraag van zijn jas omhoog, bang om te woorden herkend. In de metro verstopte hij zich achter een courant.
  Iedere vrijdagavond keek ik naar dit programma en op zondagochtend naar de herhaling. Blij dat er een vervolg komt.

 13. Riet schreef:

  Blij met de lijst chansons MAAR wie ik mis en vind wie er op moeten staan is Leo Ferre met “Avec les temps” en Yves Montand met Les feuilles mortes””.
  Hopelijk kan hier wat aan gebeuren.
  Mvgr Riet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.