frankrijk.nl

Bretonse pruimentaart: recept voor Far breton

In Bretagne is het een geliefd dessert, maar je kunt ‘far breton’ ook prima serveren als taart bij de koffie. Carole, een Bretonse die al meer dan 15 jaar in Nederland woont, deelt haar familierecept voor een onvervalste pruimentaart.

Ingrediënten:
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
• 4 eieren
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 cl melk (let op, echt cl! Dus 3/4 liter)
• 20 gedroogde pruimen zonder pit

Pruimentaart - Far Breton

Bereiding:
– Breek de eieren, voeg de suiker toe en mix of klop tot er een schuimige massa ontstaat.
– Voeg de vanillesuiker toe en blijf kloppen.
– Voeg al roerend de melk toe.
– Voeg tot slot de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
– Zet het eiermengsel vervolgens 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven op 200 graden.
– Beboter een vierkante of rechthoekige schaal en giet het deeg erin.
– Beleg de bodem met de pruimen en zet de schaal een half uur in de oven.
– Doe na 30 minuten de oven uit (de schaal er NIET uithalen!) en laat de taart nog minstens een half uur nagaren.

Haal tot slot de schaal uit de oven en serveer lauwwarm of als het is afgekoeld.

BELANGRIJK: Doe tijdens het bakproces de oven NIET open, zelfs niet om even te kijken!!

Geen groot liefhebber van pruimen? Je kunt deze taart ook maken met rozijnen, kersen of cranberries.

Carole Goelitz GastbloggerTekst: Carole Goelitz/Josee Schouten Foto: CC Frederique-Voisin-Demery

LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
Frans dessert, gâteau de riz
Ti Bisou, creperie-boutique in Haarlem

7 reacties op “Bretonse pruimentaart: recept voor Far breton”

  1. Doris janssens schreef:

    Hoi, ik zal die maken met rozijnen die vooraf geweekt zijn in de rum. ben benieuwd.

  2. Jacques schreef:

    Wie niet kan lezen (ik), maakt deze taart met 75 ml melk. Het resultaat is spectaculair, want niet de randen komen omhoog, maar de taart staat bol omhoog in het midden. Na een minuut of twintig komt de berg tot een vulkanische uitbarsting van nog vloeibaar beslag uit het binnenst van het baksel dat geen taart wordt, maar cake. Enigszins taai, maar wel heel smakelijk. En de lavastroom ligt er als fraaie versiering overheen gebakken. Voici: Var Vulcanique! Kwestie van goed fout lezen. Ja, 75 cl is een ander verhaal. Ik kan niet wachten die variant ook te vervaardigen.

  3. martin schreef:

    ja maar ook rhum

  4. Voor hoeveel personen is dit recept?

  5. Joan schreef:

    Die 75 cl melk zal vast een fout zijn. Ik denk dat 75 ml beter past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *