Bretonse pruimentaart: recept voor Far breton
In Bretagne is het een geliefd dessert, maar je kunt ‘far breton’ ook prima serveren als taart bij de koffie. Carole, een Bretonse die al meer dan 15 jaar in Nederland woont, deelt haar familierecept voor een onvervalste pruimentaart.
Ingrediënten:
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
• 4 eieren
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 cl melk (let op, echt cl! Dus 3/4 liter)
• 20 gedroogde pruimen zonder pit
Bereiding:
– Breek de eieren, voeg de suiker toe en mix of klop tot er een schuimige massa ontstaat.
– Voeg de vanillesuiker toe en blijf kloppen.
– Voeg al roerend de melk toe.
– Voeg tot slot de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
– Zet het eiermengsel vervolgens 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven op 200 graden.
– Beboter een vierkante of rechthoekige schaal en giet het deeg erin.
– Beleg de bodem met de pruimen en zet de schaal een half uur in de oven.
– Doe na 30 minuten de oven uit (de schaal er NIET uithalen!) en laat de taart nog minstens een half uur nagaren.
Haal tot slot de schaal uit de oven en serveer lauwwarm of als het is afgekoeld.
BELANGRIJK: Doe tijdens het bakproces de oven NIET open, zelfs niet om even te kijken!!
Geen groot liefhebber van pruimen? Je kunt deze taart ook maken met rozijnen, kersen of cranberries.
Tekst: Carole Goelitz/Josee Schouten Foto: CC Frederique-Voisin-Demery
LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
Frans dessert, gâteau de riz
Ti Bisou, creperie-boutique in Haarlem

Hoi, ik zal die maken met rozijnen die vooraf geweekt zijn in de rum. ben benieuwd.
Wie niet kan lezen (ik), maakt deze taart met 75 ml melk. Het resultaat is spectaculair, want niet de randen komen omhoog, maar de taart staat bol omhoog in het midden. Na een minuut of twintig komt de berg tot een vulkanische uitbarsting van nog vloeibaar beslag uit het binnenst van het baksel dat geen taart wordt, maar cake. Enigszins taai, maar wel heel smakelijk. En de lavastroom ligt er als fraaie versiering overheen gebakken. Voici: Var Vulcanique! Kwestie van goed fout lezen. Ja, 75 cl is een ander verhaal. Ik kan niet wachten die variant ook te vervaardigen.
ja maar ook rhum
Voor hoeveel personen is dit recept?
Beste Anse, dit recept is voor de taart zoals getoond op de foto’s.
Die 75 cl melk zal vast een fout zijn. Ik denk dat 75 ml beter past.
Hoi Joan, nee hoor, het klopt zoals het er staat: in een Bretonse far gaat erg veel melk, wel 3/4 liter.